Az önismeret és az önfejlesztés 4 rétege

Az önismereti módszereknek se szeri se száma. Annyi könyv jelent meg ebben a témában, hogy a legtöbb ember már a fától nem látja az erdőt. Ebben az írásban ezen információ tengerében igyekszem egy kis rendet tenni, mintegy rendszerezve mindazt, amit megtudhatunk önmagunkról.

Az önismeret rendszerezésének a legnagyobb akadálya pont abban van, hogy egy információ lehet egyszerre igaz is ránk, meg nem is (mint az egyszeri népmesében), illetve lehet egy állítás igaz, meg annak ellenkezője is ugyancsak. Ennek legfőbb oka az, hogy a belső állapotaink folyamatosan változnak, másrészt a különböző helyzetekben és a személyiségünk különböző rétegeiben akár egy és ugyanazon pillanatban is eltérő módon reagálhatunk.

Ami ezen sokszínű szándékhalmazból a felszínen megjelenik, az merőben eltérhet attól, amit a belső világunkban ténylegesen szeretnénk. De az igazi kihívás akkor van, ha a felszínen, a tudatos énünkkel valamit tényleg el szeretnénk érni, s a mélyben munkálkodó, nem tudatos szándékaink ezekkel szemben érvényesülnek.

Tovább Az önismeret és az önfejlesztés 4 rétege

Az önismeret 9 kulcskérdése

A önismeret legnagyobb kihívása, hogy egy folyamatosan változó, átalakuló s látszólag rendszerezetlen választömegben akarunk kiigazodni. A 9 kulcskérdés megválaszolása megmutathatja azon – személyenként többé-kevésbé eltérő – rendező elveket és hatásokat, melyek meghatározzák az életünket.

Minden kérdés kapcsán van egy-két olyan tényező, amire elsőre nem feltétlen gondolnánk. S pont ezen csavaros, az érem két oldalát figyelembe vevő megközelítés az, ami az igazi ereje ennek a 9 kérdésnek. Mert nem csak az érdekes és fontos az életünk szempontjából, amit válaszként megfogalmazunk, hanem az is, amiről folyamatosan megfeledkezünk.

A többi részlet a kérdések bemutatása során fog kibontakozni.

Mit adhat a 9 kérdés megválaszolása?
1. Mi a legfontosabb az életedben?
2. Melyik alapösztön hajt leginkább?
3. Hogyan kapcsolódsz másokhoz?
4. Miként reagálunk az élet nehézségeire?
5. Milyennek látjuk a világot?
6. Hogyan érjük el céljaink másoknál?
7. Mi a legnagyobb félelmünk?
8. Milyen a kapcsolatunk idővel?
9. Miként oldjuk meg a feladatokat?

Tovább Az önismeret 9 kulcskérdése

A stressz 9 tünete

A mindennapok rohanásában a stressz annyira természetessé vált, mint a levegő. A modern ember életét annyira áthatja, s annyira jelen van már, hogy el sem tudjuk képzelni nélküle az életet.

A stresszt, mely szinte mindenkinek az életéhez hozzátartozik, teljesen egyéni módon éljük meg, függően attól, mi az alapvető mozgatórugónk.

Tovább A stressz 9 tünete