A boldogságkeresés baklövései

Az életünk alapvetően a boldogságkeresésről szól. Függetlenül a korunktól, nemünkről, származásunktól, a vallásunktól és a társadalmi helyzetünktől. S minden mástól is, amit az életünk során fontossá, értékessé vagy lényegessé tettünk.

S ezen úton van pár olyan buktató, mely megmutatja azt, hogy valami félrement az életünkben, és épp a szakadék felé robog az életünk. Mert a boldogságkeresés közben ránk szakadt az összes bajunk és félelmünk, melytől stresszesek és kimerültek lettünk

Előre is elnézést kérek mindenkitől, ez a cikk nem a boldogságról szól. Hanem azon gondolati és érzelmi mintáktól, ami minket a legmesszebb repít a boldogság megélésének még a reményétől is.

A boldogság megélés legfőbb gátja

Minden ember egyedi, nincs két teljesen egyforma ember. S ennek következtében az is teljesen különböző, mi okoz nekünk olyan érzést és élményt, mely a lelkünknek a legtöbb jót, boldogságot és örömet okozza.

Vannak ugyan alapvető emberi értékek és tapasztalatok, melyek az évszázadok során kikristályosodtak, s melynek kapcsán azt gondoljuk a legtöbben (én is), hogy a boldogság megélésének alapjai. Ezek az önértékelés, a kapcsolatok, a tudatos döntések és a tudatos változás. De ezek megélése és hangsúlyai emberenként és életszakaszonként is nagy változatosságot mutatnak.

S amikor azon módszerek csődöt mondtak, amit a környezetünk javasolt, minden látszólag ellenünk fordul, s nem látunk ki a saját pillanatnyi állapotunk sűrűjéből.

összeomlott ház
Van, hogy a stressz hatására szinte minden a nyakunkba szakad. S akkor kimászni a romok alól nem túl egyszerű.

A bizonytalanság következményei

Az emberiség egyik alapélménye a bizonytalanság és a félelem. S ez az érzés határozza meg alapvetően az életét.

Sok sikeres és határozott típusú ember erről semmit nem tud, s nem is igazán értik azt, mi baja van sok sikertelen embernek. De attól még a legtöbb embernek ezek azok a helyzetek, amik a legtöbb fejtörést okozzák, főleg idehaza.

Amit viszont ne felejtsünk el, hogy nem vagyunk a bizonytalanság megélésében sem egyformák. S pont ezért a reakcióink is különbözőek. Az egyik legjellegzetesebb bizonytalan reakciónk, mely a nehézségeink megjelenésére, s annak kóros hatásaira figyelmeztet az, ha

A pillanatnyi helyzetet túlértékeljük, s másoktól sem tudunk ennek következtében segítséget elfogadni!

Ez a bizonytalanság totális csapdahelyzete. Tudatosul ilyenkor bennünk a baj, de pont ennek következtében nagyon nehezen tudjuk elfogadni a segítő kezet. Mert nem bízunk sem magunkban sem másokban.

A második verzió sem jobb…

Külső dolgokra figyelünk, s a fontos embereket megpróbáljuk kisajátítani magunknak.

Ez látszólag az elsőnek az ellenkezője. De ebben az esetben sem igazán bízunk az emberekben. Egy-kettőben igen, de őket meg minden áron le akarjuk választani másokról, hogy mindig a rendelkezésünkre álljanak, amikor csak szükségünk van rájuk.

S hát van egy harmadik lehetőség is, amitől a boldogság eljövetelét várjuk…

Várjuk a csodát, miközben igyekszünk magunkat minden bajtól megvédeni az elkülönüléssel.

Bajban vagyunk, bizonytalanok vagyunk, és várjuk a csodát. Csak épp attól fosztjuk meg magunkat, hogy a csoda elérhessen hozzánk. Nem hogy nem fogadjuk el a segítséget (mint az első esetben), hanem falakat építünk magunk köré. S ebbe az is simán beleférhet, hogy tudatosan kerüljük a másokkal való találkozást, a kapcsolódást.

