Posted on Hozzászólás most!

Párkapcsolat és elengedés

Egy párkapcsolat elengedése a legtöbb ember számára hatalmas kihívást jelent, mert a közös emlékek lenyomatai, a hozzájuk kapcsolódó érzések révén ragasztóként hozzá kapcsolnak minket.

Ha képesek vagyunk tudatosan rálátni önmagunkra, s tudatosan formálni az érzelmi reakcióinkat, akkor eljuthatunk egy olyan érzelmi állapotba, hogy képesek lehetünk nyitottá válni másokra, s esetleg egy új partner felé is meg tudunk nyílni.

Amikor viszont elkezdjük kötni az ebet a karóhoz, s nem akarunk szembenézni azzal, hogy az életünkben miden változik, akkor egy szakítás következtében ezernyi módon szenvedéssel fogunk átélni.

A párkapcsolatok élete

Mint minden az életünkben, a párkapcsolatok is pont úgy működnek, mint minden más. Létrejönnek, változnak és elmúlnak.

Kezdődik a megismerkedéssel, mely lehet egy pillanat vagy egy folyamat. Aztán megjelenik az érdeklődés, aztán a vonzódás majd az egymásra találás. Néha ez nagyon rövid idő alatt végbemegy, néha évek kellenek hozzá.

De minden esetben lesz egy pont, ahol nem lesz kérdés, hogy két ember összekapcsolódott-e testestől-lelkestől. Van, akinél ehhez mindenképpen kell a szex, s valakinél a kapcsolódás hamarabb létrejön (s kialakul a szoros barátság), mielőtt az első csók elcsattanna.

Aztán boldogan élünk, amíg meg nem halunk…

Ezt nevezzük mesének.

A valóság az, hogy amikor két egymás egymásra talál, akkor kezdődik a másik alapos megismerésének időszaka. S ha ebben az időszakban kiderül, hogy nekünk valami nagyon nem kerek, akkor abból lesz a rövid kapcsolat.

Ennek az esetnek az extrém verziója az egy éjszakás kaland. Egy buli után, vagy a helyzetből adódó lehetőséget kihasználva engedünk a bennünk jelen lévő szexuális vágynak, s egymásba fonódunk valakivel. Hogy az kinek fér bele és kinek nem, az egyén függő.

Hosszabb párkapcsolatok működése

Ha képesek vagyunk tolerálni a másik embert, s nekünk a hibái és hülye dolgai ellenére is kell a másik, akkor sincs ám vége a változásnak. Minden ember, s ezáltal az összes kapcsolatunk változik.

Nem feltétlen radikális a változás, de a hangsúlyok érdemben változhatnak. S ez megágyazhat egy olyan folyamatnak, hogy átalakul a kapcsolat. S belekerülhetek egy olyan helyzetbe, hogy ugyan együtt vagyok valakivel, de már nem annyira jó vele, mint az elején.

A dolog trükkje az, hogy ébernek kell lenni a változásra, s tudatosan változtatni kell a kapcsolaton. Folyamatosan. Nem néha-néha, nem amikor már ég a ház vagy rezeg a léc, hanem napról napra. S törekedni arra, hogy ebben a másik is tevőlegesen részt vegyen.

Ami időnként nagyon nehéz. Mert vannak mindenkinek olyan időszaka, amikor magával van sok dolga, vagy a munkájával, vagy a családjában történik valami, mely a kapcsolatról elvonja a figyelmet.

S persze olyan is lehet, hogy valakinek, egy “vetélytársnak” a hatása bekavar az életünkbe. S ha rágörcsölünk, akkor bizony abból vita, veszekedés, hosszabb távon szétválás lesz a vége.

S persze az is lehetséges, hogy a másik változik olyan irányba, hogy én akarok tudatosan kilépni egy kapcsolatból. Ez is lehet egy választási lehetőség.

Ágytól asztaltól?

A helyzet az, hogy amikor két ember elválik egymástól fizikailag (mert például szétköltöznek, vagy nem töltenek együtt már közös “éjszakákat”), akkor a párkapcsolat még nem szűnik meg teljesen. Csak tovább alakul, mint ahogyan az történt korábban is.

A közös emlékek, esetlegesen közösen elkezdett tevékenységek, vállalkozások, megszületett gyerekek egy életre összekötnek minket. Erre mondta Jézus, hogy

Amit tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét. Mt10.9

A következő sorokban arról ír Máté, hogy amikor máshoz kezdesz el kapcsolódni, s másra vágyakozol, akkor azzal a kapcsolat megsérül. A házasságtörés szót használja Jézus. S arról ír, hogy teljesen mindegy, ki kapcsolódott egy harmadik emberhez, attól a kapcsolat, a “házasság”, a közös élet háza, sérül.

Nem akartok erkölcscsőszt játszani, magam is voltam olyan helyzetben, amikor más nőjéhez vonzódtam, s volt olyan is, amikor én magam néztem ki egy másik nőre, miközben benne voltam egy kapcsolatban. De azt tudom, hogy ott és akkor a kapcsolat megváltozott minden alkalommal.

