Az enneagram 9 alaptípusa

Az enneagram egy nagyszerű térkép önmagunk megismeréséhez. A rendszer megismerését érdemes első körben a 9 alaptípus megismerésével kezdeni, mert különben hajlamosak leszünk elveszni az ezernyi részletben.

Ez azért is fontos, mert 9 alaptípusból kiindulóan nagyon sok eltérő megélési mód jelenhet meg, s Miközben az enneagram teljes rendszere révén 54 eltérő alaptípust lehet megkülönböztetni, több száz lelki állapottal, s azok közötti ezernyi átmenettel. Melynek megértése és tudatosítása sokszor nem is tanulható meg egyszerre.

Az enneagram klasszikus megértése

Az enneagram klasszikus kiindulópontja 3 alapvető reakció: a harag a vágy és a félelem. S ennek tükrében igyekszik mindenkit besorolni a rendszer 9 alapvető típusba. Ezt a 9 alapvető karaktertípust leginkább számokkal érdemes jelölni, mert a sokféle irányzat eltérő elnevezése és megközelítése között így lehet a legkönnyebben eligazodni.

S a legtöbb enneagram tanfolyam semmi másról nem szól, mint ennek a 9 alaptípusnak, valamint a 3 színezet, az átmenetek és a lábak a bemutatásáról. Van, ahol inkább lexikális tudást adnak át, van aki inkább élményekre építenek, de a cél minden esetben az, hogy legyen egy áttekintő képünk arról, mit jelent a 9 alapvető karakter.

enneagram 9 alappontja

Sokan az enneagram kapcsán csak 9 személyiségtípust látnak, elfeledve a lét sokszínűségét.

Harag típusok

A harag típusok legfőbb kihívása, hogy a bennük lévő haragot képesek legyenek kordában tartani. Ez nem mindig nyilvánvaló, de amit a harag lélektanáról szóló írásomban írtam, az mindegyik harag típusú állapotra igaz.

Az enneagram 8-asok a született vezetők. Akiknél a 8-as jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindig mindenkit s mindenáron irányítani próbálnak. Ők azok, akiknél a harag szinte bármikor könnyedén felismerhető, mert  folyamatosan igyekeznek a környezetükben lévő embereket abba az irányba tolni, ami nekik megfelelő, ami számukra kívánatos. Nem köntörfalaznak, simán szemébe mondják bárkinek, amit gondolnak.

Az enneagram 9-esek ennek pont az ellentétei. Akinél a 9-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok szinte bármire képesek azért, hogy a békét megőrizzék az életükben és a környezetükben. Ha őket nem zavarja semmi, akár évekig is elvannak a maguk kis világában, mert a bennük fellelhető haragot mindenáron elnyomják. S jaj annak, akire ez az elnyomott érzelmi csomag egyszer rászabadul.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Az enneagram 1-esek szintén egy erőteljes karakterek, de teljesen másképp, mint a 8-asok. Akiknél a 1-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindig valamilyen ideát követnek. S azt nem csak magukkal szemben várják el, hanem az egész környezetükön igyekeznek bevasalni. Hajlamosak a maximalizmusra, s a túlzott elvárásoknak. S jaj annak, akik nem képesek megfelelni az 1-esek által támasztott elérhetetlen elvárásoknak.

Vágy típusok

A vágy típusok legfőbb törekvése, hogy a bennük lévő vágyat elérjék. Róluk mindig minden esetben látszik, mit akarnak csinálni, de pont ennek görcsös megnyilvánulásai tudják a legnagyobb bajt okozni számukra.

Kapcsolódó írásom:  Egyéniségünk, egyediségünk megkérdőjelezése (enneagram)

Az enneagram 2-esek legfőbb vágya, hogy embereknek segítsenek és azt elismerjék. Akiknél a 2-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent el fognak követni azért, hogy az erőfeszítéseik jutalmaként rengeteg elismerést bezsebelhessenek. Bármit megtennének azért, hogy a másokért végzett munkájuk révén nélkülözhetetlennek és értékesnek érezhessék magukat. S jaj annak, aki ezt nem hajlandó elismerésekkel honorálni, megerősíteni.

Az enneagram 3-asok legfőbb vágya a siker. Akiknél a 3-as jelleg dominál, vagy megjelenik, azok minden áron ki akarnak tűnni az eredményeik révén. Belőlük lesznek a csillogó sztárok, a sikeres vállalkozók, az élsportolók és a szépségkirálynők is. Igazi versengő típusok, vasakarattal. S jaj annak, aki megkérdőjelezi az eredményeiket és a sikerre való esélyüket.

