A ho’oponopono módszer 6 alapvető titka

A ho’oponopono módszerével Dr. Hew Len  mentálisan zavart embereket kezelt Hawain. 3 év után – 2 ember kivételével – mindenki gyógyultan távozott a zárt osztályról, ahol kezelte őket.

Az eredményeinek háterét adó Ho’oponopono módszer lényege , hogy az érzelmi és mentális konfliktusaink feloldása révén szebbé teszi a belső világunkat, melytől a környezetünk is jobbá válik. Rendezi a kapcsolatot az alapvető forrásunkkal (Istennel, Ősanyával, Ősapával). Ezen keresztül a világgal, bele értve saját magunkat is.

Ehhez 6 olyan pszichológiai trükköt alkalmaz, mely kicselezi a mentális elképzeléseinket, s így igazán egyedivé teszi ezt a módszert.

1. titok: Felhagyunk az okok kutatásával

A világ teljes megértésére való törekvésünk a legnagyobb csapda, amibe az egónk belehúzhat minket. Egy olyan vágyálom, amiben már az őseink is hittek, s mely pont ezért ivódott belénk már kora kisgyerek korunk óta.

Sokan hisznek a gondolataik mindenhatóságában. Abban, hogy csupán a gondolataink tudatos átalakításával képesek lehetünk megváltoztatni a világunkat. Mert ezt üzeni nekünk a világ, főleg a modern menedzserirodalom. Hogy van olyan megközelítés, amely révén ráláthatunk az igazságra.

Ennek a vélekedésnek teljesen ellentmond a mindennapjaink tapasztalata. Mert mindig lesz egy csomó tapasztalatunk, mely az elképzelt valóságnak ellent fog mondani.

A ho’oponopono erről az álvalóságról egy szempillantás alatt lehúzza a leplet. Kétséget sem hagy annak kapcsán, mit érhetünk meg a világból, s mit nem. Tudatos erőfeszítéssel gyakorlatilag semmit.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

Ennek van egy konkrét oka is. Az élet egy hatalmas játék, amit folyamatosan alakítunk mindannyian, akik benne részt veszünk. Azzal, ahogy élünk és ahogy szemléljük a világot. S ebben annyi a kiszámíthatatlan és változó tényező, hogy azt felmérni egyszerűen lehetetlen.

Ezért a Ho’oponopono alkalmazása során semmi más célunk nincs, mint egy olyan belső állapotot kialakítani, melynek hatására jól érezzük magunkat a bőrünkben. Aminek egyenes következményeként a világunk is jobbá fog válni.

2. titok: Feladjuk az irányítás kényszerét

A bizonytalanságunk miatt többnyire nem csak érteni, hanem irányítani is szeretnénk az életünk összes részletét. Amire a tapasztalat szerint szintén képtelenek vagyunk, mely ezernyi gondunk és bajunk forrása.

De a kényszerítő belső hatás ettől függetlenül jelen van. Mert nem tudjuk, hogy az irányítás egyik legnagyobb akadálya maga a görcsölés. S pont ezért nem értjük azt sem, miért vannak olyan emberek, akik könnyen elérik mindazt, amit szeretnének, mert a világ ténylegesen támogatja őket.

Éppen ezért nehezen tudunk megbízni a minket körbe vevő emberekben, s a világ alapvető jóságában. S annyiszor ért már minket csalódás, hogy több csalódást és fájdalmat már nem akarunk és nem is tudunk elszenvedni.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy mindent és mindenkit ahhoz a képhez igazítsunk, ami számunkra úgy tűnik, hogy megfelelő biztonságot adhat a kudarcok elkerüléséhez. Ennek elérését elvárásokkal és elképzelésekkel akarjuk megvalósítani, amivel megöljük a bennünk és környezetünkben meglevő spontaneitást.

Kapcsolódó írásom:  Kézrátételes gyógyítás

Az emberi kapcsolatainkat pedig, pont az elvárásainkkal szerepjátszássá torzítjuk. Valódi értékek és érzések nélküli sivár egymás mellett éléssé. Mely a maradék biztonságérzetet is kiöli belőlünk. S itt a kör bezárul.

A Ho’oponopono ez alól is kirúgja a labdát, s egy nehezebb feladatot állítva elénk. Ne akarjunk irányítani semmit, hisz mindenki szabad, s független. Ami természetszerűleg kirántja a talajt mindenféle mesterkélt, technikai megközelítésű életjobbító kísérlet alól is.

dr. Hew Len

dr, Hew Len, a Ho’oponopono modern változatának elindítója az őszinteség, az alázat és a szerénység útját járta.

