4 vérmérsékleti típus

Ha személyiségünk (vérmérsékletünk) alapkarakterét akarjuk ismerni, semmi mást nem érdemes végiggondolnunk, csupán azt, mit teszünk egy kritikus helyzetben. Ez sokkal megbízhatóbb személyiségteszt, mint bármi más. Nem kell hozzá mindenféle kérdésre válaszolni, egy egyszerű önreflexió elegendő információt mutat meg személyiségünk külső rétegéről.

Az életünkben úgy akarjuk megoldani az elénk került kihívásokat, ahogyan azt másoktól is láttuk. Gyerekként, s sokszor később is, a megfigyelés által tanulunk a legtöbbet, s gyűjtjük azon stratégiákat, amit a nálunk tapasztaltabbak (idősebbek, sikeresebbek) alkalmaznak.

Ezen stratégiáknak viszont van egy pár olyan közös tulajdonsága, mely alapvetően meghatározza a hatásukat. Esetlegesek, gyakran érzelmekkel vannak átitatva, s többnyire minden tudatosság nélkül választjuk őket, követve gyerekkori mintáinkat.

Személyiségteszt: a 4 alapreakció

Az esetek nagy részében nagyon hasonlóan reagálunk a minket ért kihívásokra. Annyira szegényes a választási lehetőségeink tárháza, hogy összesen 12 alapmintázatot ismerhetünk fel önmagunk és mások alapos megfigyelés által.

Másrészt ezen reakciók annyira szembetűnőek is, hogy bárki meg tudja ezeket állapítani. Nem kell ennek alkalmazásához pszichológiát hallgatni az egyetemen, s nem kell hozzá elolvasni több tucat könyvet sem.

4 tipikus alapreakció van:

 • figyelmen kívül hagyás
 • elemzés
 • harc
 • menekülés

Először ezeket vizsgáljuk meg, s utána megnézzük, hogyan lesz ebből 12, s abból pedig a személyiségünk külső burka.

különböző vérmérsékletű emberek egy munkahelyen
A munkahelyeken mindenféle emberre szükség van. Csak mindenki azt a fajta munkát végezze, ami a vérmérsékletéhez a legjobban illeszkedik.

4 vérmérsékleti típus alapja

A görög orvos, Hippokratész 4 őselemből vezette le a világot. A 4 őselemnek volt egy-egy alaptulajdonsága is, ami alapvetően meghatározta a tulajdonságait.

 • A víznek az összetartozás a fő ismérve;
 • A földnek a szilárdság;
 • A szélnek a mozgás;
 • A tűznek a hő (a meleg).

Ezek a tulajdonságok ugyan úgy megjelennek a személyiségünkben, s ezek révén a tipikus reakcióinkban is.

 • A víz túlsúlyos jellem alapvetően elemez (keresi a kapcsolódási pontokat). Őket nevezzük Melankolikusnak.
 • A föld túlsúlyos jellem alapvetően elkerül (mert a nyugalmat keresi). Őket nevezzük Flegmatikusnak.
 • A szél túlsúlyos jellem alapvetően figyelmen kívül hagyja az élet ezernyi összetevőjének zömét (mert a gondolatai és érzései állandóan cikáznak). Őket nevezzük Szangvinikusnak.
 • A tűz túlsúlyos jellem pedig harcol (folyamatosan haragra gerjed). Őket nevezzük Kolerikusnak.

Mind a négy alaptípusról írtam egy rövid ismertetőt, ha a személyiségteszt kapcsán elbizonytalanodnánk, akkor pontos ismertetőjegyeket mutassak meg mindegyikről.

Igyekeztem a szövegek stílusában is jellegzetes lenni, ezért a melankolikusokat egy pontokba szedett esszé mutatja be, a szangvinikusok leírásban rengetek történet van stb. De mindig a túlzásba vitt, a jellemet kierősítő tendenciákra helyeztem a hangsúlyt.)

A 4 vérmérséklet működés közben

A 4 vérmérséklet kapcsolatának megértéséhez az alábbi ábrát nézzük meg. A fő jellemzőket beírtam minden típus dobozába.

4_vérmérséklet

Az ábra függőlegesen és vízszintesen is összeillő párokat mutat. A felső sorban a kifele tekintő (extrovertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak, az alsó sorban a befele tekintő (introvertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak.

Ezen megoldási módok egymásra is hatnak, Sokunknak van egy másodlagos eszköze, amit gyakran használunk egy helyzet megoldására, de a szerepe csak másodlagos, kiegészíti az elsődleges karakterülnekt.

Látható, a fenti ábrát megfigyelve, a vízszintes kapcsolódás inkább kiegészíti a fő habitusunkat, míg a függőleges kapcsolódás inkább kiegyensúlyozza. Az átellenes irányú kapcsolódás viszont nagyon nehézkes.

Ebből adódóan jó, ha olyan embereket keresünk az életünkben, akik ki tudják egészíteni, vagy ki tudják egyensúlyozni a mi alapvető reakcióinkat. Ez igaz a barátainkra, a munkahelyünkre és a párválasztásunkra is.

A saját vérmérsékleti tesztem, és annak következményei

Én alapvetően elemző (melankolikus) típus vagyok, de jól tudok dönteni (kolerikus jelleg), s alapvetően kényelempárti vagyok (ami kifejezetten flegmatikus jelleg). Ezért tudok nagyon könnyen szót érteni a legtöbb emberrel a mindennapjaim során.

Viszont kríziseknél nem ilyen vagyok. Átmegyek egy harci buldogba, s ha pont egy ugyan ilyen emberrel kerülök szembe, abból sok jó nem származik. Ugyanis a kolerikus szemléletűek azok, akik nem szívelik a hasonló vérmérsékletűek társaságát.

 • Két szangvinikus remekül elszórakoztatják egymást jobbnál jobb történetekkel, akár a legnagyobb katasztrófa kellős közepén is.
 • Két flegmatikus akár órákon keresztül elvannak egymás mellett halkan és megértően. S keresik az alkalmat, hogy ugyan azt a békét és nyugalmat újra átélhessék egymás jelenlétében.
 • Két melankolikus tuti valami csavaros és nehezen megfejthető problémáról fog diskurálni. Vagy kitalálják a pillanatnyi kihívásra azt a megoldást, ami egy másik embernek ugyan evidens, de soha nem jutott volna eszébe.
 • Két kolerikus pedig remekül elcsatázik egymással.
A négy őselem és a négy vérmérsékleti típus kapcsolata
A négy vérmérsékleti típus tulajdonságainak megjegyzéséhez érdemes az alapokat is tudni és használni

A történet viszont itt kezd izgalmassá válni. Mi értelme van ennek a sok információnak, ha nem kezdünk vele semmit. Mindegyik viselkedési mintának meg vannak a maga erősségei, aminek révén mindenki hozzá tud tenni egy jobb világ megteremtéséhez.

A 4 vérmérséklet gyakorlati haszna —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.