Az életközepi válság okai és következményei

Az életközepi válság annak hatására jön létre, hogy nem ismerjük azt a folyamatot, ami 35-40 éves korunk környékén megjelenik az életünkben.

Holott az életközepi váltás, és az ezt kísérő belső válság pont ugyanolyan természetes, mint akár a tinédzserkori krízisek, vagy a 60-as éveikben járók belső változásai.

Dr. Wayne W. Dyer Az ambíciótól az értelemig című filmjében bemutatja azt a folyamatot, amit a harmincas éveinkben bekövetkező belső változás okoz.

The Shift (A váltás)

A változás életünk része. Minden nap egy kicsit más, minden tapasztalat egy picit formál rajtunk, s pont ennek következtében lehetséges az, hogy minden napot újnak élhessük meg.

Ezen változó világban a bennünk megtapasztalható érzések, célok és törekvések is némiképp változnak, formálódnak. S van három olyan pontja az életünknek, ami kiemelt jelentőségű változást hoz magával:

 • a tinédzser kori átalakulás, amikor a tágabb környezethez való viszonyunk kialakul, illetve kiemelt fontosságot kapnak a barátaink, a az iskolatársak, illetve fiatal felnőttként a munkánk, s a karrier.
 • Az életközepi változásnál a korábbi fókusz a harmincas éveink közepe után áthelyeződik a saját megélésünkre és jólétünkre, a minőségi párkapcsolat megélésére.
 • S a nyugdíjba vonulás időszakában is van bőven kihívás, ha nem vagyunk képesek új célokat és tevékenységeket találni magunknak.

A fenti feladatokat némiképp bonyolítani szokta, hogy a három átalakulási időszakban az igényeink megéléséhez az életünk és személyiségünk más és más aspektusa kerül előtérbe. Néha olyanok is, amik korábban rejtve voltak, vagy csak kevesek számára volt ismert.

Célorientált élet

Az életközepi váltás egyik legbiztosabb jele, hogy szembesülünk azzal, hogy bármennyire is lázadók voltunk tinédzserként, végeredményben mégis csak a családunktól kapott küldetést folytatjuk a húszas éveinkben.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A családtól kapott küldetés másképp nyilvánul meg a férfiaknál és a nőknél, de az alapvető minta ugyanaz. A külső világ (a családunk) alapvetően meghatározza, mit akarjunk az élettől, ami semmi mást nem szolgál, mint a család és annak teljes értékrendjének a továbbélését.

Dr. Wayne W. Dyer a fenti filmben megad egy olyan listát, ami a férfiak és a nők értékrendjét mutatja be a váltás előtt és után.

Egyedi eltérések mutatkozhatnak, de a lényeg így is jól megfigyelhető. Elsőnek nézzük meg a férfiakra jellemző listát, mely az alapvető értékeket mutatja be:

 1. Gazdagság, a pénz halmozása;
 2. Kaland, a felfedezés, az újítás izgalma, hogy valakivé váljunk;
 3. Teljesítmény, mert azok vagyunk, amit csinálunk;
 4. Öröm (élvezet): buli, nők, szórakozás;
 5. Mások tisztelete, megbecsülése.

Ez az, amit belenevelnek a fiúkba. Ezek hatására a teremtés koronái hazaviszik mindazt, ami a családjuk (gyerekeik) felneveléséhez szükséges (pénzt, pénzt és még több pénzt). Aki arról beszél, hogy mindenki annyit ér, amennyije van, az pontosan ezt a mintát követi, illetve ez alapján értékel másokat (követve a sokszáz éves mintákat).

Kapcsolódó írásom:  A személyiségünk 5 összetevője

A nők társadalmi programja

A nők társadalmi szerepei, illetve a nők számára előre megírt program a férfiak programjához igazodik. Némileg más, s némi paradoxon is jellemzi, de ez sem véletlen.

 1. Család, az otthon melege, a gyerekek biztonságának megteremtése.
 2. Az önállóság érzete, az a szabadság, hogy dönthetnek.
 3. Karrier, a saját bevétel, mely a szabadság alapja.
 4. Beilleszkedés, a kapcsolatok kialakításának lehetősége.
 5. Vonzó megjelenés és viselkedés.

