Az első egységélmény tapasztalata

Talán a harmadik nagy ábránd a spirituális úton, amit sokan szeretnének megélni, az egységélmény. Annak tapasztalatát, hogy egy vagyok az éppen körülöttem lévő világgal, az élőlényekkel, a távoli univerzumokkal és a legapróbb porszemmel ami előttem van.

Rengeteg olyan meditációs szöveget olvastam, illetve vettem részt olyan meditációkon, ahol az egységélmény tapasztalatába próbáltak belevinni mentális képekkel, ütemes dobolással, különböző pszichotróp szerekkel, mantrákkal vagy bármi mással. De mint minden mentális gyakorlat, mely külső körülmények révén ér el spirituális tapasztalatot, ezen tapasztalatok is ugyanilyen esetlegesek voltak.

Az egységélmény tapasztalatának a korlátai

Volt egy elég érzékletes tapasztalatom 2012 telén. Elvonuláson voltam egy jól felszerelt szállodában 30-40 olyan emberrel, akit korábban is ismertem már.

Csináltunk egy meditációt az egyik este:

 • körbeültünk;
 • felülről, mint a vízesés, tisztító energia hullott alá, s átmosott minket
 • minden szenny, amit a tisztító energia kimosott, a kör közepén megjelenő (elképzelt) árokba folyt bele.

A csoport sok tagjának rengetegféle víziója volt. Én ott ültem a körben, érzékeltem az energiákat, de semmilyen vízióm (látomásom) nem volt.

hullámzó tenger felhős éggel

A szél sem látható szabad szemmel, hatása mégis érződik, látszik. A bőrünkön érzett fuvallat, a felhők mozgása és a tenger hullámzása kétséget nem hagy arról, hogy létezik s hat ránk.

A spirituális kudarc okának keresése

Nagyon-nagyon kellemetlenül és elárvultan éreztem magam, ezért odamentem a csoport vezetőjéhez, aki az átlagos spirituális vezetőnél sokkal tapasztaltabb volt szerencsémre.

Fontos!

Ez az írás csak a felszint mutatja be, az átalakítás útját nem.

Ahhoz, hogy a teljes képet lásd, tudnod kell azt is, hogyan tudod átformálni mindazt, ami az életedben van.

Amit a nehézségeket okozó érzések és gondolatok elengedése révén az egyik legegyszerűbb megtenni.

Megkérdeztem, hogy miért nincsenek nekem látomásaim? A válasza akkor engem teljesen letaglózott, de akkor értettem meg igazán, mi az, hogy spirituális fejlődés.

Azt mondta, hogy túl sok bennem a fájdalom, túlságosan köt az egóm és túl sok érzés kevereg bennem ahhoz, hogy a teljes valóságot ilyen módon egy-egy pillanatban megtapasztalhassam. Gyakorlatilag a válaszában pontosan ugyanazokat a fő pontokat említette, amiről az elmúlt hat pontban szó volt:

Kapcsolódó írásom:  A tudatos jelenlét megélése

A helyzet egy picit csalóka. Az én eredeti kérdésem csupán egy egyszerű víziónak a megjelenésére vonatkozott, a válasz viszont sokkal mélyebbre mutatott.

Annak útját vázolta fel a válaszában a tanítóm, mely ténylegesen kivezethet a zavarodott létállapotból, a mindennapok taposómalmából.

Az egységélmény megélése egyedi élmény

Bő fél évvel később, nem kevés érzelmi oldómunka elvégzése után, ugyanezen nagyszerű tanítónál ültünk és átadást adott nekünk anélkül, hogy bármilyen instrukciót adott volna hozzá. Annyi volt még megadva, hogy megmutatja nekünk, milyen az igazi egységélmény.

Életemben sok tucat átadást és tanítást kaptam, volt sok, amit többször is megkaptam, de ez a tapasztalat egy életre szóló változást indított el bennem.

Durván húszan ültünk akkor a szobában, s mindenkinek más jellegű tapasztalat jött föl:

 • Volt aki hatalmas belső hőt érzett és izzadt mint a ló,
 • volt aki hatalmas fényességet érzett és csukott szemmel úgy érezte, hogy az egész világ fénnyé olvad,
 • valaki hatalmas mennyiségű gyönyört élt át, oly annyira, hogy erekciója volt,
 • valaki felismerte, hogy az élete különböző tényezői hogyan változnak pillanatról-pillanatra,
 • én azt tapasztaltam meg, hogy minden lény a tanítóm és hogy mindenkiben benne rejlik a tökéletesség és boldogság tudása.

Mindenki azt a tapasztalatot kapta, amivel az adott pillanatban éppen dolgoznia kellett:

 • Volt aki a vágy átalakításához kapott egy inspirációt,
 • volt aki a ragaszkodás és a zavarodottság átalakításához kapott,
 • én például az emberekhez való kapcsolódáshoz kaptam egy éppen akkor szükséges instrukciót.

A dolog legérdekesebb része az volt, hogy ezen tapasztalatok buddhista hátterét én ismerem. A résztvevők zömének viszont ezzel kapcsolatban semmilyen információja nem volt és a tapasztalat mégis megjelent.

Következő lépés:

Az egységélmény tudatos keresése —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.