A flegmatikus vérmérséklet*

A flegmatikus szemléletnek az interneten tucatnyi bemutatása van. Ezért én egy olyan bemutatási módot választottam, mely az önismeret irányából mutatja meg a konfliktuskerülő, a döntéseket elodázó szemléletet.

Egy picit csípős lett, de remélem senkinek a gyomrát nem fogja elcsapni… 🙂

A flegmatikus szemlélet lényege

A flegmatikus szemlélet (az elkerülő konfliktuskezelés) az önbecsapás magasiskolája. Mikor az elmenekülünk az érzéseink, a kihívásaink és az erőfeszítésink elől, akkor csupán időben toljuk el a nehézségekkel való szembenézést, de a megoldás ettől nem fog megnyilvánulni az életünkben, ahhoz cselekedni kell.

Akik csak ésszel akarják megoldani az életüket, felülírandó az érzéseiket, azok is menekülnek a múltjuk elől. Jobb híján tolják maguk előtt a nehézségeiket, mert nem tudnak velük mit kezdeni.

A múlt elfelejtésének a mítosza

Az flegmatikus embernek ambróziaként hat minden olyan gondolat, mely a múlt nélküli életről regél. Mert nem mer igazából érezni, pontosabban szembenézni a fájdalmainak hatásával. Éppen ezért egy flegmatikus személyiségű többnyire mindent elkerül, jót s rosszat egyaránt. Mert mindentől fél, amit nem ismer, s amiről azt sejti, hogy újra sérülhet.

Amikor elkerüljük az életünk rázós pillanatait, az pontosan olyan, mint amikor a szőnyeg alá sepert szemetet kerülgetjük a nagyszobában. Ha nem látjuk azt, amit az emberek kerülgetnek, akkor azt hinnénk, hogy megőrültek. Olyan lesz az életünk, mint egy dimbes-dombos területen a mindennapok közlekedése. NEHÉZ ÉS KANYARGÓS.

A “csak az hat, aminek energiát adunk” gondolata is a flegmatikus konfliktuskezelés (konfliktus-elkerülés) egyik példája. Nem gondolunk rá, hátha elmúlik az ereje. De az emlékeink hatása nem ilyen. Az érzések mindaddig jelen vannak az életünkben, amig teret nem adunk nekik.

dominókat megállító kéz
Állítsd meg a hatást, mely az egész életedet romba dönti, s képes leszek kilépni önmagad árnyékából!

A flegmatikusok elkerülő jellemének eredménye

A konfliktuskerülésnek van egy nagyon ismert irodalmi példája is, mely minden lényeges pontot elmond a flegmatikus szemléletről. Pató Pál elhíresült mondata, s annak hatása mindent elmesél: Hely ráérünk arra még! 

Az elkerülés és a halogatás a romlás virágait hozza el. A romlás virágainak az illata pedig kegyetlen büdös, és mérgező a nektárja. Másrészt olyan, mint a szájszagnak. Mindenki érzi, csak mi nem, s ezért mindenki el fog kerülni minket.

A gondolataik és érzéseik háttere javarészt nem tudatosulnak bennük, de sokan érzékelik ezt. Ha nem is tudjuk megmondani, kitől miért távolodunk el, de az érzékelés jelen van, és hat is a viselkedésünkre. Ezért egy flegmatikusnak sincs sok barátja.

A flegmatikus viselkedés oka és átformálása

Amit érdemes megérteni, hogy egy flegmatikus, konfliktuskerülő ember nem rossz, s pláne nem is hülye. Csupán túl sok minden van az életében (akár tudattalanul is), amivel nem tud mit kezdeni.

Az elkerülés célja az, hogy helyet teremtsen a belső munkájához, amire nap mint nap szüksége van az életbemaradáshoz. Ezért nem lehet túlzottan nagy erőfeszítést várni azoktól, akik jó flegmatikushoz méltón békésen elvannak a mindennapjaikban.

Mert a múltjuk tele vannak lezáratlan helyzetekkel és történetekkel. S melynek következtében nagyon kevés energiájuk marad bármi mással foglalkozni. Ahogy egyszer, egy barátom fogalmazott:

A lezáratlan helyzetek az életünkben olyanok, mint egy nyitott ajtó. Ahol sok a nyitott ajtó, ott nagy lesz a huzat.

A sok hatást, melyek időről-időre átrendezné az életünket, jobbnak látják elkerülni. S ez mozgatja leginkább a flegmatikus jellemű embereket.

Ennek ellenére aki folyamatosan az elkerülést választja, az is tud változtatni az életén, ha nem is annyira egyszerűen. Csak ehhez a korábbi (vélt vagy valós) sérelmeket kellene elengedni. Amihez a legnagyobb erőt a határozott és célzott cselekvés adhatja meg, amiben nem túl erős. Szemben a

Kolerikus vérmérsékletűekkel —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..