Az érzelmi blokkok fizikai feloldása

Az érzéseink lenyomatai a szervezetünk legváltozatosabb helyein eltárolódnak, s ezek alapvetően el kezdik befolyásolni az életünket. Az első és eléggé logikus lépés, hogy minél hamarabb meg akarunk szabadulni ezen fizikai gátló hatásoktól.

A napi szintű érzelmi lenyomataink (a stressz) alapvetően meghatározzák a közérzetünket, s mindenféle ösztönös stressz-oldó eszközökhöz nyúlunk. Idővel kiderül azonban, ennél picit több kihívást tartogat a stressz feloldása akkor is, ha napi szinten egy órát eltöltünk azzal, hogy a szervezetünket módszeresen átmozgassuk. A múltban elraktározott érzelmi lenyomatainktól nem lehet máról holnapra megszabadulni, ahhoz idő és elég sok munka kell.

Az fizikai egészség 4 pillére

A keleti orvoslás egyébként négy módon igyekszik az emberi életet újra működőképessé varázsolni:

  • Viselkedés átalakításával
  • Életmód megváltoztatásával
  • Terápiák alkalmazásával
  • Mágikus gyógyító rituálék használatával

A viselkedés átalakítása az alvásra, a táplálkozásra és a mozgásra vonatkozó javaslatokat tartalmaz.

Az életmódnál vannak öltözködési, térrendezési és tartással kapcsolatos tanácsok.

A kúrák csak a harmadik helyen vannak. Sok esetben a kiváltó okok a mindennapi szokásainkban találhatóak. Azokat megváltoztatva sok apró kellemetlenség feloldható.

A gyógyító rituálék javarészt azért nem igazán ismertek, mert azok használatát sok év alatt lehet csak elsajátítani, tapasztalt tanár folyamatos felügyelete mellet. Azokat könyvből megtanulni nem lehet, s nincs is értelme.

A gyógyító rituálék közé tartoznak a különféle mantrák használata is, amik eredményei egy nyugati ember számára nem egyértelműek. Nyugaton a legtöbb embernek nincs meg a mantrák használatát megalapozó sok éves felkészülés, sem a mantrákhasználatához szükséges spirituális megértés és tapasztalat. Ezért én ezen módszerek kapcsán mindig óvatos vagyok. Pedig jó pár “csodás” eset fűződik az én nevemhez is.

Taj csi és csi kung

A taj csi és a csi kung is a szervezet energiarendszerét aktivizálja, elsősorban testmozgással, illetve mozgássorozatok rendszeres ismétlésével. A testben lévő energiablokkokat a tudatos gyakorlatok sorozatán keresztül oldják fel, felhasználva a tudatos tevékenység erejét. Így az érzelmi felszabadításban tevékenyen részt vehetünk, nem csupán passzív befogatói leszünk a kezelésnek.

Az egészség megőrzése egy keleti ember számára nem kérdés
Az egészség megőrzése (nem annak fontossága) egy keleti ember számára nem kérdés

Az életem egy pontján jang típusú taj csi oktatáson vettem részt. A legegyszerűbb formagyakorlatot, mely 24 lépésből áll, fél év alatt tanították meg. Emlékszem, az első mozdulatot (egy egyszerű oldalra lépést) több alkalmon át gyakoroltuk, hogy az pontos és megfelelő legyen.

A tanárom elkötelezett és alapos volt, elkötelezetten követte a kínai szemlélet minden apró mozzanatát. A jó teljesen ismeretlen fogalom volt az oktatás során. A tai csi megközelítésben vagy áramlik az energia, és érzem a lábamban, vagy az egész nem volt megfelelő.

Érdemben más volt a megközelítés, mint amit a nyugati típusú oktatásokban megszoktunk. Nagyban segítette a folyamatot az oktató, aki maga is a taj csi, pontosabban a tao útját követte az életében. Akkor én még nem értettem a jelentőségét ennek, de mai napig tisztelettel gondolok rá. Tudta, hol van, mit ért él, s mi áll még előtte. S ez megadta neki a megfelelő alázatot és hitelességet.

Egyébként a belső energiák áramoltatása nem csak Kína délkeleti részén volt ismert. Japán, Korea, Indokína és a Himalája környékén is ismert (és féltve őrzött) tudás volt, amiből sok minden ma már elveszett.

Az egész testmozgással történő érzelem felszabadítás Bodhidharma nevéhez kötődik, kinek tevékenysége az egész távol-keleten fellelhető. A wikipédia cikk ugyan csak a saolin kolostorral kapcsolatos történetet idézi fel az életéből, de a téma szakértői bizonyosak abban, hogy később más buddhista területre, például Tibetbe is ellátogatott.

Érzelmi feszülések fizikai feloldása: a masszázs

hátmasszázs
Egy testet-lelket melengető masszás rengeteg felesleges tehertől megszabadíthat minket.

Az érzelmeink alapvetően meghatároznak minket. Nem csak a viselkedésünket és az igényeinket határozzák meg, hanem a testtartásunk, a testsúlyunk, az emésztésünk, egyszóval az egész fiziológiai rendszerünk.

Idővel a fizikai test elfárad, s nem csak betegségek, hanem izomfájdalom is megjelenhet, néhány méretes izomcsomó kíséretében. Ezeket az érzelmi és fizikai feszültségeket el lehet távolítani a testből, akár rendszeres tornával is. Ha a test már megmerevedett (megfeszült), az izmokat érdemes szétmasszírozni.

Számtalan ilyen módszer van. A klasszikus svéd masszázstól kezdődően a távol-keleti masszázsokon és csontkovácsokon keresztül, az egyedileg kifejlesztett stílusokig minden elérhető már.

Vannak ismerőseim, akik semmi mást nem tesznek, mink különböző masszázstechnikákat megtanultak, s azzal keresik a mindennapi betevőjükre valót, hogy pénzért masszíroznak.

Magam is meglepődtem, hogy olyanok is vannak közöttük, akiknek a fizikai erejében én magam elsőre kételkedtem (160 centi, 45 kiló és nő), s mégis képesek az emberből az utolsó izomfeszülést is kipréselni.

Ugyanúgy, ahogy a betegségek lelki okai kapcsán tapasztaltuk, a klasszikus izommasszázsnak is meg vannak a korlátai.

Az izom masszázsok a belső feszültségeink fizikai jeleivel dolgoznak. Ha az izmok merevségének az okát nem változtatjuk meg, akkor a masszázs csak a normális működés fenntartásához segít hozzá, de nem oldja meg a valódi problémát.

A belső energiarendszerünk harmonizálása

A belső energiarendszer harmonizálása a keleti orvoslásban a egészségmegőrzés alapja. De ezt mondták már a görögök is, csak más szavakat használtak:

Ép testben ép lélek

A kínai orvoslás azt tanítja, hogy a szervezetünket láthatatlan energiavonalak szövik át, mely az egész szervezetünk működésére kihatnak. Ugyanúgy jelen vannak ezen vonalak érzékeny pontjai az arcon, a kézen, fülön, a talpon, és az egész testfelületen elszórva is.

Egy kínai orvos ezen energia kontrolláló pontokon

  • tűket,
  • füstölő (moxa) bogyókat,
  • belülről előmelegített, s ezért folyamatosan hűlő üveglabdákat,
  • köveket,
  • s ki tudja, mi minden mást is

használ ahhoz, hogy helyreállítsa a szervezetünkben az energia áramlását, felszabadítva az érzelmi blokkjainkat.

 

Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..