4 személyiségtípus (vérmérséklet, habitus)

Ha személyiségünk (vérmérsékletünk, habitusunk) felszínét meg akarjuk ismerni, semmi mást nem érdemes végiggondolnunk, csupán azt, mit teszünk egy kritikus helyzetekben.

Ez sokkal megbízhatóbb személyiségteszt, mint bármi más. Nem kell hozzá mindenféle kérdésre válaszolni, egy egyszerű önreflexió elegendő információt mutat meg személyiségünk külső rétegéről.

Elméletileg ezen reakciónk minden egyes helyzetben eltérőek lehetnek, de sokszor azt tapasztaljuk, hogy hasonló helyzetekben a reakciónk is nagyon hasonlók. De ez nem törvényszerű. Simán előfordulhat, hogy eltérő helyzetekben a reakciónk is jelentősen el fog térni.

A baj akkor történik, amikor az általában használt reakciónk nem működik, s nem tudunk túllépni a megszokott működésmódunk keretein. Amikor csak az egyik vagy csak a másik fajta működésre vagyunk készek, s nem tudunk túllépni a magunk építette mentális és érzelmi falakon.

Személyiségteszt: a 4 habitus (alapreakció)

Az esetek nagy részében nagyon hasonlóan reagálunk a minket ért kihívásokra. Annyira szegényes a választási lehetőségeink tárháza, hogy összesen 12 alapmintázatot ismerhetünk fel önmagunk és mások alapos megfigyelése által.

Ahhoz, hogy pontosabb képet alkothassunk magunkról, most csinálni fogunk egy mini személyiségtesztet

Van 4 alapvető reakciótípus, amit a nehézséget vagy a frusztrációt okozó érzések és helyzetekkel tenni szoktu nk:

 • figyelmen kívül hagyjuk, és mással kezdünk el foglalkozni;
 • elkezdjük elemezni, s kitalálni, mi lehet a történet hátterében;
 • elkezdünk harcolni ellene, és el akarjuk távolítani az életünkből;
 • Vagy nemes egyszerűséggel el akarunk előle menekülni

Mielőtt tovább olvasnál, próbáld meg eldönteni, melyik reakció az, ami rád leginkább jellemző. Aztán megnézzük, hogyan lesz ebből az a 12 alapvető viselkedési viselkedési mód, amiről az előbb említést tettem, s abból pedig a személyiségünk külső burka.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

A 4 vérmérsékleti típus alapja

A görög orvos, Hippokratész 4 őselemből vezette le a világot. A 4 őselemnek volt egy-egy alaptulajdonsága is, ami alapvetően meghatározta az emberi működésünket.

Hippokratész szerint:

 • A víznek az összetartozás a fő ismérve;
 • A tűznek a hő (a meleg);
 • A szélnek a mozgás;
 • A földnek a szilárdság s a mozdulatlanság.

Ezen alapvető elemeknek illetve minőségeknek a működése révén határozta meg a betegségek tulajdonságait, s ennek mentén határozta meg azt is, milyen gyógymódra van szükség.

Ahhoz, hogy ezen minőségekhez kapcsolódó energetikai kibillenéseket fel tudja könnyen ismerni, megfigyelte azt is, hogy a szervezet belső energetikai eltolódásaink a nyomai megjelennek a személyiségünkben, s ezek révén a tipikus reakcióinkban is.

Kapcsolódó írásom:  Belső gyermek meditáció

Mind a négy alaptípusról írtam egy rövid ismertetőt az önismeret szempontjából, s ezek révén pontosan megláthatod, mi mozgatja az életed. Az írások végén az alapvető nehézségekről is szót fogok ejteni, s arról, hogyan lehet ezen nehézségeken túllendülni.

A 4 vérmérséklet (habitus) egymásra hatása

A 4 vérmérséklet kapcsolatának megértéséhez egy szemléletes ábrát fogunk használni.

A felső sorban a kifele tekintő (extrovertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak, az alsó sorban a befele tekintő (introvertált) reakciók, illetve személyiségtípusok vannak. A bal oldali oszlop a külső körülmények elkerülésére összpontosít, míg a jobb oldali a világra igyekszik reagálni.

Az ábra függőlegesen és vízszintesen is összeillő párokat mutat.. Ezek egymásra jó hatással vannak, megadva egy éles helyzetben a megfelelő kulcsot is arra, ha valamelyik reakció hátrányos összetevője túlsúlyba kerülne.

4 vérmérséklet lényegi pontjai

A 4 vérmérsékleti típus ismerete lehetővé teszi azt, hogy más szemmel nézzünk erősségeinkre és annak kihívásaira.

Amikor ezen alaptípusok találkoznak egymással, akkor a 4 szélsőség hatása elkezd lágyulni s formálódni. Ezen hatás révén válik az életünk annyira sokszínűvé is, ha teret engedünk neki.

 • Egy melankolikust egy kolerikus döntésre késztet, egy flegmatikus hatására nyugalomra lel. De egy szangvinikus személyiségtípussal nem tud mit kezdeni, mert szétzilálódik a belső világa.
 • Egy kolerikust egy szangvinikus mozgásra gerjeszt, egy melankolikus pedig megfontoltságra késztet. De egy flegmatikus személyiségtípussal nem tud mit kezdeni, mert a kolerikusok nem szeretnek dolgokat alaposabban átgondolni.
 • Egy szangvinikust egy kolerikus összeszedettebbé tesz, egy flegmatikus pedig lenyugtatja. De egy melankolikus személyiségtípussal nem tud mit kezdeni, mert elveszti azt a lendületét, ami élteti őt.
 • Egy flegmatikust egy szangvinikus mozgásra gerjeszt, egy melankolikus pedig kizökkentheti a belső önsajnálatából. De egy kolerikus személyiségtípussal nem tud mit kezdeni, mert a kolerikusok erőszakossága felerősíti a félelmeit.

