Megérteni az élet változását

A spirituális élmények egyik nagyon fontos mellékterméke, hogy képesek leszünk ráhangolódni a világ lüktetésére, az élet pulzására. Ez annak megélését jelenti, hogy milyen irányba alakulnának a dolgok, ha a „buta” emberi törtetés nem gázolna bele állandóan.

Annak felismerése pedig, hogy az élet áramlása igazából minket is támogathat, rengeteg küzdéstől és szélmalomharctól menthet meg. Ha ezen folyamatokhoz tudatosan alkalmazkodunk, akkor az életünk egyszerűbbé és eredményesebbé válhat.

Élet = változás!

Ha megnézzük a környező világunkat gyakorlatilag semmi sem állandó benne.

 • Napszakok folyamatosan változnak,
 • a patakokban és folyókban folyamatosan áramlik a víz,
 • felhők és esők jönnek és mennek,
 • az év során a hőmérséklet is ingadozik,
 • a nappalok és éjszakák hosszával együtt,
 • a tengereken és óceánokon árapály jelenségek és áramlatok vannak,
 • rengeteg aktív tűzhányó és törésvonal folyamatosan alakítja a felszínt és a légkör összetételét,
 • az évről évre megújuló, felnövekvő, kiterebélyesedő, majd elhaló növény és állatvilágról nem is beszélve.

Mindezen hatások eredője egy többféle ciklusból összeálló nagy rendszer, melynek ugyan van egy viszonylag jól körvonalazható napos és éves ciklusa, de a részletek szintjén akár fél kilométeren belül is hatalmas eltérések lehetnek (gondoljunk egy nagy nyári zápor határvonalára).

erdő, háttérben hegyekkel

A természet ezernyi változó körülményhez alkalmazkodva él és megújul évről évre.

Az élettől elszakadt társadalom

A természetes hatásokat és változásokat a nyugati társadalmak az elmúlt 300-400 évben megpróbálták kiküszöbölni, vagy legalábbis a hatásukat csökkenteni. Ennek eredményeként az emberek tömegei, de persze nem mindenki, elszakadt a természet változásától, s egyetlen kapcsolata a természettel az időjárás változásában, és annak hatásaival való megküzdésben merül ki.

Nagyon sok ember egy nagyvárosban élve teljesen zaklatottá és zavarodottá válik egy kisebb záportól is. Tipikus példa erre, hogy Budapesten az év bármely szakában a legkisebb zápor is képes teljesen lelassítani a közlekedést. Egy téli hózápor pedig, amikor az úttesten is megmarad a hóból, napokra is képes átformálni a teljes város közlekedését.

Ahhoz, hogy tudatosan alakítsd az életed:

Napi inspiráció az önismeret
és az önfejlesztés útján

https://Érzelmiszabadság.hu
Kapcsolódó írásom:  Ellazult meditáció megtapasztalása

Miközben vidéken ezek a kihívások nem jelentenek akkora gondot. Ha esik, felvesznek egy esőkabátot, ha meg megmaradt a hó, mindenki nekiáll elsöpörni a járdákról a havat. Persze egy nagy havazás, esetlegesen egy erősebb széllel, akár napokra is elszakíthat falvakat a külvilágtól, de ilyen helyzetekre minden háznál van elegendő tartalék élelmiszer.

Összehangolódni az élet változásaival

Alapvetően öt olyan tényezője van az életünknek , melyek tudatosítása sokat segíthet a mindennapjainkban. Ezek révén mindig tudjuk úgy formálni az életünket, hogy a változásokhoz mindig tudjunk alkalmazkodni:

 1. Ahhoz, hogy bármi működőképessé válhasson az életünkben, mindennek elegendő térre és időre van szüksége. Minden ami nem kapja meg a szükséges figyelmet az életünkben, azzal nehézségeink lesznek és kihívásaink. Ezért nem működik például az érzelmek elnyomása sem. Mert az érzéseink teret követelnek maguknak. Mert ők is az életünk részei.
 2. Ahhoz hogy bármi éljen, mozgásra, levegőre van szükség. Tehát nem elegendő annyi teret hagynunk egy tevékenységre vagy egy életterületre, amibe éppen belefér. Megteremtenünk a tevékenységeinkhez a szükséges környezetet is, amibe működtetni tudjuk azokat.Például ha edzeni járunk, teret és időt kell szakítanunk az edzésre való odajutásra, az átöltözésre, az edzés utáni fürdésre és a haza utazásra is. S nem szabad megfeledkezni a sporttársakkal való egyéb kapcsolatápolás idejéről és annak költségéiről sem.
 3. A harmadik összetevője az életünk elrendezésének, hogy csak olyan dolgot csinálunk, ami számunkra fontos, amivel kapcsolatban meg van bennünk a tűz, a vágy, hogy az életünk része legyen és minden mást az életünkből érdeme eltávolítunk.Minden olyan tevékenység, ami bennünk nem ébreszti föl a cselekvés iránti vágyat, az kő kemény robot és gyilkolja az energiáinkat és a kreativitásunkat.
 4. Ahhoz hogy a dolgaink gördülékenyen mehessenek olyan tevékenységekre is szükség van, mely a dolgokat akadálymentesebbé teszik. Mindig vannak körülmények és helyzetek, melyek a korábbi terveinket időről időre felborítanák, de némi odafigyeléssel és néhány átrendezéssel tevékenységeink olajozottabbá tehetőek.
 5. Az utolsó ponttal foglalkozik rengeteget a menedzser irodalom: a keretek megszabása, mely részben fából vaskarika feladat. A spontán formálódó életet kell úgy keretek köré szorítani, hogy az élet spontaneitása is megmaradjon.
  A legtöbb időbeosztásos rendszer ezen feladaton többnyire elvérzik, mert minden tevékenységet egy projektnek tekintenek, kiölve belőle az emberi tényezőket. Kilőve azt a fajta életszerűséget, aminek révén egyes tevékenységek időnként elnapolandók, a határidőktől függetlenül.Természetesen a tevékenységeinknek kereteket kell szabni: időben, térben, esetleg pénzben. Ha ezeket a kereteket nem szabjuk meg, azáltal az egész életünk szétfolyhat.
  Amikor viszont sikerül a kereteinket úgy kialakítanunk, hogy azt nem írjuk felül unos-untalan, akkor képesek leszünk rengeteget kihozni magunkból. Ezáltal összhangban hozhatjuk a belső világunkat, a külső körülményekkel és a világ változásának irányával is.
Kapcsolódó írásom:  Önértékelés tudatos alkalmazása

