4 mérhetetlen (jó)kívánság*

A 4 mérhetetlen kívánság a cselekvő szeretet megélésének és fejlesztésének több ezer éves keleti (buddhista, mahajána) eszköze. Olyan praktikus, a mentalitásunkat is gyökeresen átalakító módszer, mely az egész életünkre kihat, átformálva mindazt a mentális szempontrendszert, mely a legtöbb ember szenvedésének egyik forrása.

Ez alapvetően jól hangzik, és egyszerűnek is tűnik, de a valóság ennél sokkal összetettebb. A szeretet definíciója kapcsán már láttuk, hogy a szeretet nem csupán egy érzés vagy érzelem, hanem egy aktív cselekvés-sorozat. S a történet még ennél is egy picit összetettebb.

A lelketlen szeretet

A szeretet kapcsán mindenki elmondja, hogy a szeretetnek olyan a hatása, mely a másik embernek a megérkezés örömét adja meg. De arról nagyon kevés szó esik, hogy ennek milyen összetevői vannak.

Amikor Gary Chapman az öt szeretetnyelv rendszerét megalkotta, semmi mást nem tett, mint egy szempontrendszer alapján megalkotott egy tipológiát. Ez a tipológia érdemben semmi mást nem tett, mint felfedezte ezt az 5 fő területet, ami keleten 2500 éves tudomány.

fiatal pár biciklivel
A kapcsolatok érzésekről szólnak, melyeket a cselekedetek nem helyetesíthetenek.

Szeretet mint cserealap

A minták ismerete önmagában nem sok mindenre jó. Lehet alkalmazni egy kiüresedett technikaként, mint amit a négy habitus ismerete kapcsán sok üzletkötő tesz. Mivel könnyen felismerhetőek a habitusok, s a megfelelő alkalmazkodás is egyszerű, érdemben többlet pénzt is hozhat a konyhára, ha ennek tudását alkalmazza valaki.

Az 5 szeretetnyelv ismerete szimpla cserévé silányíthatja az emberi kapcsolatokat, melyből hiányozni fog a lényeg, az emberi kapcsolódás mély megélése. Mint az alkoholmentes sörből a csípős íz a keserű mellől. Olyan, mintha igazi lenne, de még sem az.

Vagy mint egy transzvesztita. Zsazsa Tax minden érzelmi és viselkedési mintát hordoz, mely egy igazi nőnek is sajátja, s mindezt belülről meg is éli. De ettől ő még nem igazi, csupán egy férfi testben élő NŐ. S a helyzet ennél sokkal rosszabb is lehet. Aki látott már szexuális önértékelési gondokkal küzdő embert, annak ez nem lehet kérdés.

A szeretet első formája: Kívánjunk jót mindenkinek

Az emberi szeretet megnyilvánulása, mint minden más is, a megragadom és az eltaszítom mintázatára épül rá. Ehhez hozzá lehet állni a négy habitusnak megfelelően, de fel is lehet oldani a hozzáállásunk és helyzetünk elfoűgadása által.

A jelen helyzetünk elfogadása egy választás kérdése, mint oly sok minden más is az életünkben. Amit sokan elfelejtenek ennek kapcsán megemlíteni, hogy amikor a mintáink kötnek, akkor ezeket a választásokat megtenni nem annyira egyszerű. Mert nem csupán tudatos döntések köthetnek egy adott helyzethez, hanem tudatlan, a lényünk legmélyén gyökeredző értelmi döntések (választások) is.

A szeretet gyakorlata viszont ezt is képes felülírni, ha nem is pár pillanat alatt, mint azt a legtöbb ember szeretné. A feladat “egyszerű”: kívánjunk minél több embernek jót.

Legyen minden élőlény boldog, s rendelkezzen a szeretet okával!

Akik számunkra fontosak, azoknak jót kívánni nem annyira nehéz. Ez szinte teljesen egyértelműnek hangzik, de ez korántsem igaz. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam már, akinek igazi kínszenvedés volt azt megtennie, hogy jót merjen kérni és kívánni magának, és szeretteinek.

különböző vérmérsékletű emberek egy munkahelyen
Az életünkben sokféle ember van jelen, s mindannyian boldogok akarnak lenni, s el akarják kerülni a szenvedést.

A jókívánságok megosztása minél több emberrel

Akik belevesznek a mindennapokba, rengeteg bajjal küzdenek, s ki sem látnak a mindennapok zűrzavarából, azok óhatatlanul elfelejtkeznek erről. Ehelyett értelmetlen csatározásokkal és versengéssel töltik az idejüket. Holott számukra ez lehet az egyik menekvés a nyomorult állapotukból.

Amikor már tudunk jót kívánni a közvetlen szeretteinknek, akkor megpróbálhatjuk tágítani azok körét, akik felé a szeretetünket jó kívánságok által kifejezzük. Szeretet ilyen fajta adása nem kerül semmibe, de bőven megtérülő erőfeszítés. Kívánjunk jót távolabbi ismerőseinknek, vagy olyanoknak, akiket igazán nem ismerünk, de nap mint nap összefutunk velük az utcán. A boltos, a kalauz, az utcaseprő ugyanúgy rá van szorulva egy jobb életre, mint mi magunk. Kívánjunk minél több embernek jót, s a mi életünk is meg fog változni.

De az igazi kihívás azon embereknek jót kívánni, akiket nem szeretünk. Akikkel korábban konfliktusunk volt, akik megbántottak minket, akik egyszerűen zavarnak s akiket elítélünk. Ebbe beletartozik a médiában szereplő összes szörnyű ember is. Ide értve a politikusokat, bűnözőket, valóságshow szereplőket és az összes áldozatot is, akik  balesetekben, bűncselekmények során és természeti katasztrófában sérültek meg vagy hunytak el.

