Hogyan keressünk coachot?

Egy coach, egy segítő kiválasztása mindig komoly fejtörést okoz akkor, amikor eljutunk arra a pontra, hogy elég volt a sokféle könyv ezerféle tanácsának kaotikus kipróbálgatásából, s tényleges változást szeretnénk elérni az életünkben, akkor mindig érdemes pár alapvető kérdést feltenni magunknak.

A coachok minőségi tesztje

Sokszor arra próbálunk hagyatkozni, amit a megérzésünk diktál, mely sokszor jól is elsülhet. De pont akkor, amikor el vagyunk veszve egy területen, sokszor pont az a baj, hogy a megérzésünk hagyott minket cserben, s azt sem igazán tudjuk, merre van az előre.

Ilyenkor érdemes néhány kapaszkodót segítségül hívnunk, s feltenni pár hasznos kérdést:

 • Akit kiszemeltünk, hogy segítsen nekünk, annak mennyi saját tapasztalata van?
 • Mennyire őszinte a saját tapasztalatával kapcsolatban, mennyire látja önmagát?
 • Az, amit megtapasztaltam vele kapcsolatban, az számomra vonzó-e?
 • Az az életszemlélet, amit képvisel, az számomra bátorító és befogadható-e?
 • Tud-e valami olyat hozzá tenni az életemhez, amire ténylegesen szükségem van most?
 • El tudom-e neki mondani őszintén azt, ami igazából a problémám?
 • Hajlandó lennék-e olyat is megpróbálni a javaslatára, amit egyébként nem tennék meg?
 • Mennyire érthető és vonzó számomra az, amit ő közvetíteni igyekszik?

Ha ezen kérdéseket sikerült megválaszolni magunknak, akkor fogjuk látni azt, miként is állunk egy konkrét emberrel kapcsolatban.

Miért fontosak ezek a tesztpontok?

Nekem a papír általában mellékes, mindig azt nézem, mit tud és mit tapasztalt meg az, akitől igyekszem tanulni. Sokszor volt olyan esett az életemben, hogy elsőre elutasítottam valakinek a tanítást, de idővel mégis tudtam tanulni tőle, mert a tapasztalata meggyőzött.

Sok esetben láttam azt, hogy egyoldalúan mutatják be magukat az emberek. Azt valahol mindig kilógott a lóláb. Ha olvasod a blogom, pontosan tudod, hogy mennyire gyatra a helyesírásom (igyekszem, de mindig marad a szövegben néhány sajthiba). S hát az sem titok, hogy amit 3 éve gondoltam, annak egy részét ma már nem úgy gondolom. S ezt fel is szoktam vállalni.

A személyes tapasztalatokban, a személyes beszélgetésekben hiszek. Az emberi kapcsolatokat, bárki bárhogy igyekszik ezt elhitetni, nem lehet automatizálni. Két ember között a kapcsolódás sok szinten történik, s nem tudok úgy segíteni valakinek, ha nem látom, nem hallom, csak írogatok neki.

Sokaknak meg van az a fajta tendenciája, hogy nem mindenkihez akar kapcsolódni. Találkoztam olyan coachcsal, aki kerek perec megmondta, hogy az emberek zömét nem sokra értékeli, s nem is tiszteli őket. Én inkább nem akartam tőle tanulni, mert nem ezt a szemléletmódot képviselem, s nem szeretnék ebbe az irányba változni.

Lehet egy szakértő, egy segítő foglalkozású ismert, akár híres is, ha nem tudom felvállalni előtte azt, aki vagyok, akkor esélyem sincs arra, hogy a másik segíteni tudjon nekem. Voltam ilyen helyzetben. Ott ültem, mint egy kuka, s nem tudtam kinyögni, mit is szeretnék valójában, mert annyira ledermedtem attól, ahogyan ő előadta magát (pedig alapvetően egy kommunikatív alkat vagyok).

S volt olyan tanácsadó is, aki pont abba a történetbe akart visszaterelni, amiből ki akartam szállni (a középiskolai tanításból). Arra hivatkozott, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező reáltanár vagyok, nem kevés sikerrel a hátam mögött. S nem tehetem meg a mostani diáksággal, hogy nem adom át nekik a tudásomat (20 évig szinte mást sem tettem…).

S az is hatalmas gát lehet, ha valaki számomra nem túl érthetően mondja el a gondolatait. Mert azt akkor én nehezen tudom befogadni

Mit csinálok én?

A legfőbb elvem, hogy legyen meg a megértés és a cselekvés egyensúlya. 20 éve dolgozom emberekkel, s ennek tapasztalata mondatja velem, hogy enélkül nem megy.

Éppen ezért nagyon fontosnak tartom azt, hogy aki velem dolgozik, az értse azt, amit csinálunk, s az is, hogy tevőlegesen csinálja is. Ezt az elvet követtem a 7 napos minikurzusom megalkotása során is, ezért voltak magyarázatok és házi feladat is.

Nem szoktam senki fejét felesleges adattal és gondolattal teletölteni, hanem arra törekszem, hogy mindig a valós tapasztalat mellé mondjam el mindazt, amit arról érdemes tudni.

Ennek során csak jelezni szoktam, amit érzékelek, s amit ennek kapcsán megtapasztaltam korábban. Ami pont elegendő ahhoz, hogy egy nehezebb helyzetben is megteremtsem azt a biztonságérzetet, ami a munkához szükséges.

De ezt kialakítani egy folyamat, ezért nem szoktam beledobni senkit egyből a mély vízbe. Előbb megtanítom azt, ami ahhoz szükséges, hogy az igazán égető és nehézséget okozó történeteivel mindenki dolgozni tudjon.

A belső világunk átalakítása nem gyorstalpaló, mindennek érdemes megadni az elegendő időt és teret. Mert különben az elmaradt vagy hiányos részek miatt az egész munka eredménytelen lesz.

Személyes konzultáció —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.