Szokásaink elengedése

A szokásaink, a mindennapok rutinja sokkal jobban meghatároz minket, mint amennyire azt szeretnénk. Épp ezért minden szisztematikus önismereti úton igyekeztek a mindennapok szokásrendszerét tudatosan átformálni. Hogy a szokásokban rejlő akadályokat képesek legyünk érdemben átformálni.

Épp ezért az éber jelenlét gyakorlatának első két, alapvetően passzív lépése után aktívabb rész következik, a korábban felismert zavaró szokásaink és szorongásink feloldása, elengedése.

Talán így első hallásra ez a feladat nem is tűnik annyira nehéznek, pedig ezen a ponton bukik el a legtöbb útkereső, mert többnyire mindenki mindent egy nap alatt akar elérni. Mert amikor felismerik a nehézségeiknek az okát, elkezdik erőltetni annak megváltoztatását.

A szokásaink és a szorongásaink következménye: a stressz

Amikor rádöbbenünk, mi minden teszi zavarossá az életünket, vagy csak megsejtjük, mi minden zajlik az életünkben, minden áron meg akarunk szabadulni a bajaink okától.

A szokásiank és szorongásaink jelenlétének egyik leggyakoribb tünete a stressz jelenléte az életünkben. Az a stressz, amitől a ma embere rengeteget szenved.

A stressz egyébként az őskorból ránk maradt automatikus fiziológiai és mentális védekező rendszer, mely ha huzamosabb ideig van jelen az életünkben, menthetetlenül kiégünk.

A stressz levezetésének természetes módszerei kapcsán világossá válik, hogy a stressz erőltetett levezetése sem megoldás a bajainkra. Mert az energiáink mindig oda áramolnak, ahova a fókuszunkat helyezzük. Egyszerűen a sok levezetett stressz, főleg a stressz levezetésének  keményebb formái, függőségeket okoz.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu

Ha képesek vagyunk a stresszállapotaink kiváltó okainak egy részét kiiktatni az életünkből, melyek a túlélésünket nem szolgáló területeken aktiválják a stressz állapotát, rengeteg energiánk szabadulhat fel.

A szokásaink és szorongásaink elengedésének célja

Az életünket megbonyolító tényezőket megváltoztatni, elengedni nem annyira egyszerű, mert érzelmileg szinte minden szokásunkhoz kötődünk. Aki abban bízik, hogy egyszerű módszerekkel képes érdemi változást elérni az életében, az sok csalódás érhet.

Aki csak ésszel akarja megoldani az életét, mindenféle önbizalom erősítő módszereket használ, s nem foglalkozik az érzelmi blokkjainak a feloldásával, az nem lesz képes megszabadulni az ártó szokásaitól és a szorongásaitól.

Kapcsolódó írásom:  Szokásaink megfigyelése

A kisgyerekkori emlékeink, kezdve a méhen belüli időszaktól rengeteg olyasmit tartalmaznak, melyek szokásaink és szorongásink alapját jelenthetik. Ezen emlékeket felhozni néha nagyon nem egyszerű, mert „elfelejtettük”, de attól még léteznek és hatnak.

A gyerekkori emlékeken alapuló szokások és szorongások tudatos meghaladása sok egyszerűbb esetben segíthet az életünk jobbá tételében. Amikor egy szokás vagy szorongás mélyebben gyökerezik, vagy nagyon megcsontosodott, érdemes más módszerekhez is folyamodni.

Szokásaink és szorongásaink következtében kialakuló feszültségeink alakítják ki életünk labirintusát.

Az érzelmi munka: a szokásaink és a szorongásink elengedésének lépései

Az érzelmi mintáink elengedésének az első pontja annak elfogadása, hogy nem működik valami az életünkben. Egyszerűen van valami, ami mindig kihívásokat okoz az életünkben, és ezt tudomásul vesszük. Ez gátak közé tereli az ösztönös menekülő és erőltető magatartásunk, s segít türelmesebben megfigyelni a helyzetünket..

A második lépés annak megértése, hogy a pillanatnyi helyzetünk egy nem sorscsapás, isteni büntetés vagy megpróbáltatás, hanem konkrét okokra vezethető vissza. Meg van életünk minden jelenségének a lenyomata a múltunkban, gyakran a családi történetünkben, s időnként ennek sokkal korábbi vetületei is. Ezeket érdemes egy egységként kezelni, mert egy jelenségnek, egy viselkedésmintának nagyon sok összetevője (oka) lehet.

A harmadik pont sem mindig egyszerűen befogadható. Sokan annyira ragaszkodnak ahhoz, ami az életükben van (annak szenvedésével együtt), hogy nem képesek annak véget vetni. Egyszerűen vannak olyan esetek, amikor nem veheted el a másiktól a szenvedését, mert azzal az önazonosságát is elvennénk, s összeszakadna úgy az élete, hogy komoly baja lehet.

Sokan viszont elég bátrak ahhoz, hogy először egyszerűbb, majd idővel fájdalmasabb (több ártó szokást és szorongást okozó) történeteket is feltárjanak. Elengedjenek korábban őket meghatározó szokásokat és szorongásokat.

Erőt alkalmazva rengeteg mindenen úrrá lehetünk. Rengeteg energiát felhasználva..

Szokásaink és szorongásaink elengedése időigényes és érzékeny munka

A szokásaink és szorongásaink elengedése nem megy futószalag szerűen, időbe telik. Nem lehet ezen folyamatokat siettetni vagy túl nagy lépésekben haladni. Aki megpróbálja, mentális vagy fizikai betegségekkel nézhet szembe. Ami, finoman szólva, nagyon nem kellemes tapasztalat.

Kapcsolódó írásom:  Belső feszültségeink forrása és elengedése

Amikor egy egyébként is túlterhelt rendszerbe extra tényezők kezdenek el energiát és figyelmet igényelni (mentális zavarok vagy egy-két betegség formájában), akkor az ember lába alól nagyon hamar kiszaladhat a talaj.

Aki a túlterhelt állapotot nem tudja kezelni, az nagyon sürgősen képzett orvos vagy pszichológus támogatására kell, hogy hagyatkozzon. Hogy legalább az extra tényezőket képes legyen kezelni, csökkenteni az életében.

Egy túlfeszített helyzet után érdemes újragondolni a történteket. Érdemes sokkal óvatosabban és lassabban haladni a továbbiakban, elkerülendő a hasonló helyzeteket.

Van pár olyan ember, ki képes hajmeresztő tempóban alakulni, de azok mögött többnyire komoly alapok és tapasztalat van, ami nem egy kezdő vagy egy műkedvelő szintje. Egy tűzkarikákkal dolgozó bűvész produkcióját sem próbálgatjuk megcsinálni otthon a szoba közepén. Mert tudjuk, hogy a lágy s könnyed mozdulatok mögött sok-sok óra gyakorlás, elkötelezett, kitartó és összpontosított erőfeszítés van.

Ehhez viszont szükséges egy állapot elérése:

Az ellazult meditáció állapota —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.