A boldogság forrása 4: tudatos változás

A boldog ember sem mentes a kihívásoktól. Az éberség ad egy olyan erőt, mely hatalmas előnyt jelent az életben. Mert aki éber, az képes érzékelni mindazt, ami körülveszi. Képes meglátni azon összefüggéseket, ami mindenki másnak csak véletlen egybeesés, furcsa vagy érthetetlen folyamat.

Az éberség gyakorlása nem hagyja, hogy az érzelmeink összekuszálják az életünket. Szabadon és mindenféle mesterséges módszert elengedve csak jelen lenni sokkal örömtelibb, mint követni szolgaian egy korábban kitűzött célt.

Ma nem vagyunk olyanok, mint tegnap voltunk, s holnap sem leszünk olyanok, mint amilyenek ma vagyunk. De az élet minden egyes pillanatában megélhetjük azt, ami van. Anélkül, hogy hozzá tennék vagy elvennék belőle bármit is. Mert az éberség nem reagál semmire, csupán tudatában van annak, ami történik.

16. A boldog emberek ápolják a pozitív életszemléletüket

A boldogság nem egy statikus történet, azért nap, mint nap tenni kell. Egy folyamat, egy folyamatos megújulás, mely folyamatos törődést és figyelmet (éberséget) igényel. A tegnapi formák ma már nem jelentenek semmit, s nincs olyan, hogy bármi is megmaradna az életünkben. Ilyen a világunk. Mulandó.

A boldogság ezért nem teremthető meg külső viszonyítási pontokkal. Mert az éberség (tudatosság) képességén túl minden változik az életünkben:

 • A testünk, a fizikai állapotunk,
 • Az energiánk,
 • A gondolataink,
 • A képességeink és
 • A cselekvési képességünk is.

A pozitív életszemlélet viszont nagyon csalóka. Aki csak az élet pozitív (kellemes) oldalára összpontosít, az folyamatosan akadályokba és falakba fog ütközni. De aki elfogadja azt, hogy az életünkben vannak akadályok, az képes ezekkel harmonikusan együtt élni.

Valamit kikerülve, valamiken túljutva, s valamit egyszerűen átlépve képesek vagyunk megteremteni a mindennapok harmóniáját.

A boldogság egy út, egy folyamat; s a boldog és örömteli élet, amiben mindennek meg van a helye és a tere, önmagától jelenik meg.

 • Aki azt hiszi, vagy azt hirdeti, hogy a boldogságnak oka van, az semmit nem tud a szenvedés természetéről.
 • A szenvedés természetének nemismerése főleg azokon szembetűnő, akik a szeretet mindenhatóságában hisznek, és azt hirdetik.
 • Pontosabban semmit nem hajlandóak felismerni belőle.
 • Számtalan emberrel találkoztam az évek során, akik a szavak szintjén a szeretet magasröptű felsőbbrendűségéről beszéltek, s egyszerűen nem volt jó a környezetükben lenni.
 • Tele voltak fájdalommal, s ezért nem tudtak szeretni, csak a szenvedés rohadó érzetét árasztották magukból.
 • Ami talán a legborzalmasabb, hogy minden módon tagadták azt, hogy valami baj lenne az életükkel. Hogy valahol valami nem lenne kerek benne.

Nem is lehetett nekik azt megmutatni, hogyan lehetne az életüket jobbá tenni. Mert aki esetleg meg mert volna bármit kérdőjelezni abból, amit mondtak, azt a szeretet nevében érzelmileg meggyilkolták.

német juhász éber figyelme
Az éberség nyitott és a tudatos jelenlét, mely a gondolkodástól (agyalástól) mentes.

17. A boldog emberek tudatosan változnak (alkalmazkodnak)

Ha már a változás elválaszthatatlan része az életünknek, akkor érdemes ezt az életünkbe belekalkulálni. A bölcs emberek képesek a változás irányát előre látni, de az alkalmazkodás senki számára sem megkerülhető. Aki nem alkalmazkodik a változáshoz, az menthetetlenül lemarad.

Nem a divat és a technológiai fejlődés szélsebes változására gondolok. Azok olyanok, mint a márkás autón az orrdísz. A divat és technológiai változások görcsös követése nélkül is érték az életünk.

