Önismereti blog

önismereti mentor, elengedés tanár

Ennek az oldalnak az ősét (egy azóta megszűnt webcímen), 2015 januárjában kezdtem el írogatni, gyakorlatilag mindenféle koncepció nélkül. Ezernyi téma kavargott a fejemben, mely mások számára is hasznos volt, s megpróbáltam mindenki számára elérhetővé tenni.

2 év alatt több, mint 120 bejegyzés született, melyeket idővel rendszereztem, kiegészítettem, kerek egésszé formáltam. Ennek révén igyekszem bemutatni mindazt, amitől az életünk bonyolulttá és nehézzé válhat.

S persze azt is, miként lehet ezeket egyszerűbbé tenni, elengedni mindazt, ami a nehézségek forrása.

Ahhoz, hogy az írásaim egyszerűbben át tud tekinteni, 8 nagyobb részre bontottam a blogom tartalmát, ezeket tudod megtekinteni az alábbi felsorolásban.

Az írásaimban igyekeztem felhívni a figyelmet a lehetséges buktatókra is:

 1. Az önismereti munka révén felfedezhetjük azt, kik vagyunk, miként látjuk a világot, s mi okozza azt, hogy nem azt az életet éljük, amit szeretnénk.
 2. A tudatos önfejlesztés révén elkezdhetjük mindazon cselekedeteinket átalakítani, melyek a nehézségeinket okozzák.
  Ugyan a szokásaink átformálása önmagában nem fog minden nehézséget megszüntetni az életünkben, de minden további munka alapját megadhatja.
 3. Az érzelmeink hatását megfigyelve felfedezhetjük azon „rejtet” hatásokat, melyek az életünk cselekedeteinek eredményét képesek befolyásolni. Függetlenül magától a cselekedeteinktől.
  Sokan ezt egy picit túlbonyolítják, mint oly sok mindent az életükben, de az érzelmek tudatos elengedése révén bármit meg tudunk változtatni.
 4. A bőség és jólét forrása annak révén tud megjelenni az életünkben, hogy az érzéseinket és görcsöléseinket képesek vagyunk magunk mögött hagyni. Mindazt, ami korábban megnehezítette az életünket.

Túl az alapokon

Ha nem lenne bő 25 éves önfejlesztő múltam, melynek szerves része volt a buddhista hagyomány gyakorlata, akkor itt meg is állhatna a témák sora.

A valóság viszont az, hogy van még négy olyan terület, amiről volt pár (remélem) hasznos gondolatom. Mert a legtöbb tévhit és félreértés az alábbi 4 témakör kapcsán még talán nagyobb, mint amit az önismeret kapcsán tapasztalhatunk.

S ezen területen sokkal nehezebben érzékelhetőek a buktató, mint az élet más területein.

 1. Az enneagram teljes rendszere nem csupán egy személyiségtipológia, hanem a belső működésünk tükre. Mely pontosan megmutatja, milyen témákkal érdemes a belső átalakulásunk során szembe néznünk.
 2. A meditáció célja az érzelmi munka, az érzelmi intelligencia alapjainak kifejlesztése. Mert az érzéseinkkel csak akkor tudunk dolgozni, ha képesek vagyunk tőlük némi távolságot tartani. De ez a legtöbb embernél nem magától értetődő.
 3. A tudatos jelenlét sokak számára csak álom, egy intellektuális próbálkozás a belső világuk rendbetételéhez, mert sokan attól várják a megváltást, hogy elkerülik a kellemetlen tapasztalatokat, és csak a jó érzésekhez igyekeznek kapcsolódni.
 4. A lelki béke megtalálása csak mindezen területek ismerete révén érhető el. De nem automatikusan, hanem tudatos belső munka által, amihez pár általam is használt eszközt gyűjtöttem össze a blogom utolsó témakörében.

Nem fogok ezen témaköröknél sem egy konkrét utat piatesztára emelni, többféle megközelítést is be fogok mutatni. Igyekszem mindazt hozzáfűzni, amit én fontosnak és lényegesnek érzek ezek kapcsán, felhasználva az éberség és tudatosság erejét.

Ahhoz, hogy a teljes anyagok fel tudd dolgozni, az időbe telik, ezért javaslom, hogy ne kapkodj, hanem lépésről lépésre haladj.

Ennek egyik legjobb kezdőpontja, ha megnézed az alábbi összefoglaló anyagomat:

Hogyan tedd jobbá az életed —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.