Ez a lista is igen beszédes. A hagyományos női szerepeket támogatja, melynek fő központja a gyerekek felnevelése. Ehhez természetesen azt is érdemes tudatosítani, hogy a két keresős (amerikai) családmodellhez illeszkedő megfigyelés, az arab világra ez természetesen nem igaz.

Fura lehet, hogy a 2. és a 3. pont nem közvetlenül a családról és a gyerekekről szól, hanem a karrierről és az anyagi önállóságról szól, de ennek is meg van az oka. Ha a férfival ne agy Isten valami történik, akkor is legyen a nőnek egy háttere, hogy fel tudja nevelni a gyerekeit.

A negyedik pont a nők alapvetően társas működéséhez kapcsolódik, melynek mintái az ősközösségi társadalomba nyúlnak vissza. Az elsődleges védő erőt ugyanis a közösség jelentette a vadállatokkal szemben, s a mai információ megosztó kapcsolati háló is hasonló szerepet szolgál. Támogatást ad a világ folyton változó és megújuló kihívásainak tengerében.

Az ötödik cél a nők életében a partner megszerzéséhez és megtartásához kapcsolódik, ami nélkül nagyon sok nő egyszerűen el se tudja képzelni az életét. Nincs ezen mit csodálkozni. Azt a mintát nevelik bele a lányokba, hogy szerezzenek maguknak egy jó férjet (nem pasit, nem társat stb.), legyen egy otthonuk, és szüljenek 2-3 gyereket. S ha ezt megteszik, a társadalom méltó és hasznos tagjaivá válhatnak.

nő kisbabával

Az anyaság az egyik legfőbb küldetése a női létnek. De egyáltalán nem az egyetlen!

A minőségi élet igénye

Az életközepi váltás legfontosabb tulajdonsága, hogy a mennyiségről a minőségre kerül a hangsúly. A korábbi program változik meg a váltás után, s adja meg azt, hogy végre azt csináljuk, amire igazából a képességeink és a hátterünk szánt minket.

A váltás elnevezés abból is adódik, hogy az életünk fókusza megváltozik. Egyrészt a mindennapjainkat másképpen éljük meg, másrészt más területei válnak fontossá az életnek. Érdemes megfigyelni, hogy a váltás előtt minden cél az első célt támogatta, míg a váltás után van egy központi cél, amiből minden más is megjelenik.

Másképp megfogalmazva, a váltás előtt miden egyfelé mutatott, beszűkítve mindent, addig a váltás után minden egy pontból kiindulva folyamatosan növekszik és egyre nagyobbá válik.

Kapcsolódó írásom:  A párkapcsolatok dilemmái

A férfiak fő értékei a váltás után

 1. Spiritualitás, kapcsolat valami nálunknál nagyobbal.
 2. Személyes (belső) béke: kevesebb stressz és szorongás.
 3. Család, a kapcsolataink rendszere.
 4. Isten akarata, a vezetettség érzete, mindennek az értelme.
 5. Őszinteség, önmagunk megmutatása, a hitelesség maszkok nélkül.

Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a spiritualitás kapcsán főleg a nők érdeklődnek. De ez egy féligazság. Sok férfi ugyan csak érdeklődik a belső fejlődés és változás iránt, csak teljesen másként élik ezt meg, mint a nők.

Mivel a férfiak korábban el voltak foglalva a világ meghódításával, sokuk nem igazán foglalkozott korábban a belső világával, a belső átalakulás megértésével és alkalmazásával. S pont ezért a változásra sokkal bátortalanabbul és óvatosabban reagálnak, mert ez nekik bizony nagyon új, s egyáltalán nem biztonságos.

Dalai Láma

A külső megjelenés csak egy forma, a lényeg belül lakozik. Figyeljünk oda arra, ki miként hat ránk.

A nők fő értékei a váltás után:

 1. Személyes növekedés, önmagunkkal való törődés.
 2. Önbecsülés érzése, a saját érték felfedezése.
 3. Spiritualitás.
 4. Boldogság, ami korábban hiányzott.
 5. Megbocsátás, a múlt elengedésének a képessége.

