A minőségi munka megtalálása

Sokunk egyik leggyakoribb kihívása a megélhetés, az elegendő pénz megszerzése. Ennek feloldása 7 egyszerű lépésben, a pénztelenség okainak tudatos átformálásával érhető el. Amennyiben a pénzügyi nehézségeinkkel nem nézünk szembe, akkor az egész életünket megmérgezheti, kitöltve az életünk minden percét.

Mert akinek nincs elegendő pénze, az hatalmas árat fog ezért fizetni. Sokan egy idő után képesek mindent feláldozni, hogy a pénz megszerzzék, s közben az egész életük egy romhalmazzá válik.

Legalább is ezt láthatjuk, ha körbenézünk. Egy olyan ördögi körré válik sokaknak a pénz hajszolása, melyből nincs igazi kitörési pontjuk. Legalább is azon a módon, ahogy most a helyzeteket kezelik.

Ennek a legfőbb oka, hogy az elegendő mennyiségű, pláne a sok pénz megszerzése a legtöbb ember számára egy gordiuszi csomó. Nem tudják azon a szinten megoldani, ahol most tartanak.
Tovább A minőségi munka megtalálása

A békés harcos útja (idézetek)

A békés harcos útja egy önismereti munka, melynek sarokpontjait kiemeltem a történetből. Az idézetek révén igyekszem bemutatni ezen út főbb ismérveit, kiemelve a lényegi pontokat.

Ugyan a békés harcos útja minden esetben egyedi elemeket tartalmaz, mert mindenkinek másutt vannak a kínos pontjai, de mindenki megtalálhatja ezen történet alapján azt az utat, amivel elérhet egy hasonló átalakulást magánál.

Ami főleg azért is küzdelmes, mert totálisan eltér a mindennapok megszokott gondolkodásától:

Tovább A békés harcos útja (idézetek)

Komfortzóna és kihívások

Életünk talán egyik legnagyobb kihívása a belső egyensúlyunkat megteremteni és céljainkat elérni a komfortzónánk kereteinek átlépése révén. Ez a két törekvésünk sokkal jobban összefügg, mint azt elsőre gondolnánk. Természetesen nem mindegy, milyen szemléletünk van, mert az elvégzendő feladat teljesen más.

A sikereket, az elismerést és a babérokat kergető szemlélet egyensúlyba hozása teljesen más feladatot jelent, mint amikor az eredmények, az anyagi bőség és lehetőségek tárházának megtapasztalása utáni vágyunkból akarunk kihozni többet. Tovább Komfortzóna és kihívások

A békés harcos 3 alapelve (idézetekkel)

A békés harcos 3 alapelve a jelen helyzetünk megértéséhez ad egy egyedi kulcsot. Ennek lényege, hogy megértsük, mi, akik ezt az utat járjuk, semmivel sem vagyunk jobbak, mint bárki más.

Ennek bemutatására ugyanazt az elvet használtam, mint amit a békés harcos útjának bemutatása kapcsán is követtem. Elővettem a könyv kulcsmondatait, s azon keresztül mutatom be a békés harcos alapelveit.

Igyekeztem az idézetek kapcsán elkerülni az ismétlést, pont azért, hogy minél több mindent be tudjak mutatni ebből az életszemléletből. A békés harcos útja, és annak 3 alapelve egy egészet alkot, igazából a kettő nem választható el egymástól.

Tovább A békés harcos 3 alapelve (idézetekkel)

A vonzás törvényének titka

Amikor megjelent jó pár évvel ezelőtt A titok című könyv és film, mindenki olyan lelkes volt, mint a kisgyerek. Sorra jelentek meg a vonzás törvényével kapcsolatos könyvek. Rengetegen azt várták, hogy a könyvekben leírtak alapján gyökeresen átformálódhat az életük, simán bevonzzák a hatalmas megrendeléseket, pénzeket, vagyont, és minden egyéb földi jót. Elkövetve egy alapvető hibát, mely tény – azaz, hogy hiba – a filmből nem derült ki.

Két fontos elem hiányzott a legtöbb megjelent könyvből. Nincs kimondva, mi is valójában a titok (nem önmagában a vonzás törvényének felismerése az), másrészt annak tudása, hogyan lehet igazából a vonzás törvényét működtetni. Ezért aztán a film valódi mondanivalója veszett el, hogy hogyan találjuk meg a vezetés (a titok működése) révén a saját helyünket a világban. Tovább A vonzás törvényének titka

A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

Sok esetben azt látom, hogy  a múló világ élvezeteit hajszolni nem túl sok örömet okoz hosszútávon. ez igaz az én életemre is, és másokéra is. Minden örömünkben benne van az elmúlás lehetőségének keserű érzete is, ami az összes tapasztalatunkat némiképp megmérgezi. Szinte mindenki által ismert tapasztalat, hogy a kívánságaink elvakult üldözése óhatatlanul szenvedés forrásává válik.