Amikor a harag dominál

Ez egy nagyon fura történet. A haragról mindenki azt gondolja, hogy nem túl jó tanácsadó. Azt viszont sok esetben nem is tudjuk, hogy a haragnak olyan megnyilvánulásai is vannak, melynek semmi köze a heves érzelmi kitörésekhez. S mégis képes úgy rombolni, mint egy heves vita, vagy egy agresszív megnyilvánulás.

Persze a harag legismertebb “békés” megnyilvánulása kapcsán sem kell túlságosan bizonyítanom, mennyi baj forrása tud lenni.

Amikor erőltetjük a szerintünk helyes megoldást, s ezzel akarjuk uralni a világunkat

Nálam minden olyan helyzet, amikor ezt tapasztalom, beindítja az együttérzésem. Mert aki erőlteti a saját megoldásait, az többnyire jobban szenved, mint az, aki elszenvedi ezen erőteljes megnyilvánulások következményeit. Mert félnek attól, hogy ellenünk fordulnak az emberek.

Amikor félünk a bennünk lévő haragtól, az sem jobb, mert akkor

A változás felboríthatja a békénket és a nyugalmunkat, ezért igyekszünk a változást minden áron elodázni!

Itten már megjelennek a csavaros helyzetek, amitől a boldogságot meglelni oly nehéz. Az életünk összetett, s amikor a félelem és a harag egyszerre, egymással kapcsolatban megjelennek, az egész életünk pillanatok alatt megrekedhet. Akár évekre, évtizedekre. Amit senkinek sem kívánok.

De a harag kegyetlen működése ennél sokkal kínzóbb…

Amikor ránk tör a tökéletességmánia, akkor semmi sem lehet elég jó!

Ez is a harag megnyilvánulási módja, amikor mindent el akarunk távolítani az életünkből, ami nekünk nem megfelelő. S mivel a harag – mint minden érzés – torzítja az érzékelésünk, csak azt fogjuk elfogadni, ami szerintünk megfelelő (pontosabban tökéletes).

Erdei út vizes résszel
Van, hogy az elképzeléseink és a valóság csak közelítőleg hasonlít egymásra.

A vágy is bajt okozhat…

Ez talán a legfurább rész. A vágyról sok írás ódákat zeng, hogy a vágyaink révén tudunk szinte mindent elérni az életünkben. Ez igaz is, meg nem is. Ha a vágyainkat képesek vagyunk kordában tartani, akkor a vággyal hatalmas dolgokat érhetünk el.

De amikor az érzések elárasztanak minket, akkor az éberségünk ereje megcsappan, s olyan dolgokat is képesek vagyunk megtenni, amit egyébként, józanul végiggondolva soha sem tennénk:

Túlértékelünk másokat, s az egész életünket mások szolgálatára áldozzuk fel.

Mert arra vágyunk, hogy értékesnek és fontosnak érezzük magunkat. S mindent megteszünk azért, hogy nélkülözhetetlennek  tartsanak minket. Aminek egyenes következménye a saját valódi érdekeink háttérbe helyezése.

Tovább is van, mondom még…

A céljainknak mindent alárendelünk, mert minél hamarabb el akarjuk érni.

A modern, elsősorban amerikai sikerhajhász gazdasági szemlélet, a szebbet, jobbat, értékesebbet szemlélet minden mást figyelmen kívül hagyó szemlélete ez. A vágyaink eléréséhez minden mást figyelmen kívül hagyunk, s kialakul egyfajta csőlátásunk, a hatékonyság mítoszával, aminek a következménye túl sok jó nem lesz hosszabb távon.

Személyes tapasztalatom

Az egyediség túlhangsúlyozása révén senkinek és semminek sem lesz igazi értéke.

Ez a kilencedik őrület, mely az önkifejezés és az önmegvalósítás vágyából táplálkozik, s ami összefoglalja az első nyolcat. Ennek a mondatnak az igazi felismerése és átformálása megadja a kulcsot ahhoz, hogy ezen állapotokon túl tudjunk lépni.

