Gazdagság és jólét forrása

Sokakat látunk elkötelezetten dolgozni egy ügyért, s ennek ellenére csak araszolgattak előre a céljuk felé. Mások, akár egy elvont cél kapcsán is, hatalmas lendülettel haladnak, kikerülve, feloldva vagy átlépve mindenféle akadályt és kihívást, miközben mások egyszerűen nem tudnak átlépni egy vonalon túlra. A kérdés az, mi lehet az alapvető különbség?

A gazdag emberek szokásait könyvek tucatjai elemzi. Készülnek hosszabb és rövidebb listák is arról, mik a sikeres emberek fő jellemzői. Az egyik, egyébként bámulatosan jó könyvnek egyenesen az a címe, hogy A kiemelkedően sikeres ember 7 szokása. A célkitűzésről, a tervekről egy szó sincs benne, s nem is véletlenül. Arról egy külön könyvet írt Covey A 8. szokás címmel, mely vastagabb, mint a 7 szokást alaposan bemutató könyve együttvéve. Mert a célok kitűzése egy centivel sem visz közelebb a változás megtapasztalásához önmagában.

A tevékenységeink menedzselésének zsákutcája

A menedzser irodalom tele van jobbnál jobb könyvekkel, melyek a gazdagság eléréséhez az alábbi, picit leegyszerűsített receptet adták meg valamilyen formában:

 1. Tűz ki célokat!
 2. Csinálj egy tervet!
 3. Gyűjtsd össze az erőforrásokat!
 4. Hajtsd végre a tervet!
 5. S élvezd a munkád gyümölcsét!

Akinek ezen listától összeszorul a szíve, mondván „Ez nem működik!”, „Ez nekem nem megy!”, „Nem igazság, hogy valakinek ez működik, s valakinek (nekem) pedig nem!”, az egyből meg is lelhette kudarcainak első számú okát, a teresség hiányát.

A siker építőkövei kapcsán láthattuk, mi az alapvető mód a céljaink eléréséhez. Egyszerű, mint a lapostányér, de hogy ebből hogyan lesz jólés, s akár gazdagság ia, az ott nem derül ki.

A gazdagság, illetve annak megteremtése egy folyamat, amelynek alapvető sorrendje és tulajdonságai vannak. Ennek bemutatására három példát fogok használni, melyek elegendően eltérőek ahhoz, hogy össze lehessen őket hasonlítani, s pont ezért a lényeg felismerhető legye

Turistáknak útjelzőtábla

Sok felel indulhatunk el, de csak akkor érhetünk oda, ha nem állunk meg útközben.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

3 gyakorlatias példa

 1. A első példa Edison egyik leghíresebb találmánya lesz. Annak útja, ahogy ő feltalálta a villanykörtét. Edisonnak rengeteg találmánya volt, de a legtöbb kihívást a villanykörte megalkotása jelentette. Másrészt a villanykörte az, mely leginkább elterjedt. Szinte mindenhol megtalálható, ahol elektromos áramot használnak.
 2. Második példa az okos telefon, az Iphone megalkotásáról szól. Nem szeretnék egy újabb Steve Jobs fan oldalt nyitni, nekem sincs Iphone a zsebemben, de az alapötlet hozzá kapcsolódik, amit én is nap mint nap használok.
 3. A harmadik példa ennek az oldalnak a megszületése és formálódása, melynek van pár szerintem hasznos tanulsága. Bármely más weboldalt is választhattam volna, vagy bármilyen könyvet, tananyagot, de ennek a születését az utolsó apró rezzenésig végig tudtam követni, s pont ezért minden apró dolgot meg tudok mutatni vele kapcsolatban.

A lényeg ebben az írásban picit el lett rejtve, tudatosan nem lett szájbarágós az írás, a valódi üzenet megtalálását az olvasóra bízom. A tartalom lényege öt főnévvel megfogalmazható, a következő fejezet mindegyik részében külön-külön szerepel is a szó, s igyekeztem a többi fejezetben azt nem használni.

