5 szeretetnyelv a mindennapokban

Az öt szeretetnyelv arra ad választ, hogyan tudjuk kifejezni illetve befogadni a törődést és szeretet. Mitől érezzük jól magunkat, illetve minek a hiányától vagyunk képesek magunkat rosszul érezni a mindennapjaink során

Rámutatnak egyébként az érzelmi mozgatórugóinkra is, melyek meghatározzák az életünket. S nem utolsó sorban azt is megmutatja,hogyan tudunk illetve hogyan igyekszünk kapcsolódni másokhoz:

 • minek révén tudunk megnyílni másoknak, s
 • miként tudunk megnyitni másokat.

Érdemes a következő leírás előtt egy pár perces teszttel megismerni a saját szeretetnyelvünket. Rengeteget adhat a következő leírás megértéséhez, ha ismerjük a saját szeretet-anyanyelvünket, mert ez nem is annyira egyértelmű, mint ahogy az első látásra tűnik.

Az első szeretetnyelv: Elismerés és törődés

Sokan meghalnak azért, hogy amit tesznek, azzal imponáljanak másoknak. Aki az ilyen embereket elismeri, annak bármit hajlandóak megtenni. Akinél viszont azt érzékelik, hogy nem figyel rájuk, attól semmi mást sem tudnak elfogadni, és nem is hajlandóak értük semmit megtenni.

Ez a fajta figyeleméhség a büszkeséghez kapcsolódik. Akiknél az elismerés a meghatározó kapcsolódási mód, azoknak nagyon fontos a szilárdság, s nagyon hasznos, ha rendszeres önvizsgálattal pallérozzák önmagukat. Ennek segítségével rengeteg külső és belső gazdagság forrásává válhatnak.

Akinek az elismerés az érzelmi anyanyelve, az tanuljon meg úgy elismerni, hogy az mások számára is befogadhatóvá váljon. Ennek legnagyobb kihívása, hogy mások elismerésekor a büszkeségnek semmi terepe. Mások vagyunk, s ebből adódóan másképp is értjük meg ugyan azt az üzenetet.

 • Sokunknak egy ölelés a legnagyobb elismerés;
 • Mások inkább egy apró meglepetésből érti meg ugyanezt;
 • valakinek inkább egy extra találkozás üzeni ezt;
 • míg van, akit egy apró szívesség megtétele motivál

Tudom, ez egy picit más megközelítés, mint ami elsőre gondolnánk, de pont ennek révén lehetünk képesek másoknak megadni mindazt, amire ők vágynak. S nem mellékesen ennek révén úgy tudjuk megadni másoknak azt, amire vágynak, hogy igazából nekünk sem lesz, annyira megterhelő.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A második szeretetnyelv: Együtt töltött idő

Sokak számára csak annyi kell, hogy azt érezzék, vele vannak az emberek, hogy köztük lehet. Ez többnyire azoknak nagy igénye, akiket a bennük jelen lévő harag miatt az emberek elkerülnek. Az ilyen emberek folyamatosan keresik azon alkalmakat, amikor együtt lehetnek másokkal.

Akiknél a fő kapcsolódási mód az együtt töltött minőségi idő, azok alapvetően szorgalmas és kitartó, nagyon tudatos emberek és képesek a helyzeteket tisztán kezelni. Az egyetlen kihívásuk a félelem és a harag, mely beárnyékolja az életüket. Főleg akkor, ha nem kapják meg azt, hogy együtt lehessenek másokkal. Az olyan számukra, mintha a pokolba kerülnének.

Kapcsolódó írásom:  A párkapcsolatok dilemmái

Akik az egyéni értéküket az együtt töltött minőségi idő révén képesek megtapasztalni, azok a másokra szánt idejükben tegyenek meg annyi jót másokkal, amennyit csak képesek.

 • Ismerjék el mások eredményeit;
 • érjenek hozzá másokhoz (ez lehet egy szimpla kézfogás is, nem kell mindenkit halálra dédelgetni);
 • készítsünk a találkozás közben egy pici ajándékot (például origamizzunk szalvétából);
 • vagy segíthetünk másoknak némi apró dolog elintézésével is, ami számunkra nem nagy gond, de a másiknak nem megy könnyedén.

A harmadik szeretetnyelv: Ajándék

Sokan attól érzik azt, hogy fontosak mások számára, ha ajándékokkal lepik el őket. Sokan a legegyszerűbb, legkisebb ajándéktól is kenyérre kenhetőkké válnak. Mert ennek révén egy pillanatra újra megélhetik azt, hogy fontosak, s igazából bármit megkaphatnak az élettől. Mindent, amire csak vágynak.

Akiknek a fő kapcsolódási módja az ajándék, azoknak bármi lehetséges. Mert bármit be tudnak fogadni. Képesek bármilyen helyzetből kihozni a legtöbbet, ha képesek a vágyaiknak és az álmaiknak keretet szabni.

Ők azok, akik pont ennek révén egy reménbytelen helyzetből is képesek kihozni az életüket, ha képesek azon az érzelmi sérülésen túllendülni, hogy elutasítják őket.

Számukra a legnagyobb kihívás, ha azt élhetik meg azt, hogy elérik a céljaikat. Ha nem kapják meg azt, amit szeretnének, s nem attól, akitől szeretnék. .

Aki alapvetően ajándékok révén érzi azt, hogy értékes a világnak, annak viszonylag egyszerű feladata van. Csupán arra kell figyelnie, hogy mindenkinek azt ajándékozza oda, amire az adott embernek igénye van. Ennek kapcsán előbb-utúbb át kell lépnie saját komfortzónájának határait, mert az ilyen fajta törődés számukra teljesen szokatlan.

egyszerű papírrepülő sziluetje

Sokszor egy apróság is elég, hogy ajándékot adjunk.

