Meditációs légzéstechnikák

A légzésünket több formában is használhatjuk a tudatunk belső folyamatainak kordában tartásához, illetve az érzelmeink felszabadításához. Ez fogja biztosítani a hétköznapjainkban a különböző területeknek az elegendő teret.

A bemutatott légzés-technikák nagyjából nehézségi sorrendben szerepelnek. Érdemes lépésről lépésre haladni, mert minden egyes módszer egy picit jobban aktivizálja az elraktározott érzéseinket. Nem javaslom egyből az utolsó gyakorlattal kezdeni, mert a feljövő érzésekkel nem fogunk tudni mit kezdeni.

Mindegyik módszer egy picit nehezebb az előzőnél, de ebben komoly egyedi eltérések lehetnek. Valamelyik lehet, hogy könnyebb lesz, mint az azt megelőző, mert a légzéstechnikák nehézsége részben az alkattól, részben a tudati állapottól függ. Aki nem tud úszni, az nem él túl egy (érzelmi) cunamit.

A tudatos légzés lépései

Egyszerűen figyeljük a nyugodt légzésünkre, s engedjük el mindazt, ami felmerül. Aki zaklatott, annak ez a legjobb, amit tehet. A légzésünket figyeljük, s a gondolatainkat irányítandó számoljuk a kilégzést. Tehát nem egy rosszul értelmezett tudatos jelenlét (mindfulness) gyakorlatot csinálunk, megfékezendő a tudatot, hanem csak tereljük a gondolataink, De a fókuszunk a légzésen van, ahogy áramlik a levegő, s mozog a mellkasunk stb.

A gyakorlatnak a legfőbb támasza a helyes meditációs tartás, s ezen belül is az egyenes hát megléte. Persze az elején könnyen bealudhatunk ebbe a gyakorlatba, amikor a testtartásról elkalandozik a figyelmünk, s összeesik az ülés, de ez idővel elmúlik, ahogy a testünk hozzászokik a gyakorlathoz.

Én évekig ezzel is hadilábon álltam. Annyira zakatolt a tudatom, hogy nem tudtam lecsendesíteni a tudatom. Folyamatosan elkalandoztak a gondolataim, mert nem értettem a meditációs testtartás fontosságáról.

A tudat lecsendesítése az alapja minden más valódi meditációnak. Tehát nem az a cél, hogy valamilyen zenére képeket hozzunk fel a tudatunkból, hanem az, hogy a minket meghatározó érzéseket és emlékeket felhozzuk és elengedjük.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A tudat lenyugtatása révén a mindennapok szintjén képesek leszünk működni. Mert a tudat zaklatottságának gátat szabunk.

Vipaszana, a belső felismerés útja

A tudat lecsendesítése után megindulhat a bennünk felgyülemlett érzések kitisztulása. Maga a gyakorlat pontosan ugyanaz, mint a shamata meditációnál, de itt már a tudat nem alszik el olyan könnyen, és a testtartást is könnyebben tudjuk megtartani, nem kell állandóan ellenőrizni.

Ami viszont sokkal lényegesebb, hogy a gondolataink áramlását arra használjuk, hogy megértsük és elfogadjuk mindazt, ami épp bennünk és velünk történik. Rálátva a mindennapjaink mozgatórugóira képesek leszünk ezeket részben elengedni, hatásukat csökkenteni.

Tonglen, adás és kapás gyakorlata

Ha valaki tényleg le akarja bontani a világtól elválasztó falait, annak van egy nagyon egyszerű gyakorlat, mely az elválasztottság érzetének az írmagját is kiírtja.

Hunyjuk le a szemünket, s képzeljünk el egy hatalmas rétet. Ezen réten számtalan lény jelenik meg. Számunkra kedves és kevésbé kedves emberek és állatok egyaránt. Minden belégzésnél szívjuk be az összes fájdalmukat, félelmüket és szenvedésüket, s minden kilégzésnél ajándékozzuk oda a lényeknek mindazt, amink csak van. Az összes örömünket, boldogságunkat és szeretetünket.

Az egész gyakorlat lényege, hogy arra összpontosítsunk, hogy a körülöttünk lévő lények boldogok. Attól, hogy megszabadulnak a szenvedésük okától, s olyan okokra tesznek szert, aminek révén még több boldogságot élhetnek át.

Kapcsolódó írásom:  Az irányításkényszer tudatosítása

Akinek ez kevés, az tekintsen rájuk úgy, mint a tanítóira. Akik rengeteg jóval megáldottak minket korábban, s hálánk jeléül tegyük az előbbi felajánlásokat.

Aki a fenti gyakorlatot teljes összeszedettséggel képes elsőre 5 percig csinálni, annak minden tisztelet kijár. Olyan szinten kezdi ki a védelmi reflexeinket ez a gyakorlat, hogy az első reakció nagyjából a búsba való elküldésig szokott eljuttatni sokakat.

Tisztító légzések

Amikor a légzésre nem csak úgy tekintünk, mint két egymást váltó nyugodt mozgásra, hanem a légzéshez már mentális képeket társítunk, a légzés hatása felerősödik.

