Önismereti blog

Matits Viktor vagyok, ennek az oldalnak az írója, szerkesztője, webmestere egy személyben.

Ennek az oldalnak az ősét (egy azóta megszűnt webcímen), 2015 januárjában kezdtem el írogatni, gyakorlatilag mindenféle koncepció nélkül. Ezernyi téma kavargott a fejemben, mely mások számára is hasznos volt, s megpróbáltam mindenki számára elérhetővé tenni.

Idővel több, mint 150 bejegyzés született, melyeket idővel rendszereztem, kiegészítettem, kerek egésszé formáltam. Ennek révén igyekszem bemutatni mindazt, amitől az életünk bonyolulttá és nehézzé válhat. S persze azt is, miként lehet ezeket egyszerűbbé tenni, elengedni.

Ahhoz, hogy az írásaim között egyszerűbb legyen keresni, 9 nagyobb részre bontottam az oldalam tartalmát, ezeket tudod megtekinteni az alábbi felsorolásban.

Az írásaimban igyekeztem megmutatni mindenhol azt, hol vannak a buktatók, s milyen lépésekben érdemes haladni az úton:

  1. Amíg nem látjuk azt, ki vagyunk, illetve azt, hogy ez hogyan alakult ki, addig nem is igazán érthetjük meg, miként működünk. Ennek alapjairól szól az egészséges énkép kialakulását bemutató néhány írásom.
  2. A második lépés annak megértése, miként teremtjük meg mindazt, amit nap mint nap megtapasztalunk. Melynek elsődleges fókusza a külső cselekvéseink megfigyelése, mely elvezet a tudatos önismerethez.
  3. A harmadik lépés, amikor elkezdjük a szokásainkat tudatosan formálni. Nem szabad tőle világmegváltó eredményeket elvárni, de komoly lépés, mely elvezet a tudatos önfejlesztéshez.
  4. Amikor elkezdünk dolgozni a szokásaink megváltoztatásán, akkor felfedezhetjük, hogy a cselekedeteink hatását és erejét a belső (érzelmi) állapotaink érdemben befolyásolják. Ezért fontos megismernünk az érzelmeink hatását.
  5. Amikor már látjuk és értjük, hogy mit okoznak a különböző érzéseink, akkor már eljön az ideje annak, hogy az érzelmeinkkel tudatosan dolgozzunk, s kifejlesszük az érzelmi intelligenciát.
  6. Amikor már képesek vagyunk az életünket érdemben irányítani, mert pszichológiai szempontból az életünk rendben van, akkor kezdhetjük el letenni a bőség és jólét alapjait.

Ha nem lenne egy több, mint 25 éves önfejlesztő múltam, melynek szerves része volt a buddhista hagyomány, akkor itt meg is állhatna a témák sora.

A valóság viszont az, hogy van még három olyan terület, amiről szót kell ejtenem, mert a legtöbb tévhit és félreértés ezek kapcsán van. S a legtöbb buktató is ezek kapcsán van, s sokan nem is tudnak róla, s nem is érzékelik ennek jelenlétét.

  1. A meditáció egy olyan szó, melyet annyi helyen használnak, hogy azt el nem lehet mondani. S ezek közül van pár olyan eset is, amikor a meditáció célja totálisan szembe megy azzal, mint amit a másik rendszer meditációja el akar érni.
  2. A következő nagy félreértés a meditációk közötti időszak gyakorlatát érinti. Amikor elkezdjük az elsődleges reakcióinkat átszínezni, s nem azt megélni, ami itt és most megjelent az életünkben, akkor nem beszélhetünk éberségről, tudatos jelenlétről.
  3. Az előző két részből az is következik, hogy mindaz, amit a belső (lelki) kiteljesedéséről gondolunk, az is tele van félreértésekkel és tévutakkal. Melynek következtében fontosnak tartottam arról is írni, mit jelent valójában a spiritualitás.

Nem fogok ezen témaköröknél sem egy konkrét utat piatesztára emelni, többféle megközelítést is be fogok mutatni. Igyekszem mindazt hozzáfűzni, amit én fontosnak és lényegesnek érzek ezek kapcsán, felhasználva az éberség és tudatosság erejét.

Ahhoz, hogy a teljes anyagok fel tudd dolgozni, az időbe telik, ezért javaslom, hogy ne kapkodj, hanem lépésről lépésre haladj. Ennek legjobb módja, ha feliratkozol az

önismereti (mini)tanfolyamra —>


Ki mondja mindezt?

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!