Az enneagram 9 alaptípusa

Az enneagram egy nagyszerű térkép önmagunk megismeréséhez. A rendszer megismerését érdemes első körben a 9 alaptípus megismerésével kezdeni, mert különben hajlamosak leszünk elveszni az ezernyi részletben.

Ez azért is fontos, mert 9 alaptípusból kiindulóan nagyon sok eltérő megélési mód jelenhet meg, s Miközben az enneagram teljes rendszere révén 54 eltérő alaptípust lehet megkülönböztetni, több száz lelki állapottal, s azok közötti ezernyi átmenettel. Melynek megértése és tudatosítása sokszor nem is tanulható meg egyszerre.

Az enneagram klasszikus megértése

 

Az enneagram klasszikus kiindulópontja 3 alapvető reakció: a harag a vágy és a félelem. S ennek tükrében igyekszik mindenkit besorolni a rendszer 9 alapvető típusba. Ezt a 9 alapvető karaktertípust leginkább számokkal érdemes jelölni, mert a sokféle irányzat eltérő elnevezése és megközelítése között így lehet a legkönnyebben eligazodni.

S a legtöbb enneagram tanfolyam semmi másról nem szól, mint ennek a 9 alaptípusnak, valamint a 3 színezet, az átmenetek és a lábak a bemutatásáról. Van, ahol inkább lexikális tudást adnak át, van aki inkább élményekre építenek, de a cél minden esetben az, hogy legyen egy áttekintő képünk arról, mit jelent a 9 alapvető karakter.

enneagram 9 alappontja

Sokan az enneagram kapcsán csak 9 személyiségtípust látnak, elfeledve a lét sokszínűségét.

Harag típusok

A harag típusok legfőbb kihívása, hogy a bennük lévő haragot képesek legyenek kordában tartani. Ez nem mindig nyilvánvaló, de amit a harag lélektanáról szóló írásomban írtam, az mindegyik harag típusú állapotra igaz.

Az enneagram 8-asok a született vezetők. Akiknél a 8-as jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindig mindenkit s mindenáron irányítani próbálnak. Ők azok, akiknél a harag szinte bármikor könnyedén felismerhető, mert  folyamatosan igyekeznek a környezetükben lévő embereket abba az irányba tolni, ami nekik megfelelő, ami számukra kívánatos. Nem köntörfalaznak, simán szemébe mondják bárkinek, amit gondolnak.

Az enneagram 9-esek ennek pont az ellentétei. Akinél a 9-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok szinte bármire képesek azért, hogy a békét megőrizzék az életükben és a környezetükben. Ha őket nem zavarja semmi, akár évekig is elvannak a maguk kis világában, mert a bennük fellelhető haragot mindenáron elnyomják. S jaj annak, akire ez az elnyomott érzelmi csomag egyszer rászabadul.

Az enneagram 1-esek szintén egy erőteljes karakterek, de teljesen másképp, mint a 8-asok. Akiknél a 1-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindig valamilyen ideát követnek. S azt nem csak magukkal szemben várják el, hanem az egész környezetükön igyekeznek bevasalni. Hajlamosak a maximalizmusra, s a túlzott elvárásoknak. S jaj annak, akik nem képesek megfelelni az 1-esek által támasztott elérhetetlen elvárásoknak.

Vágy típusok

A vágy típusok legfőbb törekvése, hogy a bennük lévő vágyat elérjék. Róluk mindig minden esetben látszik, mit akarnak csinálni, de pont ennek görcsös megnyilvánulásai tudják a legnagyobb bajt okozni számukra.

Az enneagram 2-esek legfőbb vágya, hogy embereknek segítsenek és azt elismerjék. Akiknél a 2-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent el fognak követni azért, hogy az erőfeszítéseik jutalmaként rengeteg elismerést bezsebelhessenek. Bármit megtennének azért, hogy a másokért végzett munkájuk révén nélkülözhetetlennek és értékesnek érezhessék magukat. S jaj annak, aki ezt nem hajlandó elismerésekkel honorálni, megerősíteni.

Az enneagram 3-asok legfőbb vágya a siker. Akiknél a 3-as jelleg dominál, vagy megjelenik, azok minden áron ki akarnak tűnni az eredményeik révén. Belőlük lesznek a csillogó sztárok, a sikeres vállalkozók, az élsportolók és a szépségkirálynők is. Igazi versengő típusok, vasakarattal. S jaj annak, aki megkérdőjelezi az eredményeiket és a sikerre való esélyüket.

