Önismereti blog

Ennek az oldalnak az ősét (egy azóta megszűnt webcímen), 2015 januárjában kezdtem el írogatni, gyakorlatilag mindenféle koncepció nélkül. Ezernyi téma kavargott a fejemben, mely mások számára is hasznos volt, s megpróbáltam mindenki számára elérhetővé tenni.

2 év alatt több, mint 150 bejegyzés született, melyeket idővel rendszereztem, kiegészítettem, kerek egésszé formáltam. Ennek révén igyekszem bemutatni mindazt, amitől az életünk bonyolulttá és nehézzé válhat. S persze azt is, miként lehet ezeket egyszerűbbé tenni, elengedni mindazt, ami a nehézségek forrása.

Ahhoz, hogy az írásaim egyszerűbben át tud tekinteni, 9 nagyobb részre bontottam a blogom tartalmát, ezeket tudod megtekinteni az alábbi felsorolásban.

Az írásaimban igyekeztem felhívni a figyelmet a lehetséges buktatókra is:

 1. Az önismereti munka révén felfedezhetjük azt, kik vagyunk, miként látjuk a világot, s mi okozza azt, hogy nem azt az életet éljük, amit szeretnénk.
 2. A tudatos önfejlesztés révén elkezdhetjük mindazon cselekedeteinket átalakítani, melyek a nehézségeinket okozzák.
  Ugyan a szokásaink átformálása önmagában nem fog minden nehézséget megszüntetni az életünkben, de minden további munka alapját megadhatja.
 3. Az érzelmeink hatását megfigyelve felfedezhetjük azon “rejtet” hatásokat, melyek az életünk cselekedeteinek eredményét képesek befolyásolni. Függetlenül magától a cselekedeteinktől.
  Sokan ezt egy picit túlbonyolítják, mint oly sok mindent az életükben, de az érzelmek tudatos elengedése révén bármit meg tudunk változtatni.
 4. A bőség és jólét forrása annak révén tud megjelenni az életünkben, hogy az érzéseinket és görcsöléseinket képesek vagyunk magunk mögött hagyni. Mindazt, ami korábban megnehezítette az életünket.

Túl az alapokon

Ha nem lenne bő 25 éves önfejlesztő múltam, melynek szerves része volt a buddhista hagyomány gyakorlata, akkor itt meg is állhatna a témák sora.

A valóság viszont az, hogy van még négy olyan terület, amiről volt pár (remélem) hasznos gondolatom. Mert a legtöbb tévhit és félreértés az alábbi 4 témakör kapcsán még talán nagyobb, mint amit az önismeret kapcsán tapasztalhatunk.

S ezen területen sokkal finomabbak, nehezebben érzékelhetőek a buktató, mint az élet más területein.

 1. Az enneagram teljes rendszere nem csupán egy személyiségtipológia, hanem a belső működésünk tükre. Mely pontosan megmutatja, milyen témákkal érdemes a belső átalakulásunk során szembe néznünk.
 2. A meditáció célja az érzelmi munka, az érzelmi intelligencia alapjainak kifejlesztése. Mert az érzéseinkkel csak akkor tudunk dolgozni, ha képesek vagyunk tőlük némi távolságot tartani. De ez a legtöbb embernél nem magától értetődő.
 3. A tudatos jelenlét sokak számára csak álom, egy intellektuális próbálkozás a belső világuk rendbetételéhez, mert sokan attól várják a megváltást, hogy elkerülik a kellemetlen tapasztalatokat, és csak a jó érzésekhez igyekeznek kapcsolódni.
 4. A lelki béke megtalálása csak mindezen területek ismerete révén érhető el. De nem automatikusan, hanem tudatos belső munka által, amihez pár általam is használt eszközt gyűjtöttem össze a blogom utolsó témakörében.

Nem fogok ezen témaköröknél sem egy konkrét utat piatesztára emelni, többféle megközelítést is be fogok mutatni. Igyekszem mindazt hozzáfűzni, amit én fontosnak és lényegesnek érzek ezek kapcsán, felhasználva az éberség és tudatosság erejét.

Ahhoz, hogy a teljes anyagok fel tudd dolgozni, az időbe telik, ezért javaslom, hogy ne kapkodj, hanem lépésről lépésre haladj. Ennek legjobb módja, ha feliratkozol az

online önismereti tréningre —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  S aminek révén meg tudom mutatni, mi teszi az életünket nehézzé és bonyolultá. Érzelmeink és görcsöléseink hatását, melyek a cselekedeteink (szokásaink) alapja.

  Hogyan tudok segíteni?

  Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed, s ne csak ötletszerűen próbálj valamit változtatni rajta, érdemes az alapokat tisztába tenni.

  Az online önismereti tréningen több mint 50 olyan tényezőt mutatok meg az életünk kapcsán, a melyek akkor is hatnak ránk, ha nem vagyunk rájuk tudatosak.

  Az alapok megismerése után sokakban meg szokott jelenni az igény, hogy ténylegesen tegyenek is valamit az életükér, túllépve az elméleteken.

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.