De nem egyszerre. Hanem lépésről lépésre. Ugyanis az őrület és a káosz korát éljük. Ami nem most kezdődött, csak felgyorsult az elmúlt évtizedekben.

Ha megnézzük az elmúlt századok történelmét, ezeket a működésmódokat újra és újra fellelhetjük különböző formákban. S pont ezen őrületek révén is szabadulhatunk meg a világ nyomásától, s kezdhetjük le élni a saját életünket.

Mert a legtöbb ember a saját világában él, s nem is igazán lát ki abból.

Végtelenül szerencsés és és éppen ezért végtelenül hálás vagyok azért, hogy ezen őrületekre rá tudtam látni. Nem egyedül, hanem sok-sok segítő támogatás révén.

S az is megadatott, hogy továbbadhatom mindazt a tudást és tapasztalatok, amit ezen őrületek kapcsán még megértettem. Egy különleges, egymásra épülő tananyag révén, mely az alapok rendezése után valódi változások forrása lehet bárki életében, aki ebbe belevág.

Az egyéni konzultációk részletei —>


Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

Az önismeretünk útján a legnagyobb támaszunk a kapcsolataink. A barátaink és ismerőseink reakciója az, ami megajándékozhat minket azon visszajelzésekkel, ami szükséges a belső utunk járásakor a hibák és tévedések korrekciójához.

Életünk egy dinamikus rendszer része, mely folyamatos kölcsönhatásban van a környezettel: a természettel, a minket körbevevő emberekkel és helyzetekkel.

Sokan szeretnének a környezetük hatásaitól mentesen élni. Ennek eredménye egy törékeny álomvilág, melytől jobban fogunk függeni érzelmileg, mint fizikailag a lélegzéstől. Miközben elveszítjük az összes olyan lehetőséget, aminek révén tanulhatnánk magunkról.

Tovább Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

Képességeink és tudásunk kihívásai

A sikerünk záloga, hogy képesek legyünk a képességeinkből és a tudásunkból kihozni a legtöbbet. Ez minden fajta sikerünknek alapja. Ez mind az anyagi, mind a társadalmi, mind a belső kiteljesedés kapcsán igaz.

Az a mód, ahogyan a képességeinket használjuk, érdemben más lehet, akár szöges ellentétben is állhat egymással, de a kiinduló pont, a képességeink használatának igénye, azonos. S pont ez a fajta azonos kiindulópont az, ami lehetővé teszi azt az átalakulás, mely a 35 éves kor környékén mindenkivel óhatatlanul megtörténik.

Tovább Képességeink és tudásunk kihívásai

A párkapcsolatok dilemmái

 

Aki harcol, az nem boldog. Aki harcol a boldogságért, az épp távolodik tőle.

A párkapcsolat az, amiben az egész életünk tapasztalata és tudása megméretődik. Pont ezért nem véletlen, hogy sok embernek komoly fejtörést okoz egy értelmes párkapcsolatot kialakítani.

A párkapcsolati kihívások gyökere többnyire az önértékelési gondok hatására alakulnak ki. Egyik véglet sem túl jó, mert aki kevésre tartja magát, az alárendeli magát a partnerének, míg aki sokra tartja magát, az hajlamos a másik felet elnyomni.

Tovább A párkapcsolatok dilemmái

A melankolikus vérmérséklet

A melankolikus személyiségtípusról rengeteg leírás van az interneten. Itt most egy olyan, picit szokatlan bemutatását adom meg ennek a szemléletnek, ami kifejezetten az önismerethez való hozzáállásukat mutatja meg. Egy picit görbe tükör lesz, amit vállalok, de remélem pont ez a megközelítés segíteni fog ezen stratégia lényegének megértésében…

A végén azt is megmutatom, hogyan lehet ezen szemlélet nehézséget okozó hatásait felülírni, semlegesíteni.

Egyik gyerek élete sem csupa öröm és kacagás. És ez így van rendjén. Mert mindenki a kihívásokból és a nehézségekből tanul, nincsenek kivételezés.