A legegyszerűbb tisztító légzés az úgynevezett 9 tisztító légzés. Ennek lényege, hogy befogjuk az orrlyukat, s úgy végezzük el a légzést vagy annak egy részét (a kilégzést). Mindenesetre akkor fogjuk be az orrunk, amikor az első kilélegezést el akarjuk végezni.

 1. Az egyik legegyszerűbb módszer, hogy a szánkon veszünk levegőt, s az orrunkon keresztül fújuk ki a levegőt.
 2. A másik lehetőség, hogy az első három légzésciklust egy orron keresztül végezzük el, s kézcsere után a másik orron keresztül végezzük el a harmadikat
 3. S van olyan átadás is, amikor a légzést váltott orrlyukon keresztül végezzük el.

Mind a három esetben a lényeg arra megy ki, hogy a test közepén lévő energiavezetékekből kitakarítsuk a szennyezett energiákat.

A kilences légzés utolsó három légzésciklusát orrbefogás nélkül végezzük el, átadástól függően egyenes tartásban, vagy a törzset előredöntve

A hozzá kapcsolt vizualizáció arról szól, hogy minden örömteli és éltető energiát magunkba szívunk, s minden fájdalmas, keserű és szenvedéssel teli dolgot pedig kifújunk. Az egyik orrlyuk befogásakor a harag és a hozzá kapcsolódó szenvedéseink tisztulnak ki az életünkből, a másik orrnál pedig a vágy és a ragaszkodás. Ismerek olyan tanítást, ahol a bal lyukon át távozik a harag, s olyat is, amikor a jobbon.

Sőt, a később ismertetett yantra jógánál ez a nem függvénye. A férfiak a jobb orrlyuk befogásával kezdik a gyakorlatot, s a harag a bal oldalon távozik (fekete füst formájában), míg a nők a bal oldallal kezdenek, s a jobb orrlyukon szabadulnak meg a harag következményeitől.

A test belső energiarendszerét ismerni kell a tisztító légzés helyes elvégzéséhez.

A test belső energiarendszerét ismerni kell a tisztító légzés helyes elvégzéséhez.

Tudatos légzés vizualizációval

Van egy olyan légzési módszer, mely gyakorlatilag minden élethelyzetben alkalmazható, s nem kell hozzá semmilyen külső feltételt biztosítani. Természetesen az egyenes hát minden légző gyakorlat során hasznos, de ezt akár egy tömegközlekedési buszon is meg lehet valósítani, akár ülünk, akár állunk

Ez a fajta jóga légzés három vagy négy fázisból áll, hasonlóan az ütemes légzésekhez, csak itt nem a légzések hosszán lesz a hangsúly, hanem a levegő „útjának” a megfigyelésén. A légzés belégzéssel kezdődik, majd a levegőt rövid ideig benntartjuk, majd a levegőt kifújjuk. A fenti tisztító légzéssel ellentétben most minden légzésfázist tisztának, erőteljesnek és ragyogónak fogunk megélni.

A belégzés során fehér vagy szivárvány színű fényt lélegzünk be. Elképzeljük, hogy megtölti testünket élettel, örömmel és boldogsággal. A levegő egy része a köldökünk alatt, a medencénkben összesűrűsödik egy ragyogó vörös fénygömb formájában. A fénygömb nagysága ne legyen nagyobb a saját araszunk felénél. Amikor a belégzés befejeződött, egy kicsit megállunk, s időzünk ennek a vörös fénygömbnek az élményében. Majd elkezdjük kifújni a levegőt, ragyogó kék színben elképzelve azt, mely megtölti a világot, s minden elevenné és élettel telivé alakít.

Kapcsolódó írásom:  A sikeres meditáció jelei

Ha nem idegenkedünk a szótagok használatától, akkor a három színhez három különböző szótagot is társíthatunk. A fehérhez az OM, a vöröshöz az AH s a kékhez pedig a HUM szótagot. Mindhárom szótagnál a magánhangzón van a hangsúly, azt „halljuk” hosszan. A szótagokat természetszerűleg nem fogjuk kiejteni, lévén a belégzésnél ez picit nehéz, a légcsere szünetében pedig szinte teljesen lehetetlen.

Ütemes légzésformák

Az előző gyakorlatokhoz képest, az ütemes légzés, a belső világunk tudatos felkavarását jelenti. Számoljuk a kilégzésünk és belégzésünk idejét, aminek a hossza azonos, s köztük nincs szünet. Az egész számolás lényege, hogy a ki és belégzés idejét megnyújtsuk.

Növelhetjük úgy a nyugodt lélegzetünk idejét, hogy egy teljes légzéscsere ideje a normál 3-4 másodperces értéke felmenjen akár 10-15 másodpercre is. Majd csökkentsük vissza ezt a normál értékre.

Ennek hatása nagyon könnyen érzékelhető. Nyugtalanok leszünk, esetleg idegesek, zavarodottak, vagy ránk törhet a sírás és a hisztéria is. A légzés idejének megnyújtása semmi mást nem tesz, mint a testünkben elraktározódott érzéseket aktivizálja, felszakítja.

