A féltékenység és az irigység lélektana

A féltékenység zöld szemű ördöge mindenki életében megjelenhet. Mely nem csak a párkapcsolatokhoz és a szerelmi hűtlenséghez kapcsolódhat, hanem mindazon szituációkhoz, amikor attól szenvedünk, hogy valakinek valamije van, ami nekünk nincs.

Ez lehet egy óra, egy táska, egy ruha, egy jó férfi/nő, egy jó testalkat, egy jó kisugárzás, bármilyen siker vagy emberi kapcsolat. S ha ezzel nem kezdünk valamit, az rengeteg egyéni és társas nehézség forrásává válhat.

Arról nem is beszélve, amikor mások féltékenysége vetül ránk, s az nehezíti meg az életünket.

A féltékenység sérülése az elhagyatottság érzete

A féltékenység életünk során annak révén jelenik meg, hogy valakinek a jelenlétét nélkülöznünk kell. Ez többnyire valamelyik szülőnk hiányának emlékéből jelenik meg. Mindig ahhoz kapcsolódik, aki minket jobban védelmezett.

Ez még egy kétszülős családban is kialakulhat, ha a védelmező erejű szülő gyakran vagy sokat volt távol kiskorunkban.

Amikor minket egy fontos személy elhagy, akkor az elhagyatottság érzetét éljük át újra és újra. Ezért fáj a búcsúzás, ezért sokan nem is szeretnek búcsúzkodni. Mert óhatatlanul felhozza az elválás és az elhagyatottság fájdalmát.

Ennek szélsőséges példája egy szerettünk elvesztése (halála).

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A féltékenység külső tünete: a függőség

A féltékeny emberek folyamatosan függnek valamitől. Elsősorban pszichotróp szerekre, elismerésre és más stressz levezető módszerekre vágynak, de megjelenhet a féltékenység mániákban, rigolyákban és zavaros gondolatok formájában is. De láttam már tanfolyam- és képzésfüggőket, könyvfalókat is 🙂 .

A függőség, az függőség, azaz annak összes tünetét képes produkálni az, aki szenved a féltékenységétől. Beleértve az elvonási tüneteket, a szükséges dózisok folyamatos emelését és az állandó kielégítetlenség érzését. Ennek érzékletes bemutatásáról szól az alábbi videó.

A féltékeny emberrel apró szívességekkel törődni kell

Mivel a féltékeny emberek függnek mások figyelmétől, s nem bírják elviselni, ha nem figyelnek rájuk. Ezért ahhoz, hogy egy féltékeny ember jól érezze magát egy helyzetben, folyamatosan jelezni kell felé, hogy az igényeit figyelembe vesszük.

Ezen figyelmességek nélkül totálisan elhagyatottnak érzik magukat, s az életük pont ettől totálisan kiszolgáltatott. Képesek érzelmileg már attól is összeroskadni, ha valaki nem kitörő örömmel fogadja őket, vagy ha az ő személyükkel kapcsolatban bármilyen kifogás merül fel.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmeink és energiáink ereje

Ezért érdemes időről időre rákérdezni arra, hogy mit szeretnének vagy mire van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. S azt is jó tudatosítani, hogy bármennyire is szeretnénk, nem vagyunk gondolatolvasók 🙂 .

A féltékenység feloldása

A féltékeny embereknek a legnagyobb kihívása az emberi kapcsolatokban az önzésükből adódik. Ahhoz, hogy az önzésük csillapodjon, nyitnunk kell mások felé, s mindazt meg kell adniuk nekik, amire maguk is vágyunk. Ide értve az apró figyelmességeket, amivel mások igényeit figyelembe vesszük.

A ragaszkodás és a féltékenység édes testvérek, mind a kettő az emberi önzés egy-egy megnyilvánulása és forrása. Aki nem képes a vágyainak és a féltékenységének az átalakítására, az elmagányosodik, mert az emberek el fogják őket kerülni. Akik viszont képesek az emberi természetüknek gátját szabni (nem elnyomni, nem letagadni), azok képesek lesznek ezernyi dolgot megtenni önmagukért és másokért.

Furának hathat az önző, a ragaszkodásuktól és büszkeségüktől szenvedő embereknek a nagylelkűség, az adás értékéről beszélni. De attól még ez vezet el ahhoz, hogy érdemben változzon az életük. Ez az az útirány, melynek révén átformálódhat az életük örömtelibbé és boldogabbá.

A féltékenység állapotában lévő ember másik nagy kihívása, hogy nagyon nehezen képes megbarátkozni a változással.

