A lelki nyugalom 10 törvénye

Boldog XXIII. János pápát a világ plébánosaként emlegették. Egyénisége közvetlen és barátságos volt minden ember felé.

Megfogalmazott 10 olyan irányelvet, mely a lelki nyugalom megtapasztalásához közelebb vihet minket. Vannak benne kifejezetten keresztény ihletettségű pontok is, de mindenből lehet tanulni.

Fontos annak megértése, hogy ezek nem kötelező érvényű szabályok, amik révén el lehet érni a lelki nyugalom állapotát, s másképp pedig nem, hanem ezek lehetőségek hozzá. S van, ami számunkra működik, s van, ami nem.

Persze lehet, s szerintem érdemes is azon dolgozni, hogy minél többféle módon megélhessük a belső nyugalom állapotát, de ha valamelyikre rágörcsölünk, hogy nem megy, attól nem leszünk boldogabbak. SŐT!

1. Ma megkísérlem úgy átélni a napot, hogy nem akarom egyszerre megoldani életem összes problémáját.

Tehát mindennek adok elegendő teret. Belátom korlátaimat és ennek megfelelően igyekszem cselekedni. Megteszem mindazt, ami tőlem telik, de nem terhelem magam túl, s nem várok el magamtól (sem másoktól) akkora erőfeszítést, mely már a normális élet lehetőségét lehetetleníti el.

2. Ma igen nagy figyelmet fordítok a fellépésemre: senkit sem bírálok, sőt arra sem törekszem, hogy másokat helyreigazítsak vagy kijavítsak…csak magamat.

A szerénység és az alázat segít a büszkeségünket a helyén kezelni. Semmi nagy talány nincs ebben. Csupán amikor azt vesszük észre, hogy egy helyzetben mások szemében keressük a szálkát, akkor egyszerűen álljunk meg, nézzük meg, mi hol vétünk egy helyzetben, az ítélkezésen túlmenően.

3. Ma boldog leszek abban a tudatban, hogy boldogságra születtem…nem csak a másvilági, hanem az evilági boldogságra is.

Itt is egy általános igazsággal kerülhetünk kapcsolatba. Aki minden nap megteszi azt a keveset, mely a fejlődéshez és a változáshoz szükséges, annak változni is fog az élete. Aki ezt nem teszi, csak várja a csodát (a feltámadást), azzal semmi jó nem fog érdemben történni.

Online önismereti tréning

4. Ma alkalmazkodom a körülményekhez anélkül, hogy megkívánnám: a körülmények alkalmazkodjanak az én kívánságaimhoz.

Az érzelmi rugalmasság és a körülményekhez való alkalmazkodás a siker záloga. Minden helyzetből akkor tudunk a legtöbbet kihozni, ha abból indulunk ki, ami épp a jelen pillanatában lehetséges számunkra.

Semmi értelme az ego játékainak bedőlni. Választhatjuk azt is, hogy mi csak tesszük a dolgunkat, mindenféle elvárás és feltételszabás nélkül.

5. Ma tíz percet szánok az időmből egy jó olvasmányra, amint a táplálék a testi élethez, a jó olvasmány a lelki élethez szükséges.

Ahhoz, hogy érdemben tudjuk formálni az életünket, érdemes nem csupán néhány megoldási módot ismerni, hanem amennyit csak lehetséges. Érdemes ismerni és elmélkedni mások által megértett összefüggéseken. Mert teljesen felesleges mindenben felfedeznünk a spanyol viaszt.

6. Ma elvégzem a napi jótettet és senkinek sem dicsekszem vele.

A jó tett helyében jót várj elvének egy gyakorlatias megfogalmazása. Tegyük a jót, mert jót tenni természetes, de ne ennek révén akarjunk kitűnni.

A pontokat megnézve egyértelműen látszik, hogy XXIII. János nem keveset kér tőlünk. Olyan célt, ideális létezésmódot tűz ki elénk, melynek lényege az, hogy hogyan legyünk szentek a mai rohanó világban.

Ezt megvalósítani viszont nem mindig annyira egyszerű, hiszen nem ezt tapasztaljuk a mindennapjainkban, s nem ez volt a természetes sokunk számára a gyerekkorában sem. De ennek ellenére ezen pontok megvalósítása nem lehetetlen, főleg akkor, ha képesek vagyunk az életünket megreformálni, elengedni a  múltunk emlékeinek hatását —>

7. Ma olyasmit teszek, amihez semmi kedvem sincsen, ha gondolataimban sértődöttnek érzem magam, gondoskodom róla, hogy senki se vegye észre.

