Érzelmeink és energiáink ereje

A sokféle érzelem ezernyi hatást tud tenni az életünkre.

Amikor képesek vagyunk megérteni, hogy a viselkedésünk és annak hatása nem azonos a fizikai cselekedeteinkkel és annak hatásaival, akkor kezdjük magunkat érdemben felfedezni. Képesek leszünk rálátni arra a sokszínűségre és szabadságra, hogy nem vagyunk azonosak a fizikai testünkkel.

Amit érzékelünk, azt zömmel az érzéseink révén fogjuk fel. A testünk érzékszervei ugyan elektromos jelek formájában a tapasztalat lenyomatát közvetítik az agyunkba, ahol a válaszreakciót is indukálódnak. Az érzéseink viszont ennél sokkal finomabb történetnek a részei.

Azért merem ezt ilyen kategorikusan kijelenteni, mert az érzéseinket az álmainkban is átélünk, miközben az érzékszerveink révén az álmodás során nem veszünk fel tudatosan információkat.

Érzelmeink hatása

A fizikai megnyilvánulások csupán a vetületei annak, amit az érzéseink révén megélünk. Bulgáriában csináltak egy videót egy három napos önismeretei kurzus résztvevőivel. Felvették az első nap reggelén az embereket, majd a harmadik nap végén egy másik feltételt is készítettek velük. Tényleg bámulatos az eredmény:

Természetesen az érzéseink és azok hatása részben tudatosan is választható, s a rendező tudatos munkája is érződik a felvételen, de a lényeg attól még látszik. Az érzések alapvetően meghatározzák a kinézetünket. Még akkor is, ha fizikailag érdemben nem változunk meg...

Az érzelmi intelligencia

Aki képes az érzéseit kordában tartani esetlegesen irányítani (kondicionálni), az hatalmas előnnyel indul azokkal szemben, akik erre nem képesek. Az érzelmi intelligencia részben a neveltetésből származik, egy része örökletes, s részben tudatosan is alakítható.

Az érzelmeinket átalakító képességet nevezik érzelmi intelligenciának, aminek viszont semmi köze a gondolatokhoz, szemben a klasszikus, logikus gondolkodáson alapuló intelligenciával. Ez még akkor is igaz, ha a legtöbb érzelmi intelligenciát oktató ember alapvetően intellektuálisan közelíti meg az érzelmek kezelésének tárgykörét.

A legkiszolgáltatottabb emberek

Nő egyedül a tengerparton
Aki nem képes az érzelmeit tudatosítani, idővel magára marad.

Akik nem tudják az érzéseiket formálni, azok lesznek az életben a legkiszolgáltatottabbak. Három “nagyszerű” helyzet közül valamelyikkel fogják magukat szembe találni, s folyamatosan ettől szenvedni is fognak:

 • Nem fogják érteni pontosan, mi történik bennük és körülöttük;
 • Folyamatosan ellenállásba és falakba fognak ütközni;
 • Egyszerre fogják az előző kettőt átélni (ez a legjellemzőbb).

Ami talán a legfurább, és sokak számára nem is elfogadható, hogy a kint megtapasztalt falak nem rajtunk kívül vannak, hanem belül. Szinte szó szerint rá lesz írva a homlokunkra, ha ilyen helyzetben leszünk, hogy ÁLLJ! ÁLLJ ELLENT!!! S egy vég nélkül harc kellős közepébe fogjuk magunkat találni.

Hogyan lehet jobb az érzelmeink kezelése?

A jobb élet nyitja egy igen összetett választ jelent, amit igazából érdemes mindenkinek egyéni módon saját maga számára megtalálni. Természetesen amit Dale Carnegie magyarul Sikerkalauz néven megjelent köteteiben leír, az igaz, és természetesen az örömre, a jó és kellemes dolgokra fókuszálás sok bajon átsegít, de nem merném azt állítani, hogy a pozitív gondolkodás mindent megold.

A valóság így néz ki: A pozitív gondolkodás akkor segít, ha egyébként is optimista hozzáállásunk van. Másrészt ártalmas is lehet, s a nehézségek egész áradatát is a nyakunkba zúdíthatja, ha az állandó pozitív gondolkodást erőltetve a nehézségeinket a szőnyeg alá söpörjük.

Az érzéseink irányításának félreértése

spirál-labirintus
A labirintus kívülről nézve előbb-utóbb átlátható. Benne bolyongva viszont gyakran rémisztő.

Sokan azt gondolják, hogy az érzelmi intelligencia egyenlő az érzelmek tudatos megválasztásával. Azt kell mondanom, hogy ez a menedzser irodalom legnagyobb féligazsága.

