Szokásaink elengedése

A harmóniateremtés első két lépésében a passzív jelenlét volt az egyetlen feladatunk. A következő lépésben a felismert zavaró szokásaink és szorongásink feloldása lesz a feladat, amivel az érdemi munka a kezdetét veszi

Talán így első hallásra ez a feladat nem is tűnik annyira nehéznek, pedig ezen a ponton bukik el a legtöbb útkereső, mert többnyire mindenki mindent egy nap alatt akar elérni.

A bukás oka elsőre nem annyira nyilvánvaló. Amikor valaki megérti, mi is a gond az életével, akkor gyakran azt kezdik erőltetni, amit korábban sem vitte előre az életüket: menekülnek, elemeznek, erőltetnek, poént csinálnak mindenből stb.

Az okozza a gondot, hogy ebben az esetben nem lehet kutyaharapást szőrével gyógyítani. A gondjaink forrása, személyiségünk tényezői, nem alkalmasak a pillanatnyi gondjaink megoldására.

A szokásaink és a szorongásaink következménye: a stressz

Amikor rádöbbenünk, mi minden teszi zavarossá az életünket, vagy csak megsejtjük, mi minden zajlik az életünkben, minden áron meg akarunk szabadulni a bajaink okától.

A szokásiank és szorongásaink jelenlétének egyik leggyakoribb tünete  a stressz jelenléte az életünkben. Az a stressz, amitől a ma embere rengeteget szenved.

A stressz egyébként az őskorból ránk maradt automatikus fiziológiai és mentális védekező rendszer, mely ha huzamosabb ideig van jelen az életünkben, menthetetlenül kiégünk.

Szokásaink és szorongásaink következtében kialakuló feszültségeink alakítják ki életünk labirintusát.

A stressz levezetésének természetes módszerei kapcsán világossá válik, hogy a stressz erőltetett levezetése sem megoldás a bajainkra. Mert az energiáink mindig oda áramolnak, ahova a fókuszunkat helyezzük. Egyszerűen a sok levezetett stressz, főleg a stressz levezetésének  keményebb formái, függőségeket okoz.

Ha képesek vagyunk a stresszállapotaink kiváltó okainak egy részét kiiktatni az életünkből, melyek a túlélésünket nem szolgáló területeken aktiválják a stressz állapotát, rengeteg energiánk szabadulhat fel.

A szokásaink és szorongásaink elengedésének célja

Az életünket megbonyolító tényezőket megváltoztatni, elengedni nem annyira egyszerű, mert érzelmileg szinte minden szokásunkhoz kötődünk. Aki abban bízik, hogy egyszerű módszerekkel képes érdemi változást elérni az életében, az sok csalódás érhet.

Aki csak ésszel akarja megoldani az életét, mindenféle önbizalom erősítő módszereket használ, s nem foglalkozik az érzelmi blokkjainak a feloldásával, az nem lesz képes megszabadulni az ártó szokásaitól és a szorongásaitól.

A kisgyerekkori emlékeink, kezdve a méhen belüli időszaktól rengeteg olyasmit tartalmaznak, melyek szokásaink és szorongásink alapját jelenthetik. Ezen emlékeket felhozni néha nagyon nem egyszerű, mert “elfelejtettük”, de attól még léteznek és hatnak.

A gyerekkori emlékeken alapuló szokások és szorongások tudatos meghaladása sok egyszerűbb esetben segíthet az életünk jobbá tételében. Amikor egy szokás vagy szorongás mélyebben gyökerezik, vagy nagyon megcsontosodott, érdemes más módszerekhez is folyamodni.

Az érzelmi munka: a szokásaink és a szorongásink elengedésének lépései

Az érzelmi mintáink elengedésének az első pontja annak elfogadása, hogy nem működik valami az életünkben. Egyszerűen van valami, ami mindig kihívásokat okoz az életünkben, és ezt tudomásul vesszük. Ez gátak közé tereli az ösztönös menekülő és erőltető magatartásunk, s segít türelmesebben megfigyelni a helyzetünket..

A második lépés annak megértése, hogy a pillanatnyi helyzetünk egy nem sorscsapás, isteni büntetés vagy megpróbáltatás, hanem konkrét okokra vezethető vissza. Meg van életünk minden jelenségének a lenyomata a múltunkban, gyakran a családi történetünkben, s időnként ennek sokkal korábbi vetületei is. Ezeket érdemes egy egységként kezelni, mert egy jelenségnek, egy viselkedésmintának nagyon sok összetevője (oka) lehet.

A harmadik pont sem mindig egyszerűen befogadható. Sokan annyira ragaszkodnak ahhoz, ami az életükben van (annak szenvedésével együtt), hogy nem képesek annak véget vetni. Egyszerűen vannak olyan esetek, amikor nem veheted el a másiktól a szenvedését, mert azzal az önazonosságát is elvennénk, s összeszakadna úgy az élete, hogy komoly baja lehet.

Sokan viszont elég bátrak ahhoz, hogy először egyszerűbb, majd idővel fájdalmasabb (több ártó szokást és szorongást okozó) történeteket is feltárjanak. Elengedjenek korábban őket meghatározó szokásokat és szorongásokat.

Erőt alkalmazva rengeteg mindenen úrrá lehetünk. Rengeteg energiát felhasználva..

Szokásaink és szorongásaink elengedése időigényes és érzékeny munka

A szokásaink és szorongásaink elengedése nem megy futószalag szerűen, időbe telik. Nem lehet ezen folyamatokat siettetni vagy túl nagy lépésekben haladni. Aki megpróbálja, mentális vagy fizikai betegségekkel nézhet szembe. Ami, finoman szólva, nagyon nem kellemes tapasztalat.

Amikor egy egyébként is túlterhelt rendszerbe extra tényezők kezdenek el energiát és figyelmet igényelni (mentális zavarok vagy egy-két betegség formájában), akkor az ember lába alól nagyon hamar kiszaladhat a talaj.

Aki a túlterhelt állapotot nem tudja kezelni, az nagyon sürgősen képzett orvos vagy pszichológus támogatására kell, hogy hagyatkozzon. Hogy legalább az extra tényezőket képes legyen kezelni, csökkenteni az életében.

Egy túlfeszített helyzet után érdemes újragondolni a történteket. Érdemes sokkal óvatosabban és lassabban haladni a továbbiakban, elkerülendő a hasonló helyzeteket.

Van pár olyan ember, ki képes hajmeresztő tempóban alakulni, de azok mögött többnyire komoly alapok és tapasztalat van, ami nem egy kezdő vagy egy műkedvelő szintje. Egy tűzkarikákkal dolgozó bűvész produkcióját sem próbálgatjuk megcsinálni otthon a szoba közepén. Mert tudjuk, hogy a lágy s könnyed mozdulatok mögött sok-sok óra gyakorlás, elkötelezett, kitartó és összpontosított erőfeszítés van.

Ehhez viszont szükséges egy állapot elérése:

Az ellazult meditáció állapota —>


Kapcsolódó írásaim

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..