Nem találtam fel a spanyol viaszt, több ezer éves, Európában is megfogalmazott tudást írtam le, a jelen kor és a téma igényeinek megfelelően.

A gazdagságnak térre van szüksége

Van egy szó az angolban: thinktank, mely egy szóösszetétel. A think gondolatot vagy gondolkodást jelent, míg a tank tartályt. Tehát a szó jelentése tükörfordításban gondolattartályt jelent.

Hallottam ezt a szót már mesterelme-csoportnak fordítani, de az eredeti szó frappáns és a lényeget oly pontosan bemutató voltát ez a fordítás semennyire nem közelíti meg.

A tank nevű harci járműnek eredetileg a fejlesztés során használt fedőneve volt az, hogy tartály, a hírszerzők dolgát megnehezítendő az első világháborúban, aztán rajta ragadt a név. Olyan mint a katonai terepjáró neve (dzsip), ami eredetileg egy ma is létező járműtípus (Jeep) volt.

A thinktank szót olyan csoportokra használják, melyek stratégiai és gazdasági modelleket dolgoznak ki. Amerikában nagy divat ezek a rendszeresen összejáró csoportok, melyek különböző ötletek kidolgozásában dolgoznak együtt. A lényegük az, hogy sok okos és tapasztalt embert jól megfizetnek azért, hogy valami újat hozzanak létre.

Tóparton jógázó, meditáló nő

Bármi újnak a létrejöttéhez térre van szükség. Szabadságra és lehetőségre, hogy formálódhasson.

Egy gondolat indít el mindent

Amikor valami újat akarunk létrehozni, akkor minden egy gondolattal kezdődik. S folytatódik avval, hogy kiderítik azt, a tervnek mekkora szerepe lehet az emberek életében. Ezt nevezik piackutatásnak, piacfelmérésnek.

Kapcsolódó írásom:  A minőségi munka megtalálása

Nézzük meg a három példán, mi volt az alapötlet, s milyen problémára akart megoldást kínálni a „termék”?

Edison lámpája: Edison találmánya előtt már létezett egyenárammal működő villanyégő, csak nagyon nehezen tudott elterjedni. Két szénszál között létrehoztak egy elektromos ívet, és az világított. A két grafitszál folyamatosan fogyott az ív magas hőmérséklete miatt. Ez viszont folyamatos karbantartást igényel, hogy a két szénszál közötti távolság éppen megfelelő legyen.

A kihívást az jelentette Edison számára, hogy hogyan lehet egy olyan berendezést megalkotni, melyet nem kellett folyamatosan beállítani, karbantartani. S az sem lett volna utolsó, ha a korábbi ívfénylámpa pislákoló fénye egyenletessé vált volna.

ívlámpa elvi rajza

Az ívlámpa elvi rajza, mely akár ma is megvalósítható házilag

Az okos telefon megalkotása: Az okos telefon megalkotását a rohamosan fejlődő elektronika és távközlés tette lehetővé. Amikor az első Iphone-ok megjelentek, már volt mobilinternet, a számítógépek chipje ráfért egy körömre, a telefonok akkumulátora is sokat javult, s képes volt már hangot is leadni, s létezett az érintőképernyő is.

Ezekből összerakni valami újat annyira nem is volt nehéz, tipikus Z-generációs termék lett belőle. Átvéve, s ezzel kiszorítva az életünkből a walkmant, az mp3 lejátszót, a noteszgépet, a fényképezőgépek egy részét, a zsebszámológépet és a határidőnaplót, átalakítva a netezési szokásainkat is.

Önismereti weblap: Rengeteg coach, önfejlesztő és ezoterikus oldal után miért kezd egy diszlexiával és diszgráfiával küzdő ember önismereti honlapot és tanfolyamot írni, miközben eddig is volt bőven mit tennie? Mert ott volt a tér és az igény, hogy valami olyat közvetítsek, mely túllép a kliséken, az általánosságokon, s nem csak az élet egyes momentumait villantja fel, hanem egységes szemléletet mutat..

