4 mérhetetlen (jó)kívánság

A 4 mérhetetlen kívánság a cselekvő szeretet megélésének és fejlesztésének több ezer éves eszköze, melynek forrása a (mahajána) buddhista hagyomány. Egy olyan a mentális és érzelmi önnevelés (önfejlesztés) alapjait megadó eszköz, mely a gondolkodásunkat és a reakcióinkat sokkal támogatóbbá és mások által befogadhatóbbá formálhatja.

Annyira egyszerű, hogy a mai világban is jól használható. Képesek lehetünk általa az egész életünket értékesebbé és élhetőbbé alakítani, mely a legtöbb ember számára a szenvedés elengedésének egyik módszerévé is válhat.

Ez alapvetően jól hangzik, és egyszerűnek is tűnik, de a valóság ennél sokkal összetettebb. A szeretet definíciója kapcsán már láttuk, hogy a szeretet nem csupán egy érzés vagy érzelem, hanem egy aktív cselekvés-sorozat, amivel kapcsolatban nem árt az éberségünket is használni

A szeretet félreértése

Mielőtt a magára a gyakorlatról, arra a 4, könnyen megjegyezhető mondatról írnák, amit ez a gyakorlat jelent, érdemes tisztázni, hol vannak benne a buktatók, a hibázási lehetőségek.

A szeretet kapcsán mindenki elmondja, hogy olyan a hatása, mely mindent megváltoztat. Viszont sok félreértés is van annak kapcsán, mi a szeretet, és mi nem az.

Amikor Gary Chapman az öt szeretetnyelv rendszerét megalkotta, semmi mást nem tett, mint egy szempontrendszer alapján megalkotott egy tipológiát.

Ez a tipológia érdemben semmi mást nem tett, mint felfedezte ezt az 5 fő érzelmi területet, amit keleten már 2500 éve ismernek, s a belső átalakulások kerékkötöiként számon tartanak..

Szeretet mint cserealap

A minták ismerete önmagában nem sok mindenre jó. Lehet alkalmazni egy kiüresedett technikaként, mint amit a négy habitus ismerete kapcsán sok üzletkötő tesznek. Egy kapcsolatban az érzelmi igényeket kielégítve csökkenthetjük a másikban tomboló negatív érzések hatásait, melynek révén a kapcsolat erős és tartóssá válik.

Az 5 szeretetnyelv ilyen fajta használata szimpla cserévé silányíthatja az emberi kapcsolatokat, melyből hiányozni fog a lényeg, az emberi kapcsolódás mély megélése. Mint az alkoholmentes sörből az alkohol csípős íze a komló keserű íze mellől. Olyan, mintha igazi lenne, de még sem az.

Vagy mint egy transzvesztita. Zsazsa Tax minden érzelmi és viselkedési mintát hordoz, mely egy igazi nőnek is sajátja, s mindezt belülről meg is éli.

De ettől ő még nem igazi, csupán egy férfi testben élő NŐ. S a helyzet ennél sokkal rosszabb is lehet. Aki látott már szexuális önértékelési gondokkal küzdő embert, annak ez nem lehet kérdés.

fiatal pár biciklivel
A kapcsolatok érzésekről szólnak, melyeket a cselekedetek nem helyetesíthetnek.

A szeretet első formája: Kívánjunk jót mindenkinek

Az emberi szeretet megnyilvánulása, mint minden más is, a megragadom és az eltaszítom mintázatára épül rá. Ehhez hozzá lehet állni a négy habitusnak megfelelően, de fel is lehet oldani a hozzáállásunk és helyzetünk elfogadása által.

A jelen helyzetünk elfogadása egy választás kérdése, mint oly sok minden más is az életünkben. Amit sokan elfelejtenek ennek kapcsán megemlíteni, hogy amikor a mintáink kötnek, akkor ezeket a választásokat megtenni nem annyira egyszerű. Mert nem csupán tudatos döntések köthetnek egy adott helyzethez, hanem tudatlan, a lényünk legmélyén gyökeredző értelmi döntések is.

