Az érzelmi blokkok fizikai feloldása

Az érzéseink lenyomatai a szervezetünk legváltozatosabb helyein eltárolódnak, s ezek alapvetően el kezdik befolyásolni az életünket. Az első és eléggé logikus lépés, hogy minél hamarabb meg akarunk szabadulni ezen fizikai gátló hatásoktól.

A napi szintű érzelmi lenyomataink (a stressz) alapvetően meghatározzák a közérzetünket, s mindenféle ösztönös stressz-oldó eszközökhöz nyúlunk. Idővel kiderül azonban, ennél picit több kihívást tartogat a stressz feloldása akkor is, ha napi szinten egy órát eltöltünk azzal, hogy a szervezetünket módszeresen átmozgassuk. A múltban elraktározott érzelmi lenyomatainktól nem lehet máról holnapra megszabadulni, ahhoz idő és elég sok munka kell.

Az fizikai egészség 4 pillére

A keleti orvoslás egyébként négy módon igyekszik az emberi életet újra működőképessé varázsolni:

 • Viselkedés átalakításával
 • Életmód megváltoztatásával
 • Terápiák alkalmazásával
 • Mágikus gyógyító rituálék használatával

A viselkedés átalakítása az alvásra, a táplálkozásra és a mozgásra vonatkozó javaslatokat tartalmaz.

Az életmódnál vannak öltözködési, térrendezési és tartással kapcsolatos tanácsok.

A kúrák csak a harmadik helyen vannak. Sok esetben a kiváltó okok a mindennapi szokásainkban találhatóak. Azokat megváltoztatva sok apró kellemetlenség feloldható.

A gyógyító rituálék javarészt azért nem igazán ismertek, mert azok használatát sok év alatt lehet csak elsajátítani, tapasztalt tanár folyamatos felügyelete mellet. Azokat könyvből megtanulni nem lehet, s nincs is értelme.

A gyógyító rituálék közé tartoznak a különféle mantrák használata is, amik eredményei egy nyugati ember számára nem egyértelműek. Nyugaton a legtöbb embernek nincs meg a mantrák használatát megalapozó sok éves felkészülés, sem a mantrák használatához szükséges spirituális megértés és tapasztalat. Ezért én ezen módszerek kapcsán mindig óvatos vagyok. Pedig jó pár „csodás” eset fűződik az én nevemhez is.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Taj csi és csi kung

A taj csi és a csi kung is a szervezet energiarendszerét aktivizálja, elsősorban testmozgással, illetve mozgássorozatok rendszeres ismétlésével. A testben lévő energiablokkokat a tudatos gyakorlatok sorozatán keresztül oldják fel, felhasználva a tudatos tevékenység erejét. Így az érzelmi felszabadításban tevékenyen részt vehetünk, nem csupán passzív befogatói leszünk a kezelésnek.

Kapcsolódó írásom:  Szerelem és elengedés

Az életem egy pontján jang típusú taj csi oktatáson vettem részt. A legegyszerűbb formagyakorlatot, mely 24 lépésből áll, fél év alatt tanították meg. Emlékszem, az első mozdulatot (egy egyszerű oldalra lépést) több alkalmon át gyakoroltuk, hogy az pontos és megfelelő legyen.

A tanárom elkötelezett és alapos volt, elkötelezetten követte a kínai szemlélet minden apró mozzanatát. A jó teljesen ismeretlen fogalom volt az oktatás során. A tai csi megközelítésben vagy áramlik az energia, és érzem a lábamban, vagy az egész nem volt megfelelő.

Érdemben más volt a megközelítés, mint amit a nyugati típusú oktatásokban megszoktunk. Nagyban segítette a folyamatot az oktató, aki maga is a taj csi, pontosabban a tao útját követte az életében. Akkor én még nem értettem a jelentőségét ennek, de mai napig tisztelettel gondolok rá. Tudta, hol van, mit ért él, s mi áll még előtte. S ez megadta neki a megfelelő alázatot és hitelességet.

Egyébként a belső energiák áramoltatása nem csak Kína délkeleti részén volt ismert. Japán, Korea, Indokína és a Himalája környékén is ismert (és féltve őrzött) tudás volt, amiből sok minden ma már elveszett.

Az egész testmozgással történő érzelem felszabadítás Bodhidharma nevéhez kötődik, kinek tevékenysége az egész távol-keleten fellelhető. A wikipédia cikk ugyan csak a saolin kolostorral kapcsolatos történetet idézi fel az életéből, de a téma szakértői bizonyosak abban, hogy később más buddhista területre, például Tibetbe is ellátogatott.

A kínaiak számára a tudatos egészségmegőrzés az élet természetes része.

Érzelmi feszülések fizikai feloldása: a masszázs

Az érzelmeink alapvetően meghatároznak minket. Nem csak a viselkedésünket és az igényeinket határozzák meg, hanem a testtartásunk, a testsúlyunk, az emésztésünk, egyszóval az egész fiziológiai rendszerünk.

Idővel a fizikai test elfárad, s nem csak betegségek, hanem izomfájdalom is megjelenhet, néhány méretes izomcsomó kíséretében. Ezeket az érzelmi és fizikai feszültségeket el lehet távolítani a testből, akár rendszeres tornával is. Ha a test már megmerevedett (megfeszült), az izmokat érdemes szétmasszírozni.

Kapcsolódó írásom:  Érzelmi blokkjaink elengedése

Számtalan ilyen módszer van. A klasszikus svéd masszázstól kezdődően a távol-keleti masszázsokon és csontkovácsokon keresztül, az egyedileg kifejlesztett stílusokig minden elérhető már.

Vannak ismerőseim, akik semmi mást nem tesznek, mink különböző masszázstechnikákat megtanultak, s azzal keresik a mindennapi betevőjükre valót, hogy pénzért masszíroznak.

Magam is meglepődtem, hogy olyanok is vannak közöttük, akiknek a fizikai erejében én magam elsőre kételkedtem (160 centi, 45 kiló és nő), s mégis képesek az emberből az utolsó izomfeszülést is kipréselni.

Ugyanúgy, ahogy a betegségek lelki okai kapcsán tapasztaltuk, a klasszikus izommasszázsnak is meg vannak a korlátai.

Az izom masszázsok a belső feszültségeink fizikai jeleivel dolgoznak. Ha az izmok merevségének az okát nem változtatjuk meg, akkor a masszázs csak a normális működés fenntartásához segít hozzá, de nem oldja meg a valódi problémát.

Egy jó masszázs sok feszültségtől meg tud minket szabadítani.

A belső energiarendszerünk harmonizálása

A belső energiarendszer harmonizálása a keleti orvoslásban a egészségmegőrzés alapja. De ezt mondták már a görögök is, csak más szavakat használtak:

Ép testben ép lélek

A kínai orvoslás azt tanítja, hogy a szervezetünket láthatatlan energiavonalak szövik át, mely az egész szervezetünk működésére kihatnak. Ugyanúgy jelen vannak ezen vonalak érzékeny pontjai az arcon, a kézen, fülön, a talpon, és az egész testfelületen elszórva is.

Egy kínai orvos ezen energia kontrolláló pontokon

 • tűket,
 • füstölő (moxa) bogyókat,
 • belülről előmelegített, s ezért folyamatosan hűlő üveglabdákat,
 • köveket,
 • s ki tudja, mi minden mást is

használ ahhoz, hogy helyreállítsa a szervezetünkben az energia áramlását, felszabadítva az érzelmi blokkjainkat.

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.