A békés harcos útja (idézetekkel)

A békés harcos útja egy önismereti munka, melynek sarokpontjait kiemeltem a történetből. Az idézetek révén igyekszem bemutatni ezen út főbb ismérveit, kiemelve a lényegi pontokat.

Ugyan a békés harcos útja minden esetben egyedi elemeket tartalmaz, mert mindenkinek másutt vannak a kínos pontjai, de mindenki megtalálhatja ezen történet alapján azt az utat, amivel elérhet egy hasonló átalakulást magánál.

Ami főleg azért is küzdelmes, mert totálisan eltér a mindennapok megszokott gondolkodásától:

A szokás a probléma.
Mindig tisztában kell lenned azzal, hogy te döntesz, hogy te vagy a felelős a cselekedeteidért.

Felejtsük el a megértésre való törekvést

Talán ez az egyik alapvető pont, amiben Szokratész hajthatatlan. Mutatja az utat, adja a következő lépést, de a magyarázatokra, az intellektuális megértésre nem helyez túl nagy hangsúlyt:

Mindig mindent érteni akarsz. Többet gondolsz, mint tudsz.

Pörölt egy helyen…

A megközelítésének van egy oka, s ezt nem rejti véka alá. Minden amit eddig megértettünk a világból, az ezer szálon kapcsolódik ahhoz, amit teszünk. Ha képes vagyunk a cselekedeteinket átformálni, az a megértésünk változását is egyértelműen visszaigazolja:

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A tudás nem ugyanaz, mint a bölcsesség.
A bölcsesség maga a cselekvés.

Ez teljesen hasonló, mint amiről már volt szó a cselekvés ereje kapcsán. Az összes cselekedetünk arról árulkodik, amit megértettünk a világból. Lehetünk bárkik, az egész lényünkről ezerrel fog árulkodni, hogy mit teszünk. Minden más csak mellébeszélés:

Leélheted az egész életed anélkül, hogy felébrednél.

El kellene kezdened jobb kérdéseket feltenni.

A nem megfelelő kérdések feltevése abból adódik, hogy csak úgy dől ránk az okosság. Az egész világ ossza nekünk az észt, meg persze mi is másoknak.

Mert bizonytalanok vagyunk, s a hamis biztonságérzetet abból nyerjük időről időre, hogy mások véleményéhez igazodunk (ezért hat ránk annyira az ítélkezés is).

Saját „válaszaink” meglelése

Ez talán az önismeret legnehezebb pontja. Semmi sem biztos, semmi sem igaz és semmi sem olyan, mint amilyennek látszik vagy láttatni akarják.

Mindenki megmondja neked, mit csinálj, mi a jó neked…

Nem akarják, hogy te találd meg a válaszokat…

Azt akarják, hogy hidd el az övéiket.

(ezért) Ne a külvilágból merítsd a tudásodat, hanem saját magadból.

A saját válaszainkhoz magunkba kell néznünk, de van egy aprócska bökkenő:

Az emberek rettegnek attól, ami bennük van.

Pedig csak magukban találják meg azt, amire szükségük van.

Azért tör rájuk a félelem, amikor magukba néznek, mert hirtelen minden annyira üressé válik.

Amikor magunkba nézünk, akkor azok a dolgok, amit magunkkal kapcsolatban hittünk és gondoltunk, egy szempillantás alatt szertefoszlanak.

Az ember nem az, amit gondol magáról, csak azt hiszi.

Ami sok keserűség forrása.

Annyira valós és maradandó a magunkról alkotott kép, mint homokvár a tengerparton. Az első dagály elviszi, mintha sosem lett volna ott.

Kapcsolódó írásom:  Egyszerű öngyógyító meditáció

Az elme megzabolázása

Az összes bajunk abból adódik, hogy a gondolatainkat valóságosnak véljük. Felejtsük el:

Az elme csak egy reflexszerv… Mindenre reagál.

Több millió kósza gondolattal tölti tele a fejünket naponta.

Ezek pont annyit mondanak el rólunk, mint egy szeplő az orrunk hegyén.

Szokratész stílusa sok minden, csak nem kíméletes. Simán szembesít minket a legfájdalmasabb pontunkkal. Ezer dologgal foglalatoskodunk, ahelyett, hogy a saját életünket elrendeznénk.

A tudás nem egyenlő a bölcsességgel. A bölcsesség az, amit cselekszel.

Ahhoz, hogy a gondolkodás szokását, pontosabban annak hatását megzabolázzuk, nagyon oda kell figyelni a részletekre. Aki csaló, tapasztalatlan emberek tanácsai után fut, az nagyon gyorsan szembe találhatja magát a valósággal (én is így jártam a félperces mindfulness gyakorlattal. Persze csak akkor, ha nem körítünk mellé elméleteket (magyarázatokat), s nem követjük a 8 ártó gondolati sémát.