Ez a lista is nagyon beszédes, habár a legtöbb nő számára egy hatalmas csapda is van benne. S ennek egyik legfőbb oka, hogy a gyerekvállalás és gyereknevelés időszaka nagyon kitolódott az elmúlt 20-30 évben.

Azt a programot, amit a pubertás kor után kezdtünk el még a 70 években is, az későbbre tolódik, s a harmincas években vállalt gyerekek felnevelésének feladata egybe esik az önmagunk kiteljesítésének igényével. Mely egyenes út a kevesebb gyerek vállalásához. Persze nem mindenkinél.

Személyes tapasztalatom

A 35. év után nagyon nagy változás áll be az életemben. Az előtte lévő évek után ugyan már-már rutinosnak is számíthattam volna, de akkorra ért be egy rakás korábbi erőfeszítésem.

Évekig kerestem annak a módját, ahogyan igazán jól érezhetem magam a bőrömben. Volt egy jó munkám, volt egy két apró kihívásom, ami ugyan zavart, de elvoltam vele, s az emberi kapcsolataimat is jónak mondhattam, amikkel korábban szintén voltak kihívásaim.

S ekkor jött egy barát, aki az egész életemnek adott egy igen más irányt. Sok éves barátságunk révén láthattam azt, mekkorát változott az élete 2-3 év alatt, amíg nem találkoztunk, s tudni akartam, mi volt az, ami rajta ekkorát alakított. Időről időre már kértem segítséget az apró-cseprő bajaim jobbá tételéhez, hogy nem volt alapvetően új a helyzet számomra.

Másrészt felismertem 2011 telén, egy igen viharos, de kudarcba fulladt kapcsolat után, hogy megrekedtem egy szinten. S ha valamit nem változtatok, s nem megy tovább az életem előre, akkor onnan csak lefele van. Mert a ki nem fejlődik az visszafejlődik. Sokaknál láttam ezt az irányt, s én nagyon nem akartam ebbe a sorba beállni.

Kapcsolódó írásom:  A bűntudat lélektana

Hasonlókat láttam másoknál is. Láttam olyan anyukát, aki a harmincas évei végén hátrahagyva a két gyerekét, egy válás után elköltözött az első férje házából úgy. Egy új partnerrel egy teljesen új életet kezdett el, felvállalva még egy harmadik gyereket is. Mert mindent elölről akart kezdeni.

Hogyan láthatunk rá a saját helyzetünkre?

A változás tényleges hátterére akkor láttam rá igazán, amikor a kínai asztrológia tanulmányozásába belekezdtem. S ennek a tudása révén arra is rá tudtam látni, mi minden változott meg a mindennapi céljaimban.

Milyen hatások kerültek előtérbe, a korábbiakkal szemben, s milyen módon változott meg a munkámhoz és az életemhez való viszony. Annyira hoztam a papírformát abban az évben, hogy amikor ezzel szembesültem, teljesen ledöbbentem.

Visszanézve, már az sem volt egy nagy talány, miért kezdtem ennek az oldalnak az ősét írni 2014 novemberében (37 évesen). Egyszerűen ömlöttek a gondolatok ki a fejemből, s aludni sem tudtam tőlük. A cikkeim nagy része úgy születet, hogy jöttek a mondatok, szinte a semmiből, s én csak gépeltem őket. Fittyet hányva a diszlexia és a diszgráfia minden akadályára. (ezen a ponton is bocs a sok elütésért és a helyesírási hibákért. 🙂 )

A kínai asztrológia megközelítése ugyanis nagyon célratörő, a viszonyulásaink kapcsán egy igazán jó tájékozódási pont. Mármint akkor, amikor már nem az a kérdés, melyik állat évében születtünk (azaz milyen képet mutatunk a világnak). 🙂

Amikor az alapvető működésmódunkra akarunk rálátni, akkor egy hozzáértő számára egy kínai asztrológiai képlet a mindennapi működésmódunk pontos leirata. Bele értve a nehézségeinket, a kihívásainkat és az erősségeinket is. S sokszor arra is ráláthatunk ennek révén, miként lehet ezen kihívásainkat kezelni, s az erősségeinket a mindennapi boldogulásunk szolgálatába állítani.

Az életútelemző konzultáció részéletei —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.