4 vérmérsékleti típus

Ha személyiségünk (vérmérsékletünk) alapkarakterét akarjuk ismerni, semmi mást nem érdemes végiggondolnunk, csupán azt, mit teszünk egy kritikus helyzetben. Ez sokkal megbízhatóbb személyiségteszt, mint bármi más. Nem kell hozzá mindenféle kérdésre válaszolni, egy egyszerű önreflexió elegendő információt mutat meg személyiségünk külső rétegéről.

Ezen stratégiáknak viszont van egy pár olyan közös tulajdonsága, mely alapvetően meghatározza a hatásukat. Esetlegesek, gyakran érzelmekkel vannak átitatva, s többnyire minden tudatosság nélkül választjuk őket, követve gyerekkori és hozott mintáinkat.

Személyiségteszt: a 4 alapreakció

Az esetek nagy részében nagyon hasonlóan reagálunk a minket ért kihívásokra. Annyira szegényes a választási lehetőségeink tárháza, hogy összesen 12 alapmintázatot ismerhetünk fel önmagunk és mások alapos megfigyelése által.

Másrészt ezen reakciók annyira szembetűnőek is, hogy bárki fel tudja ismerni magán és másokon is. Nem kell ennek alkalmazásához pszichológiát hallgatni az egyetemen, s nem kell hozzá elolvasni több tucat könyvet sem.

4 tipikus alapreakció van:

 • figyelmenkívül hagyás
 • elemzés
 • harc
 • menekülés

Igen, tudom, hogy nem ez volt az, amire elsőre gondoltál volna, de elárulom, ugyanarról beszélek, mint amire te számítottál. (Szangvinikusokról, melankolikusokról, kolerikusokról és flegmatikusokról…)

Először ezeket vizsgáljuk meg, s utána megnézzük, hogyan lesz ebből 12, s abból pedig a személyiségünk külső burka.

különböző vérmérsékletű emberek egy munkahelyen
A munkahelyeken mindenféle emberre szükség van. Csak mindenki azt a fajta munkát végezze, ami a vérmérsékletéhez a legjobban illeszkedik.

A 4 vérmérsékleti típus alapja

A görög orvos, Hippokratész 4 őselemből vezette le a világot. A 4 őselemnek volt egy-egy alaptulajdonsága is, ami alapvetően meghatározta az emberi reakciók alaptípusait.

 • A víznek az összetartozás a fő ismérve;
 • A tűznek a hő (a meleg);
 • A szélnek a mozgás;
 • A földnek a szilárdság s a mozdulatlanság.

Ezek a tulajdonságok ugyanúgy megjelennek a személyiségünkben, s ezek révén a tipikus reakcióinkban is.

 • A víztúlsúlyos jellem alapvetően elemez (keresi a kapcsolódási pontokat). Őket nevezzük Melankolikusnak.
 • A tűztúlsúlyos jellem pedig harcol (folyamatosan haragra gerjed). Őket nevezzük Kolerikusnak.
 • A széltúlsúlyos jellem alapvetően figyelmen kívül hagyja az élet ezernyi összetevőjének zömét (mert a gondolatai és érzései állandóan cikáznak). Őket nevezzük Szangvinikusnak.
 • A földtúlsúlyos jellem alapvetően elkerül (mert a nyugalmat keresi). Őket nevezzük Flegmatikusnak.

Mind a négy alaptípusról írtam egy rövid ismertetőt az önismeret szempontjából, s ezek révén pontosan megláthatod, mi mozgatja az életed.

Az írások végén az alapvető nehézségekről is szót fogok ejteni, s arról, hogyan lehet ezen nehézségeken túllendülni. Érdemes a melankolikusokkal kezdeni, a többi részhez az írások alján találsz majd továbbmutató linket.

A 4 vérmérséklet kapcsolódása

A 4 vérmérséklet kapcsolatának megértéséhez egy szemléletes ábrát fogunk használni.

A felső sorban a kifele tekintő (extrovertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak, az alsó sorban a befele tekintő (introvertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak. A bal oldali oszlop a külső körülmények elkerülésére összpontosít, míg a jobb oldali a világra igyekszik reagálni.

Az ábra függőlegesen és vízszintesen is összeillő párokat mutat.. Ezek egymásra jó hatással vannak, megadva egy éles helyzetben a megfelelő kulcsot is arra, ha valamelyik reakció hátrányos összetevője túlsúlyba kerülne.

4 vérmérséklet lényegi pontjai
A 4 vérmérsékleti típus ismerete lehetővé teszi azt, hogy más szemmel nézzünk erősségeinkre és annak kihívásaira.

Amikor ezen alaptípusok találkoznak egymással, akkor a 4 szélsőség hatása elkezd lágyulni s formálódni. Ezen hatás révén válik az életünk annyira sokszínűvé is, ha teret engedünk neki.

