A reiki 5 fogadalma

A reiki a modern és a nyugati világ találkozásának eredménye. S a mindennapok során használt 5 fogadalom magában egyesíti a japán életszemlélet elkötelezettségét, a keresztény szeretet központúságát, és Buddha megértésének mélységét.

Sokkal gyakorlatiasabb, mint sok más rendszer hasonló tanításai, s egyenesen rámutat életünk nehézségének alapvető forrásaira. A haragra, a bizonytalanságra, a vágyra, a büszkeségre és a féltékenységre.

A reiki 5 fogadalmának kialakulása

Usui mester benne élt a kelet mindennapjaiban, egy japán egyetemen tanított Jézus életéről és tanításairól. Egy tanítványa által feltett kérdés következtében a kézrátételes gyógyítás módját kutatta, s áttanulmányozta Buddha tanításainak egy jelentős részét is. S egy hosszabb böjtöt is végigcsinált, mely igazi elszántságról és kitartásról tesz tanubizonyságot.

Később, mikor a nyomortelepen dolgozott, megismerte az elesett emberek életét és gondolkozását is, annak minden fonákságával és buktatójával együtt.

Ezek ismeretében (tükrében) fogalmazta meg a reiki élet alapelveit, melyek megtartása minőségi változást hozhat el mindenki életében (még akkor is, ha nem vagyunk a reiki útjának gyakorlói).

Naponta leteendő fogadalmak

A reiki alapelvei úgy kezdődnek, hogy Csak ma..

 1. … nem leszek dühös
 2. … nem aggodalmaskodom
 3. … hálás vagyok
 4. … keményen dolgozom
 5. … kedves vagyok mindenkihez

A reiki alapelvei teljesen figyelmen kívül hagyják a múltat. Mert csak a jelen pillanata számít. Minden más teljesen érdektelen, mert nincs rá valódi ráhatásunk. S pont ezért nem is foglalkozunk vele.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

A Reiki 1. alapelve: Csak ma nem leszek dühös!

A reiki alapelve ott kezdődik, ahol minden buddhista út. A harag elkerülésénél és a türelem gyakorlásával.

Én nagyon őszinte leszek. 25 éve minimum ismerem ezt a tanítást, s sokáig felmentést adtam magamnak ez alól, mert nem kaptam behangolást. S jól el is voltam ezzel.

Amikor sokkal később megkaptam a fokozatokat, akkor pedig az önhittség hibájába estem, hogy ez nekem már nem lehet kihívás, hisz 20 éve dolgozom a haragommal.

A helyzet az, hogy az éberség a legjobb tanácsadó. Vannak helyzetek, amikor igen is kell a haraggal dolgozni. Az életünk része.

Gordon Ramsey munka közben

Gordon Ramsey munkája során egy kész poklot hoz létre a benne tomboló haraggal.

A reiki 2. alapelve: Csak ma nem aggodalmaskodom!

A múlt elmúlt, a jövő pedig bizonytalan. S semmit nem tehetünk azért, hogy ez megváltozzon. Mégis a múltunk az, mely a világhoz való kapcsolódásunk mintáját megadja, mint egy útjelzőtábla.

Kapcsolódó írásom:  4 mérhetetlen jókívánság

Az érzéseink áradatával kapcsolatban sem az elnyomás, sem a minden kontroll nélküli, automatikusan reagálás nem megoldás. Ehelyett tudatosan elkezdhetünk az érzéseinkkel dolgozni.

Érdemes figyelni arra, mi váltja ki ezen gondolatokat (és érzéseket), mert sok mindenre ráláthatunk ezek révén az életünkben. Ha megjelenik egy aggodalmaskodó gondolat,

 • Keressük meg, hol van jelen a gondolat a testünkben. Tegyük oda a kezünk, s hagyjuk, hogy az érzés feloldódjon.
 • Kérdezzük meg magunktól, kihez vagy mihez kapcsolódik a kellemetlen vagy nyugtalan gondolat, s gondoljunk rá(juk) szeretettel.
 • Felidézhetjük azt a helyet, amihez a kellemetlen érzés kapcsolódik, vagy azt az eseményt, mely kiváltotta a történést.
Az igazán hatékony átalakulást azt tudja meghozni, ha képesek vagyunk feloldani és elengedni azon belső állapotaink, melyek az aggódás (és minden más) állapotunk alapját jelenti.

Természetesen ezt így kimondani könnyűnek hangozhat, de van egy módszer, amivel ezt el lehet sajátítani lépésről lépésre.

Nem igazán nehéz az alapokat megérteni, de van benne pár olyan buktató is, ami miatt a változás időnként elmarad. Ennek okairól is beszélek az önismereti (mini)tanfolyamomon —>

A reiki 3. alapelve: Csak ma hálás vagyok.

