Az elengedés technikája és pszichológiája

Az elengedés technikája (és akadályai) mögött egy mindennapi pszichológiai működés húzódik meg, melyet ha tudatosítunk, képesek lehetünk bármit elengedni az életünkből. Szokásokat, nehézségeket, embereket, helyzeteket. Bármit, ami a jelen életünket megnehezíti.

Amikor viszont nem értjük és nem ismerjük az elengedés egyszerű technikáját (illetve annak akadályait), akkor gyakran megjelenik a frusztráció, mely felénk áradó elvárásokból táplálkozik. Szeretnénk ugyan megfelelni (elengedni), de egyszerűen nem tudunk.

Többnyire látjuk azt, hogy ténylegesen túl kéne lépnünk régen berögzült működésmódunkon, viszont elengedni nem tudjuk, mert nem tanították meg nekünk az iskolában, és a szüleink sem ismerték.

Az elengedés alapja és legfőbb akadálya

Az elengedés képessége mindenkiben benne van. Gondoljunk egy pólyásbabára, akinek ha van valami nyűgje (éhes, szomja, fáj a hasa, tele a pelusa stb…), s ezt jelzi nekünk. Miután rendbe tettük, megdajkáltunk, jelen voltunk vele, többnyire édesdeden elalszik, s nem foglalkozik azzal, miért nem voltunk mellette hamarabb…

Ezt onnan tudhatjuk, hogy később, amikor már elkezdenek a gyerekek pár évesen beszélni, ilyen jellegű kommunikáció nem igazán hagyja el a szájukat. Amikor megkapják azt, amire szükségük volt, akkor onnantól elvannak, simán elengedik az egész történetet.

Ez a gyermeki állapot azon a ponton változik meg, amikor elkezd kialakulni a kognitív, problémamegoldó működés 5-6 évesen. Megjelenik az idő fogalma (hányat kell még aludni valamihez?), s megjelenik az ok-okozati gondolkodás is (mi kell ahhoz, hogy valamit megkaphasson?).

Ami egyet jelent azzal a mentális és érzelmi működéssel, ami az elengedés legfőbb gátját jelenti.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Senki ne értse félre, a logikus gondolkodás jó dolog, szükségünk is van rá. S ha ezen működésmódok nem jelennek meg 5-6 éves korig, akkor ott baj van.

De a logikus gondolkodásnak van egy olyan hátulütője, ami totálisan átformálja a működésünket. Minden élethelyzet egy megoldandó feladattá válhat, a megélt tapasztalatokhoz a korábban is jelen lévő érzések hozzátapadnak, s az érzések következtében a problémamegoldó működésmód (vagy az attól való menekülés) teljesen eluralhatja a létünk.

S ami talán még nagyobb baj, nem leszünk tudatosak azzal kapcsolatban, ami velünk történik, hanem a korábbi tapasztalatok és benyomások hatására elkezd az életünk automata működésre váltani.

Kapcsolódó írásom:  A kolerikus személyiség

Az elengedés technikája

Az elengedés, mint láttuk, Isten adta képességünk, amit a gondolkodó, problémamegoldó működésünk által képesek vagyunk totálisan lekorlátozni. Ha képesek vagyunk feloldani mindazt, ami a gondolkodásunkban a gátakat jelenti, akkor az elengedés képessége újra megjelenhet az életünkben.

Az elengedés első lépése annak tudatosítása, ami van. Amikor elkezdem látni azt, ami van, akkor tudom azt átformálni. Nem véletlen, hogy az önismereti blog több tucat írásában arról van szó, miként lehetünk éberek, miként láthatunk rá a különböző helyzetek fonák voltára.

Amikor egyéni konzultációt csinálok, akkor is az a legfontosabb része a munkámnak. Kívülről ránézve mások működésre egy tükröt tartok, hogy elkezdje a hozzám forduló is ténylegesen látni, mit is csinál az életében.

Ehhez nagyon sokféle kérdést szoktam használni (durván 2 tucat alapvető sémám van erre), de a legalapvetőbb a következő:

Tudatosítanád az, mit teszel az éleddel?

Tudom, hogy nagyon egyszerűnek hangzik, s részben az is.

Amikor viszont egy általad kimondott működésmódot ezzel a kérdéssel visszatükrözöm, s közlöm, hogy részben ennek köszönhető az a trutyi, ami miatt megkerestél, akkor belül sok minden elkezd átalakulni, minden további erőlködés nélkül.

S pont ez a cél.

meditáló kislány

A meditáció célja annak a belső nyugalomnak a megteremtése, amivel képesek lehetünk rálátni az életünkre. Tudatosítva mindazt, ami az életünket meghatározza.

Az elengedés képességének tudatosítása

Az elengedés második lépése arra emlékeztetni magunkat, hogy az elengedés képessége bennünk van. Ez egy agyoncsépelt mondattal szoktam megtenni, melyet Lester Levenson, az elengedés módszerének atyja is használt már az ötvenes évektől kezdődően:

El tudod engedni?

Tudom, hogy nagyon viccesen hangzik, s hogy nem lehet mindent ilyen egyszerűen elintézni. De szeretném halkan megjegyezni, hogy ez a fajta reakció a kognitív, az állandóan vizsgáló-analizáló működésünk mellékterméke. S nem a valóság pontos leírása.

A valóság az, hogy erre az eldöntendő kérdésre vagy IGEN, vagy NEM a válasz. S minden más is, ami ezen kívül van. Tudom, nem ezt tanultuk az iskolában, egy eldöntendő kérdésre egyenesen kell válaszolni, de a valóságban ezt csináljuk.

Kapcsolódó írásom:  Kapcsolataink, az önismeret erőforrásai

Sokszor egy egyszerű eldöntendő kérdésre (például: ennénk-e egy fagyit a nyári melegben?) egy kisebb kérdés cunami zajlik le a fejünkbe, mire kibökjük a választ.

