Érzelmeink és érzéseink újfajta megélése

Érzelmeink és érzéseink megfigyelve egy hatalmas sok fog minket érni. Sokkal nagyobb hatásuk van az életünkre, mint azt ésszel fel tudnánk fogni. Az érzéseink és érzelmeink áthatják az életünket, melyek gyökerei a múlt homályába vésznek el.

Érzelmeink és érzéseink működésére rátekintve ezernyi benyomás érhet minket. Meglátjuk azt, mennyire nem tudatos döntések sorozata az életünk. Rádöbbenhetünk arra, mennyire nem vagyunk szabadok, s mennyire zsinóron rángatják az életünket érzéseink és érzelmeink.

Érzelmeink és érzéseink hatása

Amikor az érzéseinket el kezdjük megfigyelni, nagyon hamar rá fogunk jönni, hogy szembe a mindenféle motivációs előadók ész alapú megközelítésével a mindennapjainkat az érzéseink teljesen átszínezik. A valóságos tapasztalataink pontosan annyira egyediek, mint a bennünk munkálkodó érzések sokszínűsége.

Ha egy egynapos kirándulásra elmegy négy ember egy kocsival és három nap múlva alaposan elmeséltetjük velük a történteket, négy teljesen különböző történetet fogunk visszahallani. Ennek oka az, hogy a tapasztalatainkat zömmel az érzéseinken keresztül éljük meg, amik minden pillanatban folyamatosan változnak.

Tehát, ha mi az érzéseinket megpróbáljuk bármilyen módon befolyásolni vagy rögzíteni, azzal csak egy nem létező mentális légvárat fogunk építeni, aminek semmi köze nem lesz a mi valódi érzéseinkhez azt leszámítva, hogy totálisan elrejti a valódi megéléseinket.

kisded alszik
Egy kisgyereknek még nem alakult ki teljesen a személyisége. De a létezésének az alapjai, az érzései már ott vannak.

Érzelmeink és érzéseink használatának kulcsa

Annak révén leszünk képesek a felénk jövő helyzeteket jól kezelni, ha képesek leszünk távolságot tartani attól, akiknek gondoljuk magunkat. De ehhez egy fontos pontot előtte még meg kell lelnünk: Hol tároljuk, mihez kötődnek azon érzések, melyek a reakcióinkat kiváltják?

Az érdemi változás ugyanis csak a szokásaink és feszültségeink megértése révén lehetséges. Azáltal, hogy pontosan kezdjük látni azt, amit csinálunk az életünkkel, s mi mozgat minket valójában.

Meditáció, mint az érzelmi feszültségek oldásának eszköze

Feszültségeink és szokásaink megfigyelés a meditáció első valós célja. Sokan ezer dolgot hívnak “meditációnak”, de ebben az összefüggésben a meditáció annak a munkának a folytatását jelenti az érzelmeink sokszínűségével, amit a ellazult meditáció kapcsán már említettünk.

A meditáció révén felfedezhetjük mindazokat a belső érzelmi hatásokat, amelyek elválasztanak a valóságtól. Mindazokat a hatóerőket, melyek marionett bábúként rángatnak minket mindenféle furcsábbnál furcsább helyzetekre újra és újra.

Aki képes magáról reális képet alkotni, az felfedezheti önmaga legjobb bohócát és tanítóját. Az életünk fura szituációinak megértése révén pontosan látni fogjuk, mit miért csinálunk az életünkben, s miként okozzuk magunknak nagyon-nagyon hasonló nehézségeket újra és újra.

Érzéseink és érzéseink használata

Ha képesek vagyunk tudatosítani az érzelmi világunk működését, kialakulhat bennünk egy “jóstehetség”. Az érzéseink személyiségünk sokkal mélyebb rétegéhez kapcsolódnak és pontosan ezért sokkal több információt feldolgozva nyilvánulnak meg, mint a gondolataink. Képesek megmutatni azt, hogy milyen folyamatok várhatók az életünkben.

2016 októberében a Dalai Láma Pozsonyban előadást tartott, amire a párommal volt jegyem. (Barátok révén sikerült időben szereznem jegyet rá.) Az előadás előtt négy héttel mégis az az érzésem volt, hogy ne menjünk el a Dalai Láma előadására, mert az a hétvége valamiért nem lesz alkalmas. A megérzéseim teljesen jól bejöttek, azt a hétvégét ágyhoz kötve, betegen töltöttem.

Megérzéseink az élet minden pillanatában segítségünkre lehetnek. Ideértve a bevásárlást, a programok közötti döntést, vagy akár hosszabb távú döntéseket, munkakapcsolatok kialakítását, esetleges kurzusok és tanfolyamok elvégzését, vagy bármilyen területet, ami számunkra fontos.

Ez a fajta előrelátás viszont csak akkor lehet a mienk, ha már képesek vagyunk a nyugalom állapotában hosszasan időzni, nem feszélyezve a félelmeinktől és a szorongásinktól.


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..