Érzelmeink és érzéseink újfajta megélése

Érzelmeink és érzéseink tudatos átformálása az érzelmi intelligencia (EQ) gyakorlati használatának lényege. Ennek a folyamatnak a legfontosabb eleme, hogy a tudatosítás és a tudatos megengedés révén képesek lehetünk minden helyzetet olyan módon átformálni, hogy annak feszültsége spontán feloldódjon, átformálva az életünket.

Ehhez az egyik legjobb alapot az adhatja meg, ha képesek vagyunk némi távolságot tartani az érzéseinktől, s nem veszünk bele az érzelmeink tengerébe, azonosulva velük.

Ennek a kulcsmondata (haraggal kapcsolatban) így hangzik:

Nem haragos vagyok, hanem haragot élek meg.

Érzelmeink és érzéseink hatása

Amikor az érzéseinket el kezdjük megfigyelni, nagyon hamar rá fogunk jönni, hogy a mindennapjainkat az érzéseink teljesen átszínezik. A valóságos tapasztalataink pontosan annyira egyediek, mint a bennünk munkálkodó érzések sokszínűsége.

Ha egy egynapos kirándulásra elmegy négy ember egy kocsival és három nap múlva alaposan elmeséltetjük velük a történteket, négy teljesen különböző történetet fogunk visszahallani. Ennek oka az, hogy a tapasztalatainkat zömmel az érzéseinken keresztül éljük meg, amik minden pillanatban folyamatosan változnak.

Ez még azon emberek kapcsán is megfigyelhető, akik alapvetően képesek a döntéseiket racionálisan meghozni, alátámasztani. Mert az, hogy az érzéseinkkel jóban vagyunk, és képesek vagyunk ezektől némiképpen függetleníteni magunkat a mindennapok szintjén, az nem jelenti azt, hogy a tudatalattink a racionalitás elvei szerint működne.

Érzelmeink és érzéseink használatának kulcsa

Annak révén leszünk képesek a felénk jövő helyzeteket jól kezelni, ha képesek leszünk távolságot tartani attól, akiknek gondoljuk magunkat. De ehhez egy fontos pontot előtte még meg kell lelnünk: Hol tároljuk, mihez kötődnek azon érzések, melyek a reakcióinkat kiváltják?

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Az érdemi változás ugyanis csak a szokásaink és feszültségeink megértése és elengedése révén lehetséges. Azáltal, hogy pontosan kezdjük látni azt, amit csinálunk az életünkkel, s mi mozgat minket valójában. Erről beszéltünk az éber jelentélt 15 lépcsőfokának első 3 pontjában.

Kapcsolódó írásom:  Nehézségeink és eredményeink forrása

Amikor ezen automatizmusok már nem határozzák meg elsődlegesen az életünket, s képesek vagyunk tudatosan átformálni a szokásainkat, akkor leszünk készek arra, hogy az érzéseink és érzelmeink áradatával elkezdjünk dolgozni.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy akinek a szokásai nem támogatják azt, hogy az érzelmeire rálásson (mert például folyamatosan „szedi a leszarom tablettát”), annak semmi esélye nincs arra, hogy ránézzen a belső világára. S feltegye azt az alapvető kérdést:

Leszarom tabletta nem az érzelmi intelligencia legjobb eszköze (valódi termékről készült fotó)

Meditáció, mint az érzelmi feszültségek oldásának eszköze

Feszültségeink és szokásaink megfigyelés a meditáció első valós célja. Sokan ezer dolgot hívnak „meditációnak”, de ebben az összefüggésben a meditáció annak a munkának a folytatását jelenti az érzelmeink sokszínűségével, amit a ellazult meditáció kapcsán már említettünk.

A meditáció révén felfedezhetjük mindazokat a belső érzelmi hatásokat, amelyek elválasztanak a valóságtól. Mindazokat a hatóerőket, melyek marionett bábúként rángatnak minket mindenféle furcsábbnál furcsább helyzetekre újra és újra.

Aki képes magáról reális képet alkotni, az felfedezheti életének legjobb bohócát és tanítóját. Az életünk fura szituációinak megértése révén pontosan látni fogjuk, mit miért csinálunk az életünkben, s miként okozzuk magunknak nagyon-nagyon hasonló nehézségeket újra és újra.

A meditáció útjának viszont van egy nagyon komoly kihívása. Rengeteg lemondásba, időbe, s sok esetben a mindennapi élettől való visszavonulást igényel. Nem véletlen, hogy keleten a legtöbb meditáló ember szerzetes volt.

A mai kor rohanó világában gyakorolni nagyon nehéz. Sokkal nehezebb, mint egy kolostorban élni, egy elhagyott völgyben, vezetékes víz és áram nélkül. Már persze csak akkor, ha nem csupán a zaklatott elménk lenyugtatása a cél, hanem a tényleges képességeink felfedezése.

Ezért én ma már inkább azt javaslom mindenkinek, hogy kezdjenek el direktben dolgozni az érzéseikkel, s tanulják meg annak a módját, hogyan lehet elengedni a múlt hatásait —>

Érzéseink és érzéseink használata

Ha képesek vagyunk tudatosítani az érzelmi világunk működését, kialakulhat bennünk egy „jóstehetség”. Az érzéseink személyiségünk sokkal mélyebb rétegéhez kapcsolódnak és pontosan ezért sokkal több információt feldolgozva nyilvánulnak meg, mint a gondolataink. Képesek megmutatni azt, hogy milyen folyamatok várhatók az életünkben.

2016 októberében a Dalai Láma Pozsonyban előadást tartott, amire a párommal volt jegyem. (Barátok révén sikerült időben szereznem jegyet rá.) Az előadás előtt négy héttel mégis az az érzésem volt, hogy ne menjünk el a Dalai Láma előadására, mert az a hétvége valamiért nem lesz alkalmas erre. A megérzéseim teljesen jól bejöttek, azt a hétvégét ágyhoz kötve, betegen töltöttem. De ez csak egy példa a sok közül.

Dalai Láma

A külső megjelenés csak egy forma, a lényeg belül lakozik. Figyeljünk oda arra, ki miként hat ránk.

Megérzéseink az élet minden pillanatában segítségünkre lehetnek. Ideértve

 • a bevásárlást,
 • a programok közötti döntést,
 • hosszabb távú döntéseket,
 • munkakapcsolatok kialakítását,
 • kurzusok és tanfolyamok elvégzését,
 • vagy bármi mást, ami számunkra fontos.

Ennek révén elindulhat egy olyan folyamat az életünkben, aminek révén felfedezhetjük azt, kik is vagyunk valójában, mert le tudjuk magunkról vetkőzni mindazokat ránk vetített elképzeléseket és elvárásokat, melyek kialakították az érzelmi és mentális páncéljainkat.

Melyek megakadályozzák többek közt azt is, hogy megélhessük az

Egység örömét —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.