Ezektől a mesterségesen gerjesztett változásoktól függetlenül is állandó mozgásban van az életünk. Változik a testünk és a közérzetünk, változnak a kapcsolataink, az emberi és szociális igényeink.

 • Egy húsz éves elsősorban szabad és örömteli szeretne lenni.
 • Egy harmincasnak a  párkapcsolat és a gyerekvállalás kerül a fókuszába.
 • Egy hatvan felettinek a nyugalom és a béke válhat fontossá. No meg persze az egészség.

Ez a természetes, ilyen az életünk. Változik az időjárás, a nappal és az éjszaka, az évszakok változásáról nem is beszélve. Ezekhez is folyamatosan alkalmazkodni szoktunk.

Aki bármihez is elkezd ragaszkodni, annak az életében kártyavárként kezd összeomlani minden, ami a spontán boldogság megnyilvánulásához megadhatja a kereteket. Mert a ragaszkodás miatt képesek vagyunk mindent feladni, ami az érzelmi és szellemi szabadságunkat és egyéb igényeinket biztosítani tudja. Kezdve a rugalmasságunkat és az alkalmazkodóképességünket.

De ugyanezt okozza némileg más módon a büszkeség és a féltékenység is. Tehát akiben ez a három érzés jelen van, az tuti nem tudja megélni a boldogságot.

Figyeljünk oda a szóhasználatra!!! Nem lehet az boldog, aki büszke, ragaszkodik vagy féltékeny, mert ezen érzések elveszik a képességüket arra, hogy a boldogságot átéljük.

A boldogságnak nem feltételei vannak, hanem akadályai. Ezen írássorozatnak a 20 pontja csupán azon módszerek gyűjteménye, amivel az akadályokat eltávolíthatjuk, illetve megőrizhetjük azt a szabadságot, amivel a boldogság átélhetővé válik

Az életünk különböző területeinek egyensúlya nem mindig található meg elsőre.

18. A boldog emberek felvállalják az önfejlesztéséhez szükséges kihívásokat

A boldogság, mint láttuk, egy folytonosan megújuló, formálódó létállapot, amit a kínaiak egy egyszerű, de nagyon lényegi szóval írnak le: Tao, ami utat jelent.

 • Ez a neve a boldogság állapotának, és
 • ugyan ez a neve a boldogság állapotában való időzésnek is.
 • Amikor az út járásához szükséges gyakorlást, a meditációt végzik, akkor sem mondanak mást, csak hogy figyelik a Taót. Figyelik a változást, az áramlást.

A boldog ember pont ugyan ezt teszi. Ennek következtében tesz akkora hangsúlyt a jelenlétre, az éber jelenlétre, az élete minden pillanatában. A jelenlétből meríthető olyan erő, mely nem függ a körülményektől. Mert minden más változik és formálódik és idővel elmúlik.

Az önfeledt boldogság független mindentől

A jelenlét öröme egy furcsa dolog az életünkben. Nem lehet róla semmit elmondani, hiszen nincsen neki semmilyen fix formája vagy megnyilvánulási módja. Nincs oka, mindent áthat, s mindenben jelen van. Maximum nem ismerjük azt fel.

Ugyan így írja le a valódi bölcsesség állapotát Buddha is. A szív szutra fogalmaz:

A forma üresség, az üresség forma; az üresség nem más, mint forma, a forma nem más, mint üresség. Nincs üresség a formán kívül, nincs forma az ürességen kívül.

Ugyanígy az érzékelés, a fogalom és a tudatosság is üresség…

Az üresség az állandóság hiányát jelenti a buddhista tanításokban, s nem egy üres, sötét lyukat, mint ahogy a legtöbb ember érti. Üresség = az önmagától létezés képességétől mentes állapottal.

Ennek megértése évek hosszú gyakorlása révén lehetséges. Pontosabban a felismerése, amit igazából nem lehet sem elmagyarázni, sem megmutatni, sem megízlelni, csupán eltávolítani mindazon akadályokat, ami ennek felismerését akadályozza.

S ez a folyamat ott kezdődik, hogy az ember megérti azt, hogyan védi magát a világtól, s amit igazából nem is kell megvédni. Hogyan építünk be mindenféle védelmi praktikát a saját énképünkbe, hogy értékesebbnek és jobbnak tűnjünk, mint mások. Miközben elrejtjük ezek révén mindazt az értéket, ami egy kisbaba szemén át minden lényre sugárzik.

