Posted on Hozzászólás most!

Az elengedés pszichológiája

Gyakran halljuk, amikor beleragadunk egy történetbe vagy egy élethelyzetbe, hogy engedjük el. Ami nagyon jól is hangzik, s mitől a segítő szándékú barátunk jobban is érzi magát, mert ezen tanács hatására el tudja engedni a benne megjelenő tehetetlenség frusztrációját. Csak mi fogjuk magunkat iszonyat szarul érezni.

Mert megjelenik felénk egy olyan elvárás, aminek szeretnénk ugyan megfelelni, de egyszerűen nem tudunk. Többnyire látjuk azt, hogy ténylegesen túl kéne lépnünk régen berögzült működésmódunkon, viszont az elengedés módszerét nem ismerjük, mert nem tanították meg nekünk az iskolában, ezért azt nem is tudjuk használni.

Az elengedés alapja és legfőbb akadálya

Az elengedés képessége mindenkiben benne van. Gondoljunk egy pólyásbabára, akinek ha van valami nyűgje (éhes, szomja, fáj a hasa, tele a pelusa stb…), s ezt jelzi nekünk. S miután rendbe tettük, megdajkáltunk, jelen voltunk vele, többnyire édesdeden elalszik, s nem foglalkozik azzal, miért nem tettük hamarabb tisztába…

Ezt onnan tudhatjuk, hogy később, amikor már elkezdenek a gyerekek pár évesen beszélni, ilyen jellegű kommunikáció nem igazán hagyja el a szájukat. Amikor megkapják azt, amire szükségük volt, akkor onnantól elvannak, simán elengedik az egész történetet.

Ez a gyermeki állapot azon a ponton fog megváltozni, amikor elkezd kialakulni a kognitív, problémamegoldó működés 5-6 évesen. Megjelenik az idő fogalma (hányat kell még aludni valamihez?), s megjelenik az ok-okozati gondolkodás is (mi kell ahhoz, hogy valamit megkaphasson?).

Ami egyet jelent azzal a mentális és érzelmi működéssel, ami az elengedés gátjait jelenti:

Senki ne értse félre, a logikus gondolkodás jó dolog, szükségünk is van rá. S ha ezen működésmódok nem jelennek meg 5-6 éves korig, akkor ott baj van.

De a logikus gondolkodásnak van egy olyan hátulütője, ami totálisan átformálja a működésünket. Minden élethelyzet egy megoldandó feladattá válhat, a megélt tapasztalatokhoz a korábban is jelen lévő érzések hozzátapadnak, s az érzések következtében a problémamegoldó működésmód (vagy az attól való menekülés) teljesen eluralhatja a létünk.

S ami talán még nagyobb baj, nem leszünk tudatosak azzal kapcsolatban, ami velünk történik, hanem a korábbi tapasztalatok és benyomások hatására elkezd az életünk automata működésre váltani.

Az elengedés technikája

Az elengedés, mint láttuk, Isten adta képességünk, csak épp a gondolkodó, problémamegoldó működésünk miatt totálisan lekorlátozzuk azt. Ha képesek vagyunk feloldani mindazt, ami a gondolkodásunkban a gátakat jelenti, akkor az elengedés képessége újra megjelenhet az életünkben.

Az elengedés első lépése annak tudatosítása, ami van. Amikor elkezdem látni azt, ami van, akkor tudom azt átformálni. Nem véletlen, hogy az önismereti blog több tucat írásában arról van szó, miként lehetünk éberek, miként láthatunk rá a különböző helyzetek fonák voltára.

Amikor egyéni konzultációt csinálok, akkor is az a legfontosabb része a munkámnak. Kívülről ránézve mások működésre egy tükröt tartok, hogy elkezdje a hozzám forduló is ténylegesen látni, mit is csinál az életében.

Ehhez nagyon sokféle kérdést szoktam használni (durván 2 tucat alapvető sémám van erre), de a legalapvetőbb a következő:

Tudatosítanád az, mit teszel az éleddel?

Tudom, hogy nagyon egyszerűnek hangzik, s részben az is.

Amikor viszont egy általad kimondott működésmódot ezzel a kérdéssel visszatükrözöm, s közlöm, hogy részben ennek köszönhető az a trutyi, ami miatt megkerestél, akkor belül sok minden elkezd átalakulni, minden további erőlködés nélkül.

S pont ez a cél.

meditáló kislány
A meditáció célja annak a belső nyugalomnak a megteremtése, amivel képesek lehetünk rálátni az életünkre. Tudatosítva mindazt, ami az életünket meghatározza.