Hozzuk terveinket mozgásba

Az élet mozgás. Minden ami él, valamiképpen mozog (gondoljunk csak a légzésre, vagy a levegő mozgására). Ha egy tervünkről csak ábrándozunk, az nem fog haladni. El kell kezdeni leírni, kitalálni az elemeit, megkeresni a szükséges szakembereket vagy tudást, kitalálni a történetet hozzá (ugye ebben volt igazán zseniális Steve Jobs).

Edison lámpája: Edison pontosan tudta, az ő tervéhez a szén nem alkalmas anyag arra, hogy egy 2-3 ezer órán át karbantartás nélkül üzemelő villanyégőt csináljon. Elkezdett kísérletezni, ismerte a fémek tulajdonságait, hogy melegítés hatására fényt bocsátanak ki. Keresett ellenálló fémeket, melyek nem párolognak el olyan könnyen stb.

Az okos telefon megalkotása: Az okos telefon kapcsán is voltak kihívások. Hogyan hangoljuk össze a sokféle funkciót a méret adta korlátokkal, hogyan helyezzük el az egyes elemeket egymáshoz képest, hogyan legyen valamennyire ellenálló a rázkódással szemben. Hiszen egy okos telefon egy mini számítógép a zsebben, s addig a számítógépeket nem nagyon mozgatták működés közben, most meg egy tömegközlekedés jármű hatásait is ki kellett bírnia.

mobiltelefonból kimagasodó Hohenczoler kastély

Az okos telefon magában egyesít egy rakás olyan funkciót, amire korábban külön eszközeink voltak: notesz, határidőnapló, óra, könyvek, fényképezőgép stb.

Önismereti weblap: Amikor a gondolataim áradata elindult 2014 őszén, időt és teret kellett találni az életemben, amikor le tudom írni a feltörő gondolataimat. Utána már nem volt megállás.

Fogtam az okos telefonom és egy billentyűzetet, s körmöltem a gondolataimat egy jegyzetelő programba.
Folytonosan 5-6 téma is kerengett a fejembe, s addig nem hagytak a gondolatok, míg le nem írtam őket. Élt a dolog, nem is volt kérdés, hogy erre van az előre számomra, de egy alapvető kérdésre még hiányzott az alapvető válasz.

Kapcsolódó írásom:  A szinergia elérésének 7 összetevője

A gazdagság és a valóság egymáshoz illesztése

A harmadik lépés a legkritikusabb pontja a gazdagság elérésének, s pont ezért rengetegen ezen a ponton torpannak meg, s nem lesznek gazdagok.

A gazdagság forrása a koherencia. Ha valami nem tartja egyben az erőfeszítéseink részeit, akkor idővel minden a darabjaira fog szétesni. Egy egység nem egyenlő a részek összességével! Ezért nem érdemes egy gazdag embernél csak a szokásait vizsgálni.

Az apró cseppek is azért maradnak egyben, s locsolás hatására sem válik köddé az összes víz, mert a víznek belső kohéziós erői nem engedik, hogy szétszaladjanak a vizet felépítő apró molekulák.

Edison lámpája: Mindenki, aki valaha is foglalkozott már az üzleti irodalom alaposabb áttanulmányozásával, ismeri a világ szerintem legidétlenebb interjújának a történetét. Megkérdezte az újságíró, hogy nem zavarja-e Edisont az a tény, hogy több mint ezer kísérlete kudarcba fulladt annak kapcsán, hogy működőképes villanykörtét készítsen.

Edison válasza mindent elmond a célok megformálásának mikéntjéről: „Ezer módját találta meg annak, ahogy nem lehet izzót (villanykörtét) készíteni.” Véges számú lépésben megtaláljuk azt, ami épp ott és akkor működik, az pont elég. Amitől az egész történet egy egységes egésszé áll össze.

