Az önfejlesztés útja

Az önfejlesztés útja a legtöbb ember számára egy labirintusban feltérképezéséhez hasonlatos, ahol a falak a saját belső (mentális és érzelmi) akadályainkból épülnek ki. Ezen felfedező útnak a legfontosabb célja, hogy általa a családi életünk, a munkánk és a belső világunk harmóniába kerül, s megszabadulhatunk azon nehézségektől, amiket már évek vagy évtizedek óta magunkkal cipelünk.

S mindezek mellé bónuszba még egy olyan életet is kapunk, mely tele van örömmel, jókedvvel és boldogsággal, s melyben a nehézségeknek csak mellékszerep jut.

Persze ebben mindenkinek egyéni útja van. Mindenki máshonnan indul, mindenki kisebb-nagyobb mértékben eltérő utat jár be. De az önismeret és önfejlesztés útján az alapvető hajtóerő, a mozgatórugó mindenkinél nagyon hasonló.

Ma már ott tartunk, hogy szinte az összes önfejlesztő módszert és megközelítést, melyet a modern marketing szemlélettel igyekeznek eladni, csak és kizárólag ezzel hirdetnek. Beleértve a legkommerszebb árucikkeket is, melyeket a TV, a mozi vagy a youtube reklámokban láthatunk.

A valóság kijózanító

Éveken át a fenti délibábokat követve módszerek tucatjait ismertem meg, hogy megtaláljam azt a titkot, ami az igazi boldogság és öröm megéléséhez szükséges.

Egyszerűen nem akartam és nem is tudtam beérni kevesebbel. 

A kereséseim során viszont azt kellett látnom, hogy semelyik módszer sem tökéletes, bármilyen módszert is ismertem meg, előbb-utóbb falakba ütköztem. Mindig volt egy pont, amin egyszerűen nem tudtam tovább lépni. Az elején minden szép és jó volt, de egy ponton túl nem lehet tovább haladni egy módszerrel sem.

Sokszor azt láttam magamon és másokon is, hogy ilyen helyzetben megpróbálunk egyik vagy másik módszerbe belekapaszkodni. S elhitetni magunkkal, hogy egy konkrét módszer képes minden bajtól megszabadítani (én is ezt tettem egyébként a buddhizmus kapcsán). De az élet ezt mindig felülírta.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Ugyan képes voltam a nehézségeimet jobban kezelni, már-már komfortosan is éreztem magam egyik-másik kapcsán (el voltam velük, mint a befőtt), de a nehézségeim megmaradtak. S ugyan azok voltak, mint előtte 20 évvel.

Kapcsolódó írásom:  A szeretet tesztje

Miközben meg azt láttam, hogy volt pár ismerősöm is, akinek az élete nagyon rövid idő alatt megváltozott. Sokszor töredék idő és erőfeszítés révén, mint amit én ezen témakőrre rááldoztam.

Megindítva egy újabb intenzív tanulási folyamatot. Próbálván megtanulni mindazt, amit ők már tudnak, s én még nem, s amitől az ő életük képes volt megváltozni.

Az eredmény viszont többnyire elmaradt, mert nem értettem az egésznek a lényegét.

nő célkeresztben

Amíg célpontnak vagy áldozatnak érezzük magunkat, addig nem tudjuk igazán azt választani, ami a mi céljainkat és igényeinket szolgálja.

Az önismereten és az önfejlesztésen túl

Szépen lassan ráláttam arra, hogy maga az önismeret és az önfejlesztés útja szép és jó, s nem mellékesen élhetőbbé is teszi az életet (az enyémet és másokét is), de egyfajta hiányérzet mégis megmaradt.

Feloldódtak traumák, átformálódtak viselkedési módok, de többnyire az egyik sablonos megoldás lecserélődött egy másikra. Olyanokra, mely ott és akkor jobban szolgálták az aktuális igényeimet. De az idő múlásával ezen módszerek hatása is megkopott.

S nem kaptam meg azt a fajta szabadságot, hogy a múlt történeteit végleg magam mögött tudjam hagyni, s úgy éljem az életet, ahogyan az ténylegesen nekem jó, amitől ténylegesen azt érezzem, hogy életemben minden rendben van.