A pápa kérése nem kevés. Mindenkitől olyan erőfeszítést kér, amire csak nagyon kevesek hajlandóak.

 • Tanuljunk újat;
 • Tegyünk olyat, amit nem szeretünk;
 • Az érzelmi ellenállásunk fedjük el;
 • S úgy tegyük mindezt, hogy a maximumot beleadjuk.

Ezt nevezik a menedzserképzés területén a komfortzóna átlépésének. Nem egyszerű, s nem is mindig örömteli.

Én az ilyen helyzetek kapcsán megjelenő érzelmi ellenállást nem fedném el. Inkább feloldanám, s keresnék valami jót a nem szeretem tevékenységben.

Tudom, nem ezt kérte tőlünk boldog XXIII. János pápa, de ezt betudom annak, hogy az én megközelítésem egy picit más. A valódi cél ugyan az marad. Érjük el, hogy a bennünk lévő ellenállás ne okozzon másoknak kellemetlenséget.

A minőségi élet legtöbbször az apró dolgok nagyszerűségén múlik. De attól még jó észben tartani, hogy a kávé és a tea egy érzelmi feloldóeszköz is.

8. Ma új, részletes programot állítok össze. Talán nem ragaszkodom hozzá pontosan, de megfogalmazom és két rossztól tartózkodom: a hajszától és a határozatlanságtól.

A tervezés mindennek az alapja. Ha képesek vagyunk határozott képet alkotni annak kapcsán, mit szeretnénk elérni az életben, annak révén minden más kérdés idővel elrendeződik az életünkben.

9. Szilárdan hiszek – akkor is, ha tények az ellenkezőjét mutatják – abban, hogy az isteni Gondviselés úgy törődik velem, mintha egyedül volnék a világon.

Ez tipikusan az istenhit alapú megközelítésről árulkodik. Ha nekünk ez fura, akkor is érdemes megérteni a lényegét ennek a feladatnak.

 • Tegyünk meg mindent annak érdekében, ami tőlünk telik
 • S minden olyan tényező, mely nem rajtunk múlik, azt bátran és könnyedén engedjünk el.

10. Ma nem félek, és különösen örülök mindennek, ami szép és hiszek a jóságban. Nekem adatott meg, hogy tizenkét órán át jót tegyek.

Alakítjuk a világot, ahogy látjuk azt. A mi felelősségünk, hogy az életünk milyen irányba megy. Aki kívül keresi az okokat, hogy miért nem tudott valamit elérni, az meg is fogja találni. Aki pedig annak a módját keresi, hogy hogyan tud valamit megoldani, az pedig azt fogja meglelni.

Az igazi boldogság úgy nyilvánulhat meg az életünkben, ha törődünk magunkkal és másokkal.

Személyes tapasztalatom

Ezen lista olyan viselkedési és érzelmi működésekről szól, mely közül nem mindegyik megy magától. Törekednünk kell rájuk, extra figyelmet érdemel, s rengeteg energiát követel ezzel való foglalatosság.

Miközben a pénz, idő és energia Bermuda-háromszögében sokunk nap mint nap elveszik. Mert a minket érő hatásokat nem tudjuk úgy kezelni, hogy ne legyünk folyamatosan a saját komfortzónánkon kívül.

Aminek hosszabb távon nem igazán van jó vége. Ennek az eredménye előbb-utóbb a stressz ezernyi formájának a megjelenése, mely egyenes út a kiégéshez és a depresszióhoz.

Tehát hiába akarjuk mondjuk a fenti igen magasztos célokat elérni, pont az ellenkező irányba halad az életünk. Ugyanis a komfortzónánkat csak úgy tudjuk érdemben tágítani és formálni, ha a azon belül vagyunk. S ahhoz bizony tudatosság és éberség kell.

Amikor engem valaki megkeres, hogy segítsek neki, az első és legfontosabb feladatom többnyire annak megtanítása, hogyan lehetséges úgy helyt állni a mindennapokban, hogy közben jól is érezzük magunkat. Ami azt jelenti, hogy érdemi időt vagyunk képesek a komfortzónánkon belül is tartózkodni.

Ide írnám szívesen azt az egy üdvözítő megoldást ehhez, ami működik, de ennél a helyzet összetettebb. A működő képes megoldás mindenkinél egy picit egyedi és különböző.

Mert különbözőek vagyunk, s ezért a működőképes megoldásaink is különbözőek. S ennek megtalálásához is mindenkinek egyedi út vezet el.

Az egyéni konzultáció részletei —>


Ki mondja mindezt?

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Az önismeret és az elengedés útján te lépdelsz!

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Az oldalon szereplő írások saját élethelyzetre való alkalmazása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.