Ezekhez viszont nem létezik királyi út. S már tanítás sem igazán van erről a folyamatról. Egy tapasztalt tanár tud neked ezen felfedező útban segíteni, hogy te hogyan alakítsd ki a saját életed kereteit, de ez a munka már mindenkinek a sajátja.

Aki képes túllépni a mindennapi élet nehézségein, s minden nehezítő körülmény ellenére képes működni a világban, az képes igazából az utolsó előtti szintet is megugrani. Ahol már minden korábbi viszonyítási pontot és kapaszkodót elengedve tesszük meg az igazi nagy cselekedetet az életünkben

Minőségi átalakulás (megújulás) —>


Mutasd meg ezt az írást az ismerőseidnek is!
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Ki mondja mindezt?


  Matits Viktor (Maci)

  önismereti mentor,
  elengedés tanár

  A legfontosabb célom, hogy minél több embert hozzásegítsek egy könnyebb és örömtelibb élethez.

  Melyben ugyan a nehézségek és a kihívások nem szűnnek meg, de nem is tesznek minket egy érzelmi és mentális hullámvasútra.

  Mindezt egyszerűen, könnyen és realíve gyorsan.

  Teszem azt annak ellenére, hogy nem vagyok

  sem pszichológus,
  sem pszichiáter.

  Csupán egy gyakorló buddhista, aki a tudatosság útját járja több, mint 20 éve.

  Amikor meglátjuk azt, hogy hogyan tesszük az életünket nehézzé és bonyolultá, akkor vagyunk képesek azt megváltoztatni.

  De ez nem mindenkinek lehetséges!

  Éveken át bevettem azt, hogy minden megváltoztatható, csak akarni kell. Ez szép és jó, meg sokaknak hitet ad, de a valósághoz semmi küze. Pontosabban valakinek igaz, valakinek meg nem

  Akiknél a mentális és érzelmi nehézségek átvették az irányitást, s mindenben csak a nehézséget látják, s nem képesek a mindennapok szintjén jól működni, annak mindaz, amit leírok ezen az oladon túl nagy ugrás.

  Felismerhetik, hogy amit leírok, az rájuk is igaz, de mivel nem tudnak a mélyére nézni az életüknek, csak egy okká és igazolássá válik számukra arra, miért érzik magukat rosszul, s miért kell még mindig mások támogatását igénybe venniük.

  Épp ezért akik ilyen mentális állapotban vannak, azoktól mindig azt kérem, hogy keressenek egy pszichológust vagy egy pszichiátert, mert ők azok, akik nekik tudnak segíteni.

  Belső úton járás

  Aki képes a saját életéért felelősséget vállalni, s ténylegesen változtatni szeretne az életén, annak két ajánlatom van:

  Az érzelmek elengedése egy olyan előadás illetve meditáció sorozatot jelent, melyben az akadályozó és a romboló érzések elengedése révén át tudjuk élni az örömteli és felszabadító érzéseket.

  Ezen a hat felvételen több mint 200 érzelmi állapotot veszek sorra, melyekkel tudatosan dolgozva érdemben átalakulhat bárki élete.

  Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor olyan sok minden van jelen az életünkben, hogy "a fától nem látjuk az erdőt". Ilyenkor kicsit többre van szükség, mint pár érzést vagy gondolatot elengedni.

  A személyes konzultáció(ko)n abban tudok neked segíteni, hogy az összetett, sok tényezős akadályaidon is túl tudjál lépni.

  Egy apró és fontos figyelmeztetés!

  • Ha azt szeretnéd, hogy valaki simogassa a lelked, nem én vagyok a te embered.
  • Ha azt szeretnéd, hogy motíváljalak s lelkesítselek, akkor is jobb, ha mást keresel.
  • Ha viszont ahhoz kell az inspiráció és támogatás, hogy elengedd a nehézségeid, belső nyugtalanságod forrását, akkor bízvást számíthatsz rám.

  Őszintén és egyenesen mindig meg szoktam mondani azt, amit látok, s mindig meghagyom a szabad választást, hogy a meglátásaimmal azt csináljon, amit akar. Egyszerűen azért, mert tudom, hogy ahogyan én látom a világot, az nem mindenkinek befogadható.

 • A te utadon te lépdelsz:

  Az oldalon szereplő megállapítások csak az én véleményem tükrözik.

  Ezen cikkekben leírtak saját élethelyzetre való vonatkoztatása mindenkinek a maga feladata és felelőssége.

  Szükséges esetekben az itt leírtak alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológusi kezelést.