A harag lélektana

A fékevesztett és kontrollálatlan harag a legrombolóbb érzelmünk, mely tönkre teheti a kapcsolatainkat, az önbecsülésünket és az egészségünket is.

Egyszer hallottam ezzel kapcsolatban egy olyan mondatot, ami a mindennapos harag legfőbb tulajdonságát pontosan leírta:

Haragudni olyan, mintha azzal a pénzzel fűtenénk be, amiből tüzelőt akartunk venni.

A harag gyakorlatilag mindent feléget az életünkben, és minden élethelyzetünket áthatva rányomja a bélyeget az életünkre. A harag a pokol tornáca, azt sem megélni, sem megtapasztalni nem jó érzés, elkerülni viszont nagyon nehéz.

Viszont ez a kép az egész történetnek csak az egyik oldala. Ennél a harag sokkal többrétűbb, s pont ezért érdemes azt megfigyelni, hogyan lehet érdemben átformálni:

Ezen írás alapján készítettem egy Youtube videót a harag lélektanáról.

Ha szeretnéd, a feliratra kattintva választhatod az élőszavas előadásom is erről a témáról

A harag szenvedése

A haragnak többféle megnyilvánulása van. Sokan úgy tekintenek a haragra, illetve úgy gondolnak a haragra, mint a dühös ember megnyilvánulása.

Ezen lobbanásszerű állapotok rövid ideig tartanak, s azáltal okozzák a legnagyobb bajt, hogy bizonytalanságban tartanak. Sosem tudhatjuk, hogy az ilyen haragos emberből mikor robban ki egy következő dühroham.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

A másik típusú harag sem sokkal kellemesebb, mert ő állandóan zsörtölődik, folyamatosan panaszkodik valamire, s neki semmi nem jó. Egy pokoli világban él, ahol minden csak ellene van, minden csak ellene rossz és a világ állandóan összeesküszik ellene. Ha valamit elront, a haragja saját maga ellen fordul, s képtelenség meggyőzni arról, hogy a világban nem minden rossz.

A harag eredménye: elárultság érzete

A vágy és a harag kéz a kézben jár. Ha egy vágytípusú ember önző módon csak a saját érdekeit veszi figyelembe, akkor időről időre előfordul, hogy az ígéreteit nem tartja be. Mert a saját céljai sokkal fontosabbak, minthogy másokat támogasson. Ez melegágya másokban a harag kialakulásának.

A legtöbb emberi konfliktus pont ezért az ígéretek be nem tartásából alakul ki. Itt nem csak azokra kell gondolni, amire kimondjuk azt, hogy megígérem, hanem azokra is, amit kimondatlanul elvárunk másoktól.

A harag megnyilvánulása: a harc

A kimondatlan elvárásaink, illetve az annak megfelelni képtelenség beindítja a harag legborzalmasabb megnyilvánulását: a harcot. Ez a harc kialakulhat két ember konfliktusában, de kialakulhat önmarcangolás, belső konfliktus, vagy elégedetlenség formájában is.

Bárhogyan is legyen, a harag rombol. Függetlenül attól, hogy a felszínen megnyilvánul vagy sem. Éppen ebből adódóan egy belső konfliktusokkal küzdő ember ugyanúgy el lesz árasztva akadályokkal és kihívásokkal, mint egy agresszív és erőszakos ember, aki a haragos állapotát rázúdítja a környezetére. Mert a jelenség forrása és annak működése alapjaiban azonos, csak a megnyilvánulási módja tér el.

Izmos (kigyúrt) felső test

A testépítők álma tipikusan egy harcos kinézete.

A harag feloldásának kísérlete: Együtt lenni másokkal

A haragos embereket nagyon sokan elkerülik, többnyire magányos farkasok, bozótharcosok lesznek belőlük, akiknek semekkora, vagy csak minimális kapcsolatrendszerük van, összevetve másokkal.

Miközben a haragos emberek ugyan úgy szenvednek attól, ha egyedül vannak, mint az összes többi ember. Ellentétben másokkal nekik viszont csak egy fontos, közösségben legyenek és együtt lehessenek másokkal. Egy haragos embert kiközösíteni pont ezért a legrosszabb, mert a kiváltó okot mélyítjük, s nem a megoldás fele tereljük a haragos ember életét.

A harag ellenszere az elfogadás és a gyengédség

Egy haragos embernek elfogadni a világot majdnem lehetetlen. Ő mindenáron el akarja dönteni, hogy a dolgok hogyan legyenek, mert nem bízik semmiben és senkiben. De pont ez okozza a bajainak, a konfliktusainak a zömét is.

