Elengedés program

Amikor megismerkedünk az elengedés művészetével, sokszor nem is igazán tudjuk felmérni, mi mindent lehet megváltoztatni az életünkben. Pedig az elengedés módszerének van egy olyan célja, ami szerintem mindenki számára vonzó és értékes lehet:

Az elengedés célja annak az állapotát elérni:

 1. Hogy azt tegyük, amit szeretnénk!
 2. Olyanok legyünk, amilyenek szeretnénk lenni!
 3. S mindazzal rendelkezzünk, amit csak szeretnénk!

Ez túl van a külső világ csalfa ábrándjainak kergetésén, s képes elvezetni minket oda, mely az életünket ténylegesen élvezetessé és örömtelivé varázsolhatja.

Az elengedés hatásának igazi megtapasztalásához összeállítottam egy nagy részben személyre szabható programot. Hogy bárki megtapasztalhassa az elengedés és a megengedés állapotának erejét.

Szisztematikusan végigmegyünk a módszer legfőbb elemein, s azon pontok révén, amivel kapcsolatban még kihívásaid vannak, egy csomó elengedést fogunk végezni. Alkalmanként akár 30-40 is, csupán egy-másfél órába.

Nem lesznek hosszas magyarázatok, sem elméletek tömkelege, csupán józan paraszti ésszel felfogható praktikus ismeret. S minden fontos elemét az elengedésnek előre elkészített és kinyomtatott munkalapokon a kezedbe fogom adni.

A elengedés program alapvető elemei

 

Az elengedés program első célja a belső akadályaink elengedése.

Azért, hogy ez a munka igazán hatékony lehessen, minden alkalmat néhány alapvető elengedéssel szoktam kezdeni, mely olyan, mint énekkari próbán a szolmizálás, vagy sportolás előtt a bemelegítés.

Majd ezek után következik az a rész, amikor az aktuális nehézségeddel fogunk foglalkozni. Pontosabban minden olyat elengedni, mely az adott történethez kapcsolódik.

Nem fogjuk igazából sem az okokat, sem a következményeket boncolgatni, csupán elengedjük mindazt, ami miatt szarul érzed magad (bocs!). S minden mást békén hagyunk. Pontosabban hagyjuk, hogy minden bú és baj magától eltávozzon.

A második fontos eleme az elengedés programnak a Sedona módszer alapvető eszközeinek megismerése és használatának begyakorlása:

 1. Az elengedés alapjai, az elengedés tényleges megtapasztalása;
 2. Érzelmek tudatosítása és elengedése;
 3. Az elengedés akadályainak tudatosítása és elengedése
 4. Az alapvető ellenállásaink elengedése (azzal szemben, ami kell, ami muszáj, ami kötelező);
 5. Alapvető igényeink, hiányérzetünk, akarásaink és görcsöléseink elengedése;
 6. Holisztikus elengedés: a nehézséget okozó életterületekhez való viszonyunk megtisztítása;
 7. Teremtő folyamat, a céljaink akadályainak elengedése;

Ezek az eszközök egymásra épülnek, nem érdemes kiragadni egyet-kettőt, mert így alkotnak egy igazán hatékony eszköztárat az életünk nehézségeinkhez. Ezeket használva durván fél év alatt a belső világunkat meg tudjuk érdemben tisztítani  a nehézségeinek gyökereitől.

Minden témakörhöz fogok adni kidolgozott elengedési mintákat, s alkalomról alkalomra ezek használata, a velük való gyakorlás lesz a házi feladat.

A változás, a belső munka akadályaival is fogunk dolgozni.

A belső munka nem egy könnyed játék. Ezernyi buktatója és csapdahelyzete van. S ami még ennél is nehezebb, hogy ténylegesen rálássunk arra, mit is csinálunk az életünkkel.

Sok olyan helyzet és történés van az életünkben, amiket legszívesebben letagadnánk, elrejtenénk. Pedig a valódi siker a zűrös történeteinkkel való szembesülés révén érhető csak el.

Természetesen az sem kizárt, hogy valamelyik témakőrnél elakadunk, mert annyi minden feljön, amivel érdemes dolgozni. S ezen helyzeteknek mindig szoktam teret engedni, ha sikerül ennek révén egy rakás belső terhet elengedni.

Az elengedés középhaladó szintje

Amíg a tudattalan hatások tömkelege irányítja az életünket, addig képtelenség megteremteni azt az életet, ami igazán működőképes lehet számunkra.

Ahhoz, hogy tudattalan hatásokat ténylegesen ki tudjuk takarítani az életünkből, érdemes folyamatosan használni az elengedés módszereit, megváltoztatva mindazt, ami miatt nem működik az életünk.

Amikor valaki elakad a változás útján, vannak más jellegű feladatlapjaim is, amit már az alapvető eszközök megtanulása közben is elő szoktam venni.