S ami egyszer eltört, azt már csak megragasztani lehet, soha sem lesz olyan, mint amilyen újkorában.

Kapcsolataink megújítása

Attól, hogy egy kapcsolatot nem lehet kitörölni az életünkből, attól még tudatosan formálhatjuk azt, amit itt és most érzünk.

Érdemes ránézni arra, mit érzünk a volt párunkkal kapcsolatban. Megnézni, hogy az érzések listájának melyik csoportjába tartozik, s az egész érzéskavalkádra elengedéseket csinálni.

Az elengedés részleteit pontosan megmutattam az elengedés pszichológiájáról írt cikkemben. Sokszor a benne foglalt 4 kérdés bőven elegendő arra, hogy elengedjük mindazt, ami érzelmileg még mindig megköti az életünket a másikkal kapcsolatba.

Persze csak akkor, ha képesek vagyunk önmagunkra elfogultság nélkül rálátni. Amit tapasztalatból mondhatok, nem mindig könnyű. Mert szép és jó a logikus és következetes gondolkodás, de amikor az érzelmek bekavarnak, akkor a gondolataink ereje nagyon lecsappan.

Ez főleg akkor szembetűnő, ha nem vesszük észre a ragaszkodásunk, a haragunk és a büszkeségünk. S olyankor nincs más lehetőségünk, mint segítséget kérni olyantól, aki képes rálátni a helyzetünkre, van elegendő empátiánk, s nem utolsó sorban ismeri az elengedés technikájának apró részleteit is.

Egyéni konzultáció —>

Posted on Hozzászólás most!

A minőségi munka megtalálása

Sokunknak a megélhetése függ egy munkahelytől, melynek megtalálása, megszerzése és megtartása alapvető létérdekünk. Ehhez most bemutatok 7 olyan eszközt, ami könnyedén hozzásegíthet minket, de azt nem merem ígérni, hogy mindezt automatikusan meg is tudjuk valósítani,

Az biztos, hogy akinek nincs elegendő pénze, az hatalmas árat fizet érte, de sok esetben az is baj, hogy úgy akarjuk a pénzt megszerezni, hogy mi magunk is elveszünk ebben a folyamatban, mert feladjuk önmagunkat, az álmainkat és az elveinket. S ennek következtében az egész életük egy romhalmazzá válik.

Sokszor azt láthatjuk, ha körbenézünk, hogy egy olyan ördögi körré válhat a pénz hajszolása, melyből nincs igazi kitörési pont. Legalább is azon a módon, ahogy abba belekerültek.

Aminek a legfőbb oka, hogy az elegendő mennyiségű, pláne a sok pénz megszerzése a legtöbb ember számára egy gordiuszi csomó. Nem tudják azon a szinten megoldani, ahol most tartanak.
A minőségi munka megtalálása részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A békés harcos útja (idézetek)

A békés harcos útja egy önismereti munka, melynek sarokpontjait kiemeltem a történetből. Az idézetek révén igyekszem bemutatni ezen út főbb ismérveit, kiemelve a lényegi pontokat.

Ugyan a békés harcos útja minden esetben egyedi elemeket tartalmaz, mert mindenkinek másutt vannak a kínos pontjai, de mindenki megtalálhatja ezen történet alapján azt az utat, amivel elérhet egy hasonló átalakulást magánál.

Ami főleg azért is küzdelmes, mert totálisan eltér a mindennapok megszokott gondolkodásától:

A békés harcos útja (idézetek) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Komfortzóna és kihívások

Életünk talán egyik legnagyobb kihívása a belső egyensúlyunkat megteremteni és céljainkat elérni a komfortzónánk kereteinek átlépése révén. Ez a két törekvésünk sokkal jobban összefügg, mint azt elsőre gondolnánk. Természetesen nem mindegy, milyen szemléletünk van, mert az elvégzendő feladat teljesen más.

A sikereket, az elismerést és a babérokat kergető szemlélet egyensúlyba hozása teljesen más feladatot jelent, mint amikor az eredmények, az anyagi bőség és lehetőségek tárházának megtapasztalása utáni vágyunkból akarunk kihozni többet. Komfortzóna és kihívások részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A békés harcos 3 alapelve (idézetekkel)

A békés harcos 3 alapelve a jelen helyzetünk megértéséhez ad egy egyedi kulcsot. Ennek lényege, hogy megértsük, mi, akik ezt az utat járjuk, semmivel sem vagyunk jobbak, mint bárki más.

Ennek bemutatására ugyanazt az elvet használtam, mint amit a békés harcos útjának bemutatása kapcsán is követtem. Elővettem a könyv kulcsmondatait, s azon keresztül mutatom be a békés harcos alapelveit.

Igyekeztem az idézetek kapcsán elkerülni az ismétlést, pont azért, hogy minél több mindent be tudjak mutatni ebből az életszemléletből. A békés harcos útja, és annak 3 alapelve egy egészet alkot, igazából a kettő nem választható el egymástól.