 • Egy melankolikust egy kolerikus döntésre késztet, egy flegmatikus hatására nyugalomra lel. De egy szangvinikussal nem tud mit kezdeni, mert szétzilálódik a belső világa.
 • Egy kolerikust egy szangvinikus mozgásra gerjeszt, egy melankolikus pedig megfontoltságra késztet. De egy flegmatikussal nem tud mit kezdeni, mert a kolerikusok nem szeretnek dolgokat alaposabban átgondolni.
 • Egy szangvinikust egy kolerikus összeszedettebbé tesz, egy flegmatikus pedig lenyugtatja. De egy melankolikussal nem tud mit kezdeni, mert elveszti azt a lendületét, ami élteti őt.
 • Egy flegmatikust egy szangvinikus mozgásra gerjeszt, egy melankolikus pedig kizökkentheti a belső önsajnálatából. De egy kolerikussal nem tud mit kezdeni, mert a kolerikusok erőszakossága felerősíti a félelmeit.

Látható, a fenti ábrát megfigyelve, a vízszintes kapcsolódás inkább kiegészíti a fő habitusunkat, míg a függőleges kapcsolódás inkább kiegyensúlyozza. Az átellenes irányú kapcsolódás viszont nagyon ritka…

Ebből adódóan jó, ha olyan embereket keresünk az életünkben, akik ki tudják egészíteni, vagy ki tudják egyensúlyozni a mi alapvető reakcióinkat. Ez igaz a barátainkra, a munkahelyünkre és a párválasztásunkra is.

A négy őselem és a négy vérmérsékleti típus kapcsolata
A négy vérmérsékleti típus tulajdonságainak megjegyzéséhez érdemes az alapokat is tudni és használni

Két hasonló ember találkozása

Arról még nem volt szó, mi történik akkor, ha két hasonló alapkarakterű ember összetalálkozik. Pedig ezen helyzetek is tartogatnak nem kevés kihívást és fejtörést:

 • Két szangvinikus remekül elszórakoztatják egymást jobbnál jobb történetekkel, akár a legnagyobb katasztrófa kellős közepén is. S ennek eredményeként képesek bármikor elterelni a feladatokról a figyelmet.
 • Két flegmatikus akár órákon keresztül elvannak egymás mellett halkan és megértően. S keresik az alkalmat, hogy ugyanazt a békét és nyugalmat újra átélhessék egymás jelenlétében. Mert ennek révén szinte teljesen ki tudják zárni a külvilágot, s annak hatásait.
 • Két melankolikus tuti valami csavaros és nehezen megfejthető problémáról fog diskurálni, aminek fontosságáról és értelméről egy nem melankolikust meggyőzni esélytelen. Aminek következtében a tényleges feladatok megoldása a háttérbe kerülhet, amit jobb elkerülni.
 • Két kolerikust összeereszteni meg végkép nem jó gondolat. Bármin képesek egymással elcsatázni akár órákon át, megmérgezve és megnehezítve minden változásnak a lehetőségét.

A történet viszont itt kezd izgalmassá válni. Igazából senki sem tisztán az egyik típus, hanem valamelyik kettő, esetleg (mint én is) három megközelítés egyvelegével él a mindennapokban. Így lesz a 4 alapvető vérmérsékletből 12. Illetve számtalan átmenet a négy véglet között.

Ez azt jelenti, hogy egy szangvinikus-flegmatikus fanyar, skót humora teljesen jól együtt tud működni a szangvinikus-kolerikus szókimondásával, s a közös pont – megfelelő önismereti munka révén – képes együttműködni, akár még barátok is lehetnek. Annak ellenére, hogy alapesetben a kolerikusok és a flegmatikusok nem igazán jó barátjai egymásnak…

A 4 alapvető habitus, illetve a 12 kombináció átmeneteinek ismerete megadja azt a fajta szabadságot, hogy tudatosan értelmezni tudjuk a személyiségünk külső rétegét anélkül, hogy a mögöttes okokkal érdemben foglalkoznánk…

Személyes tapasztalatom

A négy vérmérsékleti típus hatásainak tudatosítása egy igen egyszerű megközelítést jelent az emberi psziché megértéséhez. Az alapvető reakcióink ismeretében könnyedén tudjuk ennek révén kezelni mások nem éppen túl működőképes reakcióit.

A baj akkor van, amikor ezen reakcióinkat elkezdjük állandónak és megmásíthatatlannak kezelni. Vagy megítélni magunkat azért, ha épp olyan reakciónk van egy helyzetben, ami ott és akkor nem volt túl “bölcs” vagy működőképes.

Amikor a hozzám fordulók személyiségének működését alaposabb górcső alá veszem, akkor mindig kiderül ezen reakciók valódi háttere. Van pár tucat többé-kevésbé eltérő reakciótípus, melyek a tudatalatti működésünkön alapulnak. S ezek eredőjeként láthatjuk meg egy adott helyzetekben a 4 alapvető reakciótípus valamelyikét.

Azért is tud fura helyzeteket eredményezni ezen ismeret hiánya, mert sok flegmatikus vagy melankolikus reakciót nem is érzékelünk, ha sok más helyzetben az ismerősünk határozott kolerikusként vagy népszerű szangvinikusként reagál a helyzetekre.

Mint ahogy az is meg szokott esni, hogy egy alapvetően csöndesebb habitusú emberből egy ponton kiszalad az értelem, s olyan kolerikus reakcióval lep meg minket, mely minden vérbeli kolerikusnak a becsületére válna. S ennek gyökerére csak a félig öntudatlan hatóerőink megismerése ad igazi válasz.

A személyiségtükör konzultáció részletei —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..