Betegségek lelki okai

A betegségek bármikor képesek minket leteríteni, átformálva az életünket egyik pillanatról a másikra. Ha rálátunk arra, mi okozza a bajt az életünkben, akkor egy súlyos betegségből is ki tudunk mászni könnyedén.

Ha viszont nem vagyunk tudatosak arra, mi is történik velünk, akkor akár egy egyszerű nátha is megkeserítheti az életünket hetekig. Bármennyire is nem szeretnénk, kényszerű megállásra kényszerítve minket.

Ez egy pillanat alatt világossá válik akkor, amikor az alábbiakat végiggondoljuk.

Egy téli időszakban milliónyi mikroorganizmussal kerül kapcsolatba a szervezetünk, s még sem mindig leszünk betegek. Csak akkor, ha túl nagy a nyomás rajtunk, ha nem tudtunk eleget pihenni, ha a stresszt csökkenteni kell. Amikor pont semmi időt nem szánunk magunkra, s ennek révén túlfeszítjük a húrt.

Louise L. Hay úttörő munkája

A betegségek lelki okainak megértése kapcsán Louise L. Hay munkássága megkerülhetetlen. A kilencvenes években a módszere révén rengeteg ember élete vált jobbá. Rengeteg gyógyíthatatlannak ítélt beteg épült fel munkássága révén.

Hay a gondolkodásra helyezi a hangsúlyt, s olyan megerősítő mondatokat ismételtet gyógyíthatatlan betegekkel, mely a bennük lévő hitrendszert átformálva a gyógyulás folyamatát indította el.

Éld az életed igazi kuriózum volt 30 évvel ezelőtt, de mai napig alapműnek számít a tudatos önnevelés kapcsán. Nem csak betegségekről szól, hanem a mindennapjaink elrendezéséről. Minden lépést alaposan elmagyaráz a könyvben.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A leghosszabb fejezet a betegségek lelki okait feloldó mondatoknak egy alapos listáját is tartalmazza. Gyakorlatilag az érzelmi és fizikai nagytakarítás után tudatosan át tudjuk formálni az életünk minden részét a személyiség szintjén.

Louise L. Hay két kulcsmondata

Mai napig él bennem a könyvben szereplő megerősítések nyitó és zárómondata:

Az élet végtelen körfogásában, ahol most vagyok, minden teljes és tökéletes.

Az egész mondat az életről szól. Tele van mozgással, de közben arra is utal, hogy semmit sem kell megváltoztatni az életünkben erőszakkal. Csupán élni az életünket úgy, ahogy képesek vagyunk rá.

Világomban minden rendben van.

Ez az egy mondat pedig az ego minden drámája alól egyszer és mindenkorra kihúzza a talajt. Akinek minden rendbe van azt életében, az nem tehet mást, mint

 • jól érzi magát,
 • elkezdhet örülni annak, ami van.
 • Lehet boldog, kiegyensúlyozott és szabad.
Kapcsolódó írásom:  A harag lélektana

Szabad a szenvedéstől, a félelemtől és az aggódástól, mely minden boldogság írmagját is kiírtja.

Rudigel Dahlke, a rendszerező

A betegségek lelki okai kapcsán a másik megkerülhetetlen név Rudiger Dahlke. A betegségeink érzelmi jelzéseiről több könyvet is írt:

Az érzelmi gyökerek tudatosítása révén átformáljuk azon mintáinkat, melyek „megbetegítettek minket”. Elengedve az érzelmi mintáinkat igyekszünk elősegíteni a gyógyulást a nyugati orvoslást támogatandó.

Az érzelmi mintázatok keresése nem csak műkedvelő amatőrök játéka. Dahlke lexikonokat megszégyenítő alaposságú tudástára nagyon nagy hasznára van például a homeopata orvosoknak is.

megállító, belépést tiltó tábla

Aki mindig a korábbi programjai szerint reagál, az előbb-utóbb rengeteg kihívással fog szembesülni.

Túllépni az gondolkodáson

Többeknél láttam, hogy ugyan használják Hay, Dahlke vagy Jacques Martel nagyszerű könyveit, de nem jutnak tovább az egyszerű tudatosításon. Ugyan az érzelmi háteret képesek voltak tudatosítani, mert a leírtakat megértették, de nem tudták a blokkok oldására használni a megismerteket. Ehelyett sok esetben csak kifogások gyártására használták a megszerzett tudást.

Az önfejlesztés tudatos útján azonban érdemes ébernek lenni. Nem elég tudni valamit, helyesen is kell alkalmazni a megszerzett információkat. Ez főleg akkor jelent gondot, ha egy adott információnak érzelmi tartalma van. Mert sokan ésszel akarnak mindent megérteni (s irányítani), ami egyszerűen nem lehetséges.

A gondolkodás, a kognitív (ok-okozatiságra épülő) működésnek a legnagyobb csapdája, hogy azt hiszük, általa mindenre tudatosakká válunk. Mert mindent meg tudunk a szavainkkal fogalmazni, amit tapasztalunk.

Ez az érzéseinkkel kapcsolatban nem mindig teljesül. Főleg akkor, ha mindenáron meg akarjuk fogalmazni az érzések minden árnyalatát, vagy akkor, amikor tudatosan szeretnénk formálni azokat. S ezzel főleg akkor tapasztaljuk, amikor egy betegség ledönt minket a lábunkról, s a lelki hátterével igazából nem tudunk mit kezdeni.

Kapcsolódó írásom:  A vágy és a ragaszkodás lélektana

Ezért az érzéseink kapcsán érdemes más módszerhez folyamodnunk.

Ha nem akarjuk az érzéseinket minden áron fogalmak (szavak) börtönébe zárni, sokkal egyszerűbben át tudjuk élni őket. Ami egy nagyszerű utat nyit meg ahhoz, hogy elengedhessük az érzéseinket. Mely a betegségek gyorsabb elmúlását adhatja meg nekünk.

Sok esetben ez nem megy elsőre, ilyenkor érdemes pár egyszerű fizikai gyakorlatokat elvégeznünk, hogy a felszínre jöhessenek a sejtjeinkben eltárolt érzések és gondolatok. Amitől az egész folyamat sokkal egyszerűbb és természetesebb lesz.

Érzelmek fizikai elengedése —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.