3. titok: A ho’oponopono világ meggyógyítására fókuszál

Az első két pontnak LÁTSZÓLAG ellentmond a Ho’oponopono harmadik trükkje, aminek révén mindent a hatókörünkbe vonunk. A racionális megközelítésnek az ilyesmi szinte teljesen felfoghatatlan, s pont ez a cél.

Ésszel gyakorlatilag felfoghatatlan, hogyan lehet valamit vagy valakit úgy megváltoztatni (eredményesen) úgy, hogy nem értjük a pillanatnyi helyzetet, s nincs eszközünk sem arra, mellyel közvetlenül hatást fejthetnénk ki.

A ho’oponoponot gyakorolva csak a tanúi leszünk a változásnak, s pont annyit teszünk hozzá mindenhez, amennyi szükséges (később kiderül, hogyan dől ez el). S ezt a folyamatot nevezzük ho’oponopono gyógyításnak.

S Ho’oponopono pont ettől működik: csak azzal a részével foglalkozunk a világunknak, amire van ráhatásunk, ami saját magunkra. Arra figyelünk, hogy mi hogyan viszonyulunk a világhoz, ami egy kőkemény önismereti munka. Központjában a megélésünk van, hogy miként vagyunk jelen egy helyzetben.

 • Mit teszünk?
 • Mit mondunk?
 • S mit gondolunk?

Pontosabban arra figyelünk, s formáljuk át tudatosan, ahogyan viszonyulunk a minket ért helyzetekre az érzéseink és a gondolataink révén. Pontosan úgy, ahogyan az elengedés során is tesszük.

Ennek köszönhetően a Ho’oponopono eszközeivel bármit át tudunk formálni. Egyetlen egy dolog tudatos átformálásával, belső állapotunk, érzéseink megváltoztatása révén. Ettől lesz a Ho’oponopono nagyon hatékony, s egyben nagyon nehéz is. Mert folyamatos munkát igényel.

Ez a fajta önismereti út nem ismeretlen idehaza. Ugyanolyan eszköztelen gyógyítás, mint amit a kilencvenes években Biegelbauer Pál tanított a fényadóknak. Csak a fényadásban a megértésen van a hangsúly, itt pedig egy mantrán, sokszor ismételt rövid mondatsoron (lásd a legvégén).

Amikor a menedzserek arról beszélnek, hogy alakítod a világot, ahogy szemléled azt, akkor ők is erről beszélnek. Csak nem adnak hozzá egy hatékony módszert, mely a látásmódot ténylegesen átformálja. S pont ennek hiánya okozza azt, hogy a motívációs előadások látogatása önmagában nem hozza el a hőn áhított változást.

A jézusi tanítások egyik legismertebb képviselője volt a kilencvenes években…

4. titok: 100%-os felelősségvállalás

A felelősségvállalás kérdése a Ho’oponopononak a legnehezebb és egyben a legfontosabb pontja. A felelősségvállaláson áll vagy bukik a módszer hatékonysága.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmeink és érzéseink újfajta megélése

Elmondani néhány „mágikus mondatot” – szeretetet és megbocsátást kérni magunkra és másokra – nem egy nagy dolog, annak következtében nagyon picit fog megváltozni az életünkben.

Amikor viszont képesek vagyunk szembe nézni azzal, hogy minden helyzetért és jelenségért csak és kizárólag mi vagyunk a felelősek (mert mi hozzuk azokat létre), az hatalmas katarzist okoz.

Ettől válik a Ho’oponopono igazán erőteljes jellemformáló eszközzé, adva bárkinek egy olyan erős lelki és érzelmi érettséget, mely minden ember életét meg tudja változtatni. Úgy értem minden egyes emberét az életünkben.

Nem egy-két – számunkra fontos – történéssel és helyzettel kezdünk el foglalkozni az életünkben, hanem mindennel, amivel csak találkozunk az életünkben. Pontosabban minden olyan történettel, amire bármilyen módon egóból reagálunk.

De csak akkor, ha ténylegesen felvállaljuk a világunk összes jelenségéért a felelősséget. Benne minden ember és állat életéért is. Konkréten felvállaljuk az összes olyan helyzetért is a felelősséget, amitől mindenki más elfut.

Felelősséget vállalva minden:

 • mozgássérült helyzetéért;
 • éhező nincstelenségéért;
 • a hajléktalanok felelőtlen és kilátástalan helyzetéért;
 • a háborútól szenvedőkért;
 • emlékezve az összes apró és kevésbé apró állatra és növényre;
 • a folyamatosan pusztuló élővilágukról nem is beszélve.

