Önértékelés tudatos alkalmazása

Az önismeret a cselekedeteink, érzelmi reakcióink, gondolkodásunk megfigyelésével kezdődik. Ezek révén alakítjuk ki magunkról azt a képet, akinek látjuk magunkat.

Sokat elárul egy emberről, mennyire veszik bele valaki a saját magáról kialakított képbe. Az önkép sokszor sokkal jobban meghatározza azt, amit teszünk, mint a valóságos képességünk.

Nagyon ritka az az érett személyiség, aki képes felülírni a saját énképét, a tendenciájából adódó életutat, s valami igazán egyedi módon képes teljesen újraformálni az életét.

Önismeret rétegei

Az önismeretet nem érdemes túlmisztifikálni, már egy 10-12 éves gyereknek is határozott képe van arról, ő milyen:

  • mire képes;
  • mi okoz neki kihívásokat;
  • mi elől menekül;
  • mi az, amihez ragaszkodik;
  • mik az érzékeny pontjai;
  • s mivel lehet nála mindent elérni.

Az önismeret ezen rétegét mindenki könnyen megértheti, mert pont ez az, ami alapján a mindennapi döntéseinket jól-rosszul meghozzuk.

Egy gyerek is képes sok olyasmire, amire mi talán nem is mernénk gondolni…

A valódi önismeret használata azon a ponton kezd el megnyilvánulni, amikor azt a képet, ami kialakítottunk magunkról, képesek vagyunk tudatosítani, s elkezdeni dolgozni vele.

5 nagy területe van az önismeretnek:

S pontosan ez az öt terület az, amit tudatosan átformálhatunk, s aminek révén az életünk is merőben mássá alakulhat.

A tudatos önismeret kerékkötője

Aki valaha meg akart egy tulajdonságot változtatni az életében, az pillanatok alatt szembetalálkozott önmagával. Szokásaink és reakcióink nem csak azt határozzák meg, kik és mik vagyunk, hanem azt is, mit teszünk.

Évek, néha évtizedek hosszú sora alatt alakultak ki a szokásaink, melyek pont olyan jó szolgálatot tehetnek nekünk, mint ahogy életünk kerékkötőivé is válhatnak.

Ego, a belső világunkat védő mechanizmus

Hangzatosan csak egonak szokás hívni azt a védelmi vonalat, mely a gyereki énünket védi a világ vadságától. Aki elkezd az ego létével és annak hatásával közvetlenül háborúzni, az konkréten maga alatt vágja a fát. Nem lehet az ego hatását kiküszöbölni, maximum a reakciókat átformálni, lecserélni.

Sokan pont az ego miatt buknak el az önfejlesztés útján. Megismerik a saját tulajdonságaikat, elfogadják ezek létét, s utána nem lépnek tovább. Megismerve és tudatosítva a tulajdonságaikat felmentésként használják azt, amilyenek épp pillanatnyilag. Lemondva annak lehetőségéről, hogy jobb életet élhessenek.

páncélos sisak
Az ego, a személyiség pont olyan hatású az életünkre, mint egy páncélzat

Aki képes az önigazolás csapdáján túllépni, az sem érezheti magát biztonságban. Önmagunk átformálásának van sok más olyan pontja, mely nélkül az összes próbálkozás kudarcra lesz ítélve.

Az ego védelmi mechanizmusai mögött komoly érzelmi töltetű emlékek és belső feszültségek húzódnak meg, amik felismerése semmivel sem könnyebb, mint reálisan megérteni szokásaink működését–>>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..