Életünk elrendezése 6+1 lépésben

A boldog életről a sikerről és a jólétről az interneten rengeteg lista kering. Elmondják, milyen tulajdonság jellemző ezen emberekre, de a lényeg lemarad, hogy hogyan induljunk el ebbe az irányba. Hogyan rendezzük el az életünket úgy, hogy abból eredmények is szülessenek.

Az alábbi rövid listának egyetlen célja van, hogy a szükséges kezdő lépéseket egy egységes rendszerbe foglalja és bemutassa. Ha ezeket valamilyen szinten elrendezzük, akkor a következő lépések már részben adják magukat, illetve reális célként kitűzhetjük magunknak a boldogságot, a szabadságot, a jólétet és a kiegyensúlyozottságot.

Mielőtt ehhez a listához hozzákezdenénk, egy fontos dolgot érdemes tisztázni. A boldogság, a jólét, a kiegyensúlyozottság nem egymástól elválasztott tulajdonságok, hanem egy olyan belső bizonyosságból táplálkozó állapot jellemzői, melynek elérése mindenki számára lehetőséget nyújt a mindennapok taposómalmából való kilépésre.

1. Helyzetértékelés

Ha meg akarjuk változtatni az életünket, pontosan érdemes látnunk azt, milyen irányba haladunk és jelenleg hol tartunk az életünkben. Mi az amit nem szeretünk benne, mi az amit hiányolunk, s mi az amit megváltoztatnánk.

Ha tudjuk azt, hogy merre megy az életünk, akkor azt is tudni fogjuk, hogy körülbelül hol fogunk tartani 10-20 év múlva. Ha nem tetszik az a jövőkép amit látunk, akkor változtatnunk kell az életünkön. Az nem megy, hogy más életet akarok, mint amerre megy az életem, s ezért nem vagyok hajlandó meghozni az áldozatokat.

Véges világban élünk, véges az időnk, véges az energiánk, a pénzünk, s mindazon lehetőségek köre, amivel élni tudunk. Minden nap egy választás, s ahhoz, hogy megváltozzon az életünk, a döntéseinket is meg kell változtatnunk. Elengedve a régi szokásokat, s új szokásokat tudatosan kialakítva.

2. Életünk stabilizálása

Mindenki pontosan tudja azt, hogy melyik ponton sebezhető az élete. Mindenkinek van egy olyan achilles-sarka, mely ha sérül vagy bántás éri, akkor az életünk bizonytalanná és kiszolgáltatottá válik.

Kapcsolódó írásom:  A mágia 5+1 alapelve

A legnagyobb probléma amit saját sérülékenységünk kapcsán elkövethetünk, hogy minden áron el akarjuk kerülni a változást. Ezért érdemes hozzászoktatni önmagunkat ahhoz, hogy minden változik és semmi sem biztos.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Egy hatalmas hajó a tengeren folyamatosan igazodik a hullámzáshoz, időről időre korrigálja a haladásának irányát, s azt is normálisnak veszik, ha időnként egyszerűen kénytelen megállni, mert a körülmények a haladást nem teszik lehetővé.

3. Az integritás megteremtése

Az integritás szót legtöbben nem is igazán értik, hogy mit jelent. Érezni érezzük, ha egy ember „rendben van”, mert az életének minden eleme a helyén van.

Az integritás megvalósítása kapcsán mégis sokszor elakadunk, mert nem tudjuk, hogyan jussunk el odáig. Én ebben most nem akarok okoskodni, a kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása erről szól.

4. Ígéreteink és vállalásaink

Az életünk során folyamatosan ígéreteket teszünk. Az egyik és legfontosabb feladatunk ezeket az ígéreteket betartani. Vannak olyanok, amiket régen tettünk, és vannak olyanok, amik a minden napos cselekvéseinkhez kapcsolódnak.

