A boldogság forrása 1: tudatos önértékelés

Mindenki boldog szeretne lenni, s elkerülni a szenvedést. S mégis égbe kiáltó hülyeségeket csinálunk nap mint nap, amivel a saját boldogságunk gátjait építgetjük. Mert az önértékelésünk nem a megfelelő alapokra helyezzük. Pedig boldogságnak a megfelelő (s nem a helyes) önértékelés az egyik alapfeltétele.

Sokan a célok kapcsán hirdetik, hogy azokat elérve boldogok leszünk.  Még olyannal is találkoztam, aki a boldogságot elérő célkitűző tanfolyamot hirdetett. Én ezekben nem hiszek, mert a célok olyanok, hogy sosem az történik, amit előre elterveztünk, s csak a szenvedést növeli, aki változó körülményekre építi az önértékelését.

A boldogság igazi állapota pont attól nagyszerű, hogy nem kell hozzá semmi, csupán a pillanat megélésének öröme. Minden, ami az itt és most örömétől eltávolít minket, azt érdemes eltávolítani az életünkből. S minden, ami a nyugalom és béke megélését támogatja, azt érdemes rendszer szinten az életünk részévé tenni. Ez ugyanis támogatja az életünket.

Leírva ez talán egyszerűnek is tűnhet. De amikor elkezdenénk ebbe az irányba menni, s tudatosan felépíteni a saját életünket, rengeteg „akadály” jelenhet meg. Érdemes megnézni, mit és hogyan érdemes tenni, s főleg azt, hogy miért, hogy az önértékelésünk a helyére kerüljön.

Segíthet a döntést meghozni, hogy magunknak hozzuk meg a döntés, és nem mások elvárásait követve. Ne arra pazaroljuk el az életünket , hogy mások zavarodott életéhez igazodunk, egy élő díszletet megteremtve.

1. A boldog emberek elkerülik az emberi drámákat

A mindennapi szenvedéseink zömét az emberi kapcsolatok okozzák. Mint ahogy a legtöbb örömöt is a kapcsolataink révén élhetjük át.

Az emberi kapcsolataink minősége alapvetően meghatározza az életünk minőségét. S nem mindegy, kik azok, akik a mindennapjaink részesei.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Érdemes azokkal keresni a kapcsolatot, akik elkerülik az emberi drámákat, mert az emberi drámák és konfliktusok  okozhatják a legtöbb szenvedést és kihívást az életünkben:

 • a panaszkodást
 • a pletykát
 • a kapcsolatok tudatos erodálást

Akik a fentiekkel a mindennapjainkat simán pokollá tehetik – vagy legalább is megnehezíthetik –, azokat nem érdemes az életünkben benntartani. Nincs az a haszon, mely megérné, hogy valaki ilyen módon folyamatosan rombolja a nyugalmunk és a közérzetünk.

Kapcsolódó írásom:  8 boldogság (kommentár)

Érdemes ezért olyan emberek társaságát keresnünk, akiknek az önértékelése stabil lábakon áll. Az segít ahhoz is, hogy az emberi játszmákat átlépjük vagy kikerüljük.

Erős önértékelés nélkül az emberi játszmák játékszereivé válhatunk, mely rengeteg felesleges energiát vonhatnak el az életünkből.

A játszmákat elkerülni viszont nem egyszerű, ha abba valaki unos-untalan bele akar rángatni a jelenlétünkben, s még érzelmileg is fájdalmas lehet. Felesleges mindenféle emberi játszmáknak kitenni magunkat, csak a vesződés van vele.

Jézus azt mondta, legyünk olyanok, mint a gyerekek: felszabadultak, örömteliek, kiegyensúlyozottak.

2. A boldog emberek adnak másoknak, amikor lehetőségük adódik

A boldog emberek talán legfontosabb tulajdonsága a nyitottságuk, melynek révén megosztják mindazt, amijük van. Igyekeznek mindig azt adni, amire épp szükség van.

 • Egy mosolyt,
 • egy segítő kezet,
 • egy apró szívességet,
 • egy elismerés,
 • egy jókívánságot.

A boldogság nem a külső világ tárgyaihoz kötődik, túl van az önzésen és a harácsoláson. Kimutatták tudósok, hogy a vagyon és a jövedelem növekedésével a boldogság nem nő egy szint után. Ezért nincs semmi értelme annak, hogy a garázsban legyen 5 kocsi, hozzá 3 nyaraló, és két vitorlás.

Az ilyen „gazdagság” szimpla pazarlás. Ha az élettől többet kaptunk, mint környezetünkben élők, akkor legyen inkább egy hosszabb asztalunk, s ne magasabb kerítésünk. Azzal csak nehézségeinket szaporítjuk, s nem a biztonságunk

Egy nélkülözőnek ételt adni, egy fázó embernek kabátot mindig értékes. De, mint mindennek, ennek is van egy ésszerű határa. Azt adjuk oda, ami az életvitelünket nem borítja fel menthetetlenül. S azt se felejtsük el, hogy a hajléktalan sem feltétlen szorul rá a támogatásra. Mert akinek kevés is elég, annak ne adjunk úgy, hogy több legyen neki, mint amit képes használni. Alapelv:

Inkább tanítsd meg a másikat halászni, mint hogy minden nap nálad álljon sorba ingyen halért.

