Érzéseink és érzelmeink megfigyelése

Amikor képesek vagyunk ellazulni és a mindennapok zaklatottsága már kevésbé hat ránk, szembesülni fogunk a bennünk jelen lévő érzelmeik és érzéseikkel sokféleségével. Az érzéseink és érzelmeink korábban is jelen voltak az életünkben, de nem voltunk képesek igazán érzékelni őket, mert a mindennapok tengeráradatának csak egy-egy hullámaivá váltak és hozzá kapcsolódtak egy rakás tapasztalathoz.

Amikor az érzéseinket és érzelmeinket megéljük végre, s ennek révén meg tudjuk figyelni azokat, az minőségi ugrást jelent az életünkben. Az érzéseink és érzelmeink révén a korábban rideg világ barátságosabbá válik.

Érzelmi munka sokrétűsége

Látszólag van az éber jelenlét 15 lépcsőfokában egy nagy ellentmondás. Az hihetik sokan, ha képesek vagyunk a félelmeink és szorongásinkon túllendülni, akkor az érzelmekkel való munka véget ért.

A helyzet az, hogy az érzelmekkel való munka, amiből több tucatnyit meg tudunk különböztetni, igazából csak akkor kezdődhet el, ha az érzékelésünket alapvetően blokkoló hatásokat javarészt eltávolítottuk. Ezeket fogjuk most közelebbről is megvizsgálni.

Érzéseink és érzelmeink tárháza

Nagyon sokféle rendszer próbálja leírni azt, hogy miféle érzések és érzelmek vannak jelen az életünkben.

A kineziológia érzelmi barométere az érzéseket párba állítva rendszerezi azokat. Mindegyik párnak az egyik oldala romboló hatású, míg a pár másik fele építő. A cél az, hogy a romboló minták gyökerét feloldják, s s az építő viselkedésmódoknak erőt, lendületet adjanak.

Lise Bourbeau öt érzelmi sérülés megközelítése alapvetően öt alapvető gyerekkori tapasztalat, s azokhoz kapcsolódó viselkedés mintával foglalkozik. Ezen módszer célja a gyerekkori tapasztalatokból következő “sérülések” harmonikussá formálása, felszabadítása a kényszerű cselekvések alól.

A magyar fejlesztésű Belső Megélések Rendszere pedig arra tesz kísérletet, hogy felismerve a különböző nehézséget és romboló hatásokat kiváltó helyzeteket képes legyen feloldani a bennünk felgyülemlett érzelmi terheket, melyeket mások viselkedése vált ki belőlünk.

Rengeteg érzés rendszerbe szedve. Nagyszerű tájékozódási pont, de koránt sem teljes

Érzelmeink és érzéseink rendszerezésének korlátai

Mindegyik megközelítés valamely szempontrendszer alapján igyekszik az érzéseink és érzelmeinket áttekinthetővé tenni. Sok rendszer nagyszerűen használható a maga módján, rengeteg feszültséget, fájdalmat és szenvedést lehet általuk átalakítani, de ezen módszerek nem teljesek.

De a teljes megoldást ezen módszerek nem tudják és nem is tudhatják megadni, mert az emberi érzés- és érzelemvilág sokkal színesebb és szerteágazóbb annál, mint hogy egy módszer keretei révén azt teljesen le tudnánk írni. Egy adott pillanatban akár több tucat érzés és érzelem is kavaroghat bennünk, illetve érzelmi árnyalatokként váltakozhatnak bennünk. Annyira egyedivé téve a reakcióinkat, mint az ujjlenyomatunk.

Érdemes ezen érzéseket és érzeteket tudatosítani. Nem feltétlen kell mindennek nevet (címkét) adni. Néha az is elegendő, hogy az érzésben vagy érzelmi állapotban jelen vagyunk, anélkül, hogy reagálnánk a hatására. S csupán a jelenlét ereje által feloldódik s eltávozik az életünkből, elmulasztva mindazt a zaklatott állapotot, amit kiváltott. S pont ez a cél:

Érzéseink és érzelmeink újfajta megélése —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..