Látható, a fenti ábrát megfigyelve, a vízszintes kapcsolódás inkább kiegészíti a fő habitusunkat, míg a függőleges kapcsolódás inkább kiegyensúlyozza. Az átellenes irányú kapcsolódás viszont nagyon ritka…

Kapcsolódó írásom:  Mi a figyelemzavar, s mit tehetünk vele?

Ebből adódóan jó, ha olyan embereket keresünk az életünkben, akik ki tudják egészíteni, vagy ki tudják egyensúlyozni a mi alapvető reakcióinkat. Ez igaz a barátainkra, a munkahelyünkre és a párválasztásunkra is.

Két hasonló ember találkozása

Arról még nem volt szó, mi történik akkor, ha két hasonló alapkarakterű ember összetalálkozik. Pedig ezen helyzetek is tartogatnak nem kevés kihívást és fejtörést:

 • Két szangvinikus remekül elszórakoztatják egymást jobbnál jobb történetekkel, akár a legnagyobb katasztrófa kellős közepén is. S ennek eredményeként képesek bármikor elterelni a feladatokról a figyelmet.
 • Két flegmatikus akár órákon keresztül elvannak egymás mellett halkan és megértően. S keresik az alkalmat, hogy ugyanazt a békét és nyugalmat újra átélhessék egymás jelenlétében. Mert ennek révén szinte teljesen ki tudják zárni a külvilágot, s annak hatásait.
 • Két melankolikus tuti valami csavaros és nehezen megfejthető problémáról fog diskurálni, aminek fontosságáról és értelméről egy nem melankolikust meggyőzni esélytelen. Aminek következtében a tényleges feladatok megoldása a háttérbe kerülhet, amit jobb elkerülni.
 • Két kolerikust összeereszteni meg végkép nem jó gondolat. Bármin képesek egymással elcsatázni akár órákon át, megmérgezve és megnehezítve minden változásnak a lehetőségét.

A történet viszont itt kezd izgalmassá válni. Igazából senki sem tisztán az egyik típus, hanem valamelyik kettő, esetleg (mint én is) három megközelítés egyvelegével él a mindennapokban. Így lesz a 4 alapvető vérmérsékletből 12. Illetve számtalan átmenet a négy véglet között.

Ez azt jelenti, hogy egy szangvinikus-flegmatikus fanyar, skót humora teljesen jól együtt tud működni a szangvinikus-kolerikus szókimondásával, s a közös pont – megfelelő önismereti munka révén – képes együttműködni, akár még barátok is lehetnek. Annak ellenére, hogy alapesetben a kolerikusok és a flegmatikusok nem igazán jó barátjai egymásnak…

A 4 alapvető habitus, illetve a 12 kombináció átmeneteinek ismerete megadja azt a fajta szabadságot, hogy tudatosan értelmezni tudjuk a személyiségünk külső rétegét anélkül, hogy a mögöttes okokkal érdemben foglalkoznánk…

A négy őselem és a négy vérmérsékleti típus kapcsolata

A négy vérmérsékleti típus tulajdonságainak megjegyzéséhez érdemes az alapokat is tudni és használni

Személyes tapasztalatom

A négy vérmérsékleti típus hatásainak tudatosítása egy igen egyszerű megközelítést jelent az emberi psziché megértéséhez. Az alapvető reakciók ismeretében könnyedén tudunk alkalmas hozzáállást kialakítani akkor is, ha valaki épp túltolja valamelyik reagálási típust, s ami pont nem támogatja a haladást.

Kapcsolódó írásom:  A kolerikus személyiség

A baj akkor van, amikor ezen reakcióinkat elkezdjük állandónak és megmásíthatatlannak kezelni. Ebben Florence Littauer: Személyiségünk ​rejtett tartalékai című könyve nagyon sokakat megtévesztett (szerintem). Köztük engem is.

Amikor a hozzám fordulók személyiségének működését alaposabban górcső alá vesszük, akkor mindig kiderül, hogy a reakcióink helyzetről helyzetre változnak, s ezek közül van egy-kettő, mely hangsúlyosabb a többinél, s ezt emeli ki a 4 habitus teszt.

Miközben mind a 4 reakció jellemző lehet ránk. Csak épp a flegmatikus vagy a melankolikus reakciót nem mindig vesszük észre.

Főleg akkor, ha olyan emberről beszélünk, aki sok helyzetben határozott kolerikusként vagy népszerű szangvinikusként szokott reagálni. Lévén a harcolás és a könnyed életszemlélet sokkal inkább extrovertált reakció, mint az elemzés és az elkerülés.

Amikor viszont elkezdjük megnézni alaposabban a belső állapotainkat, illetve az ezek hátterét kialakító reakcióinkat, akkor kiderül, hogy mind a 4 működésmód csupán egy olyan álca, amivel valódi önmagunkat rejtjük el a külvilág szemei elől.


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.