Az elárultság félelme és a folyamatos harcban szerzett ezernyi seb annyi fájdalmat okoz a haragos embereknek, hogy egyszerűen képtelenek megmutatni a fájdalmaikat és a sebezhetőségüket. Aminek következtében nekik segíteni is a legnehezebb. Nem tudják befogadni mások törődését és gyengédségét sem, pedig önmagunk elfogadásához vezető első lépés mások gyengédségének elfogadása.

Ugyan néha előadják a haragos emberek is, hogy milyen szerencsétlenek illetve mennyire megértők, de ha megpróbálsz segíteni a bajaikon, képtelenek lesznek azt elfogadni, mert a megszokásuk révén, tudat alatt, a segítőszándékot is támadásnak veszik.

Amikor egy harcoló ember a padlóra kerül, még nehezebb lesz vele szót érteni, mint korábban. Ha képtelenek már harcolni a szenvedésük miatt, akkor felismerik az életük legnagyobb rettegését: a kiszolgáltatottságot, ami maradék józanságukat is a múlt távolába sodorja.

Általában is igaz, hogy az érzéseink egy jó része valamilyen módon lekorlátozza mindazt, ami számunkra lehetséges.

Persze az örömteli, energikus és bátor belső állapotok képesek extra lehetőségeket is megnyitni az életünkben, de amikor elkezdünk ezekhez ragaszkodni, vagy tudatosan elkezdjük ezeket erőltetni, akkor ezen állapotok pillanatok alatt eltűnnek az életünkből.

Ahhoz, hogy boldog és örömteli érzések nap mint nap spontán megjelenjenek, érdemes elengedni a nehézségeket okozó érzéseinket (például a haragot is). Ennek lépéseit és hátterét mutatom be az elengedés (mini)tanfolyamomon—>

A harag feloldásának eszköze: a kitartás

A harag tendenciáját feloldani talán a legnehezebb minden érzelmi mintázat közül. Folyamatos önfegyelmet és kitartást igényel, illetve azt az elhatározást, hogy felhagyunk a harccal.

Minden más érzelmi feloldásnál a módszerek hajlíthatóak:

 • lehet csak kicsit nagylelkűnek lenni,
 • lehet rövidebb ideig türelmesnek lenni,
 • lehet rövid ideig háttérbe húzódni,
 • s a megértésünk is lehet részleges.

A harc feladásánál viszont nincs könnyítés: vagy harcolunk, vagy nem, s a kettő között nincs átmenet vagy kompromisszum Ezért olyan nehéz a haragot feloldani, ezért kell hozzá akkora kitartás

csónakok a tenger partján

Érzéseink sosem tűnnek el, mint ahogy a tenger is mindig hullámzik.

A harag feloldásának jutalma: Színről színre látni

Amikor a harag tendenciája elkezd csökkenni az elfogadás által, képesek leszünk a helyzeteket reálisabban felmérni. Amikor a harag gőze nem fedi már el a tudatunk érzékelését, képesek leszünk azon apró dolgokat is meglátni, ami az élet teljességét adja.

Az élet nem fehér és fekete, a formák nem szabályosak, az emberek nem tökéletesek és minden helyzetben van kihívás. Ez az élet rendje, ez az ami ma a napjainkat meghatározza és ez az amivel érdemes együtt működnünk. Ez a fajta látásmód olyan, hogy a jelenségekhez már nem tesz hozzá semmit és nem vesz el belőle semmit, s mindent úgy fogunk látni, mint amikor egy tárgyat megnézünk a tükörben.

legó piramis

Az életünk ezernyi, részben eltérő összetevőből áll, amit megérteni és annak következményeit felismerni időbe telik.

Megtisztulni életünk zavarától

Bármilyen gyerekkorunk volt és bármilyenek a mostani körülményeink, a kihívásokkal folyamatosan szembe kell néznünk. Ezen kihívások egy része tőlünk teljesen függetlenül alakul ki, s mégis nyakunkba fog csurogni, mint az esővíz.

A harag tendenciáját feloldva képesek leszünk elkerülni azon helyzeteket, amikor mások a saját céljaikra felhasználnák az életünket. Képesek leszünk kikerülni a csapdákat és az emberi játszmákat. S képesek leszünk az életünket úgy elrendezni, hogy megszabaduljunk korábbi hülye döntéseink következményeitől.

Érzelmi blokkjaink feloldása —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Kapcsolódó írásom:  Betegségek lelki okai
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.