A szeretet gyakorlata viszont ezt is képes felülírni, ha nem is pár pillanat alatt, mint azt a legtöbb ember szeretné. A feladat “egyszerű”: kívánjunk minél több embernek jót.

Legyen minden élőlény boldog, s rendelkezzen a boldogság okával!

Akik számunkra fontosak, azoknak jót kívánni nem annyira nehéz. Ez szinte teljesen egyértelműnek is hangozhat, de a mindennapokban ez korántsem igaz. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam már, akinek igazi kínszenvedés volt azt megtennie, hogy jót merjen kérni és kívánni magának, aki a ugye a legközelebb állt önmagához.

különböző vérmérsékletű emberek egy munkahelyen
Az életünkben sokféle ember van jelen, s mindannyian boldogok akarnak lenni, s el akarják kerülni a szenvedést.

A jókívánságok megosztása minél több emberrel

Akik belevesznek a mindennapokba, rengeteg bajjal küzdenek, s ki sem látnak a mindennapok zűrzavarából, azok óhatatlanul elfelejtkeznek erről. Ehelyett értelmetlen csatározásokkal és versengéssel töltik az idejüket. Holott számukra ez lehet az egyik menekvés a nyomorult állapotukból.

Amikor már tudunk jót kívánni a közvetlen szeretteinknek, akkor megpróbálhatjuk tágítani azok körét, akik felé a szeretetünket jó kívánságok által kifejezzük. Szeretet ilyen fajta adása nem kerül semmibe, de bőven megtérülő erőfeszítés. Kívánjunk jót távolabbi ismerőseinknek, vagy olyanoknak, akiket igazán nem ismerünk, de nap mint nap összefutunk velük az utcán. A boltos, a kalauz, az utcaseprő ugyanúgy rá van szorulva egy jobb életre, mint mi magunk. Kívánjunk minél több embernek jót, s a mi életünk is meg fog változni.

De az igazi kihívás azon embereknek jót kívánni, akiket nem szeretünk. Akikkel korábban konfliktusunk volt, akik megbántottak minket, akik egyszerűen zavarnak s akiket elítélünk. Ebbe beletartozik a médiában szereplő összes szörnyű ember is. Ide értve a politikusokat, bűnözőket, valóságshow szereplőket és az összes áldozatot is, akik  balesetekben, bűncselekmények során és természeti katasztrófában sérültek meg vagy hunytak el.

A szeretet második formája: Együttérzés, a szenvedések csökkenésének kívánása

Amikor megpróbáljuk a jókívánságok másik oldalát gyakorolni önmagunkon, hirtelen szembe találhatjuk magunkat azzal, hogy ragaszkodunk mindahhoz, ami a szenvedésünket okozza. Az életszemléletünk, a szokásaink, a félelmeink azok, melyek alapvetően gátolnak minket. S pont ez az a pont, ahol az éberséget elkezdhetjük gyakorolni. Mert ekkor látszik meg mindaz, ami mi magunk vagyunk.

Mintákat és tendenciákat őrzünk és életben tartunk. Ez lehet menekülés, félelem, harc, elkerülés vagy bármi más. S pont ugyanezek működtetnek másokat is. Ennek megértése (felismerése) és tudatosítása az, mely az életünket igazán mozgásba tudja lendíteni.

Legyen minden lény mentes a szenvedéstől, és a szenvedés okaitól.

hajléktalan az utcán
Egy hajléktalan is megérdemli a boldog életet. S egy jó kívánság ugyan semmibe sem kerül, de rengeteget adhat a másik embernek…

Az együttérzés forrása

Az önmagunk szívatásának felismerése lesz annak a táptalaja, hogy elkezdjük másoknak azt kívánni, hogy a szenvedésük elmúljon. Egyszerűen ha nem értem, mitől olyan a másik ember, amilyen, akkor nem is igazán tudom azt kívánni, hogy elmúljon a szenvedése. Mert nem igazán értem meg azt, hogy szenved.

