Fizikai elengedés

rendetlen szobabelső
Egy legénylakásba egy nőnek nem sok tere marad.

Az elengedés első és talán a legegyszerűbb terepe a fizikai világ. Ezernyi olyan dolog vesz minket körül, ami már nem szükséges az életünkhöz, s mégis tartogatjuk.

A tárgyaink egy része teljesen felesleges, semmi hasznunk belőle. Amit nem használtunk az elmúlt 2-3 évben, azt nyugodtan kidobhatjuk vagy odaadhatjuk másoknak. Valószínűleg mi már biztosan nem fogjuk őket használni.

kapcsolatainkban is érdemes néha rendet tenni. Semmi szükség olyan emberekre az életünkben, akik csak a kihívást és a bajt hozzák az életünkbe. Szívtelennek tűnhet akár 20-30 éves barátságot megszakítani, de nem kell feltétlen mindenki baját a nyakunkban cipelni

Azért félünk elengedni tárgyakat és embereket, mert azt hisszük nem lesznek helyettük újak. Ez egyszerűen nem igaz. Folyamatosan változunk, s ennek megfelelően a kapcsolataink, a szokásaink és a használati eszközeink is változnak (és ha hagyjuk, megújulnak)

Tárgyaink elengedése

A fizikai rendrakás, egy alapos szelektálás, egy lomtalanítás csodákra képes:

Az emléktárgyak nem csak a port fogják, hanem az életünk energiáinak egy részét is maguknál tartják.
Az emléktárgyak nem csak a port fogják, hanem az életünk energiáinak egy részét is maguknál tartják.
  • Egy olyan gardrób, amely tele van nem hordott ruhákkal, sokat nem ad hozzá a megjelenésünkhöz.
  • Használhatatlan tollak és kihúzók kupacai, melyek csak a helyet foglalják az asztalunkon, nem sok értékes jegyzet megírását és kiemelését teszik lehetővé.
  • Ezer apró emlék, ami olyan emberekhez köt minket, akikkel már a kapcsolatot sem tartjuk, megint csak a figyelmünket viszi el fölöslegesen.
  • A világirodalom összes tudása sem szükséges az életünkhöz feltétlen. Adjuk oda a nem használt könyveinket egy könyvtárnak. Sok olyan könyvnek fognak örülni, ami sok éve beszerezhetetlen, vagy többen olvasnák, mint amit ki tudnak elégíteni.

Ha ezeket kidobáljuk az életünkből, hatalmas tehertől tudunk megszabadulni. Nem kell ezt lebecsülni. A fizikai világ egy vetülete mindannak, ami az életünkben jelen van.

Ha elkezdjük a felesleges, elromlott tárgyainkat odaajándékozni azoknak, akiknek még hasznára lehet, azzal teret hozunk létre ahhoz, hogy valami új megjelenhessen az életünkben.

A pénzügyi gondok elengedése

égő pénz
Sokak kezét úgy égeti a pénz, hogy sosincs nekik.

Magyar ember a kitartás bajnoka. Bármi áron képes kitartani egy korábbi, de nem működőképes döntése mellett.

Rengeteg olyasmit veszünk meg az életünk során, ami nélkül pont semmivel nem lenne kevesebb az életünk. Ezek finanszírozására folyamatosan olyan hiteleket veszünk fel, ami egyszerűen még drágábbá teszi az életünket. Miközben időről időre olyanra sem marad, amire igazán nagy szükségünk lenne.

Az anyagi nehézségeink akkor fognak a múlt ködébe veszni, ha a rengeteg nagyszerű lehetőség, amivel megtalál az élet (amit a marketingesek unos-untalan elénk tolnak), sértetlenül távozik az életünkből, mert nem ugrunk rá, mint kiscica a gombolyagra.

Mindenki a saját szintjén nyomorog

Dárius kincse sem elegendő arra, hogy mindent megvegyünk magunknak, aminek a szükségét érezzük.