Az enneagram 7-esek az önkifejezés művészei. Akiknél a 4-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent megtesznek azért, hogy különlegesek, egyediek és önmaguk legyenek. Nem igazán a szervezés vagy a megvalósítás mesterei, de a folyamatos összehasonlítás és megfelelési vágy képes őket folyamatosan új dolgok létrehozására sarkalni. S jaj nekik, ha nem érzik magukat értékesnek, mert attól darabokra esik a világuk, s hatalmas lelki fájdalmat képesek átélni.

Akkor látunk tisztán az életünkben, ha ismerjük pontosan az életünket meghatározó tényezőket.

Félelem típusok

A félelem típusú emberek mindent megtesznek azért, hogy a félelmeikkel kezdjenek valamit. Ez néha groteszk helyzeteket tud teremteni, de ennek a csoportnak pont ez a specialitása. Számokra nincs lehetetlen.

Az enneagram 5-ösök a tudás felhalmozásának a mesterei. Akiknél a 5-ös jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent megtesznek azért, hogy megértség a világot, és a sok tudásuk révén képesek legyenek eltávolítani mindent az életükből, ami számukra félelmetes. S jaj nekik, ha valami ismeretlen vagy újszerű dologgal találkoznak, mert a félelem képes őket teljesen megbénítani.

Az enneagram 6-osok nem ismerik a félelmet, mert totálisan elnyomják. Akiknél a 6-os jelleg dominál, vagy megjelenik, azok képesek a lehetetlent is megtenni azért, hogy biztonságban érezzék magukat. S jaj annak, akitől a biztonságukat féltik, vagy azt megkérdőjelezi.

Az enneagram 4-esek félnek a félelemtől, s mindent megtesznek azért, hogy a félelmet elkerüljék. Akiknél a 7-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent elkövetnek azért, hogy eltereljék a figyelmet a félelmükről. Folyamatosan vicceket vagy saját és mások  életéből vett vicces történeteket mesélnek, amin mások néha inkább sírnának. De jaj annak, aki el akarja rontani a jókedvet, vagy irányítani akarja őket.

kislány a tenyerével

Van az a helyzet, amikor kénytelenek vagyunk megálljt parancsolni korábbi döntéseink következményeinek.

Az enneagram működése

 

Amikor megismerjük az enneagram 9 alaptípusát, akkor azt gondolhatjuk, hogy ez a kilenc típus semmi más, mint a 4 vérmérsékleti típus egyfajta kibővítése. Ami nagyon messze áll a valóságtól, mivel az enneagram elveti a stabil, sosem változó személyiség és működés elképzelését.

A 9 alaptípus csak a viszonyítási pontokat adja meg ahhoz, ahogy a valódi működésünket felfedezhessük, de a működésünk ennél jóval összetettebb. 

Mindenkinek van egy alapvető karaktere (egytől kilencig), s mindenkinek van egy másodlagos karaktere, mely az enneagram ábrán mellette lévő számok közül az egyik. Pontosabban mindenkinek a karaktere valamelyik két szám közé esik az enneagram külső körén. S a két alapkarakter hangsúlyában ezernyi árnyalat lehetséges.

Ez fejeződik ki abban, ha magamról azt állítom, hogy hetes lábas 6-os vagyok. Ami azt jelenti, hogy alapvetően a 6-os jelleg számomra a meghatározó, de vannak 7-es karakterű megnyilvánulásaim is. Ha… (S ezen a ponton szoktak sokan elbizonytalanodni a karakterük meghatározásában.)

Gordon Ramsey munka közben

Gordon Ramsey munkája során egy kész poklot hoz létre a benne tomboló haraggal.

Mert amikor egy helyzet számunkra stresszforrássá válik, akkor az alapkarakterünk nem mindig látszik. Főleg akkor, ha nem csak rövid időre ragadunk bele a stressz állapotába, hanem krónikusan jelen lesz az életünkben. S a reakcióink (a klasszikus enneagram rendszere alapján vizsgálva) kaotikussá, érthetetlenné válik.

Én például tökéletességmániássá válok, s minden lépésemet egy idealizált, elérhetetlen elváráshoz igazítom (1-es jelleg), s ennek révén akarom elérni a sikert (3-as jelleg). Ami persze fából vaskarika, de sok más embernél is láttam már hasonlót.

S ehhez hasonló változás játszóik le bennem, amikor a félelmeim lecsillapodnak, s megnyugszik a belső világom (9-es jelleg), miközben rengeteg mindent tanulok közben, s például ilyen és ehhez hasonló írásokat csinálok erre az oldalra (5-ös jelleg).

Enneagram teszt —>


Ki mondja mindezt?

 

 

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Az önismeret és az elengedés útján te lépdelsz!

    Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

    Az oldalon szereplő írások saját élethelyzetre való alkalmazása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

    Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.