Az enneagram 7-esek az önkifejezés művészei. Akiknél a 4-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent megtesznek azért, hogy különlegesek, egyediek és önmaguk legyenek. Nem igazán a szervezés vagy a megvalósítás mesterei, de a folyamatos összehasonlítás és megfelelési vágy képes őket folyamatosan új dolgok létrehozására sarkalni. S jaj nekik, ha nem érzik magukat értékesnek, mert attól darabokra esik a világuk, s hatalmas lelki fájdalmat képesek átélni.

Akkor látunk tisztán az életünkben, ha ismerjük pontosan az életünket meghatározó tényezőket.

Félelem típusok

A félelem típusú emberek mindent megtesznek azért, hogy a félelmeikkel kezdjenek valamit. Ez néha groteszk helyzeteket tud teremteni, de ennek a csoportnak pont ez a specialitása. Számokra nincs lehetetlen.

Az enneagram 5-ösök a tudás felhalmozásának a mesterei. Akiknél a 5-ös jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent megtesznek azért, hogy megértség a világot, és a sok tudásuk révén képesek legyenek eltávolítani mindent az életükből, ami számukra félelmetes. S jaj nekik, ha valami ismeretlen vagy újszerű dologgal találkoznak, mert a félelem képes őket teljesen megbénítani.

Az enneagram 6-osok nem ismerik a félelmet, mert totálisan elnyomják. Akiknél a 6-os jelleg dominál, vagy megjelenik, azok képesek a lehetetlent is megtenni azért, hogy biztonságban érezzék magukat. S jaj annak, akitől a biztonságukat féltik, vagy azt megkérdőjelezi.

Az enneagram 4-esek félnek a félelemtől, s mindent megtesznek azért, hogy a félelmet elkerüljék. Akiknél a 7-es jelleg dominál, vagy megjelenik, azok mindent elkövetnek azért, hogy eltereljék a figyelmet a félelmükről. Folyamatosan vicceket vagy saját és mások  életéből vett vicces történeteket mesélnek, amin mások néha inkább sírnának. De jaj annak, aki el akarja rontani a jókedvet, vagy irányítani akarja őket.

kislány a tenyerével

Van az a helyzet, amikor kénytelenek vagyunk megálljt parancsolni korábbi döntéseink következményeinek.

Az enneagram működése

Amikor megismerjük az enneagram 9 alaptípusát, akkor azt gondolhatjuk, hogy ez a kilenc típus semmi más, mint a 4 vérmérsékleti típus egyfajta kibővítése. Ami nagyon messze áll a valóságtól, mivel az enneagram elveti a stabil, sosem változó személyiség és működés elképzelését.

Kapcsolódó írásom:  Az önismeret 5 fő kérdése

A 9 alaptípus csak a viszonyítási pontokat adja meg ahhoz, ahogy a valódi működésünket felfedezhessük, de a működésünk ennél jóval összetettebb. 

Mindenkinek van egy alapvető karaktere (egytől kilencig), s mindenkinek van egy másodlagos karaktere, mely az enneagram ábrán mellette lévő számok közül az egyik. Pontosabban mindenkinek a karaktere valamelyik két szám közé esik az enneagram külső körén. S a két alapkarakter hangsúlyában ezernyi árnyalat lehetséges.

Ez fejeződik ki abban, ha magamról azt állítom, hogy hetes lábas 6-os vagyok. Ami azt jelenti, hogy alapvetően a 6-os jelleg számomra a meghatározó, de vannak 7-es karakterű megnyilvánulásaim is. Ha… (S ezen a ponton szoktak sokan elbizonytalanodni a karakterük meghatározásában.)

Gordon Ramsey munka közben

Gordon Ramsey munkája során egy kész poklot hoz létre a benne tomboló haraggal.

Mert amikor egy helyzet számunkra stresszforrássá válik, akkor az alapkarakterünk nem mindig látszik. Főleg akkor, ha nem csak rövid időre ragadunk bele a stressz állapotába, hanem krónikusan jelen lesz az életünkben. S a reakcióink (a klasszikus enneagram rendszere alapján vizsgálva) kaotikussá, érthetetlenné válik.

Én például tökéletességmániássá válok, s minden lépésemet egy idealizált, elérhetetlen elváráshoz igazítom (1-es jelleg), s ennek révén akarom elérni a sikert (3-as jelleg). Ami persze fából vaskarika, de sok más embernél is láttam már hasonlót.

S ehhez hasonló változás játszóik le bennem, amikor a félelmeim lecsillapodnak, s megnyugszik a belső világom (9-es jelleg), miközben rengeteg mindent tanulok közben, s például ilyen és ehhez hasonló írásokat csinálok erre az oldalra (5-ös jelleg).

Enneagram teszt —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.