Akiben ezen lista hatására megjelent a részvét vagy az ellenállás érzése, annak van egy elhívása erre a feladatra. Már persze csak akkor, ha felvállalja. Ami egy olyan belső átalakulást hozhat el, mely hosszú évek tudatos és kitartó munkáját igényli.

Ugyan ezen munka során nem fogunk érdemben másként viselkedni, s nem fogunk kényszeresen megmenteni senkit sem a saját választásainak következményétől, de a belső állapotunk hatása mégis valami hasonló lesz.

Azaz magunkon dolgozva elkezdjük átalakítani a világunkat úgy, hogy közben nem igazán mutatjuk ezt kifele. Csak az eredmények fognak árulkodni arról, hogy valami történik belül.

Belső béke

A belső béke megteremtése folyamatos munka, nem adottság, s nem a véletlen műve.

5. titok: A szeretni mindent és mindenkit

A mentális és érzelmi szabadságot úgy nyerhetjük el, ha képesek vagyunk szeretettel fordulni a világ felé. Az összes küzdelmével, kudarcával és a reménytelenségével együtt. Mindenféle elvárás és viszont-várás nélkül.

Ehhez az első és megkerülhetetlen lépés önmagunkat szeretni. Elfogadni azt, hogy sok minden nem úgy alakult az életünkben, ahogy mi szerettük volna. Beleértve az összes kudarcot, tévedést, félreértést. S amiket már soha nem tudunk megváltoztatni.

S mindezek ellenére fontos, hogy ezen történetekkel kapcsolatban elrendezzük a kapcsolatunkat. Azt, ahogyan viszonyulunk hozzájuk. Elengedve az érzéseink áradatát.

Kapcsolódó írásom:  A szinergia elérésének 7 összetevője

Mindezek hatására a belső munkánk eredménye idővel kívül is meg fog idővel jelenni, csak nem tudhatjuk előre, hogy mindez hogyan fog megtörténni (lásd az 1. trükknél leírtakat).

Ezért bárkivel is van a múltból elrendezetlen történetünk, csak ismételjük magunkban a fentiek figyelembevételével sokszor, hogy:

Szeretlek, szeretlek, szeretlek, …

6. titok: Az inspirációnk követése

A ho’oponopono gyakorlásához nem kell különlegesnek vagy egyedinek lennünk. Csak követni kell azt, ami inspirál minket. S hagyni minden mást, hogy abba az irányba rendeződjön.

Amikor képesek leszünk felismerni és követni a belsőnkből táplálkozó inspirációnkat, az életünk könnyebbé válik, mert az inspirált cselekvés hatására fokozatosan elkezdjük letenni az életünk terheit.

Ez a fajta tudatos élet lehetővé teszi, hogy minden olyat elérjünk, ami ténylegesen minket szolgál. S nem fog számítani a minket körülvevő világ aktuális őrülete. A gazdasági helyzet, a politikai változások, a mások negatívitása egyszeriben erejét veszti számunkra.

S nem mellékesen megszabadulunk az összes olyan körülmény befolyásától, mely korábban az életünket fogva tartotta.

Edisonnak több mint 1000 sikertelen próbálkozás kellett ahhoz, hogy megalkossa az egyenletes fényű villanykörtét

A ho’oponopono működés közben

A hoponoponó egyetlen egy dolgot tesz. Folyamatosan takarítja és eltávolítja azon akadályokat, melyek a változás könnyed és felszabadult megtapasztalásának az útjába kerülhetnek. Ennek módszere a kapcsolataink rendezése a világgal, az emberekkel és a történetekkel.
Ehhez különböző feloldó mondatokat használ, melyek közül az alábbi a legismertebb:

Sajnálom!
Kérlek bocsáss meg!
Szeretlek!
Köszönöm!

Mindegyik sornak (mondatnak) szerepe van, egyik sem kihagyható, de a sorrend szabadon választható:

 • A Sajnálom! a saját felelősségünk felvállalását és tudatosítását eredményezi.
 • A Kérlek bocsáss meg! az alázat és a tisztelet kifejezése.
 • A Szeretlek! A kapcsolatunkban lévő feszültségek feloldását hozza el.
 • A Köszönöm! pedig a hála kifejezése (magunknak s a mindenség forrásának).

Dr. Hew Len nagy feltűnést keltett módszere máig is remekül működik, ha a fentieket gyakorlod. Ingyenes, habár az igazi és tartós eredményekhez folyamatos gyakorlás szükséges.

Ennek egy gyakorlatias megközelítése van elrejtve egyébként a

Fényadók ösztönző imájában is —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.