Ez nem pesszimizmus, hanem annak az elismerése, hogy önmagában a történések és tapasztalatok nem kielégítőek. Itt jön a szokásos “mantrám“: Lehet harcolni ellene, lehet letagadni, akár elemezhetjük is, sőt akár figyelmen kívül is hagyhatjuk. Mindent szabad, de a valódi megoldás azt fogja elhozni, ha felvállaljuk mindazt, ami megkeseríti az életünket.

Az ember, az előzőektől függetlenül, úgy van összerakva “gyárilag”, hogy alapvetően a kívánságaink és vágyaink visznek előre. Ezért mutatok pár egyszerű képzelet-gyakorlatot, amivel én magam is be szoktam vonzani mindazt, amit az életem részeként szeretnék megélni. Ugyan azt a fajta szerkezetet fogom használni, amit a betegségek feloldása (meggyógyítása) kapcsán is használtam.

4 pénzmágnes (az élet eltérő helyzeteire):

Tovább A gazdagság bevonzása (pénzmágnes)

A depresszió lélektana

Életünk fő jellegzetessége a változás, mely az emberek egy részénél idővel a depresszió tüneteinek a megjelenését eredményezi. Még akkor is, ha pontosan tudjuk, hogy minden változik: az időjárás, a környezetünk, a szokásaink, a kapcsolatrendszerünk, időnként a munkahelyünk és a lakhelyünk is, az életkori és egyéb, az idő múlásával kapcsolatos változásokról nem is beszélve.

Aki meg akarja őrizni a tegnapot, az menthetetlenül krízis elé fog nézni. Mert a változás feltartóztathatatlan. “Szeretném a homokórát megállítani”, mondja a régi sláger, ami lehetetlen.

Amikor a változások sorsszerűségével és annak következményeivel szembetaláljuk magunkat, elsőre teljesen tanácstalanokká válunk. Mert az új helyzetek rendszerint új megközelítést és új megoldást kívánnak. Az egész addigi személyiségünk megkérdőjeleződik, mert ami eddig működött, az hatástalanná vált. Tovább A depresszió lélektana

Az ego és a konfliktusaink lélektana

Az egóról annyi minden kereng a köztudatban, hogy ennek tisztázása szerintem alapvető egy önismerettel és önfejlesztéssel foglalkozó oldalon. Egy szerűen túl sok az olyan ember, akinek sok jó gondolata van, s ezek a gondolatok osztódással szaporodnak.

Ezen tudásáradatban kedvencem olvasmányom Az egoizmus művészete Josef Kirschner tollából, ahol semmi másról nincs szó, mint hogy „Mindenki egoista, csak kevesen tudják, hogyan lehet ebből hasznot húzni.” Semmi mást nem tartalmaz, csak azt, hogyan érjük el a céljainkat, minden morális és erkölcsi béklyót félredobva. Ami hát nem tudom, hosszú távon mi jót hozhat nekünk.

Tovább Az ego és a konfliktusaink lélektana

Az idő(gazdálkodás) keretei

Életünk térben is időben zajlik. Az idő és a tér azóta tudatosan az életünk része, amióta képesek vagyunk kommunikálnunk.

Gondoljunk csak arra, hogyan kezdünk járni, hogyan kezdjük el felfedezni a kemény tárgyak által meghatározott korlátaink a mozgás kapcsán. S ugyan így kezdjük a kisgyerekként felfedezni az időmúlását is.

El is kezdenénk az siettetni vagy lassítani, mint a felnőttek. A kisgyereknél ott lehet felismerni, hogy kezd kialakulni az időfogalmuk, hogy azon mérik az idő múlását, hogy hányat kell még aludniuk egy adott eseményig.

Amikor felfedezzük az idő által meghatározott korlátokat, az evés, a fürdés, az óvodába menetel, az iskolai házi feladat, a zene és a sport kapcsán, onnantól kezdődik a felnőtté válás rögös folyamata. Megtapasztaljuk, hogyan váltakoznak a nappalok és az éjszakák, hogyan alakítja az életünket a hét napos ciklusú társadalmunk. Az év körforgása kapcsán előbb-utúbb felfedezzük, hogy általában télen nem lehet biciklizni, nyáron meg szánkózni, ősszel színesek a falevelek, tavasszal meg élénk zöldek.

Tovább Az idő(gazdálkodás) keretei

A stresszlevezetés 1+8 módja

A stresszállapot egy biológiai reakciónk, mely a túlélésünket szolgálja életveszélyes helyzetekben. Ha a stresszállapot nem tud elmúlni, az károssá válhat, mert túlpörgeti a szervezetet, mely idővel betegséghez vezethet.

Van 8+1 egyszerű módszer, amivel a stressz, a bennünk felgyülemlett feszültség csökkenthető. Olyan hétköznapi módszerek, amiket ugyan ismerünk, de még sem mindig használjuk a legegyszerűbbeket, s ezért extra eszközökhöz kell nyúlnunk.

Tovább A stresszlevezetés 1+8 módja