S pont ezt a fajta működést használjuk fel az elengedés során arra, hogy a bennünk lévő mozgatórugókra ráláthassunk. Mert ezek az egyszerű kérdések ezernyi dolgot felhozhatnak a tudatalattinkból. Legalább is én ezt tapasztaltam magamnál és másoknál is.

hajléktalan az utcán

Amikor az érzéseink súlya lenyomja az életünket, akkor az külső szinten is meg fog látszani előbb-utóbb.

Az elengedés tudatos választása

Az elengedés harmadik lépése a szándékunk tudatosítása. Használok ehhez is egy, az előzőhöz nagyon hasonló kérdést, mely a tudatos választás meghozatalára emlékeztet minket.

Elengednéd?

Ami totálisan szembe megy mindazzal, amit korábban megtapasztaltunk és megfigyeltünk a világban. S ami meghatározza azt, hogy mit tartunk lehetségesnek.

Miért fontos ez?

Az elengedés akadályai kapcsán egy fontos tényező kimaradt. Mindaz, amit 3 hónapos magzati kortól egészen a kognitív működés kialakulásáig megtapasztaltunk és megfigyelünk, az mindenféle szűrő nélkül beáramlik a tudatunkba, s az automatikusan meghatározza azt,

 • kinek látjuk magunkat?
 • miként látjuk a világot?
 • mennyire bízunk magunkban és másokban?
 • mit gondolunk lehetségesnek és lehetetlennek?
 • milyen életet tudunk magunknak elképzelni, s milyet nem?
 • stb.

Amit megváltoztatni többnyire nagyon nehéz. Mert minden egyes korlátozó működésmód mögött történetek és élményei száza-ezrei állhatnak.

Van egy-egy kulcs tapasztalat, amit érdemes lehet egyesével is megnézni, de nap mint nap ezernyi tapasztalat ér minket, mely a korábbi benyomásokra egy újabb réteget képez, s amit egyszerűen képtelenség egyesével elengedni.

Ezért szoktunk a végeredmény felől közelíteni. Megnézzük az érzést, mely egy adott működésre jellemző, s kikeresve azt az érzések és érzelmek listájából magát a működésmódot, a 9 fő érzelmi állapotot engedjük el.

Csodálkozó arckifejezés

Egy gyerek még könnyedén megéli az elengedés állapotát.

Elengedés gyakorlata

Az elengedéssel nagyon gyorsan lehet haladni, mert tudatosan túllép a múlt hatásainak analízisén, egy közismert elv tudatos alkalmazásával.

A negyedik lépés annak tudatosítása, hogy csak a jelenben érhetünk el bármilyen változást. S minden olyan működésmódot érdemes kizárunk, ami a múltba vagy a jövőbe repíthetne el minket.

Kapcsolódó írásom:  A halál és az elmúlás tudatosítása

Ehhez összesen egy szót szokás használni, amiben minden más benne foglaltaik. Kezdetben, amikor tanítom az elengedés módszerét, vagy túlságosan nagy az elengedéssel szembeni ellenállás, akkor ki szoktam még pár szóval egészíteni?

Mikor (engednéd el)? 

Amikor beleveszünk az okok boncolgatásába, akkor nem a jelenben vagyunk, hanem a múltban bolyongunk. Amikor meg a változtatás hogyanját kutatjuk, akkor a jövő bizonytalanságában veszünk el.

Ez a kérdés viszont a jelen megélésére ösztönöz minket, aminek révén az elengedés spontán megtapasztalható.

Az elengedés igazi trükkje

Tudom, hogy nem egy agysebészet összetettségű maga a módszer. S sokan ezért most azt hiszik, hogy ez nem így működik.

Ahogy egy kedves barátom mondaná, faék egyszerűségű. De a dolog sava s borsa pont az egyszerűségében rejlik, mely a kognitív, gondolkodó működésünket képes kicselezni, s feltörni az egónk védekező reakcióit.

Ezért arra szeretnélek bátorítani. hogy kezdd el használni az elengedés alapvető kérdéseit:

Mi az, amit most érzel?
Tudatosítanád?
El tudod engedni?
Elengednéd?
Mikor?

Az elengedés igazi titka a rendszeresség. Ha minden nap elengedsz valamit az életedből (amihez néha a fenti kérdéseket akár többször is fel kell tenned magadnak), akkor egy év alatt több száz olyan tehertől megszabadulhatsz, ami most még nehezíti az életed.

Mindattól, ami az évek során ránk rakódott.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Az elengedés technikája és pszichológiája bejegyzéshez

 1. Nikolett mondta:

  Mi a teendő akkor, ha a válasz minden kérdésre, a nem. Igy a mikorhoz el sem lehet jutni…

  • Matits Viktor mondta:

   Alapvetően a kérdések arra valók, hogy irányba állítsák a tudatalattit. Az elengedésnek igazából nem feltétele, hogy a kérdésekre „igen” válaszokat kapjunk. Épp ezért a megjelenő nemek ellenére is sok esetben megtörténik az elengedés.

   Ha mégsem történik meg az elengedés, akkor pár egyszerű kérdést szoktam pluszban feltenni:
   – Mennyire akarod elengedni az adott érzést/gondolatot/történetet?
   – Megengednéd-e hogy ezt az akarást elenged?
   – Választanád-e azt, hogy mindenféle „válasz” ellenére elengedsz az adott érzésből/gondolatból/történetből?

   Vagy ránézünk a belső világunk több tucat további tényezőjére, rendszerezett formában (az elengedés tanfolyamon szoktam ehhez egy összefoglaló táblát adni, ahol ezek össze vannak gyűjtve).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.