Az önmegvalósítás lényege

Az önmegvalósítás lényege, hogy felfedezd azt, aki vagy. Annak aki vagy, és olyannak amilyen. Elengedve az összes olyan elvárást és elképzelést, melyet a körülötted lévők az életed során rád vetítettek, vagy amit magadra akartál ölteni.

Ennek útja nem annyira egyszerű, mint amennyire szeretnénk, mert ezernyi olyan tanítás van, mely arról mesél, hogy amennyiben az ő teneit követed, s azt teszed, ami szerinte jó, akkor olyanná válhatsz, amilyen valójában (pontosabban az ő tanítása szerint) lenned kéne.

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy amikor belemegyünk abba történetbe, hogy mások igazsága szerint kezdünk el élni, akkor egyre jobban elveszítjük önmagunkat. Teljesen függetlenül attól, kire vagy mire hivatkoznak.

Ennek ellenére van pár olyan megközelítés, amivel képesek lehetünk felfedezni azt, kik is vagyunk valójában

A lelki béke és a nyugalom megtalálása

 

A lelki béke és nyugalom megtalálása mindannyiunkra jellemző igény, még akkor is, ha nem mindig tudatosul bennünk. Minden ember boldog akar lenni, és el akarja kerülni a szenvedést, s ahhoz, hogy ezt el is érjünk, sokszor olyan lépésekre is hajlandóak vagyunk, amire egyébként lazán nemet mondanánk más helyzetekben.

A legnagyobb tragédiánk mégis az, hogy többnyire csak kergetjük a boldogságot (a belső békét), s pont ezért nem találjuk meg. Mert mindig van egy aktuális dolog, aminek kergetése által szeretnénk a boldogságot elérni. Mindig újabb és újabb dolgot akarunk megszerezni, megtanulni és elsajátítani, mert azt hiszük, hogy attól majd boldogok leszünk.

Ez a modern világ mentalitás kortünete, az emberi őrület betegsége, melynek az elengedése rengeteg energiát szabadíthat fel az életünkben.

Nem az betegíti meg ugyanis az embert, amit eszik, vagy ami “megfertőzi”, hanem mindaz, mely az életünk részeként bennünk lezajlik. Az a káosz, ami mindent áthat, s amitől képtelenek vagyunk értelmesen és boldogan élni az életünket.

Ha kivesszük az életünkből mindazon tényezőket, melyek fölöslegesen betegítenek meg bennünket, azzal felszabadul az életünk és meggyógyulhat a lelkünk/elménk/szívünk (kinek ahogy tetszik).

Az önmegvalósítás útja

Az önmegvalósításra való törekvés egyik legnagyobb buktatója ha azt hisszük, hogy céljainkat elérve boldogok lehetünk. A helyzet az, hogy a célok elérésének pillanatában megélt boldogság nagyon rövid ideig tart, mert a valódi boldogságot mindig a jelen pillanat megélése adja.

A jelen pillanat a maga teljességében pont azért nehezen megélhető, mert a múltunk árnyai folyamatosan zaklatnak minket.  Ha képesek vagyunk szembenézni a múltunkkal és átformálni cselekedeteinket, felszabadulhatunk az állandó keresés kényszere alól.

Belső béke

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

A Békés harcos útja

Dan Millman egy olyan önismereti térképet vázolt föl, melyet elolvasva teljesen világossá válik, hogy az önismeret egyedi út. Szókratész három tanítványával is találkozhatunk a regényben kiknek az életútja teljesen különböző. Találkozhatunk egy makacs sportolóval, aki az istennek nem érti meg, hogy a megértés akadály. Találkozhatunk egy nagy darab étterem-tulajdonossal, aki egyszerűen a hétköznapokban él, és találkozhatunk egy hölggyel, aki ízig-vérig nő és elcsavarja a főhős fejét.

Mindhármuk életének viszont van egy nagyon fontos közös momentuma: az önismeret, mely nem mentes a félelmekkel vívott harctól, mégis békés mert mások felé ez nem érződik, s egy folyamatos úttá válik, melynek soha sincs vége.

Három alapelv határozza meg ezt az utat, mely sokkal egyedibb, mint az ezoterikus körökben általában tapasztalhatunk, s ami miatt nagyon sokan eltávolodnak ettől a témától.

  • Paradoxon: nem teszünk energiát abba, hogy megértsük a világ összetettségét.
  • Változás: semmi sem marad ugyanaz, ezért nem akarjuk megőrizni.
  • Humor: amivel önmagunk gyarlóságain vagyunk képesek folyamatosan nevetni.

A békés harcos útja —>

 


Ki mondja mindezt?

 

 

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Az önismeret és az elengedés útján te lépdelsz!

    Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

    Az oldalon szereplő írások saját élethelyzetre való alkalmazása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

    Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.