A hála az egyik legnagyobb erő az emberi életben. A lelki béke megtalálásának a legnagyszerűbb eszköze.

Érdemes minél több dolognak hálásak lenni.

 • a víznek, mely szomjunkat oltja;
 • az élelemnek, mely táplál;
 • A levegőnek, mely folyamatosan éltet;
 • A szüleinknek, kik életet adtak;
 • Mindenkinek, akitől tanultunk valaha;
 • stb.

A hálához kapcsolódik egyébként a legjobb gazdagságot hozó gyakorlat is, amit valaha hallottam:

Hálás vagyok mindazért a pénzért, amit az életem során kaptam.

A reiki 4. alapelve: Csak ma keményen dolgozom!

A reiki, s általában a valódi spirituális út nem nélkülözheti a tudatos cselekvést. Erről szól a bencések jelmondata is:

Ora et Labora!

Imádkozzál és dolgozzál. A spiritualitás nem mond ellent a hétköznapi létnek. Pont ellenkezőleg, kiegészíti azt. Aki nem tud a világhoz kapcsolódni, az nem tud az ezoterikus (spirituális) világban sem kiigazodni.

Nem lesznek meg az alapjai, hogy a felmerülő helyzeteket megfelelően kezelje. S abból jönnek a spirituális hibák, ami miatt a legtöbb ember menekül, ha előkerülnek az ezoterikus témák.

Az ezoterikus út önmagában, s minden mással kapcsolatban is az egyensúlyra törekvés útja, melynek természetes következménye, hogy a reiki gyakorlója kifele is aktív s tevékeny.

Ezen a ponton a reiki megközelítése igazodik a zen megközelítéshez, melynek Usui mester is követője volt. A zen gyakorlás során minden egy kontempláció, s a kontemplációban sok a tevékenység: főzés, teaszertartás, sétálás, kertgondozás.

zen kert híddal

A zen kert nem csak szép, hanem gondozása a zen spirituális út része is.

A reiki 5. alapelve: csak ma kedves vagyok az embertársaimhoz!

A reiki útja az emberi kapcsolatokhoz kötődik. Ezért minden reiki gyakorlónak képviselnie kell a világ természetes jóságát, azt szolgálva és támogatva.

Oldani mindazt, ami a harmónia gátját jelenti, s támogatva mindazt, mely mások belső harmóniájának megteremtését támogatja.

Ez folyamatos elkötelezettséget igényel, s annak képességét (tudását), hogy miként vagyunk képesek a saját pillanatnyi nyugtalan, ideges vagy lehangolt állapotunkat feloldani.

A reiki alapelveinek mindennapi gyakorlása

A reiki alapelveinek követése úgy történik, hogy folyamatosan emlékeztetjük magunkat a 5 alapelv mindennapos következményeire, a módra, ahogy élni érdemes:

 1. Nyugodt vagyok és türelmes!
 2. Bizalommal tekintek a feladataimra!
 3. Hálás vagyok mindenért!
 4. Keményen dolgozom, tisztességgel végzem a feladataim!
 5. Kedves vagyok az embertársaimhoz!

Persze ha csak olvasgatjuk ezen elveket, de nem vagyunk igazán éberek arra, amit nap mint nap teszünk, akkor az egész nem sok mindent fog érni.

Rengeteg olyan „spirituálisnak” mondott emberrel találkoztam, akik még ezen egyszerű lépéseket sem tudták az életük részévé tenni, s mégis óriási, színes és szélesvásznú képet festettek le arról, mi mindent tanultak és mi mindent értettek meg.

S estek pofára néhány mindennapi helyzetben , mert az alapok hiányoztak. Ami után a legtöbben igyekeztek magukat összeszedni, s továbbmenni, mintha mi se történt volna…

S pont ezen ponton hibázzák el. S hibáztam el magam is. Mert nem volt elegendő bátorságunk ahhoz, hogy ránézzünk arra, miért is estünk el egy fűszálban.

Érzelmi elengedés

Amikor az érzelmi elengedés módszerével megismerkedtem, s aktívan elkezdtem használni, már nem volt kérdés, mitől buktam el.

 • A büszkeség, a harag, a vágy olyan szemüveget jelent, amitől nem vagyunk a képesek a világot reálisan látni.
 • A veszteség, az apátia és a félelem pedig annyira lekorlátozza a cselekedeteinket, mely gyakorlatilag minden törekvésünket ellehetetlenít.

Amit én tanítok, az az, hogy miként lehet ezen állapotokon túllépni, elengedni mindazt, amitől nehezebbé válik az életünk.

Mik azok a mozgatórugók, amitől a céljaink sokkal nehezebbé válnak, mint másoknak, illetve mit tegyünk akkor, ha valami nem megy, vagy nem úgy megy, ahogy igazából szeretnénk.

Egyéni konzultációk részletei—>

Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.