Az elengedés képességének tudatosítása

Az elengedés második lépése arra emlékeztetni magunkat, hogy az elengedés képessége bennünk van. Ez egy agyoncsépelt mondattal szoktam megtenni, melyet Lester Levenson, az elengedés módszerének atyja is használt már az ötvenes évektől kezdődően:

El tudod engedni?

Tudom, hogy nagyon viccesen hangzik, s hogy nem lehet mindent ilyen egyszerűen elintézni. De szeretném halkan megjegyezni, hogy ez a fajta reakció a kognitív, az állandóan vizsgáló-analizáló működésünk mellékterméke. S nem a valóság pontos leírása.

A valóság az, hogy erre az eldöntendő kérdésre vagy IGEN, vagy NEM a válasz. S minden más is, ami ezen kívül van. Tudom, nem ezt tanultuk az iskolában, egy eldöntendő kérdésre egyenesen kell válaszolni, de a valóságban ezt csináljuk.

Sokszor egy egyszerű eldöntendő kérdésre (például: ennénk-e egy fagyit a nyári melegben?) egy kisebb kérdés cunami zajlik le a fejünkbe, mire kibökjük a választ.

S pont ezt a fajta működést használjuk fel az elengedés során arra, hogy a bennünk lévő mozgatórugókra ráláthassunk. Mert ezek az egyszerű kérdések ezernyi dolgot felhozhatnak a tudatalattinkból. Legalább is én ezt tapasztaltam magamnál és másoknál is.

hajléktalan az utcán
Amikor az érzéseink súlya lenyomja az életünket, akkor az külső szinten is meg fog látszani előbb-utóbb.

Az elengedés tudatos választása

Az elengedés harmadik lépése a szándékunk tudatosítása. Használok ehhez is egy, az előzőhöz nagyon hasonló kérdést, mely a tudatos választás meghozatalára emlékeztet minket.

Elengednéd?

Ami totálisan szembe megy mindazzal, amit korábban megtapasztaltunk és megfigyeltünk a világban. S ami meghatározza azt, hogy mit tartunk lehetségesnek.

Miért fontos ez?

Az elengedés akadályai kapcsán egy fontos tényező kimaradt. Mindaz, amit 3 hónapos magzati kortól egészen a kognitív működés kialakulásáig megtapasztaltunk és megfigyelünk, az mindenféle szűrő nélkül beáramlik a tudatunkba, s az automatikusan meghatározza azt,

  • kinek látjuk magunkat?
  • miként látjuk a világot?
  • mennyire bízunk magunkban és másokban?
  • mit gondolunk lehetségesnek és lehetetlennek?
  • milyen életet tudunk magunknak elképzelni, s milyet nem?
  • stb.

Amit megváltoztatni többnyire nagyon nehéz. Mert minden egyes korlátozó működésmód mögött történetek és élményei száza-ezrei állhatnak.

Van egy-egy kulcs tapasztalat, amit érdemes lehet egyesével is megnézni, de nap mint nap ezernyi tapasztalat ér minket, mely a korábbi benyomásokra egy újabb réteget képez, s amit egyszerűen képtelenség egyesével elengedni.

Ezért szoktunk a végeredmény felől közelíteni. Megnézzük az érzést, mely egy adott működésre jellemző, s kikeresve azt az érzések és érzelmek listájából magát a működésmódot, a 9 fő érzelmi állapotot engedjük el.

Csodálkozó arckifejezés
Egy gyerek még könnyedén megéli az elengedés állapotát.

Elengedés gyakorlata

Az elengedéssel nagyon gyorsan lehet haladni, mert tudatosan túllép a múlt hatásainak analízisén, egy közismert elv tudatos alkalmazásával.

A negyedik lépés annak tudatosítása, hogy csak a jelenben érhetünk el bármilyen változást. S minden olyan működésmódot kizárunk, ami a múltba vagy a jövőbe repíthetne el minket.

Ehhez összesen egy szót szokás használni, amiben minden más benne foglaltaik. Kezdetben, amikor tanítom az elengedés módszerét, vagy túlságosan nagy az elengedéssel szembeni ellenállás, akkor ki szoktam még pár szóval egészíteni?

Mikor (engednéd el)? 

Amikor beleveszünk az okok boncolgatásába, akkor nem a jelenben vagyunk, hanem a múltban bolyongunk. Amikor meg a változtatás hogyanját kutatjuk, akkor a jövő bizonytalanságában kutakodunk.

Ez a kérdés viszont a jelen megélésére ösztönöz minket, aminek révén az elengedés spontán megtapasztalható.

Tudom, hogy nem egy agysebészet összetettségű maga a módszer. Ahogy egy kedves barátom mondaná, faék egyszerűségű. De a dolog sava s borsa pont az egyszerűségében rejlik, mely a kognitív, gondolkodó működésünket képes kicselezni, s feltörni az egónk védekező reakcióit.