Melankolikus az analitikus terapeutánál

Aki járt valaha analitikus terápiára, vagy sok pszichológiai művön átrágta magát, az pontosan tudja, mit jelent az analízis paralízis. Ez az a helyzet, amikor egy helyzetet ezer oldalról körbe járunk, de a megoldáshoz semmivel sem kerülünk közelebb.

Aprólékos munkával mindenre lehet találni magyarázatot, de minden jelenségnek több különböző oka lehet. Évekig el lehet elemezgetni a különböző megközelítésekkel az életünket, hogy megértsük, mitől is szenvedünk valójában:

  • Az asztrológiai évszázados tudása egy értő ember szemüvegén keresztül rengeteg mindenre fényt deríthet.
  • Eric Berne tranzakcióanalízis szemlélete, beleértve a játszmarendszert és a három egzisztenciális pozíciót, sok minden egyszerűen kezelhetővé tesz.
  • Gary Chapman öt szeretetnyelv megközelítése is hasonlóan jól működő megközelítés, mely az emberi kapcsolatok, különösen a párkapcsolatok területén gyümölcsöző.
  • Hippokratész négy személyiségtípus rendszeréről ( 🙂 ) sem szabad megfeledkezni, gyakran sok mindent elviselhetővé és kezelhetővé tesz.
  • A megszámlálhatatlan vallási megközelítésről ne is beszéljünk. Annyira sokszínű a vallási megközelítések áradata, hogy már magának a fogalomnak a megalkotása is problémába ütközik. Pár tipikus kihívást magam is érintek az Isten megértése kapcsán.

Ha ezen rendszerek közül többet is szeretnénk alkalmazni, igen hamar egy átláthatatlan dzsungelbe találhatjuk magunkat (már ha nem vagyunk melankolikusok). Főleg azért, mert a különböző helyzetekben jobbára másként viselkedünk. Sőt, még azonos helyzetekben is, függően attól, milyen hatások értek előtte.

Dan Milmann: Békés harcos útja című könyvében találkoztam azzal a mondattal, ami az egész analízis paralízis  értelmetlenségét a legplasztikusabban bemutatta:

“A paradoxon törvénye: Az élet egy misztérium (csoda), ne pazarold az időt arra, hogy megértsd!”

Egy melankolikus felszabadítása

Már csak arra a kérdésre kell választ találni, miért van ennyire sok megközelítés, mely a melankolikusok életét annyira megnehezíti a változás során. 🙂 Ezt egy komoly és fontos kérdés. Ha ezt megértjük, akkor az egésznek a gyökerére ráláthatunk.

A melankolikus szemlélet egyik fő ismérve, hogy egyedinek érezzük magukat. Egyedinek, megismételhetetlen és soha nem volt létezésünkben viszont pont azt nem ismerjük fel, hogy körülöttünk tucatnyi olyan ismerős lehet, aki pont ugyan olyan szemléletű, mint mi. S az apró részleteket figyelmen kívül hagyva, nagy vonalakban nagyon hasonló okokból ugyan avval küzdenek.

Melankolikusként többnyire a saját utunkat járjuk, s minden helyzethez megvan az saját , jól kimunkált megközelítésünk. S akkor érezzük magunkat komfortosan, ha ezen aprólékos módszereinket követhetjük.

Az életünk feloldását pont az adhatja meg, ha magunkhoz képest egy picit lezserebben vesszük a dolgainkat, s nem akadunk fenn óhatatlanul minden részleten. Ennek révén meglátjuk mások életét is, s annak hasonló nehézségeit és mozgatórugóit.


A kolerikus vérmérséklet

A harc, a kolerikus magatartás a pusztítás melegágya. Az erőltetés, a kérlelhetetlen törekvés rendszerint többet árt, mint használ. Aki egy krízisben csak a megoldásra koncentrál, s az embereket csak eszközként kezeli, az néha nagyobb bajt csinál, mint maga a pillanatnyi kihívás.

