Érzelmi blokkjaink feloldása

Érzelmi feszültségeink feloldása alapvető tényezője a szabad és örömteli életnek. Ha a múltunk elrendezetlen, az életünk normális működése nagyon megnehezedik. S ennek az egyik legfőbb következménye az, hogy az életünk nem lesz kielégítő számunkra. S bármit teszünk, mindig lesz egy keserédes érzésünk, amely folyamatosan nyugtalanná fog minket tenni.

Az élet az életet támogatja, de ha nem vagyunk képesen az életünket szabadon megélni, mert érzelmi szinten el vagyunk akadva, akkor kénytelenek leszünk saját magunk árnyékaként leélni az életünket. Van ugyan egy jól hangzó, s egyeseknek ténylegesen működő megközelítés az érzelmi életünk rendbetételére, de az nem feltétlen működik:

Felejtsd el, aminek nem adsz energiát, az nincs!

Aki nem annyira szerencsés, hogy ezzel a könnyed megközelítéssel mindent működtetni tudjon, annak kénytelen-kelletlen szembe kell néznie önmagával, s darabokra kell szednie az életét s annak mozgatórugóit.

Érzelmi segélykiáltásaink

A legtöbb ember nem igazán éber a mindennapjaival kapcsolatban. Nem tanítják az iskolában az éberség gyakorlatát, ezért a legtöbbünk nem veszi észre az apró jelzéseket.

Amikor az apró érzelmi jelzések nem hatnak, a rendszerünk elkezd erőteljesebb jeleket küldeni. Amik elegendően feltűnőek ahhoz, hogy ne tudjunk szó nélkül elmenni egy jelzés mellett. Ez lehet stressz, súlyosabb esetben valamilyen betegség, vagy egy olyan tompa (belső) érzet, hogy valami nincs rendben az életem. Ezek azok az útjelző táblák, ami elindíthatnak minket a változás útján.

A változás útja nem mindig sima, s nem is mindig egyenes.

Stresszoldó technikák

Az érzelmi oldások következő szintje már az érzelmekkel dolgozik közvetlenül. Belemegy a nehezebb szituációkba is, nem visszariadva olyan lelki gondok terápia jellegű kezelésétől, mint a depresszió, figyelemzavar vagy a krónikus magány.

Ezen megközelítés legfőbb ismérve, hogy a lélekben megbúvó érzelmi blokkokat fokozatosan oldja. A kineziológia, a homeopátia és a ÉFT sokszori kis hatással éri el az eredményeit. Az első lépések nagyon látványosak lehetnek, de a mélyre ható változáshoz hosszabb idő, s nem kis kitartás szükséges.

Az előző szinthez képest itt már nem a tüneteken van a hangsúly, hanem a mélyebb okok megértésén. Éppen ebből adódóan már nem az egészséges működés vagy az élhető élet feltételeinek a megteremtése a fő cél, hanem valamiféle jellem és személyiségfejlődés.

ideges macska
A belső béke és a nyugalom nem magától értetődő.

Érzelmi blokkok fizikai oldása

Mindenkinek rengeteg kihívással kell szembe néznie az élete során. Sokféle megközelítés van, de abban minden megközelítés egyetért, hogy a pubertás korig az ember jellemének alapjai már kialakulnak, alapvető kihívásaival és belső konfliktusaival együtt.

Függően az egyén állapotától a kialakult helyzet feloldása sokféle módon lehetséges. Ezek első szintje a súlyosabb helyzetekre irányul, amikor valaki nem képes érdemben az érzéseihez kapcsolódni, s inkább a fizikai szinten az érzelmi lenyomatokat oldja csak.

Sok “spirituális” ember csak arra összpontosít, ami számára kedves, amit ő jól-rosszul használ. Sokan nem képesek mással haladni, s akár évekig csak a masszázs, a keleti orvoslás és a különböző mozgásformák, például a tai csi energetizáló hatásával tudnak létezni. Ezt nem szabad lebecsülni, hiszen a sport, a balesetek, a betegség vagy a kommunikáció ugyan olyan hatásos a mindennapjainkban megjelenő feszültség (stressz) feloldására, mint a fentebb említett, akár terápiásan is használható módszerek.

Kézrátétel és más misztikus gyógymódok

A magyar törvények azt mondják, hogy az orvos tud gyógyítani, és senki más. Aki ilyet állít, azt a törvény színe elé viszik kuruzslásért. Tény és való, hiába hívok egy módszert gyógyítónak, például Kahi Healingnek vagy Theta healingnek, attól még a módszer nem fog gyógyítani.