A szeretet második formája: Együttérzés, a szenvedések csökkenésének kívánása

Amikor megpróbáljuk a jókívánságok másik oldalát gyakorolni önmagunkon, hirtelen szembe találhatjuk magunkat azzal, hogy ragaszkodunk mindahhoz, ami a szenvedésünket okozza. Az életszemléletünk, a szokásaink, a félelmeink azok, melyek alapvetően gátolnak minket. S pont ez az a pont, ahol az éberséget elkezdhetjük gyakorolni. Mert ekkor látszik meg mindaz, ami mi magunk vagyunk.

Mintákat és tendenciákat őrzünk és életben tartunk. Ez lehet menekülés, félelem, harc, elkerülés vagy bármi más. S pont ugyanezek működtetnek másokat is. Ennek megértése (felismerése) és tudatosítása az, mely az életünket igazán mozgásba tudja lendíteni.

Legyen minden lény mentes a szenvedéstől, és a szenvedés okaitól.

hajléktalan az utcán
Egy hajléktalan is megérdemli a boldog életet. S egy jó kívánság ugyan semmibe sem kerül, de rengeteget adhat a másik embernek…

Az együttérzés forrása

Az önmagunk szívatásának felismerése lesz annak a táptalaja, hogy elkezdjük másoknak azt kívánni, hogy a szenvedésük elmúljon. Egyszerűen ha nem értem, mitől olyan a másik ember, amilyen, akkor nem is igazán tudom azt kívánni, hogy elmúljon a szenvedése. Mert nem igazán értem meg azt, hogy szenved.

Természetesen érdemes a szenvedés elmúlásának kívánságát minél több emberre kiterjeszteni. Ugyan úgy, mint minden más jókívánságot. Például a hajléktalanokra és más nehéz sorsú emberekre, akik belebetegedtek abba, hogy bántsanak másokat, s a haragjuk most maguk ellen fordítják, s önmagukat pusztítják.

A szeretet harmadik formája: Elfogulatlanság

Egy igazán fontos kérdéssel eddig csak érintőlegesen foglalkoztam. Mi a bánatnak kell nekünk azoknak is örömet és boldogságot kívánnunk, akiket nem szeretünk. Az ellenségeinknek meg különösen. Legszívesebben megfojtanánk őket egy kis kanál hiperolban, vagy bármi másban, mely elég erős méreg ahhoz, hogy egy szempillantás alatt a másvilágra küldje őket.

Egy igen kellemetlen hírem van: “Ki mint vet, úgy arat”, illetve “Ki szelet vet, vihart arat.”

Nem tudom, ki hogyan van vele, én nem kérek a gyűlölet viharából. Tele van ennek eredményével a sajtó, s a mindennapjaink is. Nézzük meg az afrikai háborúkat, a Közel-Keleten folyton fellángoló konfliktusokat, a munkahelyi belső csatározásokról nem is beszélve.

A boldogság és a szabadság közösségi élmény

Akkor lehetünk békében és boldogságban az életünkben, akkor lehet rend és biztonság a mindennapjainkban, ha képesek vagyunk az életünkben a haragot elrendezni, s minél több ember életét boldoggá és örömtelivé varázsolni.

A növekedés és az értékes élet egyik legfőbb támasza az, hogy senkit sem zárunk ki az életünkből. Természetesen tisztelettel és szeretettel mondhatunk mindarra nemet, mely nekünk kellemetlen, vagy egyenesen ártó, de a jókívánságainkat arra is használhatjuk, hogy a kellemetlen helyzetek gyökere megszűnjön (még ha nem is igazán tudjuk, mi is az).

Sose hagyják el a boldogság állapotát, mely mentes minden szenvedéstől

Ez az értelme az elfogulatlanságnak, mellyel a szeretetünket mindenkire kiterjesztjük, függetlenül az aktuális viselkedésükre, helyzetükre és körülményeikre.

A szeretet negyedik formája: Közös öröm

Amikor szeretetünket megosztva örülünk mindenki örömének, s abban osztozunk, akkor a világ legnagyobb tolvajai vagyunk. Mert olyasminek az eredményeiből részesülhetünk, amiért érdemben nem mi dolgoztunk meg.

Egyszer egy ismerősömnél volt egy nagyobb összeg. Nem milliókról beszélek, volt nála vagy egy tucat húszezres. Megkértem arra, hogy a kezembe foghassam, s örülhessek neki. Utána egy napon belül beszaladt az én zsebembe is egy húszezres. Ha van ilyenre lehetőség, miért ne használnánk ki?

léggömböket eregető lányok
Az nehézségeink olyanok, mint a léggömbök. Ha nem ragaszkodunk hozzájuk, idővel akár maguktól is elszállnak.

Örüljünk annak, ha valakinek jól megy!

Rengeteg olyan ember van még mindig széles e hazában, aki képes volt maradandót alkotni, s az fenntartani. A jólét és a gazdagság alapjai érzelmi alapon nyilvánulnak meg. De az énképünket és az érzéseinket lehet a cselekedeteink tudatos formálásával némileg változtatni. Erről szól a 4. mérhetetlen kívánság is, mely rámutat a két felesleges szélsőségre is.

Mindig időzzenek az elfogulatlanság állapotában, mely mentes az elfogultságtól: a gyűlölettől és a vágytól.

S ennél több első körben nem is szükséges. Aki cselekszik, annak lesz tapasztalata arról, mi megy könnyen az életben, s mi nem. S ha nem megy valami, akkor majd utána lehet minden mással foglalkozni.

A gazdagok mindennapi szokásai ->


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..