Az okos telefon megalkotása: Az iPhone sikere részben annak köszönhető, hogy bevezetett cég bevezetett minőségét és hátterét használták fel arra, hogy a piac meghatározó szereplője legyen. Gyakorlatilag az Iphone megjelenése előtt az Apple semmit nem tett a mobil piacon, s mégis tarolt.

Ettől függetlenül az első két széria még nem volt az igazi. Az Apple megengedte magának azt a luxust, hogy egy félkész, nem teljesen jól működő terméket a piacra dobjon, s a belső vezérlését folyamatosan frissítve javítsa a készülékeket. Ez viszont azt eredményezte, hogy a folyamatos frissítések miatt az első szériás Iphonok gyakorlatilag használhatatlanul lelassultak (betelt a memóriájuk). De ettől az alapvető forma megvolt, s csak azt formálták tovább.

Önismereti weblap: Ez az oldal, pontosabban annak tartalma többször is átalakult. A gondolatok jöttek, az írások születtek, de a belső kohéziója az oldalnak csak nem akart kialakulni. Egy ponton be is kellett látnom, hogy az oldal eredeti célja teljesen rossz, s utána alakult át egy önismereti oldallá.

A jelenlegi oldal, ahol ezt az oldalt olvasod is eredetileg más célból készült, s az első oldallal történt egyesítés hatására alakult ilyenné. Egy egységes koncepció, átlátható(bb) szerkezet, és egy világosabb mondanivalót átadva.

Amint látszik, a dolgok természetes folyása alapvetően nem a szilárd elképzelések, és az előre kitalált menetrend révén alakulnak ki, hanem egy sokkal képlékenyebb és formálódó módon. Az így létrejövő eredmény sokkal erőteljesebb, mint az elképzelések konok erőltetésére épülő stratégiák.

Minden munkának van egy egyéni útja, ahogy kifejlődik. Aki ezt az érési-tanulási folyamatot meg akarja spórolni, az soha sem fog elérni a valódi céljához.

Amikor minden izzani kezd

Van egy igazán fontos pontja a gazdagság megszerzésének, amikor a korábbi erőfeszítések hirtelen elkezdenek eredményeket termelni. Aki igazán nagyban gondolkodik, azt pont ez az időszak élteti. Amikor az eladások hirtelen elindulnak, annyi feladat van, hogy a 40 órás napok is kevéseknek bizonyulnak olyankor.

Edison lámpája: Bárki bármit is mondott, Edison megcsinálta a villanykörtét, melyben egy felcsavart wolfram szál oxigénmentes, alacsony nyomású térben, egy üveggömbbe zártan fényesen izzik több ezer órán át, mindenféle karbantartási igény nélkül. Egy apró hibája van, működés közben nem szabadott megfogni, mert tűzforró lett egy idő után a körtének az üvege. Mondjuk maga az ívfény lámpában a szénszál is igen forró, 2-3000 fokos volt (nem elírás!).

Az okos telefon megalkotása: A kezdeti technikai nehézségek után az Iphone 3 már a mobilpiac meghatározó szereplője lett, s különböző nagyságú memóriával ellátva a világ szinte bármely részén elérhető volt, ahol akkortájt létezett mobilinternet.

Önismereti weblap: Egy beblap megalkotása egy hatalmas munka, s az eredmények csak hosszabb távon látszódnak