Az igazi gond nem is ezzel van, ezt mindenki tudja, de minden másra is ugyan ez igaz. Nem tud meggyógyítani minket semmilyen csodaterápia, semmilyen csodabogyó, sem bármilyen ráolvasás vagy oldás. Ettől függetlenül a kézrátételes gyógyítás működő technika, mert a változás folyamatának a katalizátorává válhat:

Mindenki meggyógyul, ha arra készen áll.

Vagy legalább is képes lesz egy lépést tenni abba az irányba, mely elindítja az átalakulás folyamatát. Ebben van szerepe mindenkinek, aki “gyógyító tevékenységre” adja a fejét.

Homeopátia

A homeopátia, mivel az érzéseinken alapul, a racionális elme számára teljesen felfoghatatlan. A módszer alapja a kutyaharapást szőrivel való gyógyítás. Mindenféle érzelmi és fizikai állapotok feloldására olyan szereket adnak a pácienseknek, melyek az adott érzelmi állapotot ki képesek váltani.

A zavarba ejtő rész az, hogy ezen anyagokat olyan kis dózisokban “adagolják”, melytől egy gyógyszerész hahotázó nevetésben tör ki, vagy egyszerűen hanyatt esik. Csinálnak egy oldatot, és azt elkezdik hígítani. Néha olyan mértékben, hogy a hígítás végeredménye még hírből sem ismeri a kiindulási anyagot fizikai szinten.

Amikor egy C15-ös homeopátiás szert valaki bevesz, akkor jobb ha tudja, hogy abban anyag effektíve nincs. Ugyanis a “töménység” jelölésében a “C” jelzés százszorosra való hígítást jelent, s ezt ismételték tizenötször.

Én lepődtem meg, amikor egy gyógyszerészeknek szóló analitikai példatárban ennek a kiszámolását ténylegesen feladták a diákoknak. Abba nem is szeretnék még elvi síkon sem belemmenni, mekkora hatóanyag tartalma van egy C1000-es golyócskának (fizikailag tiszta tejcukor a felírt gyógyszer 🙂 ).

Ettől függetlenül a homeopátiás szerek hatása jobb, mint egy sima placebónak. Csak ezen hatások klinikai kimutatása sokkal nehézkesebb, mint a sima gyógyszereké, mert nehéz egy vizsgálathoz elegendő számú “beteget” találni, főleg a magasabb potenciálú szerek teszteléséhez. De kis potenciálú komplex szerekhez már léteznek a klasszikus gyógyszerekhez előírt vizsgálatok, például a nálunk is kapható homeopátiás köptető (“kanalas”) gyógyszerre.

homeopátiás üvegből kigurult golyók
Csak sok, eltérő névvel jelölt tejcukor golyó? Hát én erre nem vennék mérget..

Hoemopátiás tapasztalatok

A sok szkeptikus ellenére a homeopátia módszere működik. Amikor a szkeptikusok – biztos ami biztos – bevesznek egy “gyenge” szert, csupán a véletlenre hagyatkozva választva maguknak szert, akkor nem szabad nagy hatást elvárni. Egy alapos elemzés utáni kiválasztott alkati szer gyenge, mondjuk C9-es dózisban is simán hathat ránk sokkolóan. Egy C200-as golyó a legtöbb ember számára a teljes gyógyuláshoz is elegendő erősségű szer lehet, még akkor is, ha effektíve “nincs benne hatóanyag”.

Én magam évekig szedegettem különböző alkati szereket, hogy végre szembe tudjak nézni a nehézségeimmel. S nem volt egy egyszerű időszak, rengeteget megtanultam ezen időszak alatt magamról, sok olyasmivel szembesültem, ami korábban számomra tabu volt.

Kineziológia, a stresszoldás technikája

A kineziológia a test és az elme szimbiózisára épít, amivel a korábbi mintázatokat fel tudja oldani. A viselkedési barométernek nevezett táblázat 112, egymással kapcsolatban lévő érzést, illetve viselkedési mintázatot tartalmaz, s ezek feloldása révén érik el a hatást.

A viselkedési minták elrendeződése olyan a viselkedési barométerben, hogy nyolc fő csoport van, s minden csoportban van 8 olyan viselkedési mód, mely a szabad cselekvésen alapul (ezek vannak a bal oldalon), s van 8, amikor egy helyzetben hiányzik a szabadság (ezek a jobb oldali csoportok). Minden viselkedési minta nyolcféle módon jelenhet meg, melyek a táblázatban lefele haladva egyre nagyobb szenvedéssel járnak.