De a boldogság pont annak révén érhető el, hogy elengedünk mindazon töredékes és mulandó képet magunkról, melyek elválasztanak a többi embertől. Az ülő meditáció kezdetben nagyon hasznos, ha a tudatunk zabolátlan, s folyamatosan össze-vissza rángat minket. Idővel érdemes az egész életünket a gyakorlásunk (meditációnk) részévé alakítani. Mert az éberség semmi mást nem jelent, mint folyamatosan a jelenben élni

A caminot járó vándor
A zarándoklat is egy belső út. Tudja ezt mindenki, aki a Caminot végigjárta.

19. A boldog emberek a tapasztalok megszerzésére költenek

Aki a mulandó világ jelenségeiben és tárgyaiban keresi a boldogságot, az menthetetlenül boldogtalan lesz. Mert homokra építi a házát. Olyan alapokra építi boldogságát, ami egyszerűen nem okozhat tartós boldogságot. Egyszerűen képtelen, mert a mulandóság, a változás: szenvedést jelent.

Egyszerűen az érzéseink dolgoznak, s amikor bármikor szembe találjuk magunkat a mulandóság tapasztalatával, önnön mulandóságunk is a felszínre kerülhet.

Az felfedezés, a kaland, a szabadság, a boldogság, a kényelem, a siker, a szeretet, a hatalom stb. olyan tapasztalatok, melyeket senki nem vehet tőlünk le. Van hogy évekkel később is boldogan és örömmel fel tudjuk idézni mindazt, amit akár évtizedekkel ezelőtt is átéltünk.

A, pénz, a státusz, a ruhák, az autók, a családi kötelékek, egy jó szexuális együttlét, diplomák, utazások, egy otthonos lakás ezeknek csak gyenge visszfényei. Olyan szimbólumok, melyek bármikor a múlt részévé válhatnak, anélkül, hogy egy fikarcnyi esélyünk maradna arra, hogy bármit is visszahozzunk belőlük a jelenbe.

20. A boldog emberek ügyelnek a fizikai egészségükre

Egy boldog ember életének egyik legfőbb jellemzője az egészsége. Egy boldog ember lehet beteg. De ez nem befolyásolja a közérzetét. S nem is rejti véka alá a betegségét, hanem nap mint nap figyel rá. Azt mondták a kínaiak:

“A hosszú élet titka egy tartós betegség”

Egy tudatos élet, amiben látjuk a korlátainkat, képes más perspektívába helyezni az életünket. Egyszerűen a lényegtelen történések erejüket vesztik. Ezt lehet látni azokon, akik túléltek egy súlyos betegséget, egy szerencsétlenséget, egy háborút, egy kritikus időszakot.

Egyszerűen minden nap értékké válik, s mindent megtesznek azért, hogy a mindennapokban azt tegyék, ami őket élteti. S ehhez alapvető a testünkkel, a gondolatainkkal és az érzéseinkkel való harmónia kialakítása. Ép testben ép lélek. A tudatos táplálkozás az egészséges ételeknél kezdődik. Nem kell valami elborult diétára gondolni ilyenkor. Egyszerűen annak megfigyelésére érdemes hagyatkozni, mi tesz jót a szervezetünknek, s mi nem.

A mozgás során is ezt az elvet érdemes megfigyelni. A testünknek erőre van szüksége, rugalmasságra és lendületre. A test erejét a legjobban a húzódzkodás, a fekvőtámasz és a felülések adják meg. A lendületet a futás, a négyütemű fekvőtámasz és az úszás tudja megtartani, míg a rugalmasságot a testmozgás utáni nyújtások biztosítják.

Akinek viszont nagyon beteg a teste, az először szabaduljon meg a méreganyagoktól. Igyon sok folyadékot, tornázzon naponta többször is, vagy sétáljon, esetleg kocogjon mindaddig, míg a szervezete nagyobb erőkifejtésre nem képes.

két kis tál gyümölcskeverék
Egy tál érett gyümölcs bármilyen gyors éttermi kajával felveszi a versenyt ízben, árban és beltartalomban.

Ha lemaradt róla: a boldog élet többi forrása:

← Tudatos önértékelés
← Minőségi kapcsolatok
← Tudatos döntések

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..