Életünk egyik legnagyobb kihívása az, hogy mások kéréseire elkezdjünk nemet mondani. Egyszerűen sokkal több kívánsága van az embereknek, mint amit teljesíteni tudunk, s ha nem hagyunk teret a saját életünknek, nem fogunk tudni változtatni az életünkön.

Ha megtanulunk nemet mondani, akár úgy is, hogy évtizedekkel ezelőtt tett vállalásainkat visszaadjuk, azzal elegendő teret hozhatunk létre ahhoz, hogy olyan tevékenységekre szánjunk időt, ami ma fontos, s korábban nem volt az számunkra.

rendetlen szoba

Ha nincs időnk rendet rakni az életünkben, akkor soha sem lesz rend.

5. Kapcsolataink elrendezése

Ígéreteink és vállalásaink alakítják ki azt a viszonyrendszert, amit kapcsolati hálónak nevezünk. Ezek között vannak felszínes kapcsolatok és mély kapcsolatok, olyanok, amiknek már hosszú történelme van, s olyan is, aminek a története csak néhány hónapja kezdődött.

Kapcsolódó írásom:  8 boldogság (kommentár)

Ahhoz, hogy az életünk megváltozzon látnunk kell azt, ki az aki ehhez hozzá tud tenni és ki az aki nem. S akik érdemben nem tudnak hozzátenni egy minőségileg más élethez, azoktól előbb-utóbb kénytelenek leszünk elbúcsúzni.

Ennek az az oka, hogy nem tudunk minőségi kapcsolatokat kialakítani olyanokkal, akik erre nem hajlandóak. Aki panaszkodik, aki nyafog, aki csak maga és mások problémáival traktál, az elviszi az energiánkat. S bármennyire kegyetlenül hangzik, ezen „régi jó barátok” fognak megfosztani a változás lehetőségétől, mert elviszik az energiáinkat.

vitorlás hajó

Ahogy a hajózás, úgy az életünk ezernyi más része is sokat változott az elmúlt századokban. De az alapelvek semmit.

6. Tevékenységeink rendszerezése

Aki sokat markol, keveset fog. Aki mindent egyszerre akar megoldani, az csak a káoszt növeli maga körül. S aki nem rendszerezi maga körül az életet, annak rengeteg energiája megy el azzal, hogy folyamatosan újratervezi az életét.

Nem a célkitűzések fontosságának krédóját szeretném ide leírni, hanem arról beszélek, hogy lássuk át a teendőinket. Jegyezzük fel azt, hogy mivel mit szeretnénk elérni, milyen lépéseken keresztül szeretnénk az adott célt elérni, s éppen ezen folyamatban mi hol tartunk.

Érdemes egy táblázatot is csinálni ehhez, amiben nem a teljes folyamatot írjuk le, hanem csak azt, hogy éppen hol tartunk, mi a következő lépés, s mikorra akarjuk ezt a lépést megvalósítani (elvégezni).

Ha ezt a táblázatot rendszeresen frissítjük, akkor mindig konkrét képünk lesz arról, hogy merre halad az életünk, s mit akarunk benne megvalósítani.

Túlterhelt teherautó

Aki túlterheli az életét, s nem látszik ki a feladatok súlya alól, annak sosem fog megváltozni az élete.

A változás kulcsa

Bárki megmondhatja, aki ha valaha új dologba vágott, hogy változást elérni az életünkben nem könnyű.

Kapcsolódó írásom:  Gazdagság és jólét forrása

Ennek oka, hogy a tényleges változáshoz az életünk minden összetevőjére szükségünk van. A fenti törekvések és célok tök jól hangoznak, de ha nem a teljes lényünk támogatja azt, akkor hiába minden, ha szándék (Ady E.).

Érdemes az énképünket, a cselekedeteinket, az érzéseinket és a gondolatainkat is tudatosan használni, melynek révén nem fog a belső világunk és annak külső megnyilvánulása elvágtatni a szélrózsa minden irányába 🙂

Személyes konzultációk —>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.