Tehát az egész táblázat valójában 8 darab, nyolc elemből álló viselkedési párt tartalmaz, melyek minden esetben a táblázat megfelelő helyein helyezkednek el.

Olyan embereknek való alapvetően a kineziológia, akik nem képesek a múltjukat felvállalni, de szeretnének valamit változtatni az életükön. Néhány területén az életünknek hatalmas előrelépést lehet elérni vele, de nagyon sok múlik az oldásokat végző tapasztalatán és önismeretén.

Mint minden önismereti rendszernek a legfőbb korlátja maga az ember. Mert csak azt vagyunk képesek felismerni, amit mi magunk is átéltünk. Ezért szoktam érdekesen bambulni az olyan “gyógyító emberekre”, akiknek komoly kihívásaik vannak a mindennapjaik során, s nem érződik rajtuk az a munka, amit annak feloldásába beletesznek.

viselkedési barométer
A viselkedési barométer 128 reagálás mentél mutatja meg a változás lehetséges irányát.

Érzelmi felszabadulás technika (EFT)

Ez még viszonylag új történet Magyarországon. Nagyon egyszerűen megtanulható, aki ismeri a kineziológiai érzelmi táblázat és az izomteszt működését, az komoly átalakulásnak nézhet elébe. Pár dolgot magam is átalakítottam ennek a módszernek révén, s eléggé sokoldalú módszer, mint egy kalapács vagy egy csavarkulcs-készlet. De tuti nem mindenható, s ezt őszintén be is vállalja az ingyenesen letölthető ÉFT kézikönyv.

A módszer alapja a régi kínai meridián rendszer egyes érzékeny pontjainak a stimulálása. Az alap mondata így hangzik:

“Minden negatív érzés oka a test energia rendszerében
bekövetkezett egyensúlyfelbomlás.”

A módszer kidolgozója egy volt NLP tanár, s az eredeti szakmája mérnök. Nem volt sem kedve, sem energiája egy bonyolult, s sok “ha” kezdetű mondatot tartalmazó módszert alkotni.

Ezért a módszer egy közel negyed óra tanulást igénylő gyakorlatsort használ, azt variálja. A vicces pont az, hogy pont ez a legfőbb ereje. Faék egyszerűségű, s pont ettől zseniális.

Végtelen számú ismétlése révén rengeteg mindet meg tud mozdítani az emberben, de érdemes nem vaktában lövöldözni a nehézségekre, hanem szisztematikusan végig menni azon a pár területen, ami alapvetően zavar minket...

Az érzelmi blokkoldás célja

Az egyértelműen látszik, hogy az érzelmeknek sem a kiélése, sem az elfojtása nem megoldás. Félig kiélni az érzéseinket meg végképp értelmetlen, hiszen akkor mind a két véglet fájdalmában részünk lesz. Valahogy meg kell szabadulni a belső feszültségektől, s ennek a legfőbb módja a kiváltó okok feltárása és felszabadítása.

Az access consciousness úgy fogalmaz, hogy meg nem születetté és meg nem teremtetté tenni. Nagyon pontosan rámutat az érzelmekkel végzett munka igazi céljára. Elsőre nagyon intellektuálisnak tűnhet ez a megfogalmazás, de a lényeg benne van.

Amit igazából tenni érdemes ezen helyzettel, az semmi más, mint megfigyelni a bennünk lezajló folyamatokat. Hagyni hogy feljöjjenek az érzéseink, alakuljanak anélkül, hogy követnénk vagy irányítani próbálnánk ezeket, s hagyni, hogy elmúljanak. Ez egyszerűen hangozhat, de nem az. Évekbe is beletelik, amíg ezt a mindennapokban rutinból képesek vagyunk megtenni. Addig is viszont tenni kell valamit.

Kidolgoztam, pontosabban kitapasztaltam egy módszert, amivel az életünk mindennapi gondjai feloldhatók. Ez nem spórolja meg azt az erőfeszítést, amivel minden bajunk okát feloldhatjuk a meditáció folyamatával. De arra jó, hogy az épp aktuális kihívásaink mentális és érzelmi hátterére ránézzünk, s azt feloldjuk.

Erről szól a Blokkoldás.hu—>>>

Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..