Lelki béke megtalálása

Lelki béke megtalálása minden önismereti út legfőbb célja.

Ezernyi tevékenység és praktika van, amiről azt hirdetik, a lelki béke elérhető általa, s pont ezért virágzik a tanácsadó szakma épp úgy, mint az ezo-spiri szeánszok szervezése, vagy a keleti vallások gyakorlása. Ez pont annyira igaz idehaza, mint szerte a világon.

Mindenki keresi azt, ahogyan könnyen és gyorsan meg tud szabadulni a nehézségeinek a forrásától, csak épp a legalapvetőbb dolgokról feledkeznek meg sokan. A belső béke belül található meg, s nem a külvilág ezernyi élményében és tapasztalatában.

Önismeret és spiritualitás

Az ember elmélyült egy önfejlesztő könyvben, láthatóan azzal a nemes, nagyszerű szándékkal, hogy megértve önmagát, javítson az életminőségén. S ennek kapcsán azt gondolhatjuk, hogy:

Milyen nagyszerű, hogy ugrásszerűen nő a Földön a tudatosság szintje. Ténylegesen itt az új kor, és a felemelkedés lehetősége.

Ahogy azonban közelebbről megvizsgáljuk ezen önfejlesztő könyveket és azok hatását, akkor érzékelhető, hogy az olvasó, gondolkodó ember energiái a feje körül összpontosulnak. Csak úgy villódznak az agysejtek, amikor az agy ezerrel dolgozik.

Ez az aktív, tevékeny mentális munka azt eredményezi, hogy sok ember mindent ésszel akar megoldani. Látszólag képesek ennek révén felfele is kapcsolódni, érzékelve az univerzum ezernyi lehetőségét.

De azt is sajnos megláthatjuk, hogy ezen mentális túlműködésnek meg van az ára. Sok ember szíve be van zárva, mert azt a tömérdek érzést, amit az évek során megtapasztaltak, azt vagy elnyomták vagy érzéketlenné váltak rájuk.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Hogy ez bizony nem a legjobb irány, inkább nevezhetnénk potenciális zsákutcának.

A lelki béke csoportos keresése

Rengeteg olyan csoport van, mely a belső fejlődés közös útját választja. Rengeteg élménnyel, felismerésekkel, közös gyakorlatokkal.

Ez sokkal kecsegtetőbb , hiszen itt már a test részei is részt vesznek a belső munkában. Sokszor a zene és a közös tudatosság, közös szándék ezernyi gátat felold, s az egész testet átjárja az élmény.

A valóság persze az ilyen helyzetekben is sokszor kijózanító. Sokan sokfélét gondolnak és éreznek, s ezek együttes hatásaként a valódi elmélyülés elakadt az egyéni (sok esetben fel sem vállalt) konfliktus miatt. S még aki ezen konfliktusokban nem is volt érintet, a nehézségekből az is kap egy csomagot magának.

Kapcsolódó írásom:  A ho’oponopono módszer 6 alapvető titka

Másrészt sok esetben olyan külsődleges dolgok is belekavarnak a belső úton járásba, amihez a belsőnknek igazából semmi köze:

 • Elég „spirituális”-e az öltözék, amit viselünk?
 • Ki tudjuk e magunkat fejezni úgy, hogy abból mindenki lássa, haladunk előre az utunkon?
 • Jól nézek-e ki jóga-ülésben, a meditáción, vagy a transztáncon.
 • S sokakban megjelennek érzések is, melyekkel nem tudnak érdemben mit kezdeni.

A valódi önmagunk felfedezése, és a lelki békénk megtalálása viszont ilyen helyzetben is eléggé nehézkes..

Egyszerű jelenlét és a lelki béke

Láthatunk idős néniket és bácsikat, akik a lehetetlennel dacolva megőriztek valamit abból, amit belső békének nevezhetünk.

Nekik nem számítanak a napi hírek. Élik a maguk életét, egyszerűen, őszintén, a jelen pillanatra figyelve. Persze nekik is vannak nehézségeik és kihívásaik, de megtanulták megkülönböztetni a fontosat a lényegtelentől.

Ahhoz igazodnak, ami éppen lehetséges. Ha esik az eső, nem akarnak a kertben dolgozni, vagy sétálni. Ha érik a gyümölcs, akkor nekiállnak befőzni, s  ha elfáradnak, egyszerűen ledőlnek egy picit pihenni.

Amikor épp nem nincs étel a spejzban vagy a kamrában, akkor nekiállnak s főznek. Ha felgyűl a szennyes, akkor mosnak. Örülnek a hóesésnek, a madárcsicsergésnek épp úgy, mint a nyári nagy hőségben a hűsítő zápornak, hideg téli estéken pedig egy forró levesnek.

Egy tál aranysárga leves

Egy tál leves elfogyasztása épp úgy lehet a belső békénk megélésének az eszköze, mint bármi más.

Egy tál levesnyi boldogság

Ezen bölcs öreg embereknek minden főztjük maga a csoda. Törődéssel, szeretettel s rengeteg odafigyeléssel készül minden étkük. S sokszor nincs is más bennük, mint ami minimálisan szükséges.

Az egész életüket belengi egyfajta derűs egykedvűség, amivel megélik azt a fajta kimozdíthatatlanságot, mely a belső békéjükről mindennél jobban beszél.

Folyamatosan a jelenben élnek, s figyelik a változást, ami körbe veszi őket, s amit magukon is megtapasztalnak. Alkalmazkodnak a változásokhoz, minden felesleges felhajtás és ellenállás nélkül.

Kapcsolódó írásom:  Kézrátételes gyógyítás

Elfogadják, ami jön, s elengedik mindazt, ami elmegy.

Ha nagy ritkán panaszkodnak, akkor is csak olyasmi hangzik el tőlük, hogy mit nem képesek megoldani önerőből, s alkalmasint kérnek is hozzá segítséget. Amiért mindig nagyon hálásak.

A belső béke 9 jele —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.