3. A boldog emberek bátran mondanak nemet, amikor arra szükség van

Sokan vesznek körül minket, s sokan a boldogságkeresésnek igen egyedi, számomra érthetetlen vagy elfogadhatatlan útját választják. Arról már volt szó, mit kezdhetünk mások szenvedésével, de arról még nem, hogy mit kezdjünk avval, ha ebben minket minden áron szeretnének partnernek választani.

Kapcsolódó írásom:  Életünk elrendezése 6+1 lépésben

Amikor valaki bele akar vonni a saját őrületébe, és mi ezt nem akarjuk, akkor gyakran el kezd harcolni. Nem kicsit, nagyon. Mert az őrültek csak magukat látják, és senki mást nem. Nem önzők, csupán nem képesek a másik ember világát érzékelni. S ilyenkor igen is keményen bele kell állni a helyzetbe, s nemet kell mondani minden jogtalan vagy teljesíthetetlen kívánságra és elvárásra.

Néha ez azért nehéz, mert érzelmileg nagyon kötődünk másokhoz (a szeretteinkhez). A párunk, a gyerekünk vagy a szülőnk sokkal keményebb kihívást jelenthet egy ilyen esetben, mint egy tőlünk távolabb álló személy. Mert olyan, zsigeri játszmák indulhatnak el, amelyek a kapcsolatunk kialakulása óta jelen van, s ezek átformálása komoly munka mind a két résztvevőnek.

megállító, belépést tiltó tábla

Van, amikor az az érdekünk, hogy nemet mondjunk. Akkor mondjunk nemet!

4. A boldog emberek önértékelése nem kötődik sikerhez vagy kudarchoz

A valódi önértékelés alapját az üzleti irodalomban és a személyiségépítő képzéseken nagyon bénán tanítják. Elővesznek egy részt valamelyik ismert és sikeres ember történetéből, amikor kudarcot és vereséget halomba gyűjtött, s azt mondják, hogy ez nem számított nekik.

Elsőre Winston Churchill választási vereségei és Thomas Edison több, mint ezer sikertelen villanyégős kísérlete jut eszembe. De a lényeg nem a sikereken vagy a kudarcon van, hanem a következetesen elvégzett munkán.

Ha beletesszük azt a munkát, amit bele tudunk, s mégis bukás lesz az eredmény, azzal soha sincs gond. De ha nem tettünk bele mindent, ami a sikerhez kellett, pedig arra lehetőségünk volt, akkor bizony az komoly gond. Mert az önértékelésünk nagyon durván sérülni fog. Magunknak nem tudunk egy jó hangzó indokkal elszámolni a kudarc megtereméséért. Marad bennünk egy tüske, hogy egy sikert bizony elérhettük volna, ha beletesszük mindazt, ami a sikerhez szükséges lett volna

kisded alszik

Nem tudjuk, egy kisded miről álmodik. De sajnos arra sem nagyon emlékezünk túl a harmincon, milyen álmaink voltak tinédzserként.

5. A boldog emberek a prioritásaiknak maximálisan elkötelezettek

Minden embernek meg van az egyedi életútja, amiben rengeteg minden helyet kap. Fontos, hogy mindenki élje a saját egyedi életét, mert csak így lehetséges megőriznünk az önértékelésünket.

Kapcsolódó írásom:  A boldogság forrása 2: minőségi kapcsolatok

Életünknek van pár területe (szerepe), amivel érdemes tisztában lennünk. Minden terület figyelmet érdemel az életünkben, s ha ezek közül bármit is elhanyagolunk, az az életünk teljességének a hiányát eredményezheti.

Legfontosabb életterületeink, amiknek érdemes megadni a figyelmet:

 1. Mindenki egy önálló személyiség, s mindenkinek szüksége van személyes térre
 2. A szüleink gyereke vagyunk, akiktől az életet kaptuk
 3. A családunk része vagyunk, akik ugyan csak hatnak ránk
 4. A barátságaink, akik az életünk legfőbb támaszai
 5. Partnerkapcsolat részesei vagyunk, mely a minőségi emberi életnek a része
 6. Pénzügyi döntéshozók is vagyunk, hisz mindenkinek van több-kevesebb pénze
 7. Dolgozó emberek is vagyunk, s amit teszünk, abból épül a jövőnk
 8. Birtoklunk dolgokat, eszközöket, melyek ugyan úgy figyelmet érdemelnek
 9. Élvezzük az életünket, mert aki csak hajt, az előbb-utóbb kiég
 10. Egyesek ellenfélnek (konkurenciának) is tekintenek minket.
 11. Vallási hátterünk is van, még egy ateistának is…
 12. S vannak elveink és szabályaink, amik alapján döntéseket hozunk

Ha ezek közül bármelyiket is elhanyagoljuk, akkor bizony az életünkben hiány fog keletkezni. S a hiányok idővel igen fájdalmas űrt fognak jelenteni az életünkben. Mert egyik területen elért eredmény sem pótolhatja a másik terület hiányosságait.

Az boldogság forrásainak bemutatása folytatódik:

→ minőségi kapcsolatok
→ tudatos döntések
→ tudatos változás

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.