 1. Emlékszem az első hetekre, amikor az oldalamat megtalálta a google, hogy megjelentem a keresésben, mennyire örültem neki.
 2. Aztán meg azért voltam lelkes, és az hajtott, hogy át is kattintsanak egyik-másik cikkemre.
 3. Majd azért dolgoztam, hogy ne minden harmincadik megjelenés eredményezzen átkattintás (volt ilyen is).
 4. Majd azért, hogy minden nap legyen átkattintás. Mert akkoriban az volt számomra az igazi fegyvertény, hogy két héten keresztül minden nap volt átkattintás.
 5. Majd jött egy krach. Egy technikai malőr következtében a forgalom negyede elszállt két hét alatt. Amikor erre rájöttem, illetve annak hátterére, a lelkesedésem és a bennem izzó tűz elhamvadt.
 6. Két hónapig semmi nem történt az oldallal, majd jól le is betegedtem. De az oldal, némileg szétesett kinézettel, rengeteg zavaró formázási hibával is hozta a forgalmat.
 7. Némi ösztönzés hatására az oldal alapvető hiányosságait részben orvosoltam, két hét folyamatos munkával. S az oldal teljesítményei elkezdtek javulni, jobbak most, mint korábban bármikor.
 8. Amikor most ezt a cikket újraolvasom, már csak mosolygom rajta. Egy éve nem nyúltam ezen oldal őséhez, melyet 2016-ban kezdtem el írogatni. Használom a facebook összes eszközét, egy hét alatt növeltem meg az oldal látogatottságát napi 3-5-ről száz fölé. Persze volt benne megosztás is, de a googleből származó forgalom is duplájára nőtt. S ennek oka természetesen az, hogy három éve foglalkozom weboldalak fejlesztésével, s tudom hogyan lehet gyorsan eredményeket elérni. Ami 2015-ben még nem állt rendelkezésemre.
Kapcsolódó írásom:  Anyagi jólét megteremtése

Nincs teljesen hasznavehetetlen eredmény, csak újra lendületbe kell hozni mindazt, amit egyszer már elvégeztünk. Ki kell javítani azon pontokat, ami balul sült el, s minden régi tervünket meg tudjuk újítani, ha megtaláljuk azt a pontot, ahol lelkesedni és tenni tudtunk érte, de úgy igazán.

A keretek meghatározása

Egy működő rendszer legfontosabb támasza az a keret, amiben működni képes. Egy új dolognak a keretek megszabása mindig egyfajta gátat is jelent, de ezek természetes módon kialakulnak kezdetben, nem kell a megalkotásukkal sokat vesződni.

Amikor viszont egy rendszer már kiforrta magát, akkor érdemes a főbb pontokat rögzíteni.

Edison lámpája: Miután Edison benyújtotta a szabadalmát, akkor már minden készen állt ahhoz, hogy a meglevő tudást bárki pénzzé, gazdagsággá változtassa. Sorra jelentek meg a különféle formájú, színű, nagyságú és fénykibocsátású izzók, illetve a szabadalmat megvásárolt és alkalmazó vállalkozások.

Az izzók foglalatait szabványosították, megjelentek a csavarós és a pattintós foglalatok, majd kialakultak az összetettebb szerkezetű, többszálas, gépjárművekbe használt féklámpa és reflektor izzók is, illetve a stroboszkópba való, előfűtős izzók is.

Az okos telefon megalkotása: Az Iphone 4 megjelenése igazából már a meglevő kereteket követte, a kinézete alapvetően az elődökére hajazott, gyorsabb működés, pár új funkció, s könnyen használható menü alkotja azt a keretet, mely az újabb és újabb verzió megvásárlására ösztökéli a fanatikus Iphone őrülteket.

Önismereti weblap: Jelenleg az lelki-egyensuly.hu-n:

 1. Van egy átlátható szerkezet (a cikkek zöme a bal oldali sávban témánként rendszerezve megtalálható);
 2. Ha van egy kérdés, meg tudom rá írni a választ, mely az oldal szerkezetébe beleilleszthető;
 3. Minden cikkhez automatikusan generálódnak cikkajánlatok, gazdagítva a tartalmat;
 4. S van egy olyan egyedi ajánlat is rajta, amivel csak jó tapasztalatai voltak a résztvevőknek.

Egy kialakult és felépült rendszer olyan ereje tud lenni egy vállalkozásnak, melyet mindig személyre kell szabni. Minden történet más, de egy biztos: alapot ad ahhoz, hogy hosszú távon is működőképes lehessen az életünk.


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.