A lelki nyugalom 10 törvénye

Boldog XXIII. János pápát a világ plébánosaként emlegették. Egyénisége közvetlen és barátságos volt minden ember felé.

Megfogalmazott 10 olyan irányelvet, mely a lelki nyugalom megtapasztalásához közelebb vihet minket. Vannak benne kifejezetten keresztény ihletettségű pontok is, de mindenből lehet tanulni.

Fontos annak megértése, hogy ezek nem kötelező érvényű szabályok, amik révén el lehet érni a lelki nyugalom állapotát, s máképp pedig nem, hanem ezek lehetőségek hozzá. S van, ami számunkra működik, s van, ami nem.

Persze lehet, s szerintem érdemes is azon dolgozni, hogy minél többféle módon megélhessük a belső nyugalom állapotát, de ha valamelyikre rágörcsölünk, hogy nem megy, attól nem leszünk boldogabbak. SŐT!

1. Ma megkísérlem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.

Tehát mindennek adok elegendő teret. Belátom korlátaimat és ennek megfelelően igyekszem cselekedni. Megteszem mindazt, ami tőlem telik, de nem terhelem magam túl, s nem várok el magamtól (sem másoktól) akkora erőfeszítést, mely már a normális élet lehetőségét lehetetleníti el.

2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak…csak magamat.

A szerénység és az alázat segít a büszkeségünket a helyén kezelni. Semmi nagy talány nincs ebben. Csupán amikor azt vesszük észre, hogy egy helyzetben mások szemében keressük a szálkát, akkor egyszerűen álljunk meg, nézzük meg, mi hol vétünk egy helyzetben, az ítélkezésen túlmenően.

3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem…nem csak a másvilági, hanem az evilági boldogságra is.

Itt is egy általános igazsággal kerülhetünk kapcsolatba. Aki minden nap megteszi azt a keveset, mely a fejlődéshez és a változáshoz szükséges, annak változni is fog az élete. Aki ezt nem teszi, csak várja a csodát (a feltámadást), azzal semmi jó nem fog érdemben történni.

A boldogság a lét öröme. A boldog élet, a lét örömének az ünnepe.

4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságaimhoz.

Az érzelmi rugalmasság és a körülményekhez való alkalmazkodás a siker záloga. Minden helyzetből akkor tudunk a legtöbbet kihozni, ha abból indulunk ki, ami épp a jelen pillanatában lehetséges számunkra.

Semmi értelme az ego játékainak bedőlni. Választhatjuk azt is, hogy mi csak tesszük a dolgunkat, mindenféle elvárás és feltételszabás nélkül.

5. Ma tíz percet szánok az időmből egy jó olvasmányra, amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.

Ahhoz, hogy érdemben tudjuk formálni az életünket, érdemes nem csupán néhány megoldási módot ismerni, hanem amennyit csak lehetséges. Érdemes ismerni és elmélkedni mások által megértett összefüggéseken. Mert teljesen felesleges mindenben felfedeznünk a spanyol viaszt.

Kövess engem a facebookon is!!

6. Ma elvégzem a napi  jótettet és senkinek sem dicsekszem vele.

A jó tett helyében jót várj elvének egy gyakorlatias megfogalmazása. Tegyük a jót, mert jót tenni természetes, de ne ennek révén akarjunk kitűnni.

A minőségi élet legtöbbször csak az apró dolgok nagyszerűségén múlik.

7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen, ha gondolataimban sértődöttnek érzem magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.

A pápa kérése nem kevés. Mindenkitől olyan erőfeszítést kér, amire csak nagyon kevesek hajlandóak.

  • Tanuljunk újat;
  • Tegyünk olyat, amit nem szeretünk;
  • Az érzelmi ellenállásunk fedjük el;
  • S úgy tegyük mindezt, hogy a maximumot beleadjuk.

Ezt nevezik a menedzserképzés területén a komfortzóna átlépésének. Nem egyszerű, s nem is örömteli.

Ugyan én az érzemi ellenállást nem elfedném, hanem feloldanám, keresnék valami jót a nem szeretem tevékenységben, de ez csak egy apróság. Ez egy szemléletbeli különbség, ami nyilvánvalóan az eltérő hátterünkből adódik.

8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom és két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.

A tervezés mindennek az alapja. Ha képesek vagyunk határozott képet alkotni annak kapcsán, mit szeretnénk elérni az életben, annak révén minden más kérdés idővel elrendeződik az életünkben.

9. Szilárdan hiszek – akkor is, ha tények az ellenkezőjét mutatják – abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.

Ez tipikusan az istenhit alapú megközelítésről árulkodik. Ha nekünk ez fura, akkor is érdemes megérteni a lényegét ennek a feladatnak.

  • Tegyünk meg mindent annak érdekében, ami tőlünk telik
  • S minden olyan tényező, mely nem rajtunk múlik, azt bátran és könnyedén engedjünk el.
egy nő kantáron vezeti a lovat
Az igazi boldogság úgy nyilvánulhat meg, ha mi is törődünk a környezetünkkel

10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép és hiszek a jóságban. Nekem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.

Alakítjuk a világot, ahogy látjuk azt. A mi felelősségünk, hogy az életünk milyen irányba megy. Aki kívül keresi az okokat, hogy miért nem tudott valamit elérni, az meg is fogja találni. Aki pedig annak a módját keresi, hogy hogyan tud valamit megoldani, az pedig azt fogja meglelni.

Ahhoz, hogy mindezeket meg is tudjuk valósítani, van egy út, mely túl van a vallásos kereteken s a görcsös ragaszkodáson. S sokkal többet adhat nekünk, mint csupán a lelki béke:

A lelki béke és nyugalom megtalálása —>


Oszd meg saját tapasztalataidat!

Hozzászólás eddig.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..