Szeretet, szerelem, szex (erosz)

Amit a szexualitás kapcsán a manapság művelünk, az olyan, mely mindenről szól, csak nem a szeretetről. A szexualitás túl lett hangsúlyozva, miközben az annak kapcsán megélhető szeretet állapot alapjai teljesen feledésbe merültek, elhanyagolódtak.

Aki egy partnerkapcsolatban csak a szexuális kielégülés lehetőségét érzi többletnek egy mély barátsághoz képest, az semmit nem tud a partneri szeretetről. A szex az ilyen embereknek csak egy mindennapi rutin, mely a belső érzelmi állapotot tartja karban.

Amikor képesek vagyunk egy másik ember mellett elköteleződni (ami kezdetben nem feltétlen jelent házasságot vagy élettársi kapcsolatot), akkor rengeteget megérthetünk magunkról. A kapcsolat igazi erőforrása lehet az életünknek, ha képesek legyünk mindenestül megnyílni a partnerünk felé. S ez különösen akkor igaz, ha erre korábban nem voltunk képesek, s pont ezért egy hosszabb és fájdalmasabb folyamat eredménye.

A szexualitás fiziológiai vetülete

Lehetett korábban akárhány kapcsolatunk, lehetünk akármekkora lepedőakrobaták a környezetünkben, a szex szeretete nem egyenlő az erosszal, a testi szeretettel. A testi szeretet megélése ugyanis nagyfokú biztonságérzetet igényel, mely nem megy a másik fél alapos ismerete nélkül.

A szexuális vágy és az orgazmus egy biokémiai folyamat, aminek vannak feltételei és gátló tényezői. Egy férfinek elérni az orgazmust akár perceken belül is megy, a nő ennél időigényesebben tudja elérni, de akár magának is bárki megoldhatja. Elnézést, ha ez most nagyon durvának hat. Sokaknak mégis erre korlátozódik a sexualitás, és ezt is érdemes tudatosítani. Ami „csak” szexuális kielégülés, és semmi más. Mégis sokak ezen lehetőség nélkül szó szerint megőrülnének.

Ültem egyszer egy tibeti orvos előadásán, s a hallgatóság szexuális szokásairól tett fel pár nagyon kínos (érzékenyen érintő) kérdést az előadása kellős közepén. Látni lehetett az emberek arcára kiülő szégyent, elfojtást és félelmet. Annyira nem tudunk mit kezdeni a szexuális késztetéseink következményével, hogy az sokaknál megöli a boldogság-keresés minden próbálkozását.

Kapcsolódó írásom:  4 mérhetetlen jókívánság

Majd jött egy olyan csavar az orvos előadásában, ami egy prűd, a belső vívódásokat leplezni akaró szemlélettel nézve akár istenkáromlásnak is hathatott. Azt mondta, hogy az az életvitel, amit élünk, s ezen belül a sok hagyma, hús (és hal) elfogyasztása olyan mértékben növeli a szexuális vágyat, hogy az lenne a fura, ha nem dolgoznának bennünk a szexuális késztetések napi szinten. Ez a fajta szexre való éhség a férfiak magasabb tesztoszteron szintje miatt markánsabbak, de a nőkben is ugyanúgy jelen van, maximum jobban leplezik.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

A szexualitás érzelmi vetülete

A szeretkezés, a szerelmes együttlétek (figyeljük meg, milyen szép szavaink vannak erre!) mindezt tartalmazzák, s még valami sokkal-sokkal fontosabbat is. A kölcsönös kicserélődés és beengedés örömét. Annak megélését, hogy a másikat az életem részévé teszem.

Ennek letagadhatatlan jelei vannak. Nézzünk meg ifjú szerelmes párokat! Alig bírják elengedni egymást, gyakran egy széken ülnek (egyik a másik ölében), s sugárzik róluk az élet igenlésének öröme és hálája.

Igazán szerencsésnek tartom magam, hogy láthatok olyan párokat a barátaim között, akik ezt képesek időről időre megélni, akár a huszadik házassági évfordulójukon túl is. Nagyon ritka kincs, főleg, hogy ennek örömét egy baráti társaságban pár apró gesztussal, egy mosollyal időről időre meg is mutatják. Bepillantást engedve a saját belső (intim) szférájuk ragyogásába.