  • valaki ezernyi ruhát, cipőt, órát és más kiegészítőt vesz
  • valaki játékokat, könyveket, újságokat gyűjt
  • valaki koncert, buli és mozijegyeket
  • s valaki sexuális partnereket.

A pénzügyeink rendbetételéhez semmi más nem kell, mint kevesebbet költeni, mint amennyit megkeresünk egy hónapban. Egyszerűen nincs olyan, hogy kevesebbet költünk, mint amennyit keresünk, s még sem marad hó végén.

Aki úgy gondolja, hogy már így is szűkölködik, s csak spórolva tud megélni, annak javaslok egy nagyon egyszerű dolgot. Keressen egy jobban fizető állást. Rengeteg olyan ember van, akinek a keresete és az elvégzett munkája nincs összhangban. Többet is kaphatna a munkájáért, ha megtalálja a megfelelő “vásárlót”.

Aki ennek hatására kifogások ezreit kommentelné az oldal aljára, annak annyit mondanék, hogy a több pénzért többet is kell dolgozni.  Aki többet szeretne az életétől, többet akar kivenni belőle, annak beletenni is többet kell.

A túlsúly engedése

Ez a hatalmas hasú Buddha a kínaiak számára a gazdagság szimbóluma.
Ez a hatalmas hasú Buddha a kínaiak számára a gazdagság szimbóluma.

Tartalmilag a fizikai elengedés egyik fontos összetevője a túlsúly is, ami gyakorlatilag nem más, mint a múltban felhalmozott felesleges súly. A túlsúly valójában egy stresszcsökkentő eszköz, a szorongásunk egyik tünete. Amit ugyan úgy érdemes elengedni, mint minden mást A túlsúly ugyan olyan teher (felesleges súly) az életünkön, mint minden más, csak itt pont a szerzést (az evést) kell visszafogni ahhoz, hogy szabadabbak lehessünk.

A felesleges súlyt ugyan el lehet takarítani egy zsírleszívással is, de nem túl elegáns. A szervezetünket feleslegesen kitenni egy műtét tortúrájának nem igazán tudatos választás.

A túlsúlyunk rengeteg érzelmünkhöz is kapcsolódik. ha azokat nem szabadítjuk fel, nem dolgozunk velük, akkor a fogyás nem lesz igazán tartós.

Ami tán még rosszabb a zsírleszívás kapcsán, hogy torzul az életünk és a jellemünk, mert nem megyünk végig azon a tanulási folyamaton, amit korábban is elkerültünk (s zsírpárnákba csomagoltunk).

Ma már nem jelent a téli időszakra felhalmozott zsírtartalék túlélést növelő tényezőt. Érdemes a feleslegtől megszabadulni. A modern társadalmunkban a mindennapok nem igénylik a nagy hőszigetelést. Ezért együnk tudatosabban, kevesebb energiájú ételeket, mondjuk több zöldségeket, gyümölcsöt és sovány húsokat.

Másrészt a testünk rendbetétele fontos összetevője az egészséges érzelmi állapotnak is. Nem véletlen, hogy a test alapos átmozgatása rengeteg érzelmi feszültségtől is meg tud minket szabadítani. Ne gondoljunk valami hatalmas kihívást jelentő feladatra. A fenti gyakorlatsor olyan, amit a legducibb ember is meg tud csinálni.

A kapcsolatok elengedése

A kapcsolatok is a fizikai környezetünk része. Ahol az emberi kapcsolatok nem kielégítőek, ott a mindennapok pokollá válnak.

Nincs az az indok, ami miatt egy számunkra nehéz embert nem tehetünk ki az életünkből.

Egy fajta kapcsolat van, amit másképp érdemes kezelni. A családunk minden egyes tagja része az életünknek, akiket nem zárhatunk ki, mert annak komoly ára lesz. Bátran mondhatunk nemet arra, amit tesz, de az ember nem zárhatjuk ki a szívünkből. Hatalmas tátongó űr keletkezik egy családtagunk kizárása általa az életünkben, ami mint minden lelki sérülés, komoly kihívásokat fog okozni az életünkben.

Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..