Ellazult meditáció megtapasztalása

Az ellazult meditáció a spirituális világ egyik legkedveltebb eszköze. Szinte minden módszer erre szeretne építeni, s sokan nem is értik, hogy miért nem képesek átélni, mert valahol az alapokat nem értették meg.

Mindig azt hisszük és abban bízunk, hogy az ellazult meditációs állapot eléréséhez van egy mindig működő módszer, egy csodaszer, aminek révén képesek vagyunk kiszakadni a mindennapok zűrzavarából. A szomorú valóság viszont az, hogy ez nem ennyire egyszerű történet.

Az ellazult meditáció akadályai

Amikor leülünk egy ülőpárnára vagy egy székre, és megpróbálunk ellazul meditációba kerülni, az legtöbbször, főleg az első próbálkozások időszakában, nem sikerül. Helyette a nyakunkba szakad a mindennapjaink zűrzavara, az összes problémájával, kihívásával és konfliktusával együtt.

Sokan, amikor nem képesek ellazult meditációban időzni, ösztönösen rágörcsölnek arra, hogy most ellazultnak KELL lenni. Ezen erőltető hozzáállás nagyon messze repíthet minket a belső laza meditációs állapottól. Többet árt, mint használ. Nem mellesleg, a megoldás másként érhető el.

Attól, hogy egy Buddha testhelyzetét felvesszük, még nem leszünk ellazultak és megvilágosultak.

Az ellazult meditáció akadályainak feloldása

Amikor a meditációban megtapasztaljuk a korlátainkat, pontos látleletet kaphatunk az életünkről.

Amikor megpróbálunk ellazulni óhatatlanul felszínre tőrnek a bennünk megtalálhat félelmek és szorongások. A meditációs ülés az energiarendszerünket aktivizálni képes, aminek egyenes következménye a bennünk munkálkodó energiák felszínre törésének.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Rengeteg feszültség van bennünk, s sokan azt remélik, maga a meditációs ülésképes feloldani a belső feszültségeinket, s csupán a nyugodt időzés révén a az ellazult meditáció állapota képes kialakulni. A szomorú tapasztalat viszont az, hogy a meditációs üléstől a megtapasztalt feszültség nem hogy csökkenne, hanem egyenesen még nőni is fog az elején.

Ezért hagynak fel sokan az első egy-két próbálkozás után a meditációval, mert szembesülnek azzal, ami van az életükben.

Ahhoz, hogy egy meditációs ülésben a belső ellazultságot megtapasztaljuk, a harmóniateremtés első három lépését érdemes összekapcsolnunk a meditációs üléssel, dolgozni ezen lépésekkel a meditációs ülés során:

 1. Tudatos önismeret (önmegfigyelés)
 2. Félelmeink és szorongásaink megfigyelése
 3. Félelmeink és szorongásaink elengedése
Kapcsolódó írásom:  A tudatos jelenlét megélése

Úgy tűnhet azoknak, akik egymás után olvassák a harmóniateremtés lépéseinek a leírását, mintha behúzott kézifékkel haladnák a belső fejlődés megismerése kapcsán, a legapróbb dologra is kitérve. A helyzet viszont az, hogy pont ez az alapos, lépésről lépésre végzett munka teremti meg a későbbi tapasztalások alapját, melyek nem fognak függni helyektől, körülményektől, emberektől, helyzetektől stb.

Az ellazult meditáció megtapasztalása

Az ellazult meditáció megtapasztalása lesz az első kulcspontja a lelki béke megteremtésének, mert a belső harmóniánkat az által leszünk képesek felfedezni, hogy a külső világ állandó zaklatottsága nem tép minket darabokra (melyek a félelmeink és szorongásaink révén képesek hatni ránk).

A félelmeink és szorongásaink elengedése egy elég sziszifuszi munka, lévén az emberi lélek egy nagyon összetett rendszer. Rengeteg módon és kombinációban lehet jelen az életünkben a félelem és a szorongás. Ez egy igazi felfedező út. A félelmeink és szorongásaink elengedése révén megérthetjük:

 • hogyan tesszük magunkat bolonddá,
 • hogyan szívatjuk magunkat újra és újra,
 • hogyan kergetjük magunkat az őrületbe.

Ennek a sziszifuszi munkának az egyik nagy támogatója a meditációs ülés, ha a fenti három tényezőre is figyelünk, a testtartásunkon és mindenféle egyéb vizualizációs hókusz-pókuszokon túlmenően.

A belső feszültségeink rengeteg minden megkötve tart az életünkben

Az ellazult meditáció hatása

Ahogy az első három lépést egy meditációs ülésben vagy egyszerűen a tömegközlekedésen gyakoroljuk, idővel egy érdekes változás indul el az életünkben.

 • Sokkal jobban fogjuk kezelni a minket körbevevő stresszforrásokat;
 • sokkal kevesebb dolog fog minket stresszes állapotba hozni;
 • nem reagálunk feltétlen mások feszültségeire (félelmeire és szorongására);
 • képesek leszünk távolságot tartani magunkat az emberi játszmáktól;
 • képesek leszünk a saját játszmánk is felismerni és abbahagyni;
 • mindezek eredményeként szabadabban tudjuk formálni életünket.

Ez nem egy kis eredmény. Akik csak beülnek egy meditációs központba, legyen az bármilyen, s csupán relaxálni akarnak, azok mindezen lehetőségektől elesnek, mert nem kezdenek el tudatosan dolgozni a mindennapjaik kihívásit okozó tényezők feloldásával.

Kapcsolódó írásom:  Minőségi átalakulás (megújulás)

A belső egyensúly keresése és a lazítás képességének kifejlesztése valójában a valódi önismeret útja. Ezzel azonban nem ér véget a teljes történet, mert az ellazultság révén kezdődik a belső képességek felfedezése.

Dalai Láma

A külső megjelenés csak egy forma, a lényeg belül lakozik. Figyeljünk oda arra, ki miként hat ránk.

Ellazult meditációs állapot nélküli spiritualizmus

Ha az ellazultság belső tapasztalata nem jelenik meg az életünkben, akkor az egész spirituális útkeresésünk és törekvésünk egy légvárrá válik.

Én legalább egy évtizedig nem értettem, mit is jelent az ellazultság megtapasztalása. Mindenféle buddhista mantrákat kántáltam mindenféle érdemi megértés nélkül. Semmit nem tudtam arról, mit jelent a feszültségeink elengedése és az ellazultság megtapasztalása.

A szomorú tény az, hogy erre való tanítást nem is igazán kaptam abban a közegben, ahol akkoriban gyakoroltam, pedig sok más akkori gyakorló társamnak ugyan olyan szüksége lenne rá mai napig, ahogy nekem is volt akkoriban.

Ha viszont megjelenik a meditációban a könnyed és laza állapot, akkor egy igen fontos lépés tehetünk előre a belső átalakulásunkban.

Az érzéseink és az érzelmeink megfigyelése —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.