Amitől a gyerekkorunktól ránk rakódott benyomások és emlékek tudattalan béklyóit el tudjuk engedni. Megszabadulva mindattól, ami a nehézségeink oka, s amitől nem azok vagyunk, akik valójában lehetnénk.

Egyéni konzultáció —>

Posted on

Blokkoldás és egyensúlyra törekvés

kártyavár

Minden hatékony önismereti munkának két érdemi fázisa van. Először a blokkjainkat meglelve feloldjuk azokat, majd a meglelt blokkjaink nélkül – némileg szabadabban–, új belső egyensúly kialakítására törekszünk.

A blokkjaink oldásához tömérdek módszert (rendszert) ismerünk, de belső egyensúlyunk kialakításához többnyire csak a természetes belső folyamatainkra tudunk hagyatkozni. A legtöbb módszer csak annyit mond, hogy a lélek útja lassú, s a blokkoldási folyamatok végén nemes egyszerűséggel magunkra maradunk a belső egyensúly kialakításával.

Arra az állapotra gondolok, amikor mondjuk egy családállítás után napokig eltart a belső bizonytalanság vagy az eufória, s hónapok telnek el, amíg az állítás hatása ténylegesen megjelenik a mindennapjainkban.

Blokkoldás és egyensúlyra törekvés részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A szeretet tesztje

A szeretet tesztje egy egyszerű önmegfigyelésen alapszik, ahol azt vizsgáljuk meg, mennyire szeretetteliek a mindennapjaink, a kapcsolataink.

S mennyire szeretetteli a kapcsolatunk a partnerünkkel. Tudjuk-e őt igazán szeretni, meglátva benne azt az elpusztíthatatlan lényeget, mely az ő valódi karakterét meghatározza.

Az igazán jól megélt partnerkapcsolat olyan, mint egy sikeres vizsga arról, ahogy megéljük a szeretetünket. Mindazt, amit a kapcsolat kezdetéig megértettünk és megtanultunk, azt a párkapcsolatunkban alkalmaznunk kell. S minden, amit eddig nem sikerült elsajátítanunk, az a felszínre fog törni garantáltan.

Ettől érzékeny területe az életünknek az intim kapcsolat kialakítása. Mert ott előbb-utóbb minden álarc és védelem lehull rólunk. Ha ez nem történik meg, akkor az a kapcsolatot fogja erodálni, mely rengeteg sérülést vagy egyenesen az intim kapcsolat szétesését fogja eredményezni. A szeretet tesztje részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A világgal való kapcsolatunk felfedezése

Az önismereti munka egyik alapvető lépése a minket körbe vevő világgal való kapcsolatunk újragondolása. Aminek révén meg tudjuk újítani az életünket, mert képesek leszünk pár régen hordozott elakadásunkat elengedni.

Ugyan sok önjelölt, jó és kevésbé jó guru azt tanítja, kövessük azt a módszert, amit Ő tanít, s annak révén MI megélhetjük a boldogságot és az öröm állapotát. De a valóság ennél sokkal prózaibb. Mi magunk vagyunk a boldogságunk kulcsa, s csak el kell engednünk mindazt, ami nem a milyen, ami ránk lett aggatva az évek során.

S az ezen állapothoz vezető folyamat egy felfedező út, amikor megleljük az összes olyan történetet, véleményt, elképzelést és mintát, ami igazából nem a milyen, csak magunkra vettünk.

A világgal való kapcsolatunk felfedezése részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Ítélkezés és megbékélés

Női arc tele keserűséggel.

Az ítélkezés képessége, tulajdonsága egyidős az emberiséggel. Amióta ember az ember, ítélkezik, ossza a világot jóra és rosszra. Erről szól a paradicsomból kiűzetés története is, melynek követében ezernyi szenvedéssel kell szembe néznünk.

A bibliában a bűnbeesés nem véletlenül kerül annyira tragikusan bemutatva. Mert mikor a tapasztalatainkat, lehetőségeinket és az embereket jóra és rosszra szétválasszuk, azzal tesszük magunknak a legnagyobb kárt. Mert amint a dolgokat rossznak és jónak ítéljük, akkor mindig szükséges lesz valakire vagy valamire, amihez képest mi jobbak lehetünk. S ő lesz a bűnbak

A bűnbak szerepe a legkegyetlenebb a helyzet egy közösségben, mert olyan történeteknek a terhét is cipelnie kell, amihez egyébként semmi köze. Csupán a közösség nem hajlandó magában egy tulajdonságot vagy viselkedésmódot meglátni, hanem egyszerűen kivetít egy másik emberre vagy csoportra azért, hogy a saját lelkiismeretével ne kelljen szembe nézni.