Ezek olyan feladatokat tartalmaznak, mint:

 • A változás, az eredmény és az elengedés erőltetésének elengedése;
 • Félelem és aggódás elengedése;
 • A nem tudom… érzésének elengedése;
 • Meggyőződések elengedése;
 • Érzéseink elnyomásának elengedése
 • A görcsöléseink tucatnyi összetevőjének elengedése;
 • Saját igazunk erőltetésének elengedése;
 • A változással szembeni ellenállás elengedése;
 • A sürgetettség érzetének elengedése;
 • A múlt kínzó emlékeinek elengedése;
 • Bűntudat és a szégyenérzet elengedése;
 • Az önbizalomhiány és a kisebbrendűségi érzés elengedése;
 • A stressz elengedése;
 • A fájdalmak elengedése;
 • A mások hibáztatásának elengedése;
 • A betegségeket okozó érzések elengedése;
 • A kényszeres cselekvések elengedése…
 • A szeretet és az elfogadás akadályainak elengedése
 • Kapcsolataink megtisztítása
 • A szabadság 12 összetevőjének elengedése
 • stb.

Tehát ha egy történettel elakadsz, mindig lesz arra mód és lehetőség, hogy egyéni segítséget kapj a továbblépéshez. S ennek révén nem leszel magadra hagyva az alapvető eszközök megtanulása után sem.

Az elengedés haladó szintje

Amikor a belső világunkat sikerült érdemben elrendeznünk, elengedve egy rakás olyan tényezőt, mely korábban gúzsba kötötte az életünket, elkezdhetjük felépíteni azt az életet, ami ténylegesen minket támogat.

Az első lépés mindig annak felmérése, meddig jutottál el a belső világod feltérképezésében. Ez egy megelőző konzultációt jelent, amikor felmérem azt, hogyan állsz a különböző nehézségeid átformálásával.

Ennek a speciális konzultációnak két eltérő kimenete lehet:

 • Vagy azt kapod válaszul, hogy mivel kell még dolgoznod, s kapsz egy  a házi feladat, többnyire a középhaladó feladatok közül.
 • Vagy annak az időpontnak a megbeszélése, mikor elkezdjük felépíteni az életedet egy alapos célállítás segítségével.

Ez kicsit úgy tűnhet, mintha egy vizsga lenne, de igazából azt a célt szolgálja, hogy ne kezdj el és nem fizess ki egy munkát, amiből még nem tudod kivenni a maximumot.

Mert ez a tanfolyammal fel fogod tudni építeni azt az életet, ha az alapokkal már tényleg készen vagy.

A második 10 hét elsődleges fókuszai:

 1. A hiány állapotának elengedése
 2. A belső gazdagság akadályainak elengedése
 3. Célok haladó megfogalmazása, és az akadályozó hatások elengedése
 4. Célok megvalósításának akadályai és azok elengedése
 5. Döntés és mérlegelés megtisztítása
 6. Egészség és jólét akadályainak elengedés
 7. A testünk és a fizikai valóságunk elfogadása

A feladatok zöme ráépül a korábbi anyagokra. Érinteni fogjuk a pénzügyek, az egészség és a kapcsolatok témakörét is, s lesz két olyan alkalom is, mely kifejezetten az egyéni igényekhez fogunk igazodni (s a fenti sorrend sem feltétlen kötött).

A munka ezen szakaszában már nem fogunk érdemben új eszközöket megtanulni, hanem a korábban megtanult és begyakorolt technikákat alkalmazzuk egy tartalmas élet megteremtéséhez.

Bárhogyan is legyen, az általam megszerzett tudást egy életen át használhatod, akár másoknak is továbbadva a megszerzett tudást!

Elengedés extra: az alapoktól a profizmusig

Az eddig bemutatott feladat hozzávetőlegesen egy év alatt teljesíthető heti rendszerességű találkozókkal. Mert amikor minden, számodra fontos elemet érintünk, az durván 40-50 találkozót igényel.

Majd amikor az eddig bemutatott feladatokon túl vagy, akkor egy második hullámban meg lehet tenni egy minőségi ugrást. Van durván még 70-90 olyan történet, amire még érdemes ránézni, s amiket csak személyesen adok át.

Azokkal csak akkor érdemes foglalkozni, ha már az alapok rendben vannak, s tudsz haladni az utadon. Mert különben csak elviszi a fókuszod az életed átalakításától.

De amikor eljutsz odáig, akkor meg fogod kapni ezen feladatok leírását egyben. Ez lesz az én ajándékom neked azért, hogy alapvető módon megreformáltad az életedet…

 


Ki mondja mindezt?

 

 

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.

 • Az önismeret és az elengedés útján te lépdelsz!

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Az oldalon szereplő írások saját élethelyzetre való alkalmazása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.