Főleg azzal nem tudnak mit kezdeni, ha valaki elér olyasmit, amit ők is szeretnének, de az neki nem, vagy csak nagyobb erőfeszítés árán érhető el. S ennek megakadályozásába elég sok energiát is képesek beleölni. Nehezítve a maguk és mások életét is.

Ennek következményeit viszont érdemes elhárítani az életünkből. Mert semmi jóra nem vezet.

Az a múlt elengedését bemutató mini tanfolyamom 3. és 4. napján azt is bemutatom, mivel lehet ezen helyzeteket feloldani, átformálni. Főleg úgy, hogy nem állunk neki „megreparálni” a másik ember nagyszerű ténykedéseit.

Türelem, a féltékenység átformálója

A féltékeny embereknek a legtöbb kihívása nem a világgal és az emberekkel van, mint egy haragos embernek, hanem saját magukkal, az önzésükkel. Amit meg kell tanulni egy féltékenységtől szenvedőknek, az a saját maguk iránti türelem, illetve a vágyaikkal szembeni türelem.

A türelem révén képesek leszünk más szemmel látni a világot, képesek leszünk a vágyainkat is időben eltolni, ha épp arra van szükség, s ezáltal minden tervünk megvalósulhat, s nem válik az egész légvárrá.

A türelmetlenség egyébként is jellemző a féltékeny emberekre, főleg ha magukról van szó. Ha mi türelmesek vagyunk egy féltékeny emberrel, azzal a legtöbbet tesszük azért, hogy túlléphessenek idővel a saját korlátaikon.

S nem mellesleg ennek révén képesek a féltékenységük gyökerére, a bizonytalanságukra is ránézni.

A féltékenység átalakulásának tapasztalata

A féltékeny ember nagyon nyitott a világra. Mindent lát kívül, ami őt érdekli, s ezer módon kapcsolódik is hozzá rengeteg tapasztalatot gyűjtve. Ez a tapasztalat elegendő és sokrétű tudást eredményez ahhoz, hogy a világ sokszínűségéről elegendő információja legyen.

Figyeljük meg azt az érdekes tényt, hogy a nagyobb cégek marketingesei mennyire hiúk, mennyire adnak a trendekre, mennyire adnak a változó divatra.

Ők azok az emberek, akik a mindennapok során a féltékenységből, illetve annak átformálásából a lehető legtöbbet kihozzák. Ebből adódóan többnyire sikeresek, s szinte minden helyzetben észreveszik a siker lehetőségét. Ők azok, akik pénzt találnak az utcán, olyasmiből is pénzt csinálnak, amiből másoknak eszükbe sem jutna (mert olyat még nem láttak).

A puzzle egy kifejezetten jó türelemfejlesztő játék. Aki nem szereti a puzzle-t rakosgatni, annak valószínűleg vannak kihívásai a türelemmel és a féltékenységgel

Örömteli aktivitás

Amikor a féltékenység energiáit átalakítjuk, akkor rengeteg tetterő jelenik meg bennünk. Mindazon energiák, melyek a féltékenységet okozták és leblokkoltak, onnantól tetterővé formálódnak. Szinte mágikus módon rengeteg ötlet jelenhet meg, ezernyi dolog meg is valósul, mert az alkotás spontán öröme hatalmas lendületet ad majd a cselekedeteikhez.

Amikor meg van az az érzetünk, hogy vágyainkat elérjük, akkor rengeteg plusz energia jelenik meg az életünkben. Ez az amit endorfin löketnek is hívnak. Ennek a megfigyelésnek révén gondolják sokan azt, hogy a célok elérése a boldogság elérésének módja.

Ennek köszönhető az, hogy amikor féltékeny emberek szerelmesek lesznek, s igyekeznek mindent megadni a párjuknak, csökken az önzésük.

A gond mindig akkor jelentkezik, amikor rádöbbenek arra, mennyire függenek attól a helyzettől, amiben benne vannak. S elmúlik a varázs, s belehuppannak a korábbi állapotukba, annak minden kihívásával.

A féltékenység egyik legnagyobb kihívása, hogy a valódi lehetőségeinket és képességeinket nem vesszük figyelembe. Mindig többet, szebbet és jobbat akarunk, mint ami itt és most éppen lehetséges.

A féltékenység megölni annak lehetőségét is, hogy a valódi bőséget és jólétet megéljük. Annak örömét, hogy amink van, az mekkora érték, s mennyi nagyszerű tapasztalás forrása lehet, ha ráhangolódunk.

Ezért is olyan nehéz az alapvetően féltékeny embereknek meglelni azt a belső érzetet, hogy minden úgy jó az életükben, ahogy van. De koránt sem lehetetlen, habár ehhez kell pár olyan technika, mely főleg akkor hat, ha váratlanul szembesül velük az ember.

Az egyéni konzultációk részletei —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.