Ítélkezés és megbékélés részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A barátok szeretete (fíllia)

A barátságok a minőségi kapcsolataink alapjai. A barátaink azok, akikkel megosztjuk az örömünket, a bánatunkat, a nehézségeinket és terveinket is. Akikkel ezt nem tudjuk megtenni, azok – bármennyire is ragaszkodunk hozzájuk – nem a barátaink. Bármennyire is ezt akarják magukról elhitetni.

S ennek kapcsán elsődleges pont azt meglátni, mi motivál, mi mozgat belülről a másikkal való kapcsolatban. A barátokkal megélt kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy erre rálássunk. Mert a barátok révén megtapasztaljuk azt, milyen az, amikor egy helyzetben mi vagyunk a fontosak, és milyen az, amikor a másik a fontos.

Arról nem beszélve, hogy megtanulhatjuk azt is, hogyan tudjuk ezen helyzeteket egyensúlyba hozni. De csak akkor, ha képesek vagyunk a nehéz helyzetekben is jelen lenni, túllépve a félelmeinken, a hibáinkon, a hiányosságainkon és ösztönös védekezésünkön..

S megtapasztalhatom s korrigálhatom azt is, ha maga a kapcsolat fenntartása lesz a cél. S nem a közös élmények, a közös munka, a közös szórakozás, vagy a nehézségek feloldása, átvészelése.

A barátok szeretete (fíllia) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Családunk hatása

A sztorgé kifejezést az ókori görögök elsősorban a szülők szeretetére használták, de a családunk szeretete egy sokkal többrétűbb történet. Legtöbbször az a normális állapotunk, hogy a szüleinket, testvéreinket szeretjük, s ők is viszont szeretnek bennünket. Másrészt a nagyobb családban van pár olyan konfliktus, mely a sokéves kapcsolatok révén kialakult nézeteltéréseken alapul.

Ezért egyes rokonaink nem beszélnek egymással vagy haragban vannak. De ez utóbbi nem zavar minket, mert velünk jóban vannak, s az ő konfliktusuk minket nem ér el. Legalább is ez az elképzelésünk.

Családunk hatása részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A szeretet dicsérete (1Kor12, kommentár)

kislány a tenyerével

Szent Pál apostol Korinthosziakhoz írt levelében van egy rész a szeretet (agape) dicséretéről. Sokszor olvastam tinédzserként, talán a hegyi beszéd után talán a legtöbbet idézett újszövetségi rész a Bibliából. Amikor olvasom, gyakran csak átfutom, anélkül, hogy igazán átgondolnám, mire is mutat rá.

Egy kedves barátom inspirálására 2015 karácsonyán elővettem, és alaposan megvizsgáltam a szöveget azon szemmel, milyen kérdéseket tennék fel ezen szöveg kapcsán önmagamnak. Pál apostol szavai ugyanúgy szólnak a mának, mint a zűrzavaros római korban élőknek, s szerintem a felmerülő kérdések is hasonlóak.

A szeretet dicsérete (1Kor12, kommentár) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A szeretet megélése

egy kiegyensúlyozott kislány a padlón fekve

Az életünk egyik legfontosabb érzése a szeretet, melynek megélése és megtapasztalása az egyik alapvető feltétele annak, hogy képesek legyünk jól érezni magunkat a bőrünkben. Ha ez nincs meg, akkor egyszerűen képtelenek leszünk arra, hogy jól érezzük magunkat.

Én nem szeretnék mélyenszántó és mindenféle fogalmakkal operáló értekezést írni a szeretetről, hiszen ilyesmihez én nem értek, másrészt nem is érdekel, harmadrészt ezt sokan megtették már én előttem, s semmi érdemi haszna nem volt.

A Wikipédia szerintem egyik leghosszabb posztja a szeretetről szól, ami szerintem minden ilyen igényt kielégít. Inkább egy gyakorlatias megközelítést szeretnék bemutatni, amivel szeretném ezt az egész témakör egy “újszerű” megvilágításba helyezni.

A szeretet megélése részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A szeretet telepítése

A szeretni nem annyira egyszerű, mint az sokan állítják. Ennek bemutatását most mókás formában tenném meg, egy, az interneten talált elképzelt beszélgetés által.

A szeretet kapcsán annyi elképzelésünk, elvárásunk és kellemetlen tapasztalatunk van, ami miatt érzelmeink garmadája jön elő már csak a téma hallatán.

Megannyi helyzetet élhettünk át, melyben elméletileg a szeretetről szólt, de a helyzet ennél sokkal bonyolultabb volt, mert átszőtte rengeteg olyan tényező, melynek köze nem volt a szeretethez…

A szeretet telepítése részletei…