A békés harcos 3 alapelve (idézetekkel) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A vonzás törvényének titka

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek. Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót. Elkövetve egy alapvető hibát, mely tény – azaz, hogy hiba – a filmből nem derült ki.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban. A vonzás törvényének titka részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

egy bőröndnyi pénz

A jólét és a gazdagság bevonzása sokkal inkább függ a belső állapotainktól, mint a konkrét cselekedeteinktől. Ahhoz, hogy a belső állapotaink meg tudjanak változni, összeállítottam 4 olyan meditációt, aminek révén az életünk jobbá válhat.

Ezen meditációk kapcsán viszont van egy fura kettősség. Egyrészt azt láttam egy csomó helyzetben, hogy a múló világ élvezeteit hajszolni nem túl sok örömet okoz hosszabb távon. Mert minden örömünkben benne van az elmúlás lehetőségének keserű érzete is, ami az összes kellemes tapasztalatunkat némiképp megmérgezi.

Másrészt az emberi élet úgy van összerakva, hogy alapvetően a kívánságaink és vágyaink visznek előre. S ha ezeket képesek vagyunk megfelelő módon alkalmazni, azzal lehetőségünk van egy jobb életet teremteni magunknak és másoknak.

Ezért mutatok pár egyszerű képzelet-gyakorlatot, amivel én magam is be szoktam vonzani mindazt, amit az életem részeként szeretnék megélni. Ugyan azt a fajta szerkezetet fogom használni, amit a betegségek feloldása (meggyógyítása) kapcsán is használtam.

4 pénzmágnes (az élet eltérő helyzeteire):

A gazdagság bevonzása (pénzmágnes) részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A depresszió lélektana

gyereki arc könnybe lábadt szemekkel.

Életünk fő jellegzetessége a változás, mely az emberek egy részénél idővel a depresszió tüneteinek a megjelenését eredményezi.

Még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy minden változik: az időjárás, a környezetünk, a szokásaink, a kapcsolatrendszerünk, időnként a munkahelyünk és a lakhelyünk is, az életkori és egyéb, az idő múlásával kapcsolatos változásokról nem is beszélve.

Aki meg akarja őrizni a tegnapot, az menthetetlenül krízis elé fog nézni. Mert a változás feltartóztathatatlan. “Szeretném a homokórát megállítani”, mondja a régi sláger, ami lehetetlen.

Amikor a változások sorsszerűségével és annak következményeivel szembetaláljuk magunkat, elsőre teljesen tanácstalanokká válunk. Mert az új helyzetek rendszerint új megközelítést és új megoldást kívánnak. Az egész addigi személyiségünk megkérdőjeleződik, mert ami eddig működött, az hatástalanná vált. A depresszió lélektana részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Az ego és a konfliktusaink lélektana

Vetélkedő vadkecskék

Az egóról annyi minden kereng a köztudatban, hogy ennek tisztázása szerintem alapvető egy önismerettel és önfejlesztéssel foglalkozó oldalon. Egy szerűen túl sok az olyan ember, akinek sok jó gondolata van, s ezek a gondolatok osztódással szaporodnak.

Ezen tudásáradatban kedvencem olvasmányom Az egoizmus művészete Josef Kirschner tollából, ahol semmi másról nincs szó, mint hogy „Mindenki egoista, csak kevesen tudják, hogyan lehet ebből hasznot húzni.” Semmi mást nem tartalmaz, csak azt, hogyan érjük el a céljainkat, minden morális és erkölcsi béklyót félredobva. Ami hát nem tudom, hosszú távon mi jót hozhat nekünk.

Az ego és a konfliktusaink lélektana részletei…

Posted on Hozzászólás most!

Az idő(gazdálkodás) keretei

Életünk térben is időben zajlik. Az idő és a tér azóta tudatosan az életünk része, amióta képesek vagyunk kommunikálnunk.

Gondoljunk csak arra, hogyan kezdünk járni, hogyan kezdjük el felfedezni a kemény tárgyak által meghatározott korlátaink a mozgás kapcsán. S ugyan így kezdjük a kisgyerekként felfedezni az időmúlását is.

El is kezdenénk az siettetni vagy lassítani, mint a felnőttek. A kisgyereknél ott lehet felismerni, hogy kezd kialakulni az időfogalmuk, hogy azon mérik az idő múlását, hogy hányat kell még aludniuk egy adott eseményig.

Amikor felfedezzük az idő által meghatározott korlátokat, az evés, a fürdés, az óvodába menetel, az iskolai házi feladat, a zene és a sport kapcsán, onnantól kezdődik a felnőtté válás rögös folyamata. Megtapasztaljuk, hogyan váltakoznak a nappalok és az éjszakák, hogyan alakítja az életünket a hét napos ciklusú társadalmunk. Az év körforgása kapcsán előbb-utúbb felfedezzük, hogy általában télen nem lehet biciklizni, nyáron meg szánkózni, ősszel színesek a falevelek, tavasszal meg élénk zöldek.

Az idő(gazdálkodás) keretei részletei…