Posted on Hozzászólás most!

Az önmegvalósítás lényege

Belső béke

Az önmegvalósítás a belső út legmisztikusabb területe. Annyi mindent állítanak róla, hogy az már a tündérmesék világát is kinövi. Miközben annyi összetevője van, hogy az összes társadalom-tudomány tudásán is túlmutat.

Ha megértjük az önmegvalósítás célját és képesek vagyunk túllépni az ezernyi külsőségen, akkor az egész történet befogadhatóvá válik és túllép a megértés hiányából adódó homályon és zavarodottságon.

A belső harmónia pont attól megfoghatatlan, hogy nincsen oka, nem lehet közvetlenül megtapasztalni vagy elérni, s pont ezért az önmagunkra találás nem lehet cél sem, csak mellékterméke valami másnak.

Egyetlen dolgot tehetünk, eltávolítjuk az összes akadályt az életünkből, mely a boldogság és teljesség érzetének megtapasztalását akadályozhatja, s tesszük mindazt, ami épp elénk kerül, minden fogalomalkotás és elvárás nélkül. Az önmegvalósítás lényege részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A mindfulness “átalakító” hatása*

Ha megnézünk a különböző tudat-átalakító módszereket, sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a nem kívánatos, nem szeretem állapotokkal kezdenek el bőszen dolgozni. Fogadalmakkal megpróbálják elkerülni mindazt, ami fáj, megkísérelik valamilyen ellenszerrel csökkenteni vagy átalakítani a múltjuk tátongó sebeit.

A mindfulness gyakorlatban a jelen pillanatra összpontosítunk, elvéve az energiát a múlt fájdalmas emlékektől. Igazából ez egy kerülőút arra, hogy a korábbi érzelmi sebeinket begyógyítsuk. Mert aminek nem adunk energiát, az elkezd csökkenni, s így a múltunk spontán elkezd meggyógyulni.

A mindfulness “átalakító” hatása* részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A tudatos jelenlét gyakorlata

éber tekintetű idősebb hölgy

A tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlata egy célt szolgál. Hogy képesek legyünk távolságot létrehozni a tapasztaló és a tapasztalat között a mindennapi életben. Különben az érzéseink és gondolataink eláraszthatják az életünket, robotpilótaként irányítva azt.

Az éber jelenlét félreértéséről szóló írásomban volt öt pont, ami megmutatta azt, hogyan érdemes a mindennapi életünkbe bevinni a jelenlét gyakorlatát.

Most arról lesz szó, miként lehet az éberség állapotát úgy működtetni a mindennapokban, hogy az ne legyen extra teher, nyűg és kínszenvedés. Mert azt tapasztaltam (magamon is), hogy ez elsőre koránt sem annyira egyszerű, mint azt gondolnánk.

A tudatos jelenlét gyakorlata részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A tudatos jelenlét félreértése

A tudatos jelenlét legfőbb ereje, hogy a bennünk kavargó érzések és gondolatok elcsitulnak, s képesek vagyunk jobb döntéseket hozni. De nem ez cél, hanem a belső állapotaink mederbe terelése. A belső zaklatottságunk lenyugvása csak következmény.

Amikor a gyakorlást, az utat összekeverjük annak következményével , s azt kezdjük el erőltetni, akkor tévúton járunk. Megöljük magát a mindfulness gyakorlat egyik legfőbb sajátosságát, a könnyed örömteli állapotban való időzést.

Időről időre megjelennek bátor önkéntesek, akik a tudatos jelenlétet olyan megközelítéssel párosítják, aminek a forrás az ind hagyományban jóga hagyományában gyökerezik, s semmi köze a jelenlét állapotában való időzéshez.

Hogy megérthessük azt, mi is az igazi gond vele, nézzünk meg egy ilyan gyakorlatot, s a saját tapasztalataink révén vonjuk le a tanulságokat.

A tudatos jelenlét félreértése részletei…

Posted on Hozzászólás most!

A halál és az elmúlás tudatosítása

sírkert

Ha fejleszteni szeretnénk a tudatosságunka, van egy nagyon kézenfekvő eszköz hozzá. Bátorságot és elkötelezettséget igényel, de sokkal többet adhat hozzá az életünk minőségéhez, mint bármi, amivel megpróbáljuk teletömködni a napjainkat.

Életünk egyetlen biztos pontja a halál. Minden más csak lehetőség, a helyzetek és körülmények folyton változó kereteinek a függvényében zajló történések sorozata.

A halált tudatosítva képesek lehetünk mindazt elengedni, mely igazából nem okoz örömet nekünk, s tudatosan választhatjuk általa az életet, ha már nem félünk a halál bekövetkezésétől nap mint nap.

Sokan azt hiszik, hogy a halál egyenlő az elmúlással, de minden misztikus arról beszél, legyen az akár nyugati, akár keleti, hogy a halál csak egy átmenet két időszak között.

Tibetben külön szó is van rá. Azt mondják, hogy bardó, azaz köztes lét. Az életre is ezt mondják, az álmodásra és halálra is. Mindegyiknek van eleje és vége, s van egy köztes szakasza a két végpontja között.

A halál és az elmúlás tudatosítása részletei…