Ellazult meditáció megtapasztalása

Az ellazult meditáció a spirituális világ egyik legkedveltebb eszköze. Szinte minden módszer erre szeretne építeni, s sokan nem is értik, hogy miért nem képesek átélni, mert valahol az alapokat nem értették meg.

Mindig azt hisszük és abban bízunk, hogy az ellazult meditációs állapot eléréséhez van egy mindig működő módszer, egy csodaszer, aminek révén képesek vagyunk kiszakadni a mindennapok zűrzavarából. A szomorú valóság viszont az, hogy ez nem ennyire egyszerű történet.

Az ellazult meditáció akadályai

Amikor leülünk egy ülőpárnára vagy egy székre, és megpróbálunk ellazul meditációba kerülni, az legtöbbször, főleg az első próbálkozások időszakában, nem sikerül. Helyette a nyakunkba szakad a mindennapjaink zűrzavara, az összes problémájával, kihívásával és konfliktusával együtt.

Sokan, amikor nem képesek ellazult meditációban időzni, ösztönösen rágörcsölnek arra, hogy most ellazultnak KELL lenni. Ezen erőltető hozzáállás nagyon messze repíthet minket a belső laza meditációs állapottól. Többet árt, mint használ. Nem mellesleg, a megoldás másként érhető el.

Attól, hogy egy Buddha testhelyzetét felvesszük, még nem leszünk ellazultak és megvilágosultak.

Az ellazult meditáció akadályainak feloldása

Amikor a meditációban megtapasztaljuk a korlátainkat, pontos látleletet kaphatunk az életünkről.

Amikor megpróbálunk ellazulni óhatatlanul felszínre tőrnek a bennünk megtalálhat félelmek és szorongások. A meditációs ülés az energiarendszerünket aktivizálni képes, aminek egyenes következménye a bennünk munkálkodó energiák felszínre törésének.

Rengeteg feszültség van bennünk, s sokan azt remélik, maga a meditációs ülésképes feloldani a belső feszültségeinket, s csupán a nyugodt időzés révén a az ellazult meditáció állapota képes kialakulni. A szomorú tapasztalat viszont az, hogy a meditációs üléstől a megtapasztalt feszültség nem hogy csökkenne, hanem egyenesen még nőni is fog az elején.

Ezért hagynak fel sokan az első egy-két próbálkozás után a meditációval, mert szembesülnek azzal, ami van az életükben.

Ahhoz, hogy egy meditációs ülésben a belső ellazultságot megtapasztaljuk, a harmóniateremtés első három lépését érdemes összekapcsolnunk a meditációs üléssel, dolgozni ezen lépésekkel a meditációs ülés során:

 1. Tudatos önismeret (önmegfigyelés)
 2. Félelmeink és szorongásaink megfigyelése
 3. Félelmeink és szorongásaink elengedése

Úgy tűnhet azoknak, akik egymás után olvassák a harmóniateremtés lépéseinek a leírását, mintha behúzott kézifékkel haladnák a belső fejlődés megismerése kapcsán, a legapróbb dologra is kitérve. A helyzet viszont az, hogy pont ez az alapos, lépésről lépésre végzett munka teremti meg a későbbi tapasztalások alapját, melyek nem fognak függni helyektől, körülményektől, emberektől, helyzetektől stb.

Az ellazult meditáció megtapasztalása

Az ellazult meditáció megtapasztalása lesz az első kulcspontja a lelki béke megteremtésének, mert a belső harmóniánkat az által leszünk képesek felfedezni, hogy a külső világ állandó zaklatottsága nem tép minket darabokra (melyek a félelmeink és szorongásaink révén képesek hatni ránk).

A félelmeink és szorongásaink elengedése egy elég sziszifuszi munka, lévén az emberi lélek egy nagyon összetett rendszer. Rengeteg módon és kombinációban lehet jelen az életünkben a félelem és a szorongás. Ez egy igazi felfedező út. A félelmeink és szorongásaink elengedése révén megérthetjük:

 • hogyan tesszük magunkat bolonddá,
 • hogyan szívatjuk magunkat újra és újra,
 • hogyan kergetjük magunkat az őrületbe.

Ennek a sziszifuszi munkának az egyik nagy támogatója a meditációs ülés, ha a fenti három tényezőre is figyelünk, a testtartásunkon és mindenféle egyéb vizualizációs hókusz-pókuszokon túlmenően.

A belső feszültségeink rengeteg minden megkötve tart az életünkben

Az ellazult meditáció hatása

Ahogy az első három lépést egy meditációs ülésben vagy egyszerűen a tömegközlekedésen gyakoroljuk, idővel egy érdekes változás indul el az életünkben.

 • Sokkal jobban fogjuk kezelni a minket körbevevő stresszforrásokat;
 • sokkal kevesebb dolog fog minket stresszes állapotba hozni;
 • nem reagálunk feltétlen mások feszültségeire (félelmeire és szorongására);
 • képesek leszünk távolságot tartani magunkat az emberi játszmáktól;
 • képesek leszünk a saját játszmánk is felismerni és abbahagyni;
 • mindezek eredményeként szabadabban tudjuk formálni életünket.

Ez nem egy kis eredmény. Akik csak beülnek egy meditációs központba, legyen az bármilyen, s csupán relaxálni akarnak, azok mindezen lehetőségektől elesnek, mert nem kezdenek el tudatosan dolgozni a mindennapjaik kihívásit okozó tényezők feloldásával.

A belső egyensúly keresése és a lazítás képességének kifejlesztése valójában a valódi önismeret útja. Ezzel azonban nem ér véget a teljes történet, mert az ellazultság révén kezdődik a belső képességek felfedezése.

Ellazult meditációs állapot nélküli spiritualizmus

Ha az ellazultság belső tapasztalata nem jelenik meg az életünkben, akkor az egész spirituális útkeresésünk és törekvésünk egy légvárrá válik.

Én legalább egy évtizedig nem értettem, mit is jelent az ellazultság megtapasztalása. Mindenféle buddhista mantrákat kántáltam mindenféle érdemi megértés nélkül. Semmit nem tudtam arról, mit jelent a feszültségeink elengedése és az ellazultság megtapasztalása.

A szomorú tény az, hogy erre való tanítást nem is igazán kaptam abban a közegben, ahol akkoriban gyakoroltam, pedig sok más akkori gyakorló társamnak ugyan olyan szüksége lenne rá mai napig, ahogy nekem is volt akkoriban.

Ha viszont megjelenik a meditációban a könnyed és laza állapot, akkor egy igen fontos lépés tehetünk előre a belső átalakulásunkban.

Az érzéseink és az érzelmeink megfigyelése —>


Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..