A negyedik szeretetnyelv: Figyelmesség, apró szívességek

Sokak számára az apró figyelmességek és szívességek azok, melynek révén érezni tudják, hogy ők bizony fontosak a világ számára. Olyan fontos ez számukra, hogy amikor egy megszokott dolog hiányzik az életükből, akár az egész napjukat is tönkreteheti.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmeink és energiáink ereje

Másrészt a házimunka az, amit sokan nem szeretnek, s sok nőnek hatalmas áldás, ha időnként valaki segít nekik a feladatok elvégzésében. Néha egy mosogatás többet jelenthet egy embernek, mint bármi más. Az a nő, aki panaszkodik a házimunkára, gyakran nem is a fáradsággal küszködik, hanem azzal, hogy nem tesz ehhez hozzá a párja.

Akinek az apró szívesség az egyik szeretetnyelve, annak a féltékenység és az irigység zöld szörnye az egyik mumusa, mely nem kis kihívást okoz. Akik a figyelmesség révén élik meg azt, hogy elfogadják őket, azoknak rengeteg türelmet érdemes kifejleszteniük. Ha mindent rendben valónak érzékelnek, akkor viszont hatalmas örömmel képesek bármivel foglalkozni.

Akinek a figyelmesség, az apró szolgálatok a gyengéje, az tekinthet a másik négy kapcsolódási módra úgy, mint a figyelmesség egy speciális megnyilvánulása.

 • Sokak számára egy masszírozás, vagy csupán egy apró simogatás hatalmas szolgálatot tehet;
 • valakinek két figyelő szempár jelenti ezt a felbecsülhetetlen figyelmességet;
 • míg valakinek az tény, hogy szakítanak ránk időt;
 • vagy hogy elismerjük azt, amit jól csinált.
kutya éberen fekszik a homokon

A kutya őrzi a házat, jelzi az idegent, s még a dédelgetést is engedi

Az ötödik szeretetnyelv: Érintés

Sok ember él-hal azért, hogy hozzá érjenek, és hozzá érhessenek másokhoz. Ez nem keverendő össze a szexuális vággyal, ez annál sokkal finomabb és érzékenyebb kapcsolódási forma.

Az embereknek egy ölelés többet jelent, mint bármi más a világon. gyakorlatilag az anyaöl biztonságát idézzük fel vele minden egyes alkalommal. Azt a biztonságérzetet, amit a születés előtt mindenki átélt. Az ilyen jellegű viszonyulás bármivel kapcsolatban megjelenhet.

Van egy budapesti önkéntes csoport, akik ingyen öleléssel ajándékoznak meg időről időre embereket. Az index is írt róluk, s aki akarja, akár még a facebook csoportjukat is követheti.

Akinél ez a fajta kapcsolódás a domináns, abban rengeteg teresség jelenhet meg, képesek ráérezni mindarra, ami alapvetően nem nyilvánvaló, s pont ennek következtében képesek megtalálni minden helyzetből a kivezető utat. Viszont kemény dió számukra, ha valamiért nem képesek átlátni a helyzeteket, s összezavarodnak.

Akik számára az érintés adja meg az emberi lét stabilitását, az adja meg másokkal is azt, amitől ők biztonságban érzik magukat.

 • Sokszor egy mosoly, egy elismerő fejbillentés is megérintheti az emberek szívét. S ezt elkezdhetjük értékelni is.
 • Hatalmas hatása lehet annak is, ha csak egy kézfogásra és öt mondatra beugrunk valakihez, hogy érezze a másik is, hogy időt szánunk rá.
 • Sokak számára annak ténye, hogy odaadjuk azt az apró dolgot, amivel a másikat meglepjük, mindent nagyszerűt megüzen a másiknak rólunk.
 • Vagy amikor átadjuk azt, amit kért tőlünk a másik, is elegendő megerősítés másoknak.
ölelkező szerelmes pár

Az ölelés az anyaméh biztonságára emlékeztet mindenkit, aki abban részt vesz.

Az emberi kapcsolódás harmóniája

A klasszikus (Chapman-i) felfogás szerint, mindenkinek azt adjunk meg, aminek a szükségét, hiányát érzékeli. Tehát:

 • érintsük meg azt, akinek az az igénye;
 • dicsérjük, aki attól alél el;
 • adjunk ajándékot, akinek az a mindene;
 • tegyünk meg apróságokat, akiknek ettől áll helyre az élete;
 • s töltsünk időt azzal, akinek ez jelenti a biztonságot.
Kapcsolódó írásom:  Szeretet, szerelem, szex (erosz)

Másrészt arra bátorít, hogy mondjuk ki s fogalmazzuk meg azt, ami számunkra fontos, ami számunkra alapvető egy harmonikus érzelmi állapot megteremtéséhez.

Szerintem a szeretetnyelv tudatosításának van egy következő aspektusa is, ami az érzelmi békéhez ugyanolyan fontos. Nem csak az az igényünk, hogy kifejezzék számunkra az emberi törődést a környezetünkben, hanem az is, hogy mi is kifejezhessük az érzéseinket azon a módon, ahogy mi azt képesek vagyunk megélni.

Nyilván ennek kapcsán érdemes részben átformálnunk mindazt, amit magunkról megismertünk, de azt hiszem megéri ez a fajta érzelmi munka, mert búsásan megtérül.

Ennek egyenes következménye az, hogy a hasonló szeretetnyelvvel rendelkezők könnyebben tudnak egymáshoz kapcsolódni, mint akiknek a szeretetnyelvük nagyon eltérő.

Tudatos átalakulás útja—>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.