Maga a meditáció lényege is csak ennyi:

Csak megszabadulsz attól a sok hülyeségtől, ami a fejedben van.

Ami azt mondja, hogy nem vagy elég jó!

Viszont ez nem spártai önsanyargatás, hanem igazán örömteli cél, amit el szeretnénk valójában érni:

Ha majd igazán a jelenben fogsz élni, meglepődve fogod tapasztalni, mire vagy képes, és hogy mi minden sikerül.

Érzéseink átformálása

Nemcsak a gondolatok, az érzések is tréfát űznek velünk. Szókratész megfogalmazása tán még az előzőeknél is keményebb, totál leéget bennünket:

Az érzelmek kínosak, főleg ha hagyod, hogy azok irányítsanak.

Csak úgy jönnek és mennek.

A harag, a gyűlölet, az erőszak… mind csak félelem.

Nem tudom, hogy ki hogy érzi magát ettől, de az ilyen „barátaimat” sokáig elhajtottam a francba. Mert nem azt az édes és kedves maszlagot tolja, ami jól esik az egómnak. Hanem állandóan beszól.

Ha nem egy filmben látnám ezeket, akkor én tuti kizárnám ezt az embert az életemből, aki a békés harcos útjáról hadovál. De nem áll meg ennél a pontnál:

Kapcsolódó írásom:  Családunk hatása

Az ilyen emberre mondom én, hogy a pokolba vele. Az ilyen ember nem a barátom, mert nem boldogságot hoz az életembe.

S mégis ő az, aki az igazat mondja. S nem csak azt, amit igazából a legtöbb ember hallani akar. S pont attól annyira értékes.

A békés harcos valódi célja

Szókratész, pontosabban a békés harcos útjának semmi más célja nincs, mint lehántani mindazt rólunk, amik nem mi vagyunk. Ennek a felfedezőútnak ez egyik legfontosabb eszköze a taoista tanításokból jól ismert vu vei, a nem cselekvő cselekvés követése.

A káosz igazából nem kaotikus, hanem teljesen rendezett.

Minden okkal történik. Ez minden. Rajtad áll, hogy megtaláld az okokat.

Pontosabban rálelj arra a forrásra, ami minden egyes ember igazi boldogságát megadhatja. Ezért kell elengedni a gondolatokat és az érzéseket, amik elfedik a valóságot. Mármint nem az igazságot, hanem a jelen pillanat örömét:

Nincs olyan, hogy semmi sem történik, nincsenek átlagos pillanatok.

Általában nem értékeljük azt, amink van, csak habzsoljuk az életet.

Az első pont, amit ennek kapcsán megtanít Szókratész, hogy lassabban, egyszerűbben. Nem a cél a cél, nem a teli gyomor, a csillogó medál a lényeg, hanem az út, ami odáig elvisz.

Lassabban egyél, hogy az ízeket is érezd!

Nem a teli has a cél, az csak melléktermék. Az evés sokkal fontosabb összetevője a figyelem, amivel mind tartalomban, mind élvezetben többet hozhatunk ki az ételeinkből.

Személyes tapasztalatom

Az elmélet szép, akár még lelkesítő is lehet, de ezen elvek átültetése a gyakorlatba nagy elszántságot igényel. Amikor én a könyvet először olvastam, a legtöbb, amit tehettem, hogy arról ábrándozhattam, hogy ez a történet talán tényleg igaz. S majd egyszer ide is elér annak az információja, hogyan lehet ezt meg is valósítani.

Ma már létezik Dan Millmannek olyan programja Amerikában (angolul), amivel igyekszik másoknak is átadni mindazt a tapasztalatot, amit ő megszerzett. Ami nagyon nem egyszerű.

Kapcsolódó írásom:  A törékeny önbizalom átformálása

Mint a filmből, illetve az eredeti regényből is kitűnik, a békés harcos útja szembe megy mindennel, amit ma értékesnek tartunk. Az önzéssel, másokkal való versengéssel, az érzések és a vágyak kiélésével éppúgy, mint a hírnévvel és a siker hajszolásával.

Totálisan szembe megy az emberi egóra épülő értékrendünkkel is, mely a saját létünk alapját jelenti.

Mert szinte minden belső állapotunk és reakciónk forrása az, hogy mi hogyan érzékeljük a világunk jelenségeit. Mindazon szűrőkön keresztül, melyet az érzéseink és gondolataink jelentenek.

Ahhoz, hogy csak picit is változhasson az életünk egy olyan irányba, mely már nem csak önkéntelen reakciókból áll, valamit tennünk kell. DE amíg a reakcióink sokkal inkább a belső állapotainkban gyökereznek, s nem a külső világ valós helyzeteire adott egyedi válaszok, addig az életünknek nem vagyunk az irányítói.


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.