Mi más lehetséges?

Amikor elkezdtem megvizsgálni azt, a sok-sok kudarc és csalódás után, hogy miért voltak képesek a fent említett barátaim már-már játszi könnyedséggel átformálni az életüket, egy nagyon fontos dologra lettem figyelmes, mely az egésznek megadta a kulcsát:

Képesek voltak elengedni a múltjukat és annak minden következményét. 

Őszinte leszek. Ezt már korábban is láttam és tudtam. S mérhetetlenül zavart s felháborított.

Egyszerűen nem tudtam mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy hátrahagyták az egész korábbi életüket, s gyakorlatilag tiszta lappal kezdtek új életet a nulláról. Miközben meg az összes önfejlesztő módszer lényegében ezzel dolgozik.

Kapcsolódó írásom:  Meditációs légzéstechnikák

Kész sablonokat adnak arra, mikét működhet jól az élet. S akiknek az élete hirtelen megváltozott, azok többnyire egy ilyen sablon szerint kezdtek élni, elengedve a korábbi működésmódjukat.

Én erre nem voltam hajlandó. Annyira ragaszkodtam ahhoz, amit megszoktam, s annyira nem éreztem ezen sablonos megoldásokat a sajátomnak, hogy ezen ugrásra én totálisan alkalmatlan voltam. A változáshoz nekem egy fokozatos módszerre volt szükségem, s nem igazán találtam olyat.

Akkor látunk tisztán az életünkben, ha ismerjük pontosan az életünket meghatározó tényezőket.

Éberség és megengedés

Bármekkora is volt bennem az ellenállás, lassan be kellett látnom, hogy nincs más lehetőség a változásra. Ha új életet szeretnék élni, ahhoz az egész életemet meg kell újítanom.

Ennek mentén elkezdtem a saját életem is átformálni. Na nem tudatosan, inkább csak a megérzéseim követve, lépésről lépésre. Aminek egyenes következménye volt az, hogy nem láttam pontosan azt, merre van igazából az előre.

Abban biztos voltam, hogy van minden élethelyzetre egy olyan megoldás, mely képes túlmutatni a jelen helyzeten. S azt is láttam, hogy ezen működő megoldások biztosan tartalmaznak egyén függő elemeket, hiszen a sok hasonlóság ellenére az emberek nagyon eltérőek.

Buddha azt tanította 2550 évvel ezelőtt, hogy a nehézségeinket a zavaros és zaklatott érzések illetve a bemerevedett elképzelések okozzák. S amikor ezeket elengedjük, akkor meg tud változni az életünk.

A hagyományos keretei a buddhista gyakorlásnak nagyon nehezen tarthatók fenn a nyugati életritmus mellett. Nekem is csak rengeteg lemondás és kompromisszum árán sikerült ezt megoldanom pár évig, s nagyon nem volt könnyű.

S az eredményeiért nem lehetek elég hálás a tanítóimnak. Mert totálisan átalakult ettől az életem. Annak módját viszont nem leletem, hogyan lehet a buddhista megértést becsempészni a mindennapok nehézségeivel küzdők életébe.

Csak azt nem tudtam, miként lehet ennek tudását és tapasztalatát becsempészni a mindennapokba.

Elengedni az akadályainkat

Egy ponton azonban átalakult minden. Sok-sok ellenállás ellenére elkezdtem megismerni az érzelmi elengedés módszerét. A sok csalódás után nem kevés szkepticizmussal, teszem hozzá.

Kapcsolódó írásom:  Miért nehéz a karma feloldása?

A dolgot még az is nehezítette, hogy a magyarul fellelhető anyagok nem voltak egyértelműek. Egy-egy elemét megmutatták ugyan a módszernek, de az egész rendszer igazi működését sehol sem találtam leírva.

Az amerikai forrásokat megkeresve eljutottam Lester Levenson munkásságának megismeréséhez, melynek révén megláttam a különböző megközelítési módokban az eltéréseket, s ennek okait. S ennek révén pontosan látom, miként lehet elengedni mindazt, ami a nehézségeinket okozza:

Elengedés minitanfolyam —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.