Ezen tapasztalatok mindenkinél egyediek, sok esetben csak egyszer-egyszer jönnek fel, s az eredménye pedig nagyon hasonló, mint a kineziológiai oldásoknak. Felszabadultság, öröm, és elengedés.

Intenzív ki- és belégzés

Amikor a fenti módszer nem hoz eredményt, vagy annyira kötött valakinek a teste, hogy nem tudja érdemben megnövelni a légzésciklusának az idejét, más módszerhez érdemes folyamodni. A légzés nyugodt és egyenletes ritmusát feladva, intenzív ki- és belégzések váltakozásával hoznak fel érzéseket a tudatból. Amikor a tudatunk tompává vált, ez sok gátat a felszínre tud hozni.

Önmagában a belső nyugalom és öröm eléréséhez az intenzív légzésre alapozott technikák nem megfelelő módszerek, mert ezen módszerrel felkeverjük a tudatot, és zaklatottak leszünk. Leggyakrabban egyedi helyzetekben, traumák feloldására alkalmazható technika. Ha valami nagyon felzaklat, érdemes ennek a módszernek a fő instrukcióját követni:

Mély levegő és kifúj.

Légzés visszatartás, a vázalégzés

A légzés idejének megnyújtása légzésvisszatartás gyakorlatához vezet el. A lényegi pontja ennek a gyakorlatnak, hogy a belégzés és kilégzés közé illesszünk egy harmadik fázist. Ekkor a belégzés után benntartjuk a levegőt ugyanannyi ideig, amíg a belégzés történt.

A légzésvisszatartás alapvető hatása ugyan az, mint a légzésciklus megnyújtásának, a blokkok feloldása. A hatás azért jön létre, mert a bőrlégzés hangsúlyosabbá válása a test energiarendszerét a korábbi statikus állapotából kibillenti.

A légzésvisszatartás ideje alatt különböző gyakorlatokat szoktak csinálni, mely a belső állapotunkra nagy hatással van. Több formája is van, de ezeket egy leírásból megtanulni elég nehéz, sok apró nüansznyi dolgot kell figyelni, kitapasztalni.

Van olyan gyakorlat, amit a tibeti mesterek évekig tanulnak, jó pár rávezető gyakorlatot csinálva évekig. Párat magam is láttam élőben, s volt, amit magam is megtapasztaltam, s éppen ezért az ezzel való kísérletezésről szinte mindenkit lebeszélek látatlanul is.

Kapcsolódó írásom:  Buddhista mantrák használata

Jantra jóga alaplégzése

A jantra jógában a légzésvisszatartás gyakorlatát úgy csinálják, hogy a kilégzés idejét kettéválasztják. A nyugodt belégzést megtartva a kilégzés idejének első felében lehet egy erőteljesebb kilégzés, majd a kilégzés után a szervezet pihen, lazít.

Ekkor beszélnek  6-6-3-3-as légzésről, ami hat másodperc belégzést, hat másodperc légzéstartást, három másodperc kilégzést és három másodperc üres tartást, lazítást jelent. Ez önmagában a kiindulásai alap, s ennek idejét szokták lépésről lépésre növelni úgy, hogy a négy fázis időtartamának aránya megmarad.  A hosszan végzett légzéstartás végzése jó pár évnyi előzetes gyakorlást igényel, nem játék!

A légzőgyakorlatok eredménye

Amikor a légzéstartás ideje elkezd nőni, hatalmas mennyiségben elkezdenek az érzések feltörni belőlünk. Ez nem játék, igen intenzív tapasztalatokat tud ez felhozni a tudatalattinkból. Ezen a ponton mindenkit óvatosságra intek újfent, mert ez nagyon fontos.

A légzéssel végzett gyakorlatoknál a túl sok(k), az jóval több, mint elég. Amikor az embernek összeszaporodnak a feladatai, akkor ne gyártson magának feleslegesen extra kihívásokat, hanem rendezze el a meglevőket, s utána lépjen tovább a következő nehézségű gyakorlatokra.

Saját tapasztalat

A puding próbája az evés, és ez a mondásba a különböző légzéstechnikák használatára is igaz.

Van, amelyik elsőre nem is tűnik nehéznek, majd amikor kipróbáljuk őket, akkor derül ki, mennyi minden tudatalatti tartalmat képesek a felszínre hozni.

Ezen tapasztalatok viszont eléggé esetlegesen merülnek fel a tudatalattiból, s egy-két technikát leszámítva direktben nem igazán használhatóak ahhoz, hogy egy konkrét érzelmi vagy mentális elakadás feloldásában a segítségünkre legyenek.

Persze erre is van üdítő kivétel, például a transzlégzés egyik-másik alkalmazási területe kapcsán, de ott is komoly kérdéseket vett fel, az esetlegesen felmerülő érzések és reakciók tudatos kezelése.

Én pont ezért használom az érzelmi elengedés módszerét, mert jól lehet együttműködni általa a belső állapotunk pillanatnyi állapotával.

Elegendően hatékony ahhoz, hogy tényleges változást lehessen elérni általa nagyon rövid idő alatt, miközben az a fajta biztosíték is jelen van, mely a túl intenzív érzelmi és mentális hatásokat is megelőzi…

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.