Érzéseink és érzelmeink megfigyelése

Érzelmeink és érzéseink megfigyelése az EQ, az érzelmi intelligencia alapja, az éberség és tudatosság fejlesztésének a legfőbb célja, melynek révén érdemben átformálhatjuk az életünket.

Ennek oka, hogy az érzéseinknek és érzeteinknek sokkal nagyobb hatásuk van az életünkre, mint azt ésszel fel tudnánk fogni. Áthatják az életünket, az emlékeinket és a tudatalattinkat is, melyek gyökerei a múlt homályába vésznek el.

Ennek működésére rátekintve felfedezhetjük azt a sok ezernyi benyomást, ami minket az életünk során ért minket. Meglátjuk azt, mennyire nem tudatos döntések sorozata az életünk. Rádöbbenhetünk arra, mennyire nem vagyunk szabadok, s mennyire zsinóron rángatják az életünket érzéseink és érzelmeink.

Érzelmi munka sokrétűsége

Amikor képesek vagyunk ellazulni és a mindennapok zaklatottsága már kevésbé hat ránk, szembesülni fogunk a bennünk jelen lévő érzelmeik és érzéseikkel sokféleségével. Az érzéseink és érzelmeink korábban is jelen voltak az életünkben, de nem voltunk képesek igazán érzékelni őket, mert a mindennapok tengeráradatának csak egy-egy hullámaivá váltak és hozzá kapcsolódtak egy rakás tapasztalathoz.

Amikor az érzéseinket és érzelmeinket megéljük végre, s ennek révén meg tudjuk figyelni azokat, az minőségi ugrást jelent az életünkben. Az érzéseink és érzelmeink révén a korábban rideg világ barátságosabbá válik.

Látszólag van az éber jelenlét 15 lépcsőfokában egy nagy ellentmondás. Az hihetik sokan, ha képesek vagyunk a félelmeink és szorongásinkon túllendülni, akkor az érzelmekkel való munka véget ért.

A helyzet az, hogy az érzelmekkel való munka, amiből több tucatnyit meg tudunk különböztetni, igazából csak akkor kezdődhet el, ha az érzékelésünket alapvetően blokkoló hatásokat javarészt eltávolítottuk. Ezeket fogjuk most közelebbről is megvizsgálni.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Mert csupán az önismeret nem adja meg azt a szabadságot, amit megélhetnél a mindennapokban.

Az átalakulás útja --->

Érzéseink és érzelmeink tárháza

Nagyon sokféle rendszer próbálja leírni azt, hogy miféle érzések és érzelmek vannak jelen az életünkben.

Kapcsolódó írásom:  Önértékelés tudatos alkalmazása

A kineziológia érzelmi barométere az érzéseket párba állítva rendszerezi azokat. Mindegyik párnak az egyik oldala romboló hatású, míg a pár másik fele építő. A cél az, hogy a romboló minták gyökerét feloldják, s s az építő viselkedésmódoknak erőt, lendületet adjanak.

Lise Bourbeau öt érzelmi sérülés megközelítése alapvetően öt alapvető gyerekkori tapasztalat, s azokhoz kapcsolódó viselkedés mintával foglalkozik. Ezen módszer célja a gyerekkori tapasztalatokból következő “sérülések” harmonikussá formálása, felszabadítása a kényszerű cselekvések alól.

A magyar fejlesztésű Belső Megélések Rendszere pedig arra tesz kísérletet, hogy felismerve a különböző nehézséget és romboló hatásokat kiváltó helyzeteket képes legyen feloldani a bennünk felgyülemlett érzelmi terheket, melyeket mások viselkedése vált ki belőlünk.

Érzelmeink és érzéseink rendszerezésének korlátai

Mindegyik megközelítés valamely szempontrendszer alapján igyekszik az érzéseink és érzelmeinket áttekinthetővé tenni. Sok rendszer nagyszerűen használható a maga módján, rengeteg feszültséget, fájdalmat és szenvedést lehet általuk átalakítani, de ezen módszerek nem teljesek.

De a teljes megoldást ezen módszerek nem tudják és nem is tudhatják megadni, mert az emberi érzés- és érzelemvilág sokkal színesebb és szerteágazóbb annál, mint hogy egy módszer keretei révén azt teljesen le tudnánk írni.

Egy adott pillanatban akár több tucat érzés és érzelem is kavaroghat bennünk, illetve érzelmi árnyalatokként váltakozhatnak bennünk. Annyira egyedivé téve a reakcióinkat, mint az ujjlenyomatunk. Ennek ellenére van egy olyan módszer, amivel úrrá lehetünk az érzelmi káoszunkon.

Ennek a módszernek a lényege, hogy elkezdjük azt tudatosítani, hogy mi nem vagyunk azonosak az érzéseinkkel, csupán tapasztaljuk azt. S pont ez a fajta tudatosság vihet el minket ahhoz a ponthoz, hogy képesek leszünk elengedni az érzéseinket és hatásukat —>

Éppen ezért érdemes az érzéseket és az érzeteket tudatosítani. Nem feltétlen kell mindennek nevet (címkét) adni, néha maga az érzet továbbengedése is elegendő.

Máskor pedig az lehet célravezető, ha az érzésben vagy érzelmi állapotban csupán csak jelen vagyunk. Ez fajta jelenlét azt eredményezi, hogy elengedjük a belső tapasztalatainkra való kényszeres reagálást. S csupán a jelenlét ereje által feloldódik s eltávozik az életünkből az összes érzet, elmulasztva mindazt a állapotot, amit azok kiváltottak.

Régen ennek eléréséhez évek kellettek, világtól távol levő kolostorok magányában. Ma már más lehetőségek is adottak. De ennek eléréséhez szükséges valami, melyet korábban a meditáció révén igyekeztek elérni:

Érzéseink és érzelmeink újfajta megélése —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.