Sokunk, akik a menedzser irodalomban az elhatározás jelentőségéről olvastunk – s az erő alapú kommunikáció sem állt tőlük távol – azt kezdtük el erősíteni önmagunkban, ami már addig sem működött megfelelően. Erőnek erejével akartunk előre jutni, ahelyet, hogy megértettük volna a nehézségek okát.

Tovább A kolerikus vérmérséklet

A személyiség belső kihívásai

Belső állapotaink, érzéseink, meglátásaink és tudásunk alapvetően meghatározza azt, miként tudjuk a mindennapjaink kihívásait kezelni. Ha hiányoznak alapvető összetevői a tudásunknak, akkor kiszolgáltatottá válhatunk mások elképzeléseinek, véleményének és szemléletének.

Holott a mai világban pont ez a legnagyobb veszély. Túl sok az információ, túl sok a megközelítés, ami megmondja neked, hogy min változtass. Hogy a sokféle információ érthetővé váljon, érdemes rendezni mindazt, amit magunkkal kapcsolatban tudunk.

Ezen tudás révén majd meg fogjuk látni azt, mivel is van dolgunk a személyes színtűnkön. Melyik ponton kell változtatni ahhoz, hogy az életünk ténylegesen megváltozzon.

Tovább A személyiség belső kihívásai

A személyiség külső kihívásai

Az ember egy társas lény. Kapcsolataink és a társadalom egyéb hatásai folyamatosan ellátnak minket feladatokkal és kihívásokkal, melyekre érdemes megtanulnunk úgy reagálni, hogy az a mi és a környezetünk életét is élhetőbbé és tartalmasabbá formálja.

Ennek a tudatos kapcsolati munkának viszont elengedhetetlen alapfeltétele, hogy a belső kihívásaink csökkenjenek. Anélkül a kapcsolati rendszerünk kihívásaival nem sok mindenre fogunk jutni.

Amíg a belső világunk folyamatosan ellát kihívásokkal, addig a külső világ jelzéseiből zömmel csak azt leszünk képesek felfogni, hogy velünk valami nem stimmel. Képtelenek leszünk annak megkülönböztetésére is, hogy a kialakuló konfliktusok forrása mi magunk vagyunk, vagy csak ránk akarják tolni a felelősséget. S ebből adódóan a saját érdekeinket sem tudjuk majd megfelelően képviselni…

A külső kihívásainknak 4 fő forrása van.

Tovább A személyiség külső kihívásai

8 gondolat, mely árthat

A gondolataink révén alakítjuk ki azt a képet, ami a fejünkben él a világról. Van 8 olyan szófordulat, mely különböző akadályokat hozhat létre az életünkben, s ezeket jobb elkerülni, kihagyni a szótárunkból (beszédünkből).

A gondolat, mely minket nem támogat, az bizony rombol és akadályoz. Még akkor is, ha az alapvetően nem “negatív”. Egyébként sem attól lesz egy gondolat jó vagy rossz, hogy mi annak látjuk, hanem attól, ahogyan az hat ránk.

Éppen ebből adódóan a káromkodás is lehet felszabadító (ha egy rakás feszültségtől megszabadít), s a “pozitív” gondolkodás is lehet romboló, ha halomnyi negatív érzés (félelem, aggódás és bizonytalanság) fűződik hozzá.

Román autóút
Az életutunk így is, úgy is kanyargós, kár extra hurkokat beletenni.

Tovább 8 gondolat, mely árthat

Az életközepi váltás okai és következményei

Az életközepi váltást sokan válságként élik meg, mert nem értik, mi az oka, s ezért sokszor megoldást sem találnak rá. Pedig az életközepi váltás pont ugyanolyan természetes, mint akár a tinédzserek átalakulása, vagy a nyugdíj körüli változások az életünkben. Csak korábban nem igazán jelent meg a mindennapok szintjén.

Dr. Wayne W. Dyer Az ambíciótól az értelemig című filmjében bemutatja azt a folyamatot, amit a harmincas éveinkben bekövetkező belső változás okoz.

Tovább Az életközepi váltás okai és következményei