Természetesen érdemes a szenvedés elmúlásának kívánságát minél több emberre kiterjeszteni. Ugyan úgy, mint minden más jókívánságot. Például a hajléktalanokra és más nehéz sorsú emberekre, akik belebetegedtek abba, hogy bántsanak másokat, s a haragjuk most maguk ellen fordítják, s önmagukat pusztítják.

A szeretet harmadik formája: Elfogulatlanság

Egy igazán fontos kérdéssel eddig csak érintőlegesen foglalkoztam. Mi a bánatnak kell nekünk azoknak is örömet és boldogságot kívánnunk, akiket nem szeretünk. Az ellenségeinknek meg különösen. Legszívesebben megfojtanánk őket egy kis kanál hiperolban, vagy bármi másban, mely elég erős méreg ahhoz, hogy egy szempillantás alatt a másvilágra küldje őket.

Egy igen kellemetlen hírem van: “Ki mint vet, úgy arat”, illetve “Ki szelet vet, vihart arat.”

Nem tudom, ki hogyan van vele, én nem kérek a gyűlölet viharából. Tele van ennek eredményével a sajtó, s a mindennapjaink is. Nézzük meg az afrikai háborúkat, a Közel-Keleten folyton fellángoló konfliktusokat, a munkahelyi belső csatározásokról nem is beszélve.

A boldogság és a szabadság közösségi élmény

Akkor lehetünk békében és boldogságban az életünkben, akkor lehet rend és biztonság a mindennapjainkban, ha képesek vagyunk az életünkben a haragot elrendezni, s minél több ember életét boldoggá és örömtelivé varázsolni.

A növekedés és az értékes élet egyik legfőbb támasza az, hogy senkit sem zárunk ki az életünkből. Természetesen tisztelettel és szeretettel mondhatunk mindarra nemet, mely nekünk kellemetlen, vagy egyenesen ártó, de a jókívánságainkat arra is használhatjuk, hogy a kellemetlen helyzetek gyökere megszűnjön (még ha nem is igazán tudjuk, mi is az).

Sose hagyják el a boldogság állapotát, mely mentes minden szenvedéstől

Ez az értelme az elfogulatlanságnak, mellyel a szeretetünket mindenkire kiterjesztjük, függetlenül az aktuális viselkedésükre, helyzetükre és körülményeikre.

A szeretet negyedik formája: Közös öröm

Amikor szeretetünket megosztva örülünk mindenki örömének, s abban osztozunk, akkor a világ legnagyobb tolvajai vagyunk. Mert olyasminek az eredményeiből részesülhetünk, amiért érdemben nem mi dolgoztunk meg.

Egyszer egy ismerősömnél volt egy nagyobb összeg. Nem milliókról beszélek, volt nála vagy egy tucat húszezres. Megkértem arra, hogy a kezembe foghassam, s örülhessek neki. Utána egy napon belül beszaladt az én zsebembe is egy húszezres. Ha van ilyenre lehetőség, miért ne használnánk ki?

léggömböket eregető lányok
Az nehézségeink olyanok, mint a léggömbök. Ha nem ragaszkodunk hozzájuk, idővel akár maguktól is elszállnak.

Örüljünk annak, ha valakinek jól megy!

Rengeteg olyan ember van még mindig széles e hazában, aki képes volt maradandót alkotni, s az fenntartani. Aminek hátterében az áll, hogy a jólét és a gazdagság alapjai a belső állapotunktól függ.

De az énképünket és az érzéseinket lehet a cselekedeteink tudatos formálásával némileg változtatni. Erről szól a 4. mérhetetlen kívánság is, mely rámutat a két felesleges szélsőségre is.

Mindig időzzenek az elfogulatlanság állapotában, mely mentes az elfogultságtól: a gyűlölettől és a vágytól.

S ennél több első körben nem is szükséges. Aki cselekszik, annak lesz tapasztalata arról, mi megy könnyen az életben, s mi nem. S ha nem megy valami, akkor azt érdemes megváltoztatni.

A múlt hatásának elengedése —>


Ki mondja mindezt?


Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..