Az intim kicserélődés folyamata nem kötődik a hímvessző behatoláshoz, a meztelenséghez, az öleléshez, a simogatáshoz, vagy bármilyen testi kontaktushoz. Csupán maga az együtt-lét képes azt a folyamatot elindítani. Volt részem ilyen intim, a belsőnkig hatoló tapasztalatban (igazából minden igazi kapcsolat így indul el). S tudott annyira teljes élményt adni, mint egy örömteli együttléttel töltött lepedő-akrobatikus éjszaka.

Ami talán elsőre meglepő, sokszor egy partnerkapcsolatban ér össze minden, ami számunkra fontos lehet. Mindent egy személyhez próbálunk kötni, hogy mindent ő adjon meg. Ami nonszensz, mert alapjában társat keresünk a másikban, s nem szülőpótlékot. Az nem jó. Abból előbb utóbb sérülés, vádaskodás és elválás lesz.

banán érdekesen körbevágva

Aki csak a banánra gondol, az nem sokat tud a szeretkezésről.

A partner szerepe a szexualitásban

A párunknak kiemelt szerepe van az életünkben. Ha nem így történik, azt megsínyli az életünk és a kapcsolatunk is. De ha a partnerünket vagy a partnerkapcsolatot tesszük az első helyre az életünkben, s mindent ezeknek rendelünk alá, az előbb-utóbb a kapcsolatot és az életünket is tönkre teszi.

Kapcsolódó írásom:  A szeretet dicsérete (1Kor12, kommentár)

Érzékeny egyensúlya van annak, hogyan tudjuk a kapcsolatunkat megfelelően értékelni. Ennek ez egyensúlynak a felborulása végletes helyzetben olyan érzelmi függőséget hoz létre az imádott partnerrel kapcsolatban, hogy nem leszünk képesek reálisan felmérni a helyzetünk, s minden mást elhanyagoljunk.

A partnerkapcsolatok dinamikája

Egy jó kapcsolatot jellemző harmónia és egymásra találás csak akkor lehetséges, ha a partnerek mintái és az életük alapvető iránya nem tér el markánsan egymástól. Ez egy kezdődő (bimbódzó) kapcsolat esetén nem annyira erőteljes, de idővel komoly kihívások forrása lehet.

Ezért olyan nehéz dió a két különböző felekezethez vagy néphez tartozó közötti partnerkapcsolat megélése. Mert eltérnek mindazon kulturális minták, amik más esetben támogatják a kapcsolatok kialakulását és fennmaradását. Ezek különbségek még az intimitás megélésében is akadályokat jelenthetnek, mert az eltérő szokásokból érzelmi viharok keletkezhetnek.

Ennek a jelenségnek egy másik feltűnő jele, ha idővel elkezd a két pár mozdulata, kinézete és stílusa átformálódni. Hozzák a családi mintáikat, s ebből gyúrnak közösen egy újat. Kialakítva azt az egyedi mintázatot, amit utána át tudnak adni a gyerekeiknek.

szerelmesek energiái

A közösen végzett meditáció, ha jól csináljuk, képes lerobbantani az egónk páncélját is.

Ebben az „új” mintázatban minden benne lesz, ami a két partner családjában hatott. Lesz ami a felszínen is felfedezhető lesz, s olyan is lesz majd, ami rejtve marad. Az igazi harmonikus kapcsolat csak akkor tud kialakulni, ha a mintáknak megmarad a saját tere.

Ahhoz, hogy legyen tere mindannak, ami számunkra fontos, érdemes látnunk mindazt, ami az életünkben munkál. Ennek egyik legjobb eszköze, ha rálátunk személyiségünk 4 rétegére. Arra, mi minden munkálkodik bennünk, akár egymással ellentétesen is. Anélkül, hogy ez a teljes folyamat igazából tudatosulna.

Az önismeret és az önfejlesztés 4 rétege —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.