Az egységélmény tudatos keresése

Miután átéltük az első egységélményünk, tudatosan keresni fogjuk a lehetőséget, hogy újra átélhessük. Sokan visszamennek ugyanarra a helyre ahol először megtapasztalták az egységélményt. Sok esetben tudatos választás, hogy ugyanabban a holdfázisban vagy ugyanabban a napszakban, esetleg ugyanazokkal az emberekkel.

A valóság megtapasztalásának titka viszont teljesen máshogy lelhető meg, és ezt a felhők képével fogom részletesen bemutatni.

Az egység élmény alapja

Képzeljünk el egy sűrűn felhős eget, mely az akadályainkat jelképezi, és egy pici fénysugarat, mely ha megérint minket, az jelképezi az egységélmény tapasztalatát. Az egységélmény ezen kép szerint olyan, mint amikor a teljesen beborult égen egy pici fénysugár egy pillanatra áthatol, s megérinti az arcunkat.

Akkor leszünk képesek tisztábban megtapasztalni a valóságot, ha az akadályainkat jelképező felhőket eltávolítjuk az égről.

Akinek olyan szerencséje van, hogy egy megvalósított mester, egy jól képzett tanító van jelen az életében, az sokszor átélheti a jelenlétében az egység élményét. Egy jó tanító ugyanis sok külső körülményt tud úgy alakítani, hogy az egységélményt újra és újra megtapasztalhassuk.

Akinek viszont ez a fajta lehetőség, nem áll rendelkezésére, mert a tanítójával ritkán találkozik, vagy mert egyedül jár az úton, az kénytelen más módszerhez folyamodni.

Az tudatos spirituális úton járás

Az amerikai hadsereg elit alakulataiban van egy alapszabály. Az elit csapatokat a többi egységtől az különbözeti meg, hogy az alapokban sokkal nagyobb a rutinjuk. És erre tudatosan építenek is, ezért olyan nehéz mondjuk egy tengerészgyalogos kiképzése.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

Ha valaki tudatosan meg szeretné teremteni az egységélmény tapasztalatát, akkor a spirituális útkeresés alapjaiban kell nagyon jónak lennie. El kell távolítania azokat az akadályokat, mely ennek a megélését gátolja. A tapasztalatok és az élmények állandó kergetése helyett:

Kapcsolódó írásom:  Az irányításkényszer tudatosítása

Tudom, aki ezen cikksorozatot folyamatában olvassa, annak ez már a könyökén jön ki. De ennek megértése és elfogadása annyira alapvető, hogy nem hagyhatom ki egyik lépésnél sem.

Mert minden lépés ráépül az előzőekre. S ha nem hangsúlyozom ki, akkor csak délibábot árulnák a korom sötét éjszakában, mint oly sok spirituális „guru”.

Az egységélmény kockázatai

No ez is sok helyen hiányzik. A spirituális útnak, a lélek útjának ezernyi veszélye és buktatója van, s talán az egyikkel pont itt kell foglalkozni.

Az első egységélmény tapasztalata hatalmas zsákutcává alakulhat, mert az egó bármire képes.

Sokan azt hiszik, hogy a körülmények és feltételek révén egyszer képesek voltak rápillantani a valóságra és ezáltal mindentudókká váltak és mindent elértek.

Ha az egységélmény tapasztalatának a következtében valakinek elszáll az egoja, erre az életre garantáltan elvágja magát a fejlődéstől.

Ugyanis minden tapasztalat és minden megértés ugyanolyan közös, mint a levegő amit beszívunk. Ha ezeket megpróbáljuk egoisztikusan kisajátítani, mert nem látjuk a mögötte lévő elvet, azáltal egyrészt magunkat csapjuk be, de a nagyobb probléma, hogy másokat is megvezethetünk. Mely komoly tehertétellé válhat az életünkben.

A spirituális tapasztalás mindig egyéni és egyedi, de mindaz, amit abból hasznosítani lehet, az a közösségé is. Mindazok akiknek valódi spirituális tapasztalata van, annak kiemelt felelőssége van a környezetéért, mert ők képesek meglátni azt, ami körülöttük van, s megfelelően átadva a megértésüket és tudásukat képesek mások életét is örömtelibbé és boldogabbá formálni.

zen kert híddal

A zen kert nem csak szép, hanem gondozása a zen spirituális út része is.

Tudatos spirituális tapasztalatok sorozata

Ha az ego nem gyűrt magunk alá és az első tapasztalatink után nem hagytunk fel a tudatos önformálással, érdemben megváltozhat a látásmódunk. Képesek leszünk a dolgok működésének olyan mélyebb rétegeit is meglátni, mely mások számára teljességgel lehetetlen.

Kapcsolódó írásom:  A ho’oponopono módszer 6 alapvető titka

Ez nagyon keveseknek adatik meg. Időnként nekem is vannak ilyen periódusaim, de nem mondanám azt, hogy folyamatosan ebben élek.

Amikor beteg vagyok, amikor fáradt vagyok, amikor a mindennapok dolgai teljességgel elhavaznak, akkor én is a hétköznapi emberek szintjén működöm. Az hogy valakinek vannak spirituális tapasztalatai, az nem jelenti azt, hogy ő szent lenne, hogy nem lehetnek problémái, kihívásai vagy hibái.

A legnagyobb kérdés mindig az:

 • a spirituális tapasztalatokkal rendelkező ember mennyire őszinte önmagával kapcsolatban,
 • mennyire képes önmagát látni a saját hibáival együtt, és
 • mit csinál a saját hibáival.

Mert aki látta a valóságot, az már soha sem lesz olyan, mint egy hétköznapi ember. Sokkal többet lát, hall és érzékel, mint mások. S pont ebből adódóan sokkal nagyobb a felelőssége, mint bárki másnak. Mert rálát valamennyire az élet forgatagára, s nem veszik el benne folyamatosan.

S ezen a ponton a belső úton járás ketté ágazik. Egyrészt a korábbi munka folytatódik, ahogy egyre jobban rálátunk a magunk elől is elrejtett hibáinkra. Másrészt szembe kell nézni egy következő feladattal is:

A tudatos jelenlét megtapasztalása —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.