Ez vagy igaz, vagy nem. Mutatok egy olyan példát, ami egy pillanat alatt világossá teszi, mire is gondolok.

 1. Vegyünk egy nőt, aki huzamosabb ideje szomorú, és nehezen tud örülni az életnek.
 2. Megkapja az információt egy barátjától, hogy az érzések igazából szabad választás kérdései, de ő ettől nem tud boldogabb lenni.
 3. Jön a nem igazán tudatos jó barát, aki mindig örül az életnek, s minden áron jobb kedvre akarja deríteni, de hát ez nem megy neki.
 4. Ezért még erősebben próbálkozik, amitől a hölgy még szomorúbb lesz.
 5. Majd a jóakaró jól elmondja neki, hogy ő egy reménytelen eset, aki csak sajnáltatni tudja magát, és nem is érdemli meg, hogy boldog legyen.

Hol történt a hiba? Ott, hogy a legalapvetőbb kérdés nem hangzott el. Mitől szomorú a nő? Mondjuk elvesztette az egyik szülőjét vagy nagyszülőjét, aki nagyon közel állt hozzá, s ezt még nem tudta feldolgozni. Vagy volt egy kapcsolata, amit nem tudott lezárni.

Ekkor a szabad választás lehetősége nem adott, mert egy érzés “fogva tartja”. Ekkor fel kell ismerni, milyen érzés illetve múltbeli esemény okozza az érzelmi blokkot, mi tart fogva, mi akadályozza meg a szabad választást.

A családunk sokkal jobban meghatároz bennünket, mint azt sokan hiszik, gyakran generációk során át hatnak azok a mintázatok, amik szerint az életünk alapjait megteremtjük. Sok olyan esetet láttam, amikor az ok egyáltalán nem volt egyértelmű. Mégis jelen volt, hatott, s annak feloldása sok olyan helyzetre is megoldást nyújtott, amiknek a kapcsolata elsőre, a háttér ismerete nélkül, egyáltalán nem volt érthető.

Érzéseink felfedezése

Egy dekoratív megjelenés nem automatikus felhívás keringőre.

Az érzéseink gyakran nem érzékeljük, mert a testünkben elrejtjük őket. Az eltárolt érzések blokkolhatják a szervezetünk működését, a járásunkat, vagy torzíthatja a testtartásunkat is. De olyan is lehetséges, hogy minden érzést elengedünk, hogy ne kelljen velük szembesülnünk, s folyamatosan készek vagyunk a menekülésre.

Súlyosabb esetekben az eltemetett (elfojtott?) érzelmek betegségek formájában is testet ölthetnek. Ezért olyan jó egészség megőrző hatású a test rendszeres átmozgatása. Az elraktározott érzelmeket ezek révén fel lehet szabadítani, megelőzve az érzelmi blokkok hatásának súlyosbodását.

Amikor elkezdünk az érzéseinkkel tudatosan dolgozni, képesek leszünk érzelmi sérüléseinket a múltunk lezárt részévé alakítani. Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, de érdemes tudni, mi a valódi cél akkor, amikor valaki egy támogató háttérrel az önfejlesztés rögös útjára lép.

Az érzéseink mederbe terelése

Áradó folyó partja
Sokunk élete olyan, mint egy áradó folyó partján lévő ház. Abban bízunk, hogy nem kell az ár ellen védekezni, s a végén mindent elmos az áradat.

Az érzéseinket érdemes gátak közé fogni, de ezt sem szabad túlzásba vinni. Az érzéseink, hasonlóan a gondolatainkhoz, folyamatosan jelen vannak az életünkben, gyakorlatilag elárasztják a mindennapjaink. Az árvíz hasznosítása kapcsán nagyon jól meg lehet érteni, mit is érdemes az érzéseinkkel tenni:

 • Ha az áradó vizet túlságosan szűk mederbe tereljük (mint ahogy ezt például Budapesten rendszeresen megtapasztaljuk), az előbb-utóbb ki akar majd lépni a mederből, s képes bármit elmosni.
 • Ha az áradó vizet nem tereljük gátak közé, akkor mindent eláraszt, s semmi hasznunk nem lesz belőle (ez volt a helyzet a Tisza mentén a XIX. század elejéig).
 • Ha viszont egy csatornahálózat révén a szántóföldek felé tereljük az áradó vizet, mint ahogy az ókori Egyiptomban vagy a Tigris és Eufrátesz vidékén tették, akkor virágzó és termékeny életben lehet részünk.

A gondolataink és érzéseink csak akkor támogatnak minket, ha ésszerű, nem